ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list opština Bogatić, Vladimirci, Koceljeva i Šabac", br. 11/2008 i "Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva, br. 6/2009 - dr. odluka, 28/2010 - dr. odluke i 13/2011)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže će uređuje obavljanje auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Šapca.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika na teritoriji grada Šapca koji se obavlja putničkim automobilom.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici, preduzeća i druga pravna lica registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika, u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 5

Potreban broj taksi stajališta i taksi mesta i taksi vozila na istim se određuje Programom o optimalnom organizovanju auto-taksi prevoza (u daljem tekstu: Program) koji donosi gradonačelnik.

Član 6

Akt o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Šapca, u smislu ove Odluke, daje Gradska uprava - odeljenje nadležno za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Odeljenje za poslove saobraćaja).

II - POSEBNE ODREDBE

1. Uslovi za obavljanje taksi prevoza

Član 7

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz, kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom Odlukom, i to:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine;

2. da je registrovano za ovu vrstu prevoza;

3. da je vlasnik ili primalac lizinga putničkog automobila za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo);

4. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije;

5. da je izvršilo pregled taksi vozila za obavljanje taksi prevoza;

6. da je izmirio poreske obaveze po osnovu javnih prihoda, što dokazuje uverenjem nadležnog organa, a koje nije starije od šest meseci, odnosno zaključenim sporazumom sa nadležnom poreskom upravom o reprogramiranju duga.

Za obavljanje delatnosti taksi prevoza u statusu zaposlenog kod preduzetnika registrovanog za obavljanje ove vrste delatnosti u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, zaposleni mora da ispuni uslove iz stava 1. ovog člana pod tačkama 1. i 4. i da ima zaključen ugovor o radu sa poslodavcem i kopiju overenog i potpisanog obrasca od strane ovlašćenog lica PIO o podnetoj prijavi, promeni i odjavi na obavezno socijalno osiguranje (OBRAZAC M).

Član 8

Za obavljanje taksi prevoza pravno lice mora, pored uslova propisanih zakonom, da ispuni i sledeće:

1. da je registrovano za ovu vrstu prevoza;

2. da je vlasnik ili primalac lizinga putničkog automobila za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo);

3. da je izvršilo pregled taksi vozila za obavljanje taksi prevoza;

4. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ima zaključen ugovor o radu sa istim i kopiju overenog i potpisanog obrasca od strane ovlašćenog lica PIO o podnetoj prijavi, promeni i odjavi na obavezno socijalno osiguranje (OBRAZAC M);

5. da je izmirio poreske obaveze po osnovu javnih prihoda, što dokazuje uverenjem nadležnog organa, a koje nije starije od šest meseci, odnosno zaključenim sporazumom sa nadležnom poreskom upravom o reprogramiranju duga.

Taksi vozač zaposlen u pravnom licu mora da ispuni uslove iz člana 7. stav 1. ove Odluke pod tačkama 1. i 4.

Član 9

Taksi vozilo, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano kod nadležnog organa u Šapcu, osim u slučaju ugovora o lizingu;

2. da ima četvorotaktni motor snage najmanje 35 kW;

3. da ima najviše pet sedišta;

4. da ima najmanje četvoro vrata;

5. da ima ugrađen taksimetar, tehnički ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i tako postavljen u taksi vozilu, da je iznos utvrđen radom taksimetra vidljiv putniku, i da se njegovim uključenjem svetlo na svetlećoj tabli iz tačke 11. ovog stava glasi;

6. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

7. da je uredno obojeno, da se održava u čistom stanju i da je bez oštećenja;

8. da ima važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv korisnicima prevoza;

9. da ima na vidnom mestu istaknute taksi legitimacije;

10. da na krovu vozila ima taksi tablu, koja je sa obe strane istog izgleda i postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom, sa ispisanim nazivom "TAXI";

11. da na krovu vozila, neposredno pored taksi table sa desne strane, ima svetleću tablu, opremljenu uređajem za osvetljenje, ovalnog izgleda dužine 20 cm i širine 10 cm, u osnovi plave boje, na kojoj se sa desne strane nalazi osnovni grb grada Šapca, a sa leve evidencioni broj svetleće table;

12. da u vozilu ima ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

Na krovu vozila, iza taksi table, može se nalaziti reklamni pano, koji ne sme zaklanjati taksi i svetleću tablu na krovu vozila.

Saglasnost za postavljanje reklamnog panoa daje Odeljenje za poslove saobraćaja.

Član 10

Preduzetnik, preduzeće ili drugo pravno lice je dužno da prilikom registracije vozila osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

Član 11

Gradska uprava - odeljenje nadležno za inspekcijske poslove vrši pregled taksi vozila i o tome vodi registar.

Odeljenje, iz stava 1. ovog člana, prilikom pregleda taksi vozila proverava da li vozilo ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke i da li preduzetnik ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. tačka 6., odnosno da li pravno lice ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačka 5.

Ako Odeljenje, iz stava 1. ovog člana, prilikom pregleda taksi vozila utvrdi da taksi vozilo ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke i da preduzetnik ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. tačka 6, odnosno da pravno lice ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačka 5, doneće Rešenje o pregledu taksi vozila, sa rokom važenja od jedne godine.

Ako Odeljenje, iz stava 1. ovog člana, prilikom pregleda taksi vozila utvrdi da taksi vozilo ne ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke i da preduzetnik ne ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. tačka 6, odnosno da pravno lice ne ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačka 5, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediti rok za otklanjanje nedostataka, koji ne može biti duži od 15 dana.

Odeljenje, iz stava 1. ovog člana, odbiće zahtev za vršenje pregleda taksi vozila ako pravno lice, odnosno preduzetnik ne otkloni nedostatke na vozilu utvrđene zapisnikom iz stava 4. ovog člana u ostavljenom roku.

Član 12

Pregled taksi vozila preduzetnik, preduzeće ili drugo pravno lice vrše u sledećim slučajevima:

1. pri podnošenju zahteva za obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji grada Šapca;

2. pre isteka roka važenja Rešenja o pregledu taksi vozila, najkasnije danom isteka njegove važnosti;

3. kada vrše zamenu vozila kojim, po Rešenju o pregledu taksi vozila, već obavljaju taksi prevoz i

4. po pozivu ovlašćenog lica.

Član 13

Zahtev za izdavanje akta o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza sa potrebnim dokazima preduzetnici, preduzeća i druga pravna lica podnose Odeljenju za poslove saobraćaja.

Odeljenje za poslove saobraćaja će izdati akt o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Šapca ako su ispunjeni uslovi propisani članom 7. odnosno članom 8. ove Odluke i ako postoji slobodno taksi mesto prema Programu.

2. Taksi legitimacije i svetleće table

Član 14

Na osnovu akta o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Šapca Odeljenje za poslove saobraćaja izdaje preduzetniku, preduzeću odnosno drugom pravnom licu taksi legitimacije i svetleće table, o čemu vodi poseban registar.

Taksi legitimacije izdaje Odeljenje za poslove saobraćaja preduzetniku, preduzeću ili drugom pravnom licu za svako vozilo sa kojim obavljaju taksi prevoz i za svakog zaposlenog kod preduzetnika, odnosno u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Svetleće table izdaje Odeljenje za poslove saobraćaja preduzetniku, preduzeću ili drugom pravnom licu za svako vozilo sa kojim obavljaju taksi prevoz.

Član 15

Taksi legitimacije služe za identifikaciju preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica, kao i zaposlenog vozača kod preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica, i isti su dužni da je pokažu na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi legitimacije moraju biti postavljene na sredini gornjeg dela instrument table tako da njihov sadržaj bude vidljiv korisnicima prevoza.

Taksi legitimacija preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica sadrži sledeće podatke:

1. osnovni grb grada Šapca i natpisi: "GRAD ŠABAC" i "TAKSI LEGITIMACIJA";

2. redni broj taksi legitimacije;

3. ime i prezime preduzetnika, odnosno naziv preduzeća ili drugog pravnog lica;

4. podatke o vozilu: registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila;

5. evidencioni broj svetleće table;

6. suvi žig ili hologram;

7. datum izdavanja taksi legitimacije;

8. pečat i potpis ovlašćenog lica.

Taksi legitimacija vozača zaposlenog kod preduzetnika, u preduzeću ili drugom pravnom licu sadrži sledeće podatke:

1. osnovni grb grada Šapca i natpisi: "GRAD ŠABAC" i "TAKSI LEGITIMACIJA";

2. redni broj taksi legitimacije;

3. naziv preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica kod koga je vozač zaposlen;

4. ime i prezime vozača;

5. fotografiju vozača;

6. suvi žig ili hologram;

7. datum izdavanja legitimacije;

8. pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 16

Svetleća tabla služi za identifikaciju vozila.

Svetleća tabla sa jednim evidencionim brojem može se dodeliti samo jednom vozilu.

Svetleća tabla mora biti povezana sa sistemom za napajanje električnom energijom pomoću odgovarajućeg priključka koji omogućava da se svetlo na svetlećoj tabli automatski pali sa isključenjem taksimetra, odnosno gasi sa uključenjem istog.

Član 17

Pravno lice i preduzetnik su obavezni da:

1. sve izmene podataka koje sadrže taksi legitimacije prijave Odeljenju za poslove saobraćaja odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastupanja izmene;

2. u roku od tri dana, od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre, Odeljenju za poslove saobraćaja vrate taksi legitimacije i svetleće table;

3. u roku od tri dana, od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi prevoza, Odeljenju za poslove saobraćaja vrate taksi legitimacije i svetleće table;

4. u roku od tri dana, po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, Odeljenju za poslove saobraćaja vrate taksi legitimacije i svetleće table;

5. prilikom vršenja pregleda taksi vozila dostave dokaz o izmirenim obavezama za godinu dana unapred po osnovu lokalne komunalne takse za korišćenje obeleženih mesta na taksi stajalištu.

3. Uslovi za prestanak obavljanja taksi prevoza

Član 18

Preduzetniku, preduzeću ili drugom pravnom licu prestaje važnost akta o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza u slučaju:

1. odjave;

2. ako prestanu da postoje uslovi iz člana 7., odnosno člana 8. ove Odluke;

3. ako jednom godišnje ne izvrše pregled taksi vozila, najkasnije danom isteka važnosti Rešenja o pregledu taksi vozila i

4. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

4. Taksi stajališta

Član 19

Taksi stajalište je određeno i uređeno mesto na javnoj površini na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Na taksi stajalištu žutom bojom se ucrtavaju mesta za stajanje svakog taksi vozila, a na početku i kraju stajališta, istom bojom upisuje se naziv "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: "Parkiralište" sa dopunskom tablom sa natpisom "za TAXI vozila".

Član 20

Direkcija za puteve grada Šapca se stara o postavljanju i održavanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na taksi stajalištima, kao i o održavanju taksi stajališta.

Član 21

Preduzetnik ili pravno lice koje obavlja taksi delatnost ne može da uzima u zakup lokacije za taksi stajališta.

Član 22

Na taksi stajalištu taksi vozila se postavljaju prema redu dolaska u granicama obeleženih taksi mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Na taksi stajalištu mogu se parkirati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom Odlukom (taksi tabla, svetleća tabla,...).

Za vreme korišćenja stajališta taksi vozač je obavezan da bude u svom taksi vozilu ili neposredno u njegovoj blizini.

5. Način rada taksi prevoznika

Član 23

Taksi vozač može taksi prevoz da započne:

1. sa stajališta i

2. na poziv.

Član 24

Preduzetnik ili pravno lice koje obavlja taksi delatnost korisnika prevoza čeka na taksi stajalištu.

Po pozivu može da čeka korisnika prevoza van taksi stajališta najduže 15 minuta na dogovorenoj lokaciji.

