ODLUKA
O USLOVIMA I MERAMA ZA UKLANJANJE GRAĐEVINSKIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA SOMBOR

("Sl. list Grada Sombora", br. 6/2011 - prečišćen tekst)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se propisuju uslovi i mere koje je potrebno sprovesti i obezbediti u toku uklanjanja objekta na teritoriji grada Sombor.

Ovom odlukom uređuje se i nadležnost gradske uprave Grada Sombora za donošenje rešenja o uklanjanju objekta na zahtev stranke i po službenoj dužnosti, i to za uklanjanje:

1. postojećeg objekta, odnosno njegovog dela za koji se utvrdi da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njihova stabilnost, pa zbog toga predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, kao i postojećeg objekta za koji je utvrđeno da se neposredna opasnost ne može otkloniti rekonstrukcijom objekta, odnosno u slučaju da naložena rekonstrukcija nije završena u utvrđenom roku;

2. postojećeg objekta radi izgradnje novog objekta;

3. bespravno izgrađenih objekata;

4. objekta radi privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Član 2

Uklanjanje objekata iz člana 1. stav 2. ove odluke odobriće, odnosno naložiće rešenjem Odeljenje za komunalne poslove gradske uprave Grada Sombora (u daljem tekstu: Odeljenje) na zahtev stranke, odnosno po službenoj dužnosti.

Član 3

Pre uklanjanja objekta iz člana 1. stav 2. tačka 1., 2. i 4. ove Odluke njegov vlasnik je dužan podneti Odeljenju zahtev za uklanjanje istog, u kome navodi razlog rušenja (izgradnja novog objekta, dotrajalost i nefunkcionalnost, elementarne nepogode, privođenje zemljišta - građevinske parcele planiranoj nameni i slično), koji potpisuje vlasnik, odnosno svi suvlasnici i uživaoci.

Uz zahtev se prilaže:

• Glavni projekat rušenja u tri primerka sa tehničkom kontrolom,

• dokaz o svojini na objektu (izvod-prepis lista nepokretnosti izdat i overen od RGZ - Služba za katastar nepokretnosti Sombor ili ugovor o kupoprodaji overen od strane nadležnog suda i Poreske uprave, Filijala Sombor);

• Kopija plana parcele na kojoj je izgrađen predmetni objekat;

• dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse u korist budžeta Republike Srbije;

• dokaz o uplati naknade za pregled za uklanjanje objekta po zahtevu stranke u korist budžeta Grada Sombora;

• Saglasnost Pokrajinskog organa nadležnog za zaštitu spomenika kulture, kada se radi o objektima koje se nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Istorijsko jezgro Sombora-Venac" ("Sl. glasnik RS", br. 25/91).

Projekt rušenja i tehničku kontrolu tog projekta može da izrađuje, odnosno vrši privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik koji ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije propisane zakonom i koje odredi stranka.

Projekat rušenja obavezno sadrži uslove i mere zaštite susednih objekata, bezbednosti saobraćaja, života i zdravlja ljudi i način isključenja objekta koji se uklanja sa mreže komunalne i druge infrastrukture.

Član 4

Dozvola o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela izdaje se rešenjem u roku od 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Član 5

Stranka u postupku izdavanja dozvole za uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela, pored vlasnika objekta je i vlasnik susednog objekta, ako se njegov objekat graniči sa objektom čije se uklanjanje traži.

Odeljenje obaveštava vlasnika susednog objekta o pokrenutom postupku za uklanjanje objekta, a radi davanja mogućnosti da se izjasni o činjenicama i okolnostima koje su od značaja za donošenje dozvole o uklanjanju.

Član 6

Uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela može da vrši privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik, koji su upisani u odgovarajući registar za građenje objekta, odnosno izvođenja radova.

Uklanjanjem objekta rukovodi odgovorni izvođač radova.

Pri sprovođenju uklanjanja objekta vlasnik objekta i izvođač radova dužni su da obezbede:

1. ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje;

2. preduzimanje mera na smanjenju zagađenja pri uklanjanju (postavljanje zaštitnog platna, polivanje objekta i sl.);

3. sprovođenja mera zaštite susednih objekata;

4. odvoženje šuta na deponiju "Rančevo";

5. obezbeđenje urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja.

Po završenom uklanjanju, vlasnik objekta koji je srušen, odnosno izvođač radova, dužan je da izravna teren i okolinu dovede u uredno stanje, a sva oštećenja koja su nastala na javnoj površini ili komunalnoj infrastrukturi ukloni.

U slučaju da vlasnik objekta koji je uklonjen ne izvrši obavezu iz stava 4. ovog člana obaveza će biti izvršena prinudnim putem na teret vlasnika.

Po izvršenom uklanjanju objekta mora se izvršiti uređenje zemljišta i odvoz građevinskog otpada, u skladu sa posebnim propisima.

Član 7

(Brisan)

II UKLANJANJE OBJEKTA KOJI ZBOG DOTRAJALOSTI PREDSTAVLJA OPASNOST ZA ŽIVOT I ZDRAVLJE LJUDI, ZA SUSEDNE OBJEKTE I BEZBEDENOST SAOBRAĆAJA

Član 8

Uklanjanje postojećeg objekta kojem je zbog dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost, pa zbog toga predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja odobriće, odnosno naložiće rešenjem Odeljenje na zahtev stranke, odnosno po službenoj dužnosti.

Uz zahtev stranka podnosi dokumentaciju propisanu čl. 3. ove odluke.

Član 9

Izvršenje rešenja iz čl. 8. stav 1. ove odluke može se izvršiti ako su prethodno rešena pitanja smeštaja korisnika objekta, a koji smeštaj obezbeđuje vlasnik objekta.

Član 10

Odeljenje na zahtev vlasnika objekta uz priloženu dokumentaciju iz člana 3. ove Odluke, odnosno po službenoj dužnosti, odobriće odnosno naložiće uklanjanje objekta za koji je utvrđeno da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, pod uslovom da je prethodno utvrđeno da se neposredna opasnost ne može otkloniti rekonstrukcijom objekta, odnosno pod uslovom da naložena rekonstrukcija nije završena u utvrđenom roku.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu nalaza Komisije Odeljenja.

U slučaju kada se rešenje iz stava 1. ovog člana donosi po službenoj dužnosti Odeljenje obezbeđuje, na teret vlasnika objekta, izradu projekta rušenja sa tehničkom kontrolom.

Član 11

Ako Odeljenje na osnovu nalaza Komisije Odeljenja utvrdi da se neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte ili za bezbednost saobraćaja može otkloniti i rekonstrukcijom objekta, o tome će obavestiti vlasnika objekta, odnosno nosioca prava raspolaganja na objektu koji je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja podnese Odeljenju zahtev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju građevinskog objekta, uz upozorenje da će se ukoliko u datom roku ne podnese zahtev za rekonstrukciju objekta smatrati da je odustao od rekonstrukcije, i u tom slučaju Odeljenje će po službenoj dužnosti naložiti uklanjanje objekta.

Član 12

Rešenje o uklanjanju objekta obavezno sadrži rok u kome se rušenje mora sprovesti i upozorenje da će se, u slučaju nepoštovanja određenog roka, uklanjanje sprovesti, na teret vlasnika objekta, prinudnim putem.

III UKLANJANJE POSTOJEĆEG OBJEKTA RADI IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA

Član 13

Ako je pre početka građenja objekta na građevinskoj parceli potrebno ukloniti postojeći objekat ili njegov deo, uklanjanje se nalaže građevinskom dozvolom.

Uklanjanju postojećeg objekta iz prethodnog stava može se pristupiti samo na osnovu dozvole o uklanjanju.

Za ishodovanje dozvole o uklanjanju postojećeg objekta vlasnik objekta podnosi zahtev i dokumentaciju u skladu sa čl. 3. ove odluke.

IV UKLANJANJE BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA

Član 14

Uklanjanje objekata koji su izgrađeni, odnosno rekonstruisani ili dograđeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju do 11.09.2009. godine, a za koje je vlasnik objekta podneo zahtev za legalizaciju u zakonom propisanom roku, neće se izvršavati niti će se za te objekte donositi rešenje o uklanjanju do pravosnažnog okončanja postupka legalizacije.

Ako nadležan građevinski inspektor utvrdi da se objekat gradi ili je njegovo građenje završeno bez građevinske dozvole posle 11.09.2009. godine, bez odlaganje će doneti rešenje o uklanjanju objekta, ako rešenje o rušenju nije doneto.

