ZAKLJUČCI

O GODIŠNJEM IZVEŠTAJU O RADU AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 52/2011)

1. Narodna skupština konstatuje da je Godišnji izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije celovito predstavio rad Agencije tokom prve godine primene Zakona o borbi protiv korupcije, i to kako u pogledu ostvarivanja strateških ciljeva koji su utvrđeni Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Zakonom, tako i u pogledu konkretnih rezultata u radu na planu organizovanja Agencije za izvršavanje njene kontrolne i preventivne funkcije.

2. Narodna skupština će, u vršenju svoje zakonodavne, nadzorne i izborne funkcije, poštovati preporuke sadržane u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, kao i, u skladu sa utvrđenim nadležnostima, pratiti rad izvršnih organa i nosilaca javne vlasti sa stanovišta poštovanja ovih preporuka.

3. Narodna skupština se obavezuje da će u postupku donošenja novih, kao i izmenama i dopunama važećih zakona, uz uvažavanja evropskih standarda, obezbediti usklađenost zakonskih rešenja i stvoriti jedinstven i konzistentan pravni okvir koji uređuje oblast borbe protiv korupcije.

4. Narodna skupština smatra da svi državni organi, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, treba odgovorno da preduzmu sve potrebne mere za sprovođenje preporuka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da stvore uslove za njeno delotvorno funkcionisanje.

5. U cilju suzbijanja korupcije u javnoj upravi i u društvu u celini Narodna skupština podržava sve napore i aktivnosti Agencije za borbu protiv korupcije u jačanju integriteta i odgovornosti institucija i funkcionera, kao i zaposlenih u javnoj upravi.

6. Ovi zaključci objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije".