ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA TROŠKOVA PRIBAVLJANJA PROPISANE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU NAKNADNOG IZDAVANJA GRAĐEVINSKE DOZVOLE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 9/2011)

Član 1

Ovom odlukom se uređuju bliži uslovi u vezi sadržine ugovora o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije u postupku naknadnog izdavanja građevinske dozvole za porodične stambene objekte do 150 m2 bruto razvijene građevinske površine.

Član 2

Predugovor i ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije u postupku naknadnog izdavanja građevinske dozvole (u daljem tekstu: u postupku legalizacije) zaključuje vlasnik objekta i načelnik gradske uprave nadležne za poslove urbanizma (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Član 3

Predugovor i ugovor iz člana 2. ove odluke zaključuje se sa vlasnikom porodičnog stambenog objekta do 150 m2 bruto razvijene građevinske površine koji je podneo zahtev za legalizaciju objekta u skladu sa rokovima previđenim Zakonom o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09, 81/09 i 24/11).

Član 4

Predugovorom iz člana 2. ove odluke reguliše se način pribavljanja propisane dokumentacije, sredstva obezbeđenja i rok zaključenja ugovora.

Ugovor iz člana 2. iz ove odluke zaključuje se po okončanom postupku javne nabavke geodetskog snimanja objekta i izrade tehničke dokumentacije i njime se utvrđuje ukupan iznos troškova pribavljanja potrebne dokumentacije, način pribavljanja propisane dokumentacije, rokovi plaćanja i dr.

Član 5

Vlasnik objekta koji je podneo zahtev za legalizaciju, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, zaključuje predugovor i ugovor o uređivanju odnosa u vezi:

- geodetskog snimanja objekta, evidentiranja objekta u Katastru nepokretnosti i pribavljanja kopije plana i izvoda iz lista nepokretnosti sa evidentiranim objektom koji je predmet legalizacije,

- tehničkog izveštaja o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže i spoljnjeg uređenja sa fotografijama objekta, u skladu sa pravilnikom koji definiše postupak legalizacije.

Vlasnik objekta iz prethodnog stava može sa ovlašćenim licem da zaključi predugovor i ugovor o uređivanju odnosa na pribavljanju pojedinog dela navedenih usluga.

Član 6

Vlasnik porodičnog stambenog objekta koji ostvaruje pravo po odredbama ove odluke potpisivanjem predugovora ovlašćuje grad Valjevo da u njegovo ime i za njegov račun plati izradu neophodne dokumentacije u postupku legalizacije objekta.

Vlasnik objekta može gradu Valjevu platiti pribavljanje potrebne dokumentacije jednokratno ili u ratama.

Vlasnik objekta koji ugovori pribavljanje potrebne dokumentacije u ratama, obračunati iznos plaća u maksimalno 24 jednake mesečne rate.

Član 7

Vlasnik objekta može izmiriti iznos naknade i pre roka utvrđenog ugovorom.

Član 8

Na ime obezbeđivanja potraživanja sa vlasnikom objekta se ugovara administrativna zabrana na primanja čija visina rate ne može biti veća od jedne trećine ukupnog mesečnog primanja obveznika. Rate se plaćaju jednom mesečno. Izuzetno, ukoliko vlasnik objekta nema stalna primanja, sredstvo obezbeđenja je hipoteka na nepokretnosti, s tim što je to lice u obavezi da pre zaključenja ugovora o plaćanju naknade dostavi dokaz o vlasništvu predmetne nepokretnosti i overenu založnu izjavu u skladu sa Zakonom o hipoteci.

Član 9

Po završetku posla iz člana 5. ove odluke vlasnik objekta će preuzeti potrebnu dokumentaciju i dostaviti nadležnom organu za naknadno izdavanje građevinske dozvole u postupku legalizacije.

Član 10

Vlasnik objekta je dužan da službenom licu, sa kojim je grad Valjevo zaključio ugovor o pružanju usluga pribavljanja potrebne dokumentacije, omogući pristup objektu koji je u postupku legalizacije u vreme kada službeno lice preduzima radnje u vezi istog.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".