ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU UDŽBENIKA OSNOVNIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2011)

Član 1

Grad Beograd u skladu sa odredbama ove odluke obezbeđuje udžbenike osnovnim školama čiji su osnivači Republika Srbija i grad Beograd, a čije se sedište nalazi na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: škole).

Udžbenici koji se obezbeđuju školama na osnovu ove odluke su nastavna sredstva škola.

Udžbenici su vlasništvo škola.

Udžbenici se daju na besplatno korišćenje učenicima osnovnih škola.

Sredstva za finansiranje udžbenika školama iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Beograda za svaku kalendarsku godinu.

Član 2

Udžbenik je osnovno i obavezno didaktički oblikovano nastavno sredstvo u bilo kom obliku ili mediju, koje se koristi u obrazovno-vaspitnom radu za sticanje kvalitetnih znanja, veština, formiranje vrednosnih stavova i razvoj intelektualnih sposobnosti učenika, čiji su sadržaji utvrđeni nastavnim planom i programom i koji je odobren u skladu sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima.

U obrazovno-vaspitnom radu u školi koriste se udžbenici koji su izdati i odobreni u skladu sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, i to prema Registru odobrenih udžbenika na osnovu koga se jednom u toku školske godine, a najkasnije do 31. januara tekuće školske godine objavljuje Katalog udžbenika odobrenih za korišćenje u sledećoj školskoj godini.

Član 3

Nabavka udžbenika obaviće se u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima i Zakona o javnim nabavkama.

Član 4

Nabavljaju se samo osnovni udžbenici.

Član 5

Škole dostavljaju organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za obrazovanje (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica) podatke o izabranim udžbenicima i broju udžbenika koji će se nabavljati.

Na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana pokreće se postupak javne nabavke.

Član 6

Dodatna nabavka udžbenika sprovodi se tokom septembra meseca naredne školske godine, odnosno kada dođe do promene broja učenika po razredima, i to samo za učenike koji su se naknadno upisali ili promenili školu do početka tekuće školske godine, najkasnije do 15. septembra tekuće školske godine.

Neće se vršiti dodatna nabavka za učenike koji menjaju školu tokom tekuće školske godine, odnosno nakon 15. septembra tekuće školske godine.

Član 7

Škole se u toku tekuće školske godine na osnovu odobrenog Kataloga udžbenika za osnovnu školu za narednu školsku godinu, odlučuju za odobrene udžbenike, a koji će se nabavljati za narednu školsku godinu.

Odluku o izboru udžbenika koji će se koristiti u školi za svaku narednu školsku godinu donosi nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnih aktiva nastavnika razredne nastave.

Član 8

Za narednu školsku godinu škola naručuje udžbenike za one učenike koji su upisani u školu na dan poručivanja sa projekcijom planiranog broja učenika prvog razreda.

Nije dopušteno naručivanje udžbenika za učitelje i nastavnike ili stvaranje zaliha udžbenika.

Od školske 2012/2013. godine svakom učeniku će se nabaviti i dati na korišćenje dva kompleta udžbenika od kojih će jedan komplet biti čuvan u školi, a drugi komplet će učeniku služiti za učenje kod kuće.

Član 9

Spiskove odobrenih udžbenika sa brojem učenika po razredima, škole dostavljaju nadležnoj organizacionoj jedinici, najkasnije do 15. marta tekuće školske godine, a kako bi postupak javne nabavke, distribucija do škola i raspodela učenicima mogla biti izvršena blagovremeno do početka naredne školske godine.

Nadležna organizaciona jedinica sačinjava spisak sa zbirnim količinama za sve škole najkasnije do 1. aprila tekuće školske godine, a kako bi postupak javne nabavke, distribucija do škola i raspodela učenicima mogli biti izvršeni blagovremeno.

Član 10

Udžbenici su namenjeni za višegodišnju upotrebu.

Škola je dužna da se stara o udžbenicima, odnosno da vodi evidenciju i da ih na kraju školske godine skladišti i čuva, kako bi udžbenici mogli biti korišćeni u sledećoj školskoj godini.

Član 11

Distribucija nabavljenih udžbenika sprovodiće se tokom avgusta meseca tekuće školske godine, a obavlja je izdavač udžbenika do svake pojedinačne škole. Direktor škole dužan je da primi udžbenike, potpiše zapisnik o prijemu i otpremnicu koje je dužan dostaviti nadležnoj organizacionoj jedinici.

Član 12

Ako je škola primila oštećene udžbenike ili se količina po isporuci razlikuje od naručene, dužna je da obavesti nadležnu organizacionu jedinicu, kao i da izvrši reklamaciju kod samog izdavača.

Član 13

Podelu korišćenih, a vraćenih udžbenika iz prethodne školske godine koji će se koristiti u školi za narednu školsku godinu, vršiće škola, a na osnovu spiskova iz člana 9. stav 1. ove Odluke.

Član 14

Ukoliko dođe do oštećenja, uništenja ili gubitka udžbenika škola je dužna da izvrši popis oštećenih, uništenih ili izgubljenih udžbenika i da celokupnu dokumentaciju dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici.

Član 15

Učenici su dužni da čuvaju udžbenike.

Učenici su obavezni da vrate udžbenike školi.

Član 16

Izuzetno od odredaba ove odluke za školsku 2011/12. godinu grad Beograd nabavlja udžbenike za četvrti, peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole.

Član 17

Gradonačelnik grada Beograda doneće Pravilnik o distribuciji, korišćenju, čuvanju i vraćