ZAKLJUČCI
O REDOVNOM GODIŠNJEM IZVEŠTAJU ZAŠTITNIKA GRAĐANA ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 54/2011)

1. Narodna skupština ocenjuje da je Zaštitnik građana svojim Redovnim godišnjim izveštajem za 2010. godinu celovito predstavio stanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i kvalitet ostvarivanja prava građana pred državnim organima, ukazujući na potrebne promene u radu javnog sektora u celini koje bi unapredile njihovo ostvarivanje i zaštitu, kao i celovito prikazao aktivnosti Zaštitnika građana u izvršavanju ustavnih i zakonskih nadležnosti.

2. Narodna skupština konstatuje da je dužnost svih državnih organa i nosilaca javnih ovlašćenja da, u vršenju svojih nadležnosti, poštuju preporuke Zaštitnika građana u cilju ostvarivanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kao i da postupaju u skladu sa načelima dobre uprave.

3. Narodna skupština će, u ostvarivanju svoje kontrolne funkcije utvrđene Ustavom i zakonom, pratiti rad izvršnih organa i nosilaca javnih ovlašćenja sa stanovišta poštovanja preporuka Zaštitnika građana sadržanih u podnetom izveštaju i, u skladu sa svojim nadležnostima, doprinositi ostvarivanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

4. Ove zaključke objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".