ODLUKA
O OBRAZOVANJU GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2011)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se sastav i način rada Gradskog štaba za vanredne situacije za teritoriju grada Vranja.

Član 2

Gradski štab za vanredne situacije (u daljem tekstu: Gradski štab) čine komandant štaba, zamenik komandanta štaba, načelnik štaba i članovi štaba.

Komandant Gradskog štaba je gradonačelnik, po položaju.

Zamenik komandanta Gradskog štaba je zamenik gradonačelnika.

Načelnik Gradskog štaba je jedan od rukovodioca Odeljenja za vanredne situacije u Vranju koga predloži za imenovanje načelnik Odeljenja, odnosno rukovodilac nadležne službe.

Članovi Gradskog štaba su:

1) članovi Gradskog veća u čijem delokrugu su poslovi iz oblasti: zdravlja, poljoprivrede, vodoprivrede, zaštite životne sredine;

2) predstavnici Gradske uprave u čijem delokrugu su poslovi iz oblasti: saobraćaja, građevine, energetike, trgovine i usluga;

3) predsednik Gradske opštine Vranjska Banja;

4) rukovodioci javnih preduzeća, privrednih društava, rukovodioci organizacionih jedinica policije, humanitarnih organizacija, udruženja građana, drugih pravnih lica i ustanova u čijem delokrugu su poslovi od značaja za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na teritoriji grada Vranja.

Član 3

Stručne i administrativno-tehničke poslove potrebne za rad Gradskog štaba vrši nadležni organ u Gradskoj upravi u saradnji sa predstavnikom Sektora za vanredne situacije - Odeljenja za vanredne situacije u Vranju.

Član 4

Sastav Gradskog štaba može da čini i pomoćno osoblje (vozači, kuriri i dr.).

Član 5

Gradski štab za vanredne situacije, pored poslova utvrđenih Zakonom, sprovodi aktivnosti na razmatranju stanja spremnosti za organizovani odgovor na rizike i pretnje i upoznaje se sa dostignutim stepenom razvoja i izgradnje sistema zaštite i spasavanja.

Za ostvarivanje funkcija iz stava 1. ovog člana organizuje se i sprovodi obučavanje, osposobljavanje i stručno usavršavanje.

Obuku, osposobljavanje i stručno usavršavanje članova Gradskog štaba organizuju i sprovode nacionalni i regionalni trening centri, na predlog i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije - Odeljenje za vanredne situacije u Vranju.

Član 6

Gradski štab za vanredne situacije donosi poslovnik o svom radu i godišnji plan rada.

Poslovnik o radu sadrži: način pripremanja sednica štaba, utvrđivanje dnevnog reda, zakazivanje i vođenje sednica, način rasprave i odlučivanja o donošenju naredbi, zaključaka i preporuka.

Gradski štab za vanredne situacije, na predlog Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije - Odeljenje za vanredne situacije u Vranju, odnosno nadležnog organa u Gradskoj upravi, donosi godišnji plan rada.

Član 7

Pozivanje štaba za vanredne situacije, radi ostvarivanja njegove operativne funkcije, nalaže komandant, a y njegovom odsustvu zamenik komandanta ili načelnik štaba, a na predlog Sektora za vanredne situacije - Odeljenja za vanredne situacije u Vranju, odnosno nadležnog organa u Gradskog upravi.

Pozivanje članova štaba sprovodi nadležni organ Gradske uprave.

Član 8

Naredbe Gradskog štaba, koje se odnose na obaveze i zadatke organa državne uprave, organa Gradske uprave, posebnih organizacija, privrednih društava i drugih pravnih lica, ustanova i humanitarnih organizacija na teritoriji grada Vranja, dužni su da sprovode njihovi rukovodioci i da o tome dostavljaju izveštaje Gradskom štabu za vanredne situacije za teritoriju grada Vranja.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) stanje na ugroženom području;

2) efekte i posledice koje je izazvala elementarna nepogoda ili druga nesreća;

3) stanje ljudskih i materijalnih kapaciteta angažovanih na zadacima zaštite i spasavanja;

4) realizaciju postavljenih zadataka;

5) potrebe za dodatnim snagama i sredstvima;

6) druge podatke bitne sa aspekta sprovođenja mera i zadataka zaštite i spasavanja.

Član 9

U izvršavanju poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, Gradski štab za vanredne situacije donosi naredbe, zaključke i preporuke.

Naredbom se odlučuje o upotrebi snaga i sredstava zaštite i spasavanja, sredstava pomoći i drugih sredstava koja se koriste u vanrednim situacijama i nalaže izvršavanje zadataka, odnosno mera zaštite i spasavanja.

Zaključkom se: utvrđuje određeni stav o pitanjima iz oblasti zaštite i spasavanja; formira stručno-operativni tim i utvrđuju njegovi zadaci; procenjuje ugroženost od nastanka vanredne situacije; utvrđuje mišljenje na određena akta koje štab razmatra; odlučuje o drugim pitanjima o kojima se ne odlučuje naredbom.

Preporukom se predlažu mere za poboljšanje stanja i organizacije zaštite i spasavanja, odnosno preporučuje preduzimanje mera, radnji i postupaka kojima se umanjuje rizik od opasnosti.

Član 10

Za izvršavanje specifičnih zadataka zaštite i spasavanja, Gradski štab za vanredne situacije može obrazovati stručno-operativne timove.

Stručno-operativni timovi, po pravilu, obrazuju se za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja i to: evakuaciju; zbrinjavanje; sklanjanje; radiološko-hemijsko-biološku zaštitu; zaštitu i spasavanja od požara i eksplozija; zaštitu i spasavanja od poplava i nesreća na vodi i pod vodom; zaštitu i spasavanja od tehničko-tehnoloških nesreća, odnosno udesa, kao i za izvršavanje drugih zadataka zaštite i spasavanja koje odredi Gradski štab za vanredne situacije.

U sastav stručno-operativnih timova ulaze rukovodioci i stručni radnici iz organa Gradske uprave, posebnih organizacija i ustanova, privrednih društava i drugih pravnih lica na teritoriji grada u čijem delokrugu su poslovi od značaja za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama.

Radom stručno-operativnog tima rukovodi rukovodilac tima kojeg imenuje Gradski štab.

Stručno-operativni tim odgovara načelniku Gradskog štaba.

Član 11

Podršku u prikupljanju, obradi i distribuciji podataka za rad stručno-operativnih timova Gradskog štaba za vanredne situacije, obezbeđuje okružni Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje u Odeljenju za vanredne situacije u Vranju do formiranja operativnog centra 112 i situacionog centra grada Vranja.

Član 12

Gradski štab za vanredne situacije za svoj rad odgovoran je Skupštini grada, Okružnom i Republičkom štabu za vanredne situacije.

Član 13

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Član 14

Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".