ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNE USTANOVE - CENTAR ZA SOCIJALNI RAD U VRANJU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, Grad Vranje, radi ostvarivanja prava u oblasti socijalne zaštite i pružanja usluge socijalne zaštite, kao i radi obavljanja razvojnih, savetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova u socijalnoj zaštiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa, osniva Javnu ustanovu - Centar za socijalni rad u Vranju.  

Član 2

Poslovno ime Javne ustanove je: Centar za socijalni rad u Vranju, Vranje (u daljem tekstu: Centar).

Sedište Centra je u Vranju, u ulici Zadarska broj 2.

Član 3

Centar ima svojstvo pravnog lica.

Centar stiče svojstvo pravnog lica upisom u sudski registar, na osnovu pravosnažnog rešenja ministarstva nadležnog za socijalnu zaštitu o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti i primeni minimalnih standarda za pružanje usluga socijalne zaštite u Centru, utvrđenih zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

II DELATNOST CENTRA

Član 4

Delatnost Centra jeste:

8899 - Ostala nepomenuta socijalna zaštita bez smeštaja.

U okviru delatnosti iz stava 1. ovog člana, Centar odlučuje o ostvarivanju prava korisnika socijalne zaštite utvrđenih zakonom i o korišćenju usluga socijalne zaštite i vrši druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Socijalna zaštita, u smislu zakona i ove odluke, jeste organizovana delatnost Centra čiji je cilj pružanje pomoći i osnaživanje za samostalan i produktivan život u društvu pojedinaca i porodica, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanja posledica socijalne isključenosti.

Usluge socijalne zaštite, u smislu zakona i ove odluke, jesu aktivnosti Centra koje podrazumevaju pružanje podrške i pomoći pojedincu i porodici, radi poboljšanja, odnosno očuvanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranja mogućnosti za samostalan život u društvu.

Centar, u skladu sa gradskim propisima, učestvuje u poslovima planiranja i razvoja socijalne zaštite u Gradu.

Član 5

Centar, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, vrši sledeća javna ovlašćenja:

1) procenjuje potrebe i snage korisnika i rizike po njega i planira pružanje usluga socijalne zaštite;

2) sprovodi postupke i odlučuje o pravima na materijalna davanja i o korišćenju usluga socijalne zaštite;

3) preduzima propisane mere, pokreće i učestvuje u sudskim i drugim postupcima; i

4) vodi propisane evidencije i stara se o čuvanju dokumentacije korisnika.

Član 6

Centar pruža sledeće grupe usluga:

1) usluge procene i planiranja - procene stanja, potreba, snaga i rizika korisnika i drugih značajnih osoba u njegovom okruženju; procena staratelja, hranitelja i usvojitelja; izrade individualnog plana pružanja usluga i mera pravne zaštite i drugih procena i planova;

2) dnevne usluge u zajednici - dnevni boravak; pomoć u kući; svratište i druge usluge koje podržavaju boravak korisnika u porodici i neposrednom okruženju;

3) usluge podrške za samostalan život - stanovanje uz podršku; personalna asistencija; obuka za samostalan život i druge vrste podrške neophodne za aktivno učešće korisnika u društvu;

4) savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge - intenzivne usluge podrške porodici koja je u krizi; savetovanje i podrška roditelja, hranitelja i usvojitelja; podrška porodici koja se stara o svom detetu ili odraslom članu porodice sa smetnjama u razvoju; održavanje porodičnih odnosa i ponovno spajanje porodice; savetovanje i podrška u slučajevima nasilja; porodična terapija; medijacija; SOS telefon; aktivacija i druge savetodavne i edukativne usluge i aktivnosti; i

5) usluge smeštaja - smeštaj u srodničku, hraniteljsku ili drugu porodicu za odrasle i starije; domski smeštaj; smeštaj u prihvatilište i druge vrsta smeštaja.

Član 7

Materijalna podrška korisnika kod Centra ostvaruje se putem ostvarivanja prava na:

1. novčanu socijalnu pomoć;

2. dodatak za pomoć i negu drugog lica i prava na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica;

3. posebnu novčanu naknadu;

4. osposobljavanje za rad;

5. jednokratnu pomoć;

6. druge vrste materijalne pomoći građanima na teritoriji Grada utvrđene gradskim propisima.

Pravo na materijalnu podršku u smislu stava 1. ovog člana ostvaruje se radi obezbeđivanja egzistencijalnog minimuma i podrške socijalnoj uključenosti korisnika.

Član 8

Centar inicira i razvija preventivne i druge programe koji doprinose zadovoljavanju individualnih i zajedničkih potreba građana u oblasti socijalne zaštite na teritoriji Grada, inicira i razvija preventivne i druge programe koji doprinose sprečavanju i suzbijanju socijalnih problema i obavlja i druge poslove u oblasti socijalne zaštite, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Centar pruža usluge procene i planiranja, a druge usluge socijalne zaštite može pružati samo u okviru svoje posebne organizacione jedinice, ako dobije licencu za pružanje određene usluge i ako u Gradu nema drugog ovlašćenog pružaoca usluge socijalne zaštite.

III FINANSIRANJE CENTRA

Član 9

Sredstva za finansiranje Centra obezbeđuju se:

- iz budžeta Republike;

- iz budžeta Grada;

- neposredno od korisnika - plaćanjem usluga socijalne zaštite u skladu sa zakonom;

- putem donacija, kao i ustupanjem imovine, osnivanjem zadužbina i fondacija, u skladu sa zakonom;

- iz projektnog finansiranja; i

- iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 10

Iz budžeta Republike, obezbeđuju se sredstva za:

- finansiranje prava na novčanu socijalnu pomoć; prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i prava na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica; prava na posebnu novčanu naknadu; prava na pomoć za osposobljavanje za rad; prava na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju ugroženosti većeg broja građana;

- finansiranje usluge porodičnog smeštaja; usluge savetovanja i obuke hranitelja i usvojitelja; usluge domskog smeštaja; usluge stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom; usluge smeštaja za žrtve trgovine ljudima;

- finansiranje rada Centra u delu javnih ovlašćenja poverenih zakonom na osnovu sačinjenog godišnjeg plana rada čiju strukturu, sadržinu i druga pitanja propisuje ministar nadležan za socijalnu zaštitu;

- učešće u finansiranju programa unapređenja socijalne zaštite u Republici.

Namenskim transferima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje jedinica lokalne samouprave, iz budžeta Republike Srbije mogu se finansirati usluge socijalne zaštite koje po zakonu finansira Grad.

Iz budžeta Grada, obezbeđuju se sredstva za:

- dnevne usluge u zajednici;

- usluge podrške za samostalan život, osim usluga stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom;

- savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge, osim savetovanja i obuke hranitelja i usvojitelja;

- ostale usluge socijalne zaštite utvrđene gradskim propisima;

- jednokratne pomoći i druge oblike pomoći;

- program rada Centra;

- programe unapređenja socijalne zaštite u Gradu;

- inovacione usluge;

- izgradnju, održavanje i opremanje Centra.

IV ORGANI CENTRA

Član 11

Organi Centra jesu:

- Direktor;

- Upravni odbor; i

- Nadzorni odbor.

Član 12

Članove Upravnog i Nadzornog odbora Centra imenuje i razrešava Skupština Grada.

Mandat članova Upravnog i Nadzornog odbora traje četiri godine.

Upravni odbor Centra ima pet članova, uključujući i predsednika.

Upravni odbor čine dva predstavnika po predlogu zaposlenih i tri predstavnika osnivača, od kojih je jedan iz reda članova udruženja čiji su ciljevi usmereni na zaštitu prava socijalno ugroženih lica koje ima sedište na teritoriji grada.

Predsednik Upravnog odbora ima zamenika, koji se određuje aktom o imenovanju Upravnog odbora.

Nadzorni odbor ima tri člana, uključujući i predsednika i čine ga dva predstavnika osnivača i jedan predstavnik po predlogu zaposlenih.

Predstavnici zaposlenih za članove Upravnog i Nadzornog odbora Centra predlažu se na način utvrđen Statutom Centra.

Ako predlagač iz stava 4. i 6. ovog člana ne predloži predstavnika u Upravni odbor, odnosno u Nadzorni odbor Centra u roku od 30 dana od dana kada je nadležan organ Grada uputio pisani poziv, tog predstavnika imenuje osnivač.

Član 13

Skupština Grada će razrešiti, pre isteka mandata, pojedine članove Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora, uključujući i predsednika ili Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor Centra:

1) na lični zahtev člana;

2) ako Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor donosi nezakonite odluke ili ne donosi odluke koje je na osnovu zakona i Statuta dužan da donosi;

3) ako član Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora neopravdanim odsustvovanjima ili nesavesnim radom onemogućava rad Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora;

4) ako ovlašćeni predlagač pokrene inicijativu za razrešenje člana Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora zbog prestanka osnova po kome je imenovan u Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor;

5) u drugim slučajevima utvrđenim Statutom Centra.

Dužnost novoimenovanog pojedinog člana Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora traje do isteka mandata Upravnog odbora, odnosno Nadzornog odbora Centra.

Član 14

Upravni odbor Centra:

- donosi Statut Centra;

- odlučuje o poslovanju Centra;

- usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji finansijski izveštaj;

- donosi program rada Centra;

- raspisuje konkurs za direktora Centra, sprovodi izborni postupak i dostavlja Skupštini Grada mišljenje o kandidatu za imenovanje direktora Centra;

- odlučuje o korišćenju sredstava u skladu sa zakonom i vrši i druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i Statutom Centra.

