ODLUKA
O UTVRĐIVANJU REGULACIONIH RADOVA I IZGRADNJE ZAŠTITNIH OBJEKATA NA DEONICAMA KORITA REKA

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2011)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje izbor tehničkog rešenja regulacionih radova i izgradnje zaštitnih objekata na deonicama korita reka Belog i Crnog Timoka i Timoka.

Cilj donošenja odluke u smislu predhodnog stava je formiranje tehničkih celina - "kaseti", radi zaštite područja Grada Zaječara od štetnog dejstva velikih voda u skladu sa hidrotehničkim zahtevima.

Član 2

Regulacioni radovi i izgradnja zaštitnih objekata korita reka Belog i Crnog Timoka i Timoka radi zaštite od štetnog dejstva velikih voda Q1% (velike vode jednom u sto godina) vršiće se na sledećim deonicama:

- Beli Timok - deonica od ušća uzvodno do "Barbaroškog" kanala, dužine oko 7,50 km,

- Crni Timok - uzvodno od ušća do regulisane deonice, dužine oko 1,20 km i

- Timok - od sastava Belog i Crnog Timoka nizvodno do "Velikoizvorske" reke, dužine oko 2,50 km.

Član 3

Regulacioni radovi i izgradnja zaštitnih objekata korita reka Belog i Crnog Timoka i Timoka radi zaštite od štetnog dejstva velikih voda Q5%/Q2% (velike vode jednom u pedeset i dvadeset godina) vršiće se nakon završetka radova iz člana 2. na sledećim deonicama:

- Beli Timok - deonica uzvodno od "Barbaroškog" kanala do Avramičkog potoka, dužine oko 4,50 km,

- Crni Timok - uzvodno od regulisane deonice do pregrade ispred naselja Zvezdan (vodozahvat bivše TE "Elektrotimok"), dužine oko 3,50 km i

- Timok - deonica od "Velikoizvorske" reke nizvodno, dužine oko 4,50 km.

Član 4

Grad Zaječar i Gradska uprava Zaječar se obavezuju da preduzmu sve potrebne radnje u postupku utvrđivanja javnog interesa i eksproprijacije zemljišta, radi rešavanja imovinsko pravnih odnosa u pojasu regulacionih radova iz člana 2. ove Odluke.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".