ZAKLJUČCI

O IZVEŠTAJU O SPROVOĐENJU ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 52/2011)

1. Narodna skupština konstatuje da je Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2010. godinu celovito predstavio rad Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i oblasti zaštite podataka o ličnosti.

2. Narodna skupština podržava napore i aktivnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u ostvarivanju i daljem unapređivanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

3. Narodna skupština će, u vršenju svoje zakonodavne, nadzorne i izborne funkcije, poštovati preporuke sadržane u Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i sa svoje strane doprineti da se dostigne nivo prava građana koji garantuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

4. Narodna skupština se obavezuje da će u postupku donošenja novih, kao i izmenama i dopunama važećih zakona, uz uvažavanje evropskih standarda, obezbediti usklađenost zakonskih rešenja koje u ovoj oblasti donosi i stvoriti jedinstven i konzistentan pravni sistem u oblasti slobodnog pristupa informacijama i zaštiti podataka o ličnosti.

5. Narodna skupština smatra da svi državni organi, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, uz poštovanje preporuka Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, treba odgovorno da preduzmu sve potrebne mere za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti, kao i za obezbeđivanje uslova za punu samostalnost u radu Poverenika.

6. Ove zaključke objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".