ZAKLJUČCI
O REDOVNOM GODIŠNJEM IZVEŠTAJU POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 52/2011)

1. Narodna skupština podržava napore i aktivnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da u prvoj godini rada obezbedi osnovne pretpostavke za početak rada institucije čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese sprečavanju svih oblika i vidova diskriminacije, otklanjanju posledica diskriminacije i ostvarivanju i zaštiti ravnopravnosti u svim oblastima društvenog života.

2. Narodna skupština će, u vršenju svojih Ustavom i zakonom utvrđenih funkcija, poštovati preporuke Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i sa svoje strane doprinositi ostvarivanju i zaštiti ravnopravnosti i sprečavanju diskriminacije, u cilju uspostavljanja celovitog i delotvornog sistema zaštite od diskriminacije i ostvarivanja ravnopravnosti kao osnovnog principa demokratskog, otvorenog i tolerantnog društva koje poštuje ljudska prava i uvažava različitost.

3. Narodna skupština ukazuje da državni organi, u skladu sa svojim nadležnostima, treba da preduzmu sve potrebne mere za sprovođenje opštih preporuka Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, sadržanih u Izveštaju, kao i da obezbede uslove neophodne za samostalan i nezavisan rad ovog organa.

4. Ovi zaključci objaviće se u "Službenom glasniku RS".