ODLUKA

O OSNIVANJU NACIONALNE KONFERENCIJE ZA VODE

("Sl. glasnik RS", br. 55/2011)

1. Osniva se Nacionalna konferencija za vode (u daljem tekstu: Nacionalna konferencija), radi obezbeđenja uticaja javnosti u upravljanju vodama u Republici Srbiji.

2. Poslovi Nacionalne konferencije su da prati realizaciju Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije i plana upravljanja vodama, učestvuje u javnoj raspravi u fazi pripreme plana upravljanja vodama, prati realizaciju plana upravljanja vodama na vodnom području, daje predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja, daje predloge za edukaciju javnosti o značaju vode, o potrebi racionalizacije potrošnje vode i zaštite vode i ulozi vodnih objekata u obezbeđenju usluga.

3. Nacionalna konferencija se sastoji od predstavnika jedinica lokalne samouprave sa svakog vodnog područja, predstavnika korisnika voda i udruženja građana.

4. Nacionalna konferencija ima 14 članova koje imenuje Vlada posebnim rešenjem, na predlog ministra nadležnog za poslove vodoprivrede.

5. Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Nacionalne konferencije obavljaće Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".