Pravosnažnim okončanjem postupka legalizacije aktom kojim se odbacuje ili odbija zahtev za legalizaciju, stiču se uslovi za uklanjanje objekta, i u tom slučaju građevinski inspektor odmah po dobijanju akta donosi rešenje o uklanjanju objekta, ako takvo rešenje već nije doneto.

V UKLANJANJE OBJEKTA RADI PRIVOĐENJA ZEMLJIŠTA PLANIRANOJ NAMENI

Član 15

Rešenje o uklanjanju objekta čije je uklanjanje neophodno radi privođenja zemljišta nameni predviđenoj urbanističkim planom donosi Odeljenje, na zahtev stranke.

Po prijemu zahteva uz koji je priložena sva dokumentacija iz člana 3. ove odluke, Odeljenje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva iz stava 1. ovog člana, izdaje Rešenje kojim se dozvoljava, odnosno ne dozvoljava uklanjanje građevinskog objekta.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ukoliko vlasnik građevinskog objekta kojem je građevinski inspektor naložio Rešenjem uklanjanje objekta iz razloga predviđenih ovom odlukom ne započne sa uklanjanjem svog objekta u roku od 8 dana od dana prijema rešenja, uklanjanje objekta izvršava organ gradske uprave Grada Sombora nadležan za poslove građevinske inspekcije na osnovu rešenja o uklanjanju objekta sa zaključkom o dozvoli izvršenja rešenja, a prema sačinjenom programu uklanjanja objekta i odgovara za njegovo izvršenje.

Troškovi izvršenja rešenja padaju na teret izvršenika.

Ako izvršenik sam ne sprovede izvršenje rešenja o uklanjanju objekta rešenje će se izvršiti preko privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica i preduzetnika, u skladu sa zakonom, na teret izvršenika.

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši građevinski i komunalni inspektor u okviru svojih nadležnosti.

Član 17a

Komunalno policijske poslove obavlja komunalni policajac, koji pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izriče mandatnu kaznu i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom Odlukom.

Ukoliko komunalni policajac u obavljanju komunalno policijskih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome pisanim putem nadležan organ.

Član 18

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice vlasnik objekta i izvođač radova na uklanjanju objekta odnosno dela objekta, ako:

1.) pristupe uklanjanju objekta odnosno njegovog dela bez dozvole (član 8. stav 1, član 13. stav 2. i član 15. stav 2. Odluke);

2.) ne izvrše ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje (član 6. stav 3. tačka 1. Odluke);

3.) ne preduzmu mere na smanjenju zagađenja pri uklanjanju - postavljanje zaštitnog platna, polivanje objekta i sl. (član 6. stav 3. tačka 2. Odluke);

4.) ne sprovode mere zaštite susednih objekata (član 6. stav 3. tačka 3. Odluke);

5.) ne odvoze šut na deponiju "Rančevo" (član 6. stav 3. tačka 4. Odluke);

6.) ne obezbede uredno odvijanje pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja (član 6. stav 3. tačka 5. Odluke);

7.) po završenom uklanjanju objekta odnosno dela objekta ne izravnaju teren i okolinu ne dovedu u uredno stanje i sva oštećenja koja su nastala na javnoj površini ili komunalnoj infrastrukturi ne uklone (član 6. stav 4. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana i fizičko lice vlasnik objekta odnosno dela objekta koji se uklanja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik izvođač radova na uklanjanju objekta odnosno dela objekta koji se uklanja.

Član 18a

Mandatna kazna za pravno lice vlasnika objekta i izvođača radova na uklanjanju i za preduzetnika vlasnika objekta i izvođača radova na uklanjanju, za prekršaj iz člana 6. stav 3. i 4. ove Odluke iznosi 20.000,00 dinara.

Mandatna kazna za fizičko lice vlasnika objekta i izvođača radova na uklanjanju i za odgovorno lice u pravnom licu vlasnika objekta i izvođača radova na uklanjanju, za prekršaj iz člana 6. stav 3. i 4. ove Odluke iznosi 5.000,00 dinara.

Član 19

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za rušenje građevinskih objekata na teritoriji opštine Sombor ("Službeni list opštine Sombor", br. 12/1998).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".