PRAVILNIK
O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA IZGRADNJU, UREĐENJE I OPREMANJE LOVNOTURISTIČKIH OBJEKATA I STANDARDIMA, USLOVIMA I NAČINU PRUŽANJA I KORIŠĆENJA USLUGA LOVNOG TURIZMA

("Sl. glasnik RS", br. 56/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni tehnički uslovi za izgradnju, uređenje i opremanje lovnoturističkih objekata, kao i standardi, uslovi i način pružanja i korišćenja usluga lovnog turizma.

Član 2

Objekat lovnog turizma, uređaji i oprema, pored uslova propisanih ovim pravilnikom, mora da ispunjava i uslove u pogledu izgradnje, protivpožarne zaštite, zaštite životne sredine, zaštite na radu i druge propisane uslove, standarde i normative.

II MINIMALNO TEHNIČKI USLOVI ZA UREĐENJE I OPREMANJE OBJEKTA LOVNOG TURIZMA

Član 3

Objekat lovnog turizma može se graditi u lovištu ili neposrednoj blizini lovišta od čvrstog materijala kojim se obezbeđuje odgovarajuća toplotna i zvučna izolacija i hidroizolacija.

Prilazni putevi ka objektu lovnog turizma i platoi oko objekta moraju da se grade od čvrstog materijala, ukoliko konfiguracija terena omogućava.

Član 4

Površina izvan objekta lovnog turizma (terasa, bašta, prostor za roštilj i kotlić i sl.) mora da bude opremljena za pripremanje jednostavnih toplih jela i usluživanje gostiju na otvorenom prostoru u vreme vanlovnih aktivnosti.

Objekat lovnog turizma u kojem se pružaju usluge iznajmljivanja i smeštaja lovačkih pasa mora imati posebno uređen i ograđen prostor sa čvrstom podlogom izvan objekta lovnog turizma za smeštaj lovačkih pasa (boksovi za pse).

Član 5

Objekat lovnog turizma mora da bude uređen i opremljen tako da se omogući racionalno korišćenje prostora, nesmetano kretanje i boravak gostiju i zaposlenog osoblja, bezbedno čuvanje oružja, čuvanje robe, hrane i pića ako se pružaju usluge ishrane i pića, zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja.

Spoljni izgled objekta, podovi, zidovi, tavanice, stolarija, uređaji i oprema moraju da se održavaju i da budu u ispravnom i funkcionalnom stanju.

Član 6

Objekat lovnog turizma na ulazu mora da ima vidno istaknuto poslovno ime i sedište, naziv i vrstu objekta, kao i radno vreme.

Svi natpisi moraju da budu ispisani na srpskom jeziku.

Član 7

Snabdevanje objekta lovnog turizma vodom za piće vrši se iz javne vodovodne mreže, iz sopstvenih bunara ili na drugi način.

Za odvod otpadnih tečnih materija objekat mora da bude priključen na javnu kanalizacionu mrežu ili na sopstvenu kanalizaciju, u skladu sa sanitarnim propisima i propisima o zaštiti životne sredine.

Član 8

Objekat lovnog turizma mora da bude priključen na javnu električnu mrežu ili da se na drugi način obezbedi stalno snabdevanje dovoljnom količinom električne energije.

Električno osvetljenje mora da se uvede u sve prostorije objekta.

Član 9

Čvrste otpadne materije moraju da se odlažu u specijalne kontejnere ili kante sa poklopcima istog kvaliteta koji su smešteni na posebno određenom delu dvorišta.

Član 10

U objektu lovnog turizma sve prostorije i prostori u kojima borave ili se zadržavaju gosti moraju imati obezbeđeno grejanje, osim u objektima koji posluju samo u letnjem periodu.

Član 11

U objektu lovnog turizma visina od poda do plafona u prostorijama za usluživanje gostiju, prostorijama za boravak gostiju, kuhinjskom prostoru, magacinima i drugim pomoćnim prostorijama, sanitarnim prostorijama, mora iznositi najmanje 2,30 m.

Visina od poda do plafona u smeštajnoj jedinici mora iznositi najmanje 2,30 m.

U svim prostorijama s koso izvedenim plafonom ili plafonom različitih visina (potkrovlje), prosečna visina od poda do plafona mora biti u skladu sa odredbama st. 1. i 2. ovoga člana, a najniža unutrašnja visina od poda do kosog plafona ne može biti manja od 1,20 m.

Član 12

Objekat lovnog turizma u kojem se pružaju usluge ishrane i pića, a koji ima do 30 sedećih konzumnih mesta (u daljem tekstu: konzumna mesta) mora imati najmanje jedan zajednički toalet za muškarce i žene koji se sastoji od jedne WC kabine i predprostora sa umivaonikom, a preko 30 sedećih konzumnih mesta mora imati uređen i opremljen toalet za žene i toalet za muškarce, i to:

1) toalet za žene koji se sastoji od prostorije u kojoj je WC kabina i predprostor sa umivaonikom;

2) toalet za muškarce koji se sastoji od prostorije u kojoj je WC kabina i predprostor sa umivaonikom i pisoarom koji je odvojen pregradom.

Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana, pisoar u toaletu za muškarce može da bude zamenjen WC kabinom.

Član 13

Predprostor toaleta mora imati umivaonik s tekućom vodom, ogledalo, (tečni) sapun, papirni ubrus ili aparat za sušenje ruku i korpu za otpatke.

Toalet mora imati visoku WC šolju na ispiranje tekućom vodom, osim u toaletu lovačke kolibe.

Pod u toaletu mora da bude izrađen od keramičkih pločica ili drugog vodootpornog materijala koji se lako pere i održava i koji nije klizav.

Zidovi u toaletu do visine od najmanje 1,50 m od poda moraju da budu obloženi keramičkim pločicama ili drugim vodootpornim materijalom koji se lako pere i održava i koji je otporan na dezinfekciona sredstva.

Prozori toaleta moraju da budu od neprozirnog stakla ili sa mogućnošću zaštite od pogleda spolja.

Vrata toaleta moraju da budu od čvrstog neprovidnog materijala bezbednog za gosta.

Toaletna kabina mora da bude opremljena:

1) vešalicom za odeću;

2) napravom za zaključavanje vrata;

3) korpom za otpatke;

4) četkom za čišćenje WC šolje;

5) toaletnim papirom.

U toaletu mora da bude obezbeđena prirodna ili veštačka ventilacija

Toalet za goste mora da se redovno čisti i dezinfikuje.

Član 14

Objekat lovnog turizma vrste lovačka vila mora imati odvojene prostorije za presvlačenje i toalet odvojen za muško i za žensko zaposleno osoblje.

Prostorija za presvlačenje zaposlenog osoblja mora da bude opremljena dvodelnim ormarićem sa otvorom za ventilaciju za svakog zaposlenog.

Objekat lovnog turizma vrste lovačka kuća mora imati prostor za presvlačenje zaposlenog osoblja i zajednički toalet za muško i za žensko zaposleno osoblje.

Prostor za presvlačenje mora da bude opremljen vešalicama za odeću.

Odredbe ovog člana ne odnose se na objekat lovnog turizma ukoliko zaposleno osoblje stanuje u njemu ili u njegovoj neposrednoj blizini.

III POSEBNI MINIMALNO TEHNIČKI USLOVI ZA UREĐENJE I OPREMANJE OBJEKATA LOVNOG TURIZMA

1. Posebni uslovi za objekte lovnog turizma za ishranu i piće

Član 15

Objekat lovnog turizma u kojem se priprema i uslužuje hrana, piće i napici, mora imati odgovarajuće sadržaje za pružanje tih usluga u objektu ili u zasebnoj građevinskoj celini.

Član 16

Objekat lovnog turizma u kojem se pružaju usluge pripreme jela mora imati kuhinjski prostor, koji odgovara potrebama ponude, odnosno asortimanu jela, pića i napitaka, kao i broju konzumnih mesta u objektu.

Kuhinjski prostor, u smislu ovog pravilnika, je celina koja se sastoji iz više funkcionalnih jedinica u kojima se odvija tehnološki proces obrade životnih namirnica i pripreme hrane u zatvorenom prostoru.

U kuhinjskom prostoru mogu da se obavljaju čisti i nečisti radni postupci, koji moraju da budu fizički odvojeni, tako da ne dolazi do njihovog ukrštanja.

Čisti postupci, u smislu stava 3. ovog člana, su priprema jela (hladna jela, topla jela, poslastice) i izdavanje jela.

Nečisti postupci, u smislu stava 3. ovog člana, su prijem životnih namirnica i drugih neprehrambenih proizvoda, hlađeno i nehlađeno skladištenje namirnica, obrada i priprema namirnica, pranje kuhinjskog i restoranskog posuđa, pribora, uređaja i opreme i kratkotrajno odlaganje otpadaka na higijenski način.

Zidovi u kuhinjskom prostoru do visine 1,50 m od poda, moraju da budu obloženi vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava i koji je otporan na dezinfekciona sredstva.

Član 17

U objektu do 30 konzumnih mesta kuhinja se oprema:

1) termičkim uređajima;

2) radnim površinama i uređajima za obradu namirnica i pripremu hrane u zavisnosti od ponude jela i najmanje jednodelnom sudoperom sa toplom i hladnom tekućom vodom;

3) posuđem i priborom od nerđajućeg materijala i policama za odlaganje posuđa;

4) rashladnim uređajima za čuvanje namirnica i jela;

5) dvodelnom sudoperom za pranje posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom ili jednodelnom sudoperom i mašinom za pranje posuđa;

6) uređajem za odvod dima, pare i mirisa iznad termičkih uređaja koji onemogućavaju širenje dima, pare i mirisa u prostorije u kojima se zadržavaju gosti;

7) prirodnim ili mehaničkim provetravanjem s mogućnošću izmene vazduha;

8) higijenskom posudom za otpatke.

Radne površine imaju gornju ploču od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje, a površine koje su u dodiru sa vodom moraju da budu od nerđajućeg materijala.

Član 18

U objektu lovnog turizma prostorija za čuvanje hrane i pića mora da bude odvojena od prostorije za obradu i pripremu životnih namirnica.

U jednoj magacinskoj prostoriji može da se skladišti više vrsta životnih namirnica ako:

1) se skladište pod istim uslovima;

2) jedna vrsta ne utiče štetno na higijensku ispravnost ili kvalitet drugih vrsta namirnica.

Magacinska prostorija mora da bude obezbeđena mehaničkim sredstvima od prodora glodara i insekata.

Član 19

U objektu lovnog turizma usluživanje gostiju jelom, pićem i napicima mora se obavljati u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Objekat lovnog turizma - lovačka vila mora imati posebnu prostoriju za usluživanje gostiju.

U objektu lovnog turizma - lovačka kuća, usluživanje može da se obavlja u posebnoj prostoriji za usluživanje ili u trpezariji u okviru prostorije za boravak gostiju.

Član 20

Sto na kojem se uslužuju gosti mora imati površinu koja se lako čisti i dezinfikuje.

Za usluživanje jela sto mora da bude prekriven neoštećenim i čistim stolnjakom ili pojedinačnim podmetačima ispred svakog konzumnog mesta, sa papirnom ili platnenom salvetom.

Pribor za jelo mora da bude od nerđajućeg materijala.

Član 21

Objekat lovnog turizma u kojem se uslužuju pića i napici mora imati točionicu pića.

Točionica pića je funkcionalna celina koja se može nalaziti u:

1) sastavu prostorije ili prostora za usluživanje;

2) posebnoj prostoriji ili prostoru;

3) prostoru za usluživanje gostiju na otvorenom.

Član 22

Točionica pića mora imati:

1) radnu površinu i dvodelnu sudoperu s tekućom toplom i hladnom vodom s oceđivačem ili mašinu za pranje čaša i jednodelnu sudoperu sa oceđivačem;

2) rashladne uređaje;

3) termički uređaj ukoliko se uslužuju topli napici;

4) police za čaše, šolje i pića;

5) korpu za otpatke.

