ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NOVČANU NAKNADU PORODICI U KOJOJ SE RODE BLIZANCI, TROJKE ILI ČETVORKE U 2011. GODINI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2011)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu naknadu porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke, kao i visina novčane naknade porodici u 2011. godini.

Član 2

Pravo na novčanu naknadu u skladu sa ovom Odlukom, ostvaruje majka, pod uslovom:

- da su deca živorođena;

- da je u jednom porođaju rođeno dvoje ili više dece;

- da je državljanin Republike Srbije;

- da ima prebivalište na području grada Požarevca duže od jedne godine pre rođenja dece;

- da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Član 3

Pravo na novčanu naknadu može se ostvariti podnošenjem zahteva Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Požarevca.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu naknadu, u skladu sa ovom Odlukom i to:

1. Izvodi iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili overene fotokopije);

2. Uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od šest meseci;

3. Fotokopija važeće lične karte;

4. Fotokopija overene zdravstvene knjižice;

5. Prijave prebivališta za decu;

6. Potpisane izjave o prebivalištu koja je sastavni deo zahteva i

7. Zahteva koji se pribavlja od nadležne službe za društvene delatnosti, sa uputstvom o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti u postupku ostvarivanja prava.

Umesto dokaza pod tačkama od 1-5 podnosilac zahteva može podneti rešenje o ostvarenom pravu na roditeljski dodatak za decu navedenu u zahtevu.

Član 4

U slučaju da majka nije živa, da je napustila decu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o deci, pravo iz ove Odluke umesto majke može ostvariti otac dece, ukoliko ispunjava uslove utvrđene članom 2. ove Odluke.

Član 5

Kad otac dece, u skladu sa ovom Odlukom ostvaruje pravo na novčanu naknadu, uz zahtev za priznavanje prava, pored dokaza iz člana 3. ove Odluke, podnosi jedan od sledećih dokaza:

- izvod iz matične knjige umrlih za majku

- uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila decu;

- odluka nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava;

- potvrdu nadležne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zatvora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci;

- izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci.

Član 6

Zahtev za novčanu naknadu ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Član 7

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu porodici za decu podnosi se najkasnije do navršenih 6 meseci života dece (180 dana od dana rođenja dece).

Član 8

Rešenje u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za porodicu sa decom donosi Gradska uprava grada Požarevca - Odeljenje za društvene delatnosti

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 9

Novčana naknada se isplaćuje jednokratno, za svako dete, u visini novčane naknade za prvorođeno dete koja iznosi 40.000,00 dinara u 2011. godini.

Član 10

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca" a primenjivaće se na podnete zahteve počev od 01.01.2011. godine.