U slučaju da je vožnja započeta, preduzetnik ili pravno lice koje obavlja taksi delatnost, može da čeka korisnika prevoza i duže od 15 minuta, ali mora da ima uključen taksimetar.

Član 25

Taksi vozač koji je prvi na redu na stajalištu dužan je da na zahtev putnika obavi vožnju.

Putnik može da koristi taksi vozilo po svom izboru.

Član 26

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi čija ukupna težina ne prelazi 20 kg.

Član 27

Taksi vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završetka vožnje.

Član 28

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan i da mu je odeća prikladna i čista, kao i da ne puši u vozilu za vreme vožnje.

Član 29

Taksi vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji mu putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 30

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora se nalaziti:

1. rešenje da je preduzeće, drugo pravno lice ili preduzetnik registrovano za obavljanje taksi prevoza;

2. akt o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza;

3. rešenje o pregledu taksi vozila;

4. saglasnost Odeljenja za poslove saobraćaja za postavljanje reklamnog panoa;

5. polisa osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

6. dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalno takse za korišćenje obeleženih mesta na taksi stajalištu.

Član 31

Ukoliko taksi vozač vozilo koristi za sopstvene potrebe, tj. ne obavlja taksi delatnost, dužan je da taksi tablu i svetleću tablu prekrije ili je privremeno skine sa vozila.

Član 32

Na stajalištima, namenjenim za gradski i prigradski prevoz putnika, zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje taksi vozila.

6. Cena taksi prevoza

Član 33

Cena taksi prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar.

Ako putnik ima lični prtljag teži od 20 kg, cenovnikom može da se predvidi posebna doplata.

Sa posebnom doplatom za prtljag putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja prevoza.

Član 34

Taksi vozač je obavezan da izda račun.

Član 35

Taksi vozač može u toku prevoza, uz saglasnost ili na zahtev putnika, da primi u vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku prevoza nastavi da koristi taksi vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je taksi vozač započeo novi taksi prevoz.

Član 36

U slučaju nemogućnosti da završi započeti prevoz, taksi vozaču pripada naknada u visini polovine iznosa koji u momentu prekida taksi prevoza pokaže taksimetar, osim u slučaju kvara vozila kada mu ista ne pripada.

U slučaju kvara vozila, taksi vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog prevoza sa drugim taksi vozilom.

III - NADZOR

Član 37*

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke obavlja Gradska uprava - odeljenje nadležno za inspekcijske poslove preko saobraćajnog inspektora i Odeljenja Komunalne policije.

Član 38

Saobraćajni inspektor je u vršenju poslova inspekcijskog nadzora, iz člana 37. ove Odluke, dužan i ovlašćen da oduzme taksi legitimacije i svetleću tablu od preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica ukoliko isti obavljaju taksi prevoz na teritoriji grada Šapca a nemaju izvršen redovan pregled taksi vozila.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana oduzimanja taksi legitimacija i svetleće table iz stava 1. ovog člana preduzetnik, preduzeće ili drugo pravno lice izvrše pregled taksi vozila, saobraćajni inspektor će istim vratiti oduzete taksi legitimacije i svetleću tablu.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana oduzimanja taksi legitimacija i svetleće table iz stava 1. ovog člana preduzetnik, preduzeće ili drugo pravno lice ne izvrše pregled taksi vozila, saobraćajni inspektor će oduzete taksi legitimacije i svetleću tablu dostaviti Odeljenju za poslove saobraćaja radi donošenja rešenja o prestanku važnosti akta o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza.

IV - KAZNENE ODREDBE

Član 39*

Novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara kazniće se, za prekršaj, pravno lice ako:

1. obavlja taksi prevoz, a nema akt o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Šapca (član 6. ove Odluke);

2. nije izvršilo pregled taksi vozila za obavljanje taksi prevoza (član 8. stav 1. tačka 3. ove Odluke);

3. ako za obavljanje taksi prevoza angažuje lice suprotno odredbi člana 8. stav 2. ove Odluke;

4. obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke stav 1. tačke 1, 2, 3, 4, 6. i 7.;

5. ugrađeni taksimetar u taksi vozilu nije tehnički ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran ili postavljen tako u taksi vozilu da iznos utvrđen radom taksimetra nije vidljiv putniku ili se njegovim uključenjem svetlo na svetlećoj tabli ne gasi (član 9. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

6. u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj nije vidljiv korisnicima prevoza (član 9. stav 1. tačka 8. ove Odluke);

7. u taksi vozilu nema na vidnom mestu istaknute taksi legitimacije (član 9. stav 1. tačka 9. ove Odluke);

8. se na krovu taksi vozilu ne nalazi taksi tabla (član 9. stav 1. tačka 10. ove Odluke);

9. se na krovu taksi vozilu ne nalazi svetleća tabla izdata od nadležnog organa (član 9. stav 1. tačka 11. ove Odluke);

10. u taksi vozilu nema ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe (član 9. stav 1. tačka 12. ove Odluke);

11. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu prema članu 10. ove Odluke;

12. ako se svetlo na svetlećoj tabli automatski ne pali sa isključenjem taksimetra, odnosno ne gasi sa uključenjem istog (član 16. stav 3. ovo Odluke);

13. sve izmene podataka koje sadrže taksi legitimacije ne prijavi Odeljenju za poslove saobraćaja odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastupanja izmene (član 17. stav 1. tačka 1. ove Odluke);

14. u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 2. ove Odluke);

15. u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi prevoza, Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 3. ove Odluke);

16. u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 4. ove Odluke);

17. uzima u zakup taksi stajališta suprotno članu 21. ove Odluke;

18. postupi suprotno odredbama člana 22. ove Odluke;

19. obavlja taksi delatnost suprotno članu 24. ove Odluke;

20. na zahtev putnika ne obavi vožnju (član 25. stav 1. ove Odluke);

21. postupi suprotno odredbama člana 26. stav 1. ove Odluke;

22. ne uključi i ne isključi taksimetar shodno članu 27. ove Odluke;

23. postupi suprotno odredbama člana 28. ove Odluke;

24. postupi suprotno odredbama člana 29. ove Odluke;

25. postupi suprotno odredbama člana 30. ove Odluke;

26. postupa suprotno odredbama člana 31. ovo Odluke;

27. postupa suprotno odredbama člana 32. ove Odluke;

28. ne izda račun po izvršenoj usluzi (član 34. ove Odluke);

29. putniku ne obezbedi nastavak započetog prevoza sa drugim taksi vozilom (član 36. stav 2. ove Odluke);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.000 do 25.000 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara, na licu mesta, kazniće se pravno lice za prekršaj iz člana 39. stav 1. tačka 1. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara, na licu mesta, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz člana 39. stav 1. tačka 1. ove Odluke.

Član 40*

Novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja taksi prevoz, a nema akt o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Šapca (član 6. ove Odluke);

2. nije izvršio pregled taksi vozila za obavljanje taksi prevoza (član 7. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

3. ako za obavljanje taksi prevoza angažuje lice suprotno odredbi člana 7. stav 2. ove Odluke;

4. obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke stav 1. tačke 1, 2, 3, 4, 6. i 7.;

5. ugrađeni taksimetar u taksi vozilu nije tehnički ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran ili postavljen tako u taksi vozilu da iznos utvrđen radom taksimetra nije vidljiv putniku ili se njegovim uključenjem svetlo na svetlećoj tabli ne gasi (član 9. stav 1. tačka 5. ove Odluke);

6. u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da njegov sadržaj nije vidljiv korisnicima prevoza (član 9. stav 1. tačka 8. ove Odluke);

7. u taksi vozilu nema na vidnom mestu istaknute taksi legitimacije (član 9. stav 1. tačka 9. ove Odluke);

8. se na krovu taksi vozilu ne nalazi taksi tabla (član 9. stav 1. tačka 10. ove Odluke);