Točionica pića u sastavu prostorije ili prostora za usluživanje mora imati i odgovarajući pult od materijala koji se lako čisti i održava.

2. Posebni uslovi za objekte lovnog turizma za smeštaj

Član 23

Smeštajni blok mora da se sastoji od:

1) horizontalnih i vertikalnih komunikacija;

2) soba.

Član 24

Horizontalne i vertikalne komunikacije u objektu su:

1) hodnici;

2) stepeništa.

Hodnik i stepenišni prostor moraju da budu osvetljeni i provetreni.

Pod hodnika mora da bude obložen podnim oblogama jednostavnim za čišćenje, pranje i dezinfekciju, a gazišta stepeništa protivkliznim trakama.

Član 25

Soba, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno, mora imati:

1) krevet minimalnih dimenzija 90x190 cm ili francuski ležaj dimenzija 140x190 cm za jednu osobu ili krevet minimalnih dimenzija 160x190 cm za dve osobe;

2) madrac odgovarajuće ležajne površine u odnosu na dimenzije kreveta;

3) dva čaršava, ćebe ili pokrivač i jastuk po krevetu;

4) noćni ormarić ili policu uz svaki krevet;

5) osvetljenje uz svaki krevet;

6) prostirku pored svakog kreveta ukoliko pod nije u celini prekriven mekom tekstilnom podnom oblogom;

7) orman s policama i odeljkom za vešanje odeće s najmanje dve vešalice po krevetu;

8) sobni sto;

9) stolicu po krevetu;

10) korpu za otpatke;

11) cenovnik usluga;

12) izvod iz kućnog reda.

Pomoćni ležaj može da se postavi u sobu i koristi samo uz pristanak gosta.

Svaka soba mora imati vrata od čvrstog materijala bezbednog za gosta sa mogućnošću zaključavanja.

Prozori u sobama moraju imati zavesu i neproziran zastor, odnosno neku drugu vrstu zamračenja i zaštite od pogleda spolja i moraju zauzimati najmanje 1/10 površine sobe.

U sobi mora da bude instalirano centralno osvetljenje i utičnica za električnu energiju sa naznakom napona struje.

Pod u sobi mora da bude od materijala koji se lako čisti i održava.

Izuzetno, kod objekata lovačka kuća i lovačka koliba sa više kreveta u sobi i krevetima na sprat (spavaonica), krevet za jednu osobu može da bude dimenzija 80x190 cm.

Objekat lovnog turizma - lovačka kuća ne mora da ispunjava uslove iz stava 1. tač. 4), 5), 8), 9) i uslove iz stava 5. ovog člana u delu koji se odnosi na neproziran zastor, odnosno neku drugu vrstu zamračenja i zaštite od pogleda spolja.

Objekat lovnog turizma - lovačka koliba ne mora da ispunjava uslove iz stava 1. tač. 4), 5), 7), 8), 9) i uslove iz stava 5. ovog člana u delu koji se odnosi na zavesu i naproziran zastor, odnosno neku drugu vrstu zamračenja i zaštite od pogleda spolja.

Član 26

Kupatilo u sastavu sobe mora da ima:

1) obezbeđenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu;

4) umivaonik;

5) policu za toaletni pribor;

6) ogledalo sa osvetljenjem;

7) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

8) osvetljenje koje se uključuje kod ulaza u kupatilo;

9) WC šolju sa daskom za sedenje;

10) držač peškira;

11) dva peškira po osobi;

12) čašu u higijenskoj foliji po osobi;

13) sapun po osobi ili tečni sapun;

14) toalet papir na držaču;

15) posudu za otpatke;

16) vešalicu za odeću;

17) pribor za čišćenje WC šolje.

Podovi u kupatilu moraju da budu izrađeni od keramičkih pločica ili drugog vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava, a u podu mora da bude ugrađen slivnik sa zaštitnom rešetkom.

Zidovi u kupatilu do visine od najmanje 1,50 m moraju da budu obloženi keramičkim pločicama ili drugim vodootpornim materijalom koji se lako čisti.

