ODLUKA
O ODREĐIVANJU LOKACIJE ZA ODLAGANJE INERTNOG GRAĐEVINSKOG OTPADA I OTPADA OD RUŠENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuje se lokacija za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata na teritoriji grada Vranja, utvrđuju uslovi za uređenje lokacije, način i uslovi korišćenja lokacije.

Član 2

Za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata, u skladu sa Lokalnim planom upravljanja komunalnim otpadom grada Vranja, određuje se lokacija na kat. parceli broj 1651/3, KO Zlatokop.

Lokaciju iz stava 1. ovog člana uređuje i održava JKP "Komrad" Vranje (u daljem tekstu: "Komrad"), u skladu sa zakonom i drugim gradskim propisima.

Član 3

Odlaganje zemlje od iskopina (bez kamenja, stena, korenja i sl.) vršiće se uz saglasnost "Komrada", na lokaciji koju za tu namenu odredi.

II POSEBNE ODREDBE

Član 4

Pod građevinskim otpadom, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se otpad koji potiče od građevinske industrije i otpad od rušenja objekata (cigla, blokovi, crep, beton, malter, zemlja, pesak, šljunak, glina, ilovača, kamen i sl), koji nije opasan otpad i koji se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda za istu ili drugu namenu, odnosno tretman otpada, radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina.

Pod inertnim otpadom, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se otpad koji nema osobine agresivnog otpada, nije podložan fizičkim, hemijskim ili biološkim promenama i ne utiče na zagađivanje životne sredine i zdravlje ljudi.

Član 5

Inertni građevinski otpad i otpad od rušenja objekata transportuje se u zatvorenom vozilu, kontejneru ili na drugi odgovarajući način, kako bi se sprečilo rasipanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara, kao i zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

U slučaju rasipanja otpada, lice koje transportuje otpad odgovorno je za njegovo uklanjanje i čišćenje površine.

Član 6

"Komrad" je dužan da uredi i vidno obeleži prostor na kome će se odlagati inertni građevinski otpad i otpad od rušenja objekata, postavljanjem tabli koje sadrže podatke o otpadu koji se može odlagati.

Član 7

Odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata na lokaciji utvrđenoj ovom odlukom vrši se isključivo po osnovu zaključenog ugovora sa "Komradom", uz odgovarajuću naknadu.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana urediće se visina naknade, uslovi, način i rok plaćanja naknade, u skladu sa zakonom i drugim gradskim propisima.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se posebnim aktom "Komrada", na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Član 8

Zabranjeno je odlaganje građevinskog otpada koji sadrži agresivne komponente, kao što su azbest, olovo, katran, boja, zaštitni premazi, lepila, plastika, električni kablovi i druga oprema koja sadrži toksine.

Vlasnik otpada je dužan da na mestu nastanka otpada izvrši odvajanje reciklabilnog otpada, a naročito otpada koji pripada posebnim tokovima otpada, u smislu Zakona o upravljanju otpadom.

III NADZOR

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine.

Inspekcijski nadzor vrši komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine, u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Komunalno-policijske poslove na kontroli primene ove odluke, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim gradskim propisima, vrši Komunalna policija grada Vranja.

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenim zakonom, ovlašćen je i da:

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

- obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj "Komrad", ako ne uredi lokaciju u smislu odredbe člana 6. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u "Komradu".

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno drugo privredno društvo, ako:

1) odlaganje zemlje vrši bez saglasnosti "Komrada" (član 3);

2) otpad ne transportuje na način propisan odredbom člana 5. stav 1;

3) odlaganje otpada vrši bez zaključenog ugovora sa "Komradom" (član 7. stav 1);

4) odlaže otpad koji sadrži agresivne komponente (član 8. stav 1);

5) ne postupi obavezi utvrđenoj odredbom člana 8. stav 2.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u preduzeću, odnosno drugom privrednom društvu.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice.

Izuzetno od odredaba iz stava 1, 2, 3. i 4. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za preduzeće, odnosno drugo privredno društvo i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u preduzeću, odnosno drugom privrednom društvu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara, na mestu izvršenja prekršaja kazniće se fizičko lice koje transportuje otpad, ako u slučaju rasipanja otpada ne izvrši njegovo uklanjanje i čišćenje površine u smislu člana 5. stav 2. ove odluke.

Član 13

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun, broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj modela: 97-47-114 "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. ovog člana čine prihod budžeta grada Vranja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o upravljanju otpadom i drugih propisa kojima se reguliše ova oblast.

Član 15

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 01. septembra 2011. godine.