ODLUKA

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2010, 4/2010, 19/2010 i 9/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za područje grada Čačka.

Član 2

Za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se naknada. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema nameni objekta i troškovima uređivanja građevinskog zemljišta (troškovi pripremanja i opremanja - stvarni troškovi).

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, zona, nameni i površini objekta.

Član 3

Osnov za utvrđivanje granica zona je ekonomski, odnosno tržišni kriterijum vrednosti lokacije, saobraćajna opsluženost i pristupačnost, obim i raznolikost ponude u okviru zone, broj korisnika koji je posećuju, posebne pogodnosti za određenu namenu i slično.

Područje grada podeljeno je na šest zona koje se pružaju od centra ka periferiji grada.

Objekti koji se grade duž ulice koja deli dve zone obračunavaju se prema iznosima zakupnine i naknade u višoj zoni.

Član 4

Namene objekta - prostora, odnosno zemljišta za koje se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta su:

- stambeni prostor u kolektivnoj stambenoj zgradi (stanovi u kolektivnim stambenim zgradama, stanovi u stambeno - poslovnim objektima, stambeni objekti u nizu),

- stambeni prostor u individualnoj stambenoj zgradi (stambeni objekti na zasebnim parcelama, sa najviše četiri stana i površine koja ne prelazi 400 m2),

- poslovni prostor (administrativni, komercijalni, trgovinski tržni centri, trgovina na veliko, diskonti, objekti zabave i razonode, kladionice, kockarnice, video klubovi i sl., i ostali objekti komercijalnog karaktera i prateći garažni prostor u ovim objektima; poslovno stambeni apartmani, ugostiteljski, hoteli, menjačnice, komercijalno - zdravstveni, komercijalno - obrazovni, komercijalni objekti dečijih ustanova, ateljei, galerije, verski objekti izložbeni saloni, sportski tereni i poslovni sadržaji u objektima sporta za komercijalnu upotrebu, uslužno zanatstvo i prateći garažni prostor u ovim objektima),

- halski prostor (skladišta, stovarišta, objekti magacina, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, komunalni objekti, pijace, saobraćajni i prateći objekti, javne garaže), i

- nadstrešnice za poslovni prostor.

Namena objekata - prostora, odnosno zemljišta, koja nisu navedena u stavu 1. ovog člana utvrđuju se prema najsličnijoj nameni.

Za reklamne panoe naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta obračunava se po 1 m2 površine reklamnog panoa (obračunato jednostruko za namenu poslovni objekat po stavci pogodnost lokacije i stvarni troškovi obračunati samo za javnu rasvetu, s tim što se ukupno obračunata naknada umanjuje za 50 %.

Obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ne vrši se za podzemne prostore za smeštaj vozila - podzemne garaže. Podzemnom garažom smatra se prostor za smeštaj motornih vozila. Korisna visina podzemne garaže ne može biti veća od 2,5 metara, a najviše 1,2 metra može se nalaziti iznad kote okolnog terena.

Član 5

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava po metru kvadratnom (m2) korisne površine objekata čija se izgradnja predviđa planskim dokumentom na osnovu JUS U.C. 2.100 ("Sl. list SRJ", br. 32/2002), odnosno koja je određena projektom na način:

- korisna površina predstavlja podnu površinu objekta, a pri tome se u površinu uračunavaju i sve površine u nišama prozora, izloga, radijatora, ugrađenih delova nameštaja i slično;

- sve korisne površine se računaju prema merama između finalno obrađenih površina zidova. Ukoliko se mere površina uzimaju između neobrađenih zidova, odnosno iz projekta (crteža), onda se tako izračunate površine umanjuju za 3%. Ovo smanjenje se ne primenjuje ako su zidovi od prefabrikovanih elemenata, čije finalno obrađene površine ne povećavaju debljinu zida označenu na crtežu, ukoliko su projektom predviđeni neobrađeni zidovi, kao i ukoliko se mere uzimaju iz projekta izvedenog stanja.

Član 6

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za stambene objekte, utvrđena ovom Odlukom, koriguje se sledećim koeficijentima:

- 0,40 - za podrume, balkone, terase, pomoćne objekte i garaže, i

- 0,50 - za potkrovlja i pretvaranje tavana u stan.

II NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor izgradnje, ili rekonstrukcije i dogradnje objekta.

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se u zavisnosti od stepena uređenosti zemljišta i Programa uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 8

Stepen uređenosti građevinskog zemljišta utvrđuje se prema izgrađenosti komunalnih objekata i instalacija u kompleksu u kome se vrši izgradnja i prema drugim pogodnostima koje okolno zemljište pruža korisniku.

Član 9

Prema stepenu uređenosti i pogodnostima koje pruža korisniku građevinsko zemljište deli se na 6 zona, i to:

prva zona: obuhvaćena je graničnom linijom koja se pruža Ul. Kneza Miloša od "Kasine" do Ul. Cara Lazara, Ul. Cara Lazara do Ul. Dr. Dragiše Mišović, Ul. "9 Jugovića" do Železničke ulice, Železničkom ulicom do autobuske stanice, Lominom ulicom do raskrsnice sa Moravskom ulicom, Ljubićskom ulicom do Ul. Kralja Petra, Ul. Kralja Petra do Ul. Filipa Filipovića i Ul. Filipa Filipovića do pošte.

druga zona: obuhvaćena je graničnom linijom koja se pruža Ul. Nemanjinom od raskrsnice sa Ul. Sv. Save do raskrsnice sa Ul. Bul. Oslobođenja, Ul. Bul. Oslobođenja do kafane "Proleter", Ul. Sime Sarage od kafane "Proleter" do železničke pruge, železničkom prugom do bedema na desnoj obali Zapadne Morave, bedemom od železničke pruge do kafane "Belvi", od kafane "Belvi" Ul. Vojvode Stepe do Ul. Dragana Vranića, Ul. Dragana Vranića do Ul. Banjalučke, Ul. Banjalučkom do Ul. Nikole Pašića, Ul. Nikole Pašića do Ul. Nemanjine i raskrsnice sa Ul. Svetog Save.

treća zona: Ul. Vojvode Stepe od raskrsnice sa Ul. Ilije Garašanina do raskrsnice sa Ul. Vladike Nikolaja Velimirovića, Ul. Vladike Nikolaja Velimirovića do izlaska na Ul. Bulevar oslobodilaca Čačka (kružni put), Ul. Bulevar oslobodilaca Čačka do mosta na Zapadnoj Moravi, bedemom od mosta u Ul. Bulevar oslobodilaca Čačka preko Zapadne Morave do Ul. Nikole Tesle (kod "Jugopetrola"), Ul. Nikole Tesle do raskrsnice sa Beogradskom ulicom (veterinarska stanica), zatim prelazi preko Zapadne Morave do Ul. Aca Zatežića, Ul. Aca Zatežića do ulice Strajina Lapčevića, zatim Ulicom Sredoja Macanovića i u pravoj liniji preseca krug "Slobode" do Ul. Đorđa Tomaševića, zatim Ul. Đorđa Tomaševića do "Rampe", zatim Ulica Slavka Krupeža do raskrsnice sa Ul. Vidosava Kolakovića, Ul. Vidosava Kolakovića do Ul. Miladina Boškovića, zatim Ul. Miladina Boškovića i u pravcu Ulice Miladina Boškovića do bedema na levoj obali Zapadne Morave, zatim bedemom na levoj obali Zapadne Morave do brane kod SRC "Mladost", zatim branom kod SRC "Mladost" do desne obale Zapadne Morave, zatim desnom obalom Zapadne Morave do ukrštanja ulice Ilije Garašanina i bedema na desnoj obali Zapadne Morave, zatim Ul. Ilije Garašanina do raskrsnice sa Ul. Vojvode Stepe.

Gradsko građevinsko zemljište u KO G. Trepča ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

Zemljište u građevinskom području u granicama Urbanističkog rešenja naseljenog mesta Ovčar Banja ("Službeni list opštine Čačak", br. 1/72), koje je utvrđeno kao zemljište u građevinskom području Odlukom o građevinskom zemljištu (prečišćen tekst) ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

četvrta zona: obuhvata područje van granica treće zone a unutar granica Generalnog plana naselja Čačak 2015.

Zemljište u građevinskom području na osnovu GUP-a Banja G. Trepča ("Službeni list opštine Čačak", br. 8/76), koje je kao takvo proglašeno Odlukom o građevinskom zemljištu (prečišćen tekst) ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

Područje drugih katastarskih opština na teritoriji grada Čačka za parcele koje se graniče sa državnim putevima na teritoriji grada Čačka.

peta zona: obuhvata područje van četvrte zone, a pripada katastarskim opštinama koje se graniče sa granicom Generalnog plana naselja Čačka 2015. ili kat. opštinama koje su delom obuhvaćene četvrtom zonom za delove koji su van zone četiri (van granica Generalnog plana naselja Čačka 2015.).

Područje drugih katastarskih opština na teritoriji opštine Čačak za parcele koje se graniče sa opštinskim putem na teritoriji opštine Čačak.

šesta zona: područje teritorije grada Čačka koje nije obuhvaćeno zonama od 1. do 5.

Član 10

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prema stepenu uređenosti i pogodnostima koje korisniku pruža utvrđuje se u zavisnosti od veličine, vrednosti i namene objekta koji se gradi. Obračun se vrši prema vrednosti svih radova na objektu i ona procentualno iznosi:

 

Poslovni

Stambeni

Za I zonu

8%

3,5%

Za II zonu

6%

3%

Za III zonu

4%

2%

Za IV zonu

2%

1%

Za V zonu

1,5%

0,50%

Za VI zonu

1,0%

0,25%

Za stambene objekte i objekte ekonomskog karaktera poljoprivrednih domaćinstava koji se grade u petoj i šestoj zoni iz čl. 9. ove Odluke naknada za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta po osnovu pogodnosti se ne naplaćuje.

Naknada iz prethodnog člana obračunava se po metru kvadratnom neto površine na bazi građevinske vrednosti objekta po m2 utvrđene godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 11

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu stvarnih troškova utvrđuje se godišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta određuje se prema m2 neto površine objekta koji se gradi.

Pri utvrđivanju stvarnih troškova uređivanja građevinskog zemljišta troškovi pribavljanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini padaju na teret svih lokacija, bez obzira da li je na konkretnoj lokaciji vršeno pribavljanje navedenog zemljišta.

Član 12

U slučaju pretvaranja stambenog prostora u poslovni, odnosno pomoćnih objekata u stambeni ili poslovni prostor, investitor je dužan da plati razliku naknade za uređivanje zemljišta između naknade obračunate prema prethodnoj nameni u odnosu na novu namenu objekta.

U slučaju rekonstrukcije ili dogradnje objekata, odnosno izgradnje novog na istoj građevinskoj parceli investitor je dužan da plati naknadu za uređivanje zemljišta za razliku u površini između starog i novog objekta.

U slučaju da se privremeni objekti u postupku legalizacije prevode u status trajnih objekata investitor je dužan da plati razliku naknade za uređivanje zemljišta između naknade obračunate za privremeni objekat i naknade za objekat trajnog karaktera.

Član 13

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u redovnim postupcima za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 400 m2 umanjuje se za 40% .

O naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte koje se finansiraju iz budžeta grada Čačka i za verske objekte odlučuje Gradsko veće. Gradsko veće može svojom odlukom navedene investitore osloboditi plaćanja naknade ili istu umanjiti u odnosu na naknadu obračunatu prema važećim merilima i kriterijumima. Obračunata naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima naknadnog izdavanja građevinske i upotrebne dozvole umanjuje se za 20% za poslovne objekte.

Član 14

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata po ovoj odluci umanjuje se po pozicijama stvarnih troškova po osnovu učešća investitora u izgradnji objekata i instalacija infrastrukture za 50% vrednosti stvarnih troškova računajući svaku poziciju za koju se dokaže učešće investitora.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za privremene objekte umanjuje se za deo troškova koji se odnosi na pribavljanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 15

Iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se ugovorom o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini, ugovorom o davanju zemljišta u zakup ili posebnim ugovorom o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (u slučaju kada investitor gradi na zemljištu na kojem ima pravo svojine ili korišćenja) koji zaključuju investitori sa JP "Gradac" i isplaćuje se u novčanom obliku.

Izuzetno od prethodne odredbe, može se ugovoriti da investitor umesto novčane naknade JP "Gradac" preda deo poslovnog ili stambenog prostora u objektu koji se gradi čija tržišna vrednost odgovara visini ugovorene naknade, u skladu sa posebnim zakonom.

Član 16

Ukupan iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta investitor može isplatiti odjednom ili u više mesečnih rata, i to:

- kod individualnih stambenih objekata u najviše 120 mesečnih rata,

- kod ostalih objekata u najviše 36 mesečnih rata.

Ukoliko investitor ukupan iznos za uređivanje građevinskog zemljišta isplaćuje odmah obračunata naknada se umanjuje za 30%.