Ako je u kupatilu obezbeđena prirodna ventilacija prozori mogu da budu od neprovidnog stakla ili izrađeni na drugi način kojim se obezbeđuje zaštita od pogleda spolja.

Vrata kupatila moraju da budu od čvrstog materijala bezbednog za gosta.

Član 27

Soba koja u svom sastavu nema kupatilo mora imati najmanje dva peškira, čašu i sapun po osobi.

Soba, koja u svom sastavu nema kupatilo, a ima umivaonik sa tekućom toplom i hladnom vodom mora imati:

1) ogledalo sa osvetljenjem;

2) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

3) policu za toaletni pribor;

4) prostirku ispred umivaonika;

5) držač peškira;

6) dva peškira po osobi;

7) držač sapuna ili dozator tečnog sapuna;

8) sapun po osobi ili tečni sapun;

9) čašu po osobi;

10) posudu za otpatke.

Član 28

U objektu lovnog turizma, u kojem su sobe bez kupatila i toaleta, odnosno WC kabine, mora da bude obezbeđeno na svakih deset kreveta najmanje jedno zajedničko kupatilo.

Odredbe člana 26. ovog pravilnika, shodno se primenjuju na opremu i uređenje zajedničkog kupatila.

Član 29

U objektu lovnog turizma posteljina mora da se menja najmanje svaki sedmi dan, peškiri najmanje svaki treći dan, kao i posle svake promene gosta.

Sobe moraju da se čiste i spremaju svakodnevno.

Član 30

Prostor za pranje obuće za lov (u daljem tekstu: obuća) nalazi se van objekta i mora da ima:

1) metalni čistač blata sa obuće;

2) česmu sa vodom;

3) priključak sa crevom;

4) četke za čišćenje obuće.

Površina poda mora da bude izrađena od čvrstog materijal, da ima pad prema slivniku sa rešetkom i ne sme da bude klizava.

Površina poda mora svakodnevno da se čisti i pere.

Član 31

Oružje mora da se odlaže u posebne ormane za oružje u objektu lovnog turizma, a u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbedno čuvanje oružja.

IV USLOVI I NAČIN PRUŽANJA I KORIŠĆENJA USLUGA OBJEKATA LOVNOG TURIZMA

Član 32

Objekti lovnog turizma moraju da ispunjavaju propisane uslove za pružanje i korišćenje usluga objekata lovnog turizma.

Način pružanja usluge lovnoturističkog objekta može biti prihvat i smeštaj gostiju, pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka kao i pružanje drugih usluga za potrebe lovnog turizma lovcima - turistima.

Član 33

Prema uslugama koje se u objektu pružaju, objekat lovnog turizma može da bude:

1) lovačka koliba,

2) lovačka kuća,

3) lovačka vila.

Objekat lovnog turizma - lovačka vila mora da ispunjava i uslove u skladu sa standardima propisanim ovim pravilnikom.

Član 34

Lovačka koliba je objekat za smeštaj gostiju u lovištu, na mestu udaljenom od naselja i komunikacija, a namenjen je kraćem zadržavanju gostiju.

Lovačka koliba mora da ima:

1) prostor ili prostoriju (prostorije) za smeštaj gostiju,

2) toalet za goste sa WC kabinom i umivaonikom.

Toalet iz stava 2. tačka 2) ovog člana može da se nalazi i izvan objekta i ima uređen prilaz od čvrstog materijala (beton, kamene ploče i sl.).

Član 35

Lovačka kuća je objekat za smeštaj u kojem se gostima, u prirodnom okruženju u lovištu, pružaju usluge smeštaja, a mogu da se pružaju i usluge ishrane, pića i napitaka.

Lovačka kuća mora da ima:

1) sobe;

2) kupatila u sastavu soba ili zajednička kupatila;

3) odgovarajuću prostoriju ili prostor (orman i sl.) za odlaganje posteljine i peškira;

4) prostoriju za boravak gostiju;

5) mesto za pranje obuće locirano van objekta;

6) orman za odlaganje oružja.

