ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE ZAKUPA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za određivanje početne visine zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini koje se kao postojeće ili planirano ne može otuđiti iz javne svojine a vlasnik građevinskog zemljišta je grad Požarevac. Davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje, sprovodi se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda po tržišnim uslovima. Postupak javnog nadmetanja sprovodi Komisija za dodelu građevinskog zemljišta koju imenuje Skupština grada Požarevca.

Utvrđivanje početne visine zakupa kao i zaključivanje ugovora o zakupu građevinskog zemljišta, po okončanju procedure sticanja prava zakupa tj. donošenja rešenja, obavlja Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 2

U zavisnosti od stepena uređenosti i kvaliteta - pogodnosti lokacije na kojoj se građevinsko zemljište u javnoj svojini nalazi, namene, tržišne vrednosti 1 m2 odgovarajućeg prostora (stambenog, proizvodnog i srodnog ili ostalog) koji će se po zaključivanju ugovora o zakupu, izgraditi na građevinskom zemljištu, iz člana 1. ove odluke, utvrđuje se i visina zakupa za takvo zemljište.

II MERILA ZA UTVRĐIVANJE POČETNE VISINE ZAKUPA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

Član 3

Početna visina 1 m2 zakupa građevinskog zemljišta u državnoj svojini, obračunava se prema sledećem obrascu:

Iz = 

PTG x Kp x 0,03

, gde je:

1200

 

Iz - iznos početnog zakupa za građevinsko zemljište - izraženog u dinarima po 1 m2 zakupljenog zemljišta mesečno;

PTG - prosečna tržišna cena gradnje 1 m2 odgovarajućeg prostora - utvrđena na teritoriji grada Požarevca i izražena u dinarima po 1 m2 odgovarajućeg prostora (stambeni prostor, proizvodni i srodni prostori ili ostale vrste prostora)

Kp - koeficijent pogodnosti, koju poseduje lokacija koja je predmet zakupa.

Ukupna početna visina zakupa građevinskog zemljišta (Iz) izražava se u dinarima i predstavlja proizvod jediničnog zakupa prema obrascu iz stava 1. ovog člana i površine građevinske parcele koja se daje u zakup.

Prosečna tržišna cena građenja (PTG) odgovarajućeg prostora (stambenog, proizvodnog i srodnog ili poslovnog), koja se koristi kao osnovica za obračun početne visine zakupa, utvrđena je na osnovu aktuelnih podataka dobijenih sa tržišta i prikazana je u tabeli br. 1.

Tabela br. 1

Red. broj

Vrsta objekta

PCG
(din/m2)

1

Objekti kolektivnog stanovanja

56.000,00

2

Objekti individualnog stanovanja

36.000,00

3

Proizvodni i srodni objekti

42.000,00

4

Poslovni objekti

80.000,00

Dalje korigovanje prosečne tržišne cene iz stava 1. ovog člana, usklađivaće se periodično, prema aktuelnim uslovima na tržištu Odlukom o utvrđivanju prosečne tržišne cene građenja, usvojene od strane Upravnog odbora Direkcije.

Pogodnost građevinske parcele, vrednuje se koeficijentom pogodnosti (Kp) utvrđenim u zoni u kojoj se nalazi građevinsko zemljište, čije vrednosti su date u članu 6. tabeli br. 2 Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Požarevca ("Sl. gl. grada Požarevca", br. 4/11) vidi tabelu br. 2.

Tabela br. 2

Grad Požarevac

Zona

naziv

Kp

I.

Centralno gradsko jezgro

4,00

II.

Šire centralno jezgro

3,50

III.

Gradsko jezgro

2,50

IV.

Gradsko područje

2,00

V.

Industrijska zona

2,00

VI.

Rubni delovi grada

1,50

Grad Kostolac

Zona

Naziv

Kp

I.

Centralno gradsko jezgro

2,70

II.

Gradsko jezgro

1,70

III.

Rubno područje grada

1,00

IV.

Industrijska zona

1,50

Zemljište izvan gradskog građevinskog područja

Zona

Naziv

Kp

 

Zemljište u javnoj svojini

2,00

Ukoliko se građevinska parcela poklapa sa granicom između dve ili više zona, kao element za obračun zakupa usvaja se koeficijent pogodnosti iz više zone.

Član 4

U slučaju davanja u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, visina zakupa utvrđuje se na osnovu kriterijuma definisanih u članu 3. i 6. ove odluke. Utvrđena visina zakupa predstavljaće ugovorenu zakupninu za takvo zemljište.

Član 5

Način i dinamiku plaćanja zakupa građevinskog zemljišta, utvrđuje Upravni odbor Direkcije, u skladu sa usvojenim Programom davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini i predviđenim sredstvima za uređenje građevinskog zemljišta, planiranim i usvojenim u Godišnjem programu uređenja javnog i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, za tekuću godinu.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 6

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o merilima za utvrđivanje visine zakupa javnog i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/09).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".