Ako se isplata naknade za uređivanje javnog građevinskog zemljišta vrši u više rata obavezno se vrši revalorizacija neisplaćenog dela naknade. Revalorizacija se vrši prema stopama rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Investitor koji je zaključio ugovor o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, može pod uslovom da je uplatio dospele rate podneti zahtev za plaćanje ugovorene, a nedospele naknade u celosti u kom slučaju ostvaruje popust u visini od 30% od revalorizovanog ostatka duga.

Član 17

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata troškove pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta, i to:

- pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih i drugih podloga, izradu planske i projektne dokumentacije, rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, pribavljanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini, rušenje objekata koji su za to planom predviđeni, raseljavanje, saniranje terena, izradu programa za uređivanje zemljišta i druge radove,

- opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata i mreže vodosnabdevanja, kanalizacije, saobraćajnih površina sa kompletnom opremom, izgradnju parkinga i pešačkih površina, izgradnja objekata javne rasvete, izgradnju i uređenje javnih zelenih površina sa pratećim sadržajima i druge radove.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove infrastrukture koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima (elektrodistributivni objekti i mreža, TT objekti i mreža, kablovski distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija i dr.).

Član 18

Radovi na izgradnji komunalnih objekata, u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama ili objektima druge namene, u cilju povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture, smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju javnog građevinskog zemljišta i nisu sadržani u naknadi za uređivanje javnog građevinskog zemljišta. Izvođenje i finansiranje ovih radova snose investitori.

Član 19

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 100 m2, odnosno 400 m2, bez obzira na ukupnu površinu objekta, umanjuje se za 99% za svakih 25 m2 po članu porodičnog domaćinstva do 100 m2, a ako je predmetni objekat, odnosno stan površine veći od 100 m2, naknada se umanjuje za 60% za sledećih 300 m2. Ako porodično domaćinstvo ima manje od 4 člana, umanjenje od 99% se primenjuje po članu domaćinstva, a naknada za ostatak površine do 400 m2 se umanjuje u iznosu od 60% u odnosu na propisanu visinu naknade.

Pravo na umanjenje iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na objekte izgrađene u prvoj urbanističkoj zoni, a može ga ostvariti lice koje izgradnjom ili kupovinom porodičnom stambenog objekta ili stana u stambenoj zgradi trajno rešava svoje stambeno pitanje, odnosno ako on ili članovi njegovog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost na teritoriji grada Čačka na kojoj se nalazi objekat koji je predmet legalizacije, a za koji je podnet zahtev za legalizaciju i pod uslovom da on ili njegovi članovi porodičnog domaćinstva koji žive sa njim u zajedničkom domaćinstvu nemaju drugu nepokretnost na teritoriji grada Čačka.

Pravo na umanjenje propisano stavom 2. ovog člana mogu ostvariti lica koja sa JP "Gradac" Čačak zaključe ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ili ugovor sa gradom Čačkom o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije do 30. juna 2012. godine.

Ispunjenost uslova za umanjenje naknade iz stava 2. ovog člana utvrđuje se na osnovu priloženih dokaza u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije i o uslovima i načinu legalizacije objekata ("Sl. glasnik RS" br. 26/2011).

Naknada iz stava 1. ovog člana umanjuje se i vlasnicima porodičnih stambenih objekata i stanova u stambenim zgradama u iznosu od 60% za prvih 100 m2 u objektu, bez obzira na ukupnu površinu objekta, odnosno stana i bez ispunjavanja uslova propisanih stavom 2. ovog člana.

Član 20

Za izdavanje građevinske dozvole u postupcima izdavanja naknadne građevinske i upotrebne dozvole za objekte izgrađene iz sredstava budžeta Republike Srbije ili grada, odnosno sredstava pravnih lica čiji je osnivač Republika Srbija ili grad ne podnosi se dokaz o uređivanju međusobnih odnosa sa JP "Gradac" u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 21

Radi obezbeđenja plaćanja naknade obveznik je dužan da JP "Gradac" dostavi jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja, i to: bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", sa klauzulom o uključenju valorizacije i zatezne kamate u garanciju; hipoteku u korist JP "Gradac", menice, neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđenja koji odredi JP "Gradac" pri ugovaranju. Naplata ovih instrumenata će se vršiti u korist propisanih uplatnih računa.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list SO Čačak", br. 5/2003 i 4/07).

Član 23

Investitori koji su zaključili ugovore o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta na osnovu ranije važećih odluka nastavljaju da izmiruju svoje obaveze u skladu sa tim ugovorima.

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".