Lovačka kuća u kojoj se pružaju i usluge ishrane, pića i napitaka mora da ima:

1) kuhinjski prostor opremljen u skladu sa čl. 16. i 17. ovog pravilnika;

2) trpezariju koja može da bude posebna prostorija ili u okviru prostorije za boravak gostiju;

3) točionicu pića opremljenu u skladu sa članom 22. ovog pravilnika.

Član 36

Lovačka vila je objekat za smeštaj u kojem se gostima pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića.

Lovačka vila mora da ima:

1) smeštajne jedinice (sobe i apartmani);

2) kupatilo u sastavu smeštajnih jedinica;

3) prostor za boravak gostiju sa TV-om;

4) kuhinjski prostor;

5) prostoriju za usluživanje;

6) točionicu pića;

7) prostor za pranje i odlaganje obuće;

8) ormane za odlaganje oružja.

Član 37

U lovištu, u periodu van lovne sezone, drugim licima u pratnji lovnih radnika pored usluga smeštaja i ishrane mogu se pružiti i sledeće vrste usluga:

1) obilazak i razgledanje lovišta: fijakerom ili drugom zapregom, terenskim vozilom, peške, sa čeke;

2) foto lov (lov kamerom);

3) vožnja čamcem.

V STANDARDI ZA PRUŽANJE I KORIŠĆENJA USLUGA ZA OBJEKAT LOVNOG TURIZMA - LOVAČKA VILA

Član 38

Objekat lovnog turizma za smeštaj - lovačka vila mora da ispunjava uslove u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 1: Standardi za pružanje i korišćenje usluga za objekat lovnog turizma - lovačke vile, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Lovačka vila iz stava 1. ovog člana mora da ima najmanje 5 smeštajnih jedinica.

Član 39

Vrste smeštajnih jedinica su:

1) soba;

2) apartman.

Član 40

Soba je smeštajna jedinica koja se sastoji od spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatila.

Apartman je smeštajna jedinica koja u zavisnosti od broja prostorija može da bude:

1) apartman tipa "studio" koji se sastoji od jedne prostorije za dnevni boravak, spavanje i pripremanje hrane i ručavanje i kupatila;

2) apartman bez kuhinje koji se sastoji od prostorije za dnevni boravak, jedne ili više prostorija za spavanje i kupatila;

3) apartman sa kuhinjom koji se sastoji od prostorije za dnevni boravak, jedne ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorije ili dela prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatila.

Član 41

Objekat lovnog turizma - lovačka vila mora da bude označena odgovarajućim brojem lovačkih rogova.

Lovačka vila može da bude označena sledećim oznakama:

1) 4 lovačka roga ako ispunjava obavezne elemente označene znakom "M" i ima najmanje 40 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) 3 lovačka roga ako ispunjava obavezne elemente označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) 2 lovačka roga ako ispunjava obavezne elemente označene znakom "M" i ima najmanje 20 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) 1 lovački rog ako ispunjava obavezne elemente označene znakom "M" i ima najmanje 15 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Oznaka objekta lovnog turizma - lovačka vila

Član 42

Lovačka vila označava se nalepnicom petougaonog oblika sa zaobljenim uglovima.

Nalepnica iz stava 1. ovog člana sadrži u gornjem delu ucrtane lovačke rogove, čiji broj označava ispunjenost standarda, u donjem delu ispisan naziv objekta na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom i naziv lovačka vila ispisan na engleskom jeziku.

Nalepnica za označavanje lovačke vile ima dimenzije širine 30 cm i visine 28 cm koja ima tanku okvirnu liniju.

Podloga oznake je tamno zelene boje, a okvirna linija, lovački rogovi i slova su zlatno žute boje.

Oznaka se postavlja sa unutrašnje strane na vrata glavnog ulaza u objekat.

Izgled oznake lovačke vile sadržan je u Prilogu 2 koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Pružalac lovnoturističkih usluga sam pribavlja propisanu oznaku - nalepnicu koja mora da odgovara izgledu oznake za lovačku vilu.

U cenovnicima i propagandnim publikacijama uz naziv objekta lovnog turizma - lovačka vila, mora da se koristi odgovarajuća oznaka u odnosu na standarde koje lovačka vila ispunjava.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

Standardi za pružanje i korišćenja usluga lovačke vile

 

Oblast

Br.

Kriterijum

     

Bodovi

1
lovački
rog

2
lovačka
roga

3
lovačka
roga

4
lovačka
roga

KVALITET UREĐENJA I OPREME

Standardno uređenje i tipska oprema

1

Nameštaj iz velikih serija

jednostavnog kvaliteta

 

-

M

/

/

/

srednjeg kvaliteta

 

1

 

M

/

/

višeg kvaliteta i komfora

 

2

 

 

M

M

Prvoklasno uređenje i oprema

2

Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta
Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu

 

3

 

 

 

 

PRILAZI I PARKIRALIŠTA

 

3

Prilaz za vozila do lovačke vile

 

1

 

M

M

M

 

4

Parking uz lovačku vilu

 

2

 

 

M

M

ULAZI

 

5

Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza sa prostorom za pranje obuće za lov

 

1

 

 

 

M

 

6

Natkriven glavni ulaz za goste

 

1

 

 

M

M

PROSTORIJA ZA PRIJEM GOSTIJU

 

7

Prostor za prijem gostiju (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta) u okviru hola lovačke vile

 

-

M

M

M

/

 

8

Posebna prostorija za prijem gostiju sa recepcijskim pultom

 

2

 

 

 

M

 

9

Garnitura za sedenje

 

1

 

M

M

M

Prijem gostiju

10

U trajanju od

8 sati

 

-

M

M

/

/

12 sati

 

1

 

 

M

M

24 sata

 

2

 

 

 

 

11

Osoblje govori

jedan strani jezik

 

-

M

M

M

/

dva strana jezika

 

1

 

 

 

M

Ostale usluge u lovačkoj vili

12

Nošenje prtljaga na zahtev gosta

 

-

M

M

M

/

13

Nošenje prtljaga gostiju

 

1

 

 

 

M

14

Pratnja svakog gosta do sobe

 

1

 

M

M

M

15

Prostorija za sastanke

 

2 boda za svaku prostoriju, a najviše 6

 

 

 

M

16

Telefon na raspolaganju gostima

 

2

 

 

 

 

17

Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju

 

1

 

 

 

 

18

Prihvatanje kreditnih kartica

 

1

 

 

 

 

PROSTORIJA ZA USLUŽIVANJE

Usluživanje obroka

19

Broj prostorija za usluživanje

jedna

 

-

M

M

M

/

dve

 

1

 

 

 

M

Usluživanje pića

20

Ponuda pića u prostoriji za usluživanje

 

-

M

M

M

M

21

Usluživanje pića u salonu za boravak gostiju

8 sati

 

1

 

 

M

M

12 sata

 

2

 

 

 

 

SMEŠTAJNA JEDINICA1

Minimalna površina2

22

sobe3

jednokrevetne

 

-

11 m2

12 m2

14 m2

16 m2

dvokrevetne

 

-

14 m2

16 m2

18 m2

20 m2

23

apartmana4 tipa

"studio"5

 

1 bod za svaki apartman a najviše 2

18 m2

20 m2

22 m2

24 m2

apartman bez kuhinje6

 

2 boda za svaki apartman a najviše 4

18 m2

20 m2

22 m2

24 m2

apartman sa kuhinjom7

 

3 boda za svaki apartman a najviše 6

21 m2

25 m2

27 m2

23 m2

Opremljenost smeštajne jedinice

24

Krevet minimalnih dimenzija 100x200 cm2 ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200 cm2 za jednu osobu

 

1

 

 

 

 

25

Umetak za zaštitu madraca

 

1

 

 

M

M

26

Dodatni jastuk na zahtev gosta

 

1

 

M

M

M

27

Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta

 

2

 

 

 

M

28

Dodatni pokrivač na zahtev gosta

 

-

M

M

M

M

29

Prekrivač za svaki krevet

 

1

 

