PRAVILNIK
O NAMIRENJU POTRAŽIVANJA PO OSNOVU ISPLAĆENE NOVČANE SOCIJALNE POMOĆI

("Sl. glasnik RS", br. 58/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način namirenja potraživanja po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći, način valorizacije i druga pitanja od značaja za namirenje tih potraživanja.

Član 2

Potraživanje po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći namiruje se po prestanku korišćenja prava na novčanu socijalnu pomoć:

1) od korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć (u daljem tekstu: korisnik), ako je potraživanje obezbeđeno hipotekom;

2) posle smrti korisnika, od njegovog naslednika, odnosno držaoca nepokretnosti na kojoj je upisana hipoteka;

3) posle smrti korisnika, iz ostavinske mase.

Potraživanje po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći iz nepokretnosti na kojoj je upisana hipoteka namiruje se na način određen propisima o hipoteci, ukoliko ne postoji saglasnost korisnika o namirenju potraživanja, ili, posle smrti korisnika, saglasnost naslednika, odnosno držaoca te nepokretnosti.

Potraživanje po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći namiruje se iz imovine na kojoj nije upisana hipoteka u ostavinskom postupku, prijavom potraživanja od strane nadležnog centra za socijalni rad.

Član 3

Postupak za namirenje potraživanja po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći pokreće, odnosno inicira, centar za socijalni rad, po službenoj dužnosti.

Centar za socijalni rad neće pokrenuti, odnosno inicirati pokretanje postupka za namirenje potraživanja iz stava 1. ovog člana za vreme dok zemljište, na kome je upisana hipoteka ili koje čini ostavinsku masu korisnika, predstavlja jedini izvor prihoda članova porodice korisnika ili ukoliko stambeni prostor, na kome je upisana hipoteka ili koji čini ostavinsku masu korisnika, koriste za stanovanje članovi porodice korisnika a nemaju drugi odgovarajući stambeni prostor, kao i ukoliko bi članovi porodice ili naslednici, na osnovu mišljenja nadležnog centra za socijalni rad, naplatom potraživanja bili dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Član 4

Potraživanje po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći namiruje se u valorizovanom iznosu.

Ako je pravo na novčanu socijalnu pomoć bilo priznato u punom iznosu, valorizovani iznos izračunava se tako što se nominalni iznos novčane socijalne pomoći iz člana 87. stav 3. Zakona o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/11), koji se primenjuje u momentu pokretanja postupka za namirenje potraživanja, pomnoži sa brojem meseci korišćenja prava na novčanu socijalnu pomoć.

Ako pravo na novčanu socijalnu pomoć nije bilo priznato u punom, već u pripadajućem iznosu, valorizovani iznos izračunava se tako što se prethodno utvrdi procenat pripadajućeg iznosa za svaki mesec korišćenja prava u odnosu na pun iznos novčane socijalne pomoći za taj mesec, utvrđeni procenti se primene na nominalni iznos novčane socijalne pomoći iz člana 87. stav 3. Zakona koji važi u momentu pokretanja postupka za namirenje potraživanja, i dobijeni iznosi saberu.

Član 5

Kada je korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć, odnosno, po smrti korisnika, njegovog naslednik, odnosno držalac nepokretnosti opterećene hipotekom, saglasan da namiri potraživanje po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći, o namirenju tog potraživanja to lice zaključuje sporazum sa nadležnim centrom za socijalni rad.

Centar za socijalni rad dužan je da, pre zaključenja sporazuma, zapisnički sasluša korisnika, odnosno drugo lice iz stava 1. ovog člana i obavesti ga o visini valorizovanog potraživanja.

Sporazum iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži iznos valorizovanog potraživanja i način i rokove namirenja tog potraživanja.

Namirenje potraživanja po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći može se izvršiti jednokratno ili u ratama, i to u najviše 24 mesečne rate.

Član 6

Naplaćeni iznos potraživanja po osnovu isplaćene novčane socijalne pomoći, po odbitku troškova postupka namirenja potraživanja, saglasno Zakonu prihod je budžeta Republike Srbije, a uplata se vrši preko podračuna nadležnog centra za socijalni rad.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".