ZAKLJUČAK
O USVAJANJU INFORMACIJE O IZVRŠENOM MONITORINGU PARAMETARA STANJA ŽIVOTNE SREDINE NA PODRUČJU ZAJEČARA ZA PERIOD JANUAR-MART 2011. GODINE

("Sl. list grada Zaječara", br. 13/2011)

Usvaja se Informacija o izvršenom monitoringu parametara stanja životne sredine na području Zaječara za period januar-mart 2011. godine i to: aerozagađenja uključujući i praćenje aeropolena, higijenske ispravnosti izvorišta podzemnih voda u seoskim naseljima i evidencije o prikupljenom čvrstom komunalnom otpadu.

Informacija se upućuje Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije radi izrade Izveštaja o stanju životne sredine u Republici Srbiji.

Informacija sa navedenim podacima nalazi se u prilogu ovog Zaključka.

Obrazloženje:

Na osnovu člana 76. stav 3. Zakona o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 36/09 - dr. zakon), nadležni organ jedinice lokalne samouprave dužan je da Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije tromesečno dostavlja podatke dobijene praćenjem parametara stanja životne sredine na svom području.

Navedeni podaci dostavljaju se Agenciji za zaštitu životne sredine u cilju izrade Izveštaja o stanju životne sredine u Republici Srbiji koji Vlada jednom godišnje podnosi Narodnoj Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Imajući u vidu obavezu iz navedenog Zakona, Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave Zaječar sačinilo je Informaciju o monitoringu parametara stanja životne sredine na području Zaječara za period od tri meseca, odnosno za januar-mart 2011. godine.

Iz svega navedenog, predlaže se Gradskom veću da donese Zaključak kao u dispozitivu.