 

 

M

30

Promena posteljine na zahtev gosta

 

1

 

 

M

M

31

Čiviluk za garderobu

 

1

 

M

M

M

32

Stalak za kofere

 

1

 

 

 

 

34

Broj slobodnih utičnica u smeštajnoj jedinici

jedan

 

-

M

M

/

/

dva

 

1

 

 

M

M

35

Ogledalo za celu figuru

 

1

 

 

M

M

36

Dekoracija zidova

 

1

 

 

M

M

37

Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

 

-

M

M

M

M

38

Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu

 

1

 

M

M

M

39

Prospekt lovačke vile

 

2

 

 

 

M

40

Pribor za pisanje

na zahtev gosta

 

1

M

M

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

 

2

 

 

 

M

41

Pribor za šivenje

na zahtev gosta

 

1

M

M

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

 

2

 

 

 

M

42

Bešumni minibar u:

najmanje 20% soba

 

2

 

 

 

 

svakoj sobi

 

3

 

 

 

 

43

Televizor u:

20% soba

 

1

 

 

M

M

svakoj sobi

 

2

 

 

 

 

Opremljenost kupatila

44

Pena za kupanje ili gel za tuširanje

 

1

 

 

M

M

45

Šampon

 

1

 

 

M

M

46

Kozmetički artikli (npr. pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube)

 

1 bod za svaki artikal, a najviše 3

 

 

 

 

47

Sredstvo za neutralisanje mirisa

 

1

 

 

M

M

48

Dodatni peškir

 

1

 

 

 

M

49

Fen za kosu

na zahtev gosta

 

-

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici ili kupatilu

 

1

 

 

M

M

ODLAGANJE ORUŽJA I BOKSOVI ZA PSE

 

50

Prostorija za odlaganje oružja opremljena ormanima za odlaganje oružja i napravom za zaključavanje

 

2

 

 

 

M

51

Broj boksova

do 3

 

1

 

 

 

 

od 4 do 6

 

2

 

 

 

 

više od 6

 

3

 

 

 

 

OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI

 

52

Prostorija ili prostor u lovačkoj vili sa kaminom i TV-om (lovački salon)

 

3

 

M

M

M

53

Klimatizacija u zajedničkim prostorijama za goste

 

3

 

 

 

 

54

Terasa, bašta

 

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 4

 

 

 

 

55

Označeno i obezbeđeno mesto za roštilj8 van objekta

 

2

 

 

 

 

56

Travnjak sa nadkrivenim mestom za odmor

 

2

 

 

 

 

57

Tereni za obuku lovačkih pasa

 

6

 

 

 

 

58

Poligon za gađanje glinenih golubova

 

6

 

 

 

 

59

Iznajmljivanje lovačke opreme

 

3

 

 

 

 

60

Iznajmljivanje lovačkih pasa

 

4

 

 

 

 

61

Fijaker

 

2

 

 

 

 

62

Terensko vozilo

 

2

 

 

 

 

63

Čamac

 

2

 

 

 

 

64

Brod

 

3

 

 

 

 

Minimalan broj dodatnih bodova

15

20

30

40

____________
1 Smeštajna jedinica u lovačkoj vili može da bude soba i apartman. Smeštajna jedinica "apartman" nije obaveza.
2 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja smeštajnih jedinica ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% smeštajnih jedinica može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim smeštajne jedinice u lovačkoj vili sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten.
3 Sobe: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
4 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, mini barom i telefonom (ukoliko postoje tehničke mogućnosti za priključenje na javnu telefonsku mrežu).
5 Apartman tipa "studio": jedna prostorija za dnevni boravak, spavanje i pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
6 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
7 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
8 Ukoliko je predviđena mogućnost paljenja vatre na otvorenom, ognjište je označeno i obezbeđeno u skladu sa propisima koji se odnose na protivpožarnu zaštitu

 

Prilog 2

Izgled oznake lovačke vile

 

Kategorija 1
lovački rog

Kategorija 2
lovačka roga

Kategorija 3
lovačka roga

Kategorija 4
lovačka roga