ODLUKA
O PRAZNIKU, SLAVI I ZNAČAJNIM DATUMIMA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 89/2009 - prečišćen tekst i 38/2011)

Član 1

Praznik Grada Niša je 11. januar - Dan oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine.

Član 2

Praznik Grada obeležava se radno.

Član 3

Na dan praznika Grada Niša održava se svečana sednica Skupštine Grada i dodeljuje godišnja nagrada Grada Niša "11. januar" i druga priznanja Grada.

Praznik Grada Niša obeležava se polaganjem venaca na spomen obeležja i u Gradu se održavaju kulturno-umetničke, naučne, sportske i dečje manifestacije prema programu proslave praznika Grada.

Član 4

Za organizaciju i utvrđivanje programa proslave praznika Grada, Gradonačelnik obrazuje Odbor za proslavu praznika, koga čine istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture i sporta.

Član 5

Slava Grada Niša je Dan svetog cara Konstantina i carice Jelene - 3. juni.

Domaćin slave Grada Niša je Gradonačelnik.

Član 6

Slava Grada Niša je neradni dan.

Član 7

Na dan slave Grada Niša u Crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene održava se arhijerejska liturgija, rezanje slavskog kolača i litija.

Radi obeležavanja Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene u Gradu se organizuju naučne, sportske, kulturno-umetničke i dečje manifestacije, obilaze svetinje i spomenici kulture iz perioda cara Konstantina i druge aktivnosti po programu odbora za proslavu Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Član 8

Odbor za proslavu Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene obrazuje Gradonačelnik, a čine ga istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture i sporta, odnosno lica koja svojom profesijom mogu uspešno doprineti organizaciji proslave.

Član 9

Odbor za proslavu programom proslave određuje aktivnosti i manifestacije posvećene Danu svetog cara Konstantina i carice Jelene, termine i mesta događanja manifestacija, poslove i dinamiku izvršenja obaveza, nosioce zaduženja i materijalno-tehničke, prostorne i druge uslove i potrebe.

Odbor za proslavu koordinira rad svih subjekata koji na bilo koji način učestvuju u realizaciji proslave; sarađuje sa medijima u cilju propagande i afirmisanja proslave; utvrđuje obeležja Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene (logotip, naziv proslave i dr.), koji se koriste za obeležavanje proslave a mogu se koristiti u komercijalne i druge svrhe, na način i pod uslovima koje Odbor utvrdi; može angažovati stručne organizacije, udruženja, institucije i pojedince iz oblasti kulture, nauke i sporta radi uspešnog ostvarivanja programa i stara se o izvršenju drugih poslova u vezi sa održavanjem proslave.

Član 10

Značajni datumi Grada Niša su:

12. oktobar - Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

14. oktobar - Dan oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu

1. septembar - Dan mladih Grada Niša.

Značajni datumi obeležavaju se svečano i radno, polaganjem venaca na spomen obeležja i održavanjem prigodnih manifestacija u Gradu.

Član 11

Gradonačelnik obrazuje Odbor za proslavu i obeležavanje značajnih datuma Grada iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

Odbor iz prethodnog stava donosi programe proslave značajnih datuma Grada i stara se o njihovom sprovođenju.

Član 12

Za proslavu praznika, slave i značajnih datuma Grada i održavanja manifestacija po programima proslava, sredstva se obezbeđuju u budžetu Grada, od sponzora i donatora.

Član 13

Stručne finansijsko-administrativne, tehničke i organizacione poslove za proslavu praznika, slave i značajnih datuma Grada Niša obavljaće Niški kulturni centar.

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o prazniku, slavi i značajnim datumima grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 38/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o prazniku, slavi i značajnim datumima Grada Niša obuhvata:
Odluku o prazniku i slavi Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 60/2002), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 13, koji sadrži odredbu o prestanku važenja Odluke o praznicima Grada Niša ("Međuopštinski službeni list - Niš", broj 13/92) i član 14, kojim je utvrđeno kad Odluka stupa na snagu.
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o prazniku i slavi Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 76/2009), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 6, kojim je Služba za poslove Skupštine Grada ovlašćena da sačini i objavi prečišćen tekst i član 7. kojim je utvrđeno kad Odluka stupa na snagu.