ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2011)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se obaveza i način plaćanja boravišne takse na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Obveznik plaćanja boravišne takse je fizičko lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom ili drugom objektu za smeštaj na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se: hotel, motel, turistički apartmani, kamp, odmaralište, pansion, prirodno lečilište, sobe, odnosno kuće i stanovi u kojima se pružaju usluge smeštaja i ishrane fizičkim licima.

Ugostiteljski objekat za smeštaj jeste i prenoćište, konačište i drugi objekat koji pruža usluge smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluje, a u skladu sa Zakonom o turizmu.

Član 3

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu.

Član 4

Boravišna taksa iz člana 3. ove odluke plaća se u iznosu od 50,00 dinara.

Član 5

Boravišnu taksu iz člana 4. ove odluke ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

3. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

4. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

5. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do petnaest godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (dokaz o datumu rođenja za lica iz tačke 1. rešenje nadležnog organa za lica iz tačke 2., potvrda škole odnosno obrazovne ustanove za lica iz tačke 3., i dr.).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrši pravno lice i preduzetnik koje pruža ugostiteljske usluge (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da, na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, odnosno da unese osnov za oslobođenje od plaćanja takse.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući račun budžeta Grada Sremska Mitrovica u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 10

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta Grada Sremska Mitrovica i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko informativnih centara.

Član 11

U pogledu obračuna kamate, povraćaja takse, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredaba i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Sl. list Grada Sremska Mitrovica", br. 4/2008).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".