9. se na krovu taksi vozilu ne nalazi svetleća tabla izdata od nadležnog organa (član 9. stav 1. tačka 11. ove Odluke);

10. u taksi vozilu nema ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe (član 9. stav 1. tačka 12. ove Odluke);

11. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu prema članu 10. ove Odluke;

12. ako se svetlo na svetlećoj tabli automatski ne pali sa isključenjem taksimetra, odnosno ne gasi sa uključenjem istog (član 16. stav 3. ove Odluke);

13. sve izmene podataka koje sadrže taksi legitimacije ne prijavi Odeljenju za poslove saobraćaja odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastupanja izmene (član 17. stav 1. tačka 1. ove Odluke);

14. u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 2. ove Odluke);

15. u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi prevoza, Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 3. ove Odluke);

16. u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, Odeljenju za poslove saobraćaja ne vrate taksi legitimacije i svetleće table (član 17. stav 1. tačka 4. ove Odluke);

17. uzima u zakup taksi stajališta suprotno članu 21. ove Odluke;

18. postupi suprotno odredbama člana 22. ove Odluke;

19. obavlja taksi delatnost suprotno članu 24. ove Odluke;

20. na zahtev putnika ne obavi vožnju (član 25. stav 1. ove Odluke);

21. postupi suprotno odredbama člana 26. stav 1. ove Odluke;

22. ne uključi i ne isključi taksimetar shodno članu 27. ove Odluke;

23. postupi suprotno odredbama člana 28. ove Odluke;

24. postupi suprotno odredbama člana 29. ove Odluke;

25. postupi suprotno odredbama člana 30. ove Odluke;

26. postupa suprotno odredbama člana 31. ove Odluke;

27. postupa suprotno odredbama člana 32. ove Odluke;

28. ne izda račun po izvršenoj usluzi (član 34. ove Odluke);

29. putniku ne obezbedi nastavak započetog prevoza sa drugim taksi vozilom (član 36. stav 2. ove Odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara, na licu mesta, kazniće se preduzetnik za prekršaj iz člana 40. stav 1. tačka 1. ove Odluke.

Član 40a*

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice koje obavlja javni prevoz putnika i stvari, a nije registrovano za obavljanje tih vrsta prevoza.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara, na licu mesta, kazniće se fizičko lice koje obavlja javni prevoz putnika i stvari, a nije registrovano za obavljanje tih vrsta prevoza.

V - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Pravna lica i preduzetnici koji na dan stupanja ove odluke obavljaju taksi provoz dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove Odluke najkasnije do 01. septembra 2008. godine.

Član 42

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list opštine Šabac", broj 35/2006 i 16/2007).

Član 43

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".

Napomene

* Dopune člana 37, člana 39. (st. 3. i 4), člana 40. (stav 2.) i član 40a ove odluke, izvršene su Odlukom o izmenama i dopunama odluka iz oblasti komunalnih delatnosti ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2010).

Novčane kazne za prekršaje određene u članu 39. st. 1. i 2. ove odluke, izmenjene su Odlukom o revalorizaciji novčanih kazni za prekršaje iz gradskih odluka ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2010), koja glasi:

"Član 1

Iznosi novčanih kazni za prekršaje koji su utvrđeni gradskim odlukama, valorizuju se tako da se:

- za prekršaj fizičkog lica i odgovornog lica u pravnom licu izriče novčana kazna u rasponu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara,

- za prekršaj pravnog lica izriče se novčana kazna u rasponu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara,

- za prekršaj preduzetnika izriče se novčana kazna u rasponu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje za koje je propisano da se novčana kazna naplaćuje na licu mesta od strane ovlašćenog lica naplaćuje se novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kad je prekršaj izvršilo pravno lice ili preduzetnik, odnosno, u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kada je prekršaj izvršilo fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu.

Član 2

Ova Odluka primenjuje se na sve odluke čije kaznene odredbe nisu usaglašene sa Zakonom o prekršajima ("Službenom glasniku RS", broj 101/05, 116/08, 111/09)."