REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPECIJALNIM BOLNICAMA ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2011)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u specijalnim bolnicama za psihijatrijske bolesti na teritoriji AP Vojvodine" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPECIJALNIM BOLNICAMA ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2010 i 08/2011 - rebalans) u članu 7., razdeo 17 - Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02- Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 - Gorivo i energija, izvor finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta, ekonomska klasifikacija 671 - Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, u iznosu od 11.500.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini od (2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2011 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe bi se dodeljivala budžetskim korisnicima, tj. javnom sektoru.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju

Projekta: "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U SPECIJALNIM BOLNICAMA ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti su ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Potrošnja tople vode po korisniku - bolesniku u ovakvim ustanovama je daleko iznad proseka. Na osnovu informacija sa terena bolnice u APV u velikom broju koriste električnu energiju za zagrevanje TPV, što je ujedno i najgori slučaj sa energetskog stanovišta. Primenom solarnih kolektora za zagrevanje TPV, ušteda energije iznosila bi i do 60 %, jer je za naše područje APV insolacija veća i do 20 % od evropskog proseka. U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja iznosi 2-4 godine, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta.

Cilj projekta je korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u specijalnim bolnicama za psihijatrijske bolesti na teritoriji AP Vojvodine koji bi bili pilot projekti, i dobar primer za sve slične projekte kao što su: bolnice opšteg tipa, ostale specijalističke bolnice, učenički i studentski domovi, gerontološki centri itd.

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Raspisivanje javnog konkursa

Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije

- Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava;

- Monitoring od strane korisnika u trajanju od tri godine i podnošenje izveštaja Davaocu sredstava.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 11.500.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljene projektno tehničke dokumentacije i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će učesnicima konkursa dodeliti sredstva za solarne kolektore do 80% opravdanih troškova iskazanih glavnim projektima definisanim u konkursu sa urađenim predmerom i predračunom solarne instalacije za pripremu tople potrošne vode, gde će stavke biti definisane po tržišnim uslovima (nabavka i ugradnja solarnih kolektora sa pratećim uređajima, prateća merna, regulaciona i sigurnosna oprema za bezbedan i ekonomičan rad postrojenja, isporuka i montaža opreme, povezivanje i eventualna adaptacija/sanacija postojeće opreme), a efekti ulaganja će se iskazati u periodu od dve do četiri godine. Opravdani troškovi se izračunavaju kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za uštedu energije.

Članom 7. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2011. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2010 i 08/2011 - rebalans), u razdelu 17, aktivnost 02 - Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 - Gorivo i energija, izvor finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta, ekonomska klasifikacija 671 - Transferi ostalim nivoima vlasti planirana su sredstva u visini od 11.500.000,00 dinara.