Član 15

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Centra, pregleda godišnje izveštaje i godišnji finansijski izveštaj i o izvršenom nadzoru izveštaj dostavlja upravnom odboru i osnivaču.

Član 16

Direktora Centra imenuje Skupština Grada, na osnovu konkursa, po pribavljenom mišljenju Upravnog odbora Centra i saglasnosti ministarstva nadležnog za socijalna pitanja, pod uslovima, na način i po postupku propisanim zakonom i Statutom Centra.

Mandat direktora Centra traje četiri godine i po isteku mandata isto lice može biti ponovo imenovano za direktora.

Ako direktor Centra ne bude imenovan u zakonom predviđenom roku, Skupština Grada imenuje vršioca dužnosti direktora Centra.

Za vršioca dužnosti direktora Centra može se imenovati lice koje ispunjava zakonom propisane uslove za direktora Centra i za čije imenovanje je pribavljena saglasnost ministarstva nadležnog za socijalna pitanja.

Vršilac dužnosti direktora Centra može obavljati tu dužnost najduže jednu godinu.

Uslovi za imenovanje direktora Centra utvrđuju se Statutom Centra, u skladu sa zakonom.

Član 17

Skupština Grada će razrešiti direktora Centra pre isteka mandata:

- na lični zahtev;

- ako obavlja poslove direktora suprotno odredbama zakona;

- ako nestručnim i nesavesnim radom prouzrokuje štetu Centru ili svoje obaveze izvršava na način koji može prouzrokovati veće smetnje u radu Centra;

- ako na bilo koji način onemogućava ostvarivanje prava i usluga iz nadležnosti Centra;

- ako je pravosnažno osuđen za krivično dela utvrđena zakonom;

- iz drugih razloga utvrđenih zakonom i Statutom Centra.

Član 18

Direktor Centra predstavlja i zastupa Centar, organizuje i rukovodi radom i vodi poslovanje Centra, odgovara za zakonitost rada Centra, predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun, izvršava odluke Upravnog odbora, obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i Statutom Centra.

V VRŠENJE OSNIVAČKIH PRAVA U CENTRU

Član 19

Osnivačka prava u pogledu imenovanja direktora, članova Upravnog odbora i članova Nadzornog odbora Centra vrše se u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita i javne službe.

Član 20

Nadležni organ Grada daje saglasnost na:

1) statut;

2) statusne promene;

3) promenu sedišta i poslovnog imena Centra;

4) promenu delatnosti saglasnu osnovnoj delatnosti Centra;

5) program rada Centra;

6) finansijski plan poslovanja Centra;

7) akt o organizaciji i sistematizaciji poslova Centra;

8) druge akte, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje delatnosti javnih službi.

Na Statut i akt o organizaciji i sistematizaciji poslova Centra, u delu koji se odnosi na vršenje poverenih poslova, saglasnost daje ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu.

Član 21

Centar je dužan da Skupštini Grada podnosi godišnji izveštaj o radu.

Nezavisno od stava 1. ovog člana, Centar je dužan da podnese izveštaj o radu i drugi izveštaj iz okvira svoje delatnosti, kad to zatraži izvršni organ Grada ili Skupština.

VI NADZOR

Član 22

Nadzor nad radom Centra se vrši kao inspekcijski nadzor, nadzor nad radom, kao i nadzor nad stručnim radom, u skladu sa zakonom.

Inspekcijski nadzor nad radom Centra vrši ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu, preko inspektora socijalne zaštite.

Ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu vrši nadzor nad radom Centra u obavljanju javnih ovlašćenja, kao poverenih poslova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna uprava.

Ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu vrši nadzor nad stručnim radom Centra i utvrđuje da li su ispunjeni zahtevi u odnosu na poštovanje propisanih stručnih procedura i na korišćenje stručnih znanja i veština koje se primenjuju tokom prijema, procene planiranja, pregleda efekata realizovanih aktivnosti i završetka rada sa korisnikom, u skladu sa zakonom.

Nadzor nad zakonitošću rada Centra u obavljanju poslova poverenih gradskim propisima, vrši organ gradske uprave nadležan za socijalna pitanja.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

U obavljanju delatnosti socijalne zaštite, odnosno pružanja usluga socijalne zaštite Centar sarađuje sa ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, zdravstvenim ustanovama, Policijom, pravosudnim i drugim državnim organima, organima Grada, udruženjima i drugim pravnim i fizičkim licima.

Saradnja u smislu stava 1. ovog člana ostvaruje se prvenstveno u okvirima i na način utvrđen sporazumima o saradnji.

Član 24

Na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Centru primenjuju se opšti propisi o radu, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 25

Statut i drugi normativni akti Centra uskladiće se sa odredbama ove odluke u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Član 26

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javne ustanove - Centar za socijalni rad u Vranju ("Opštinski službeni glasnik", broj 3/92 i 8/92 , "Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 12/09 i "Službeni glasnik grada Vranja", broj 5/2011).

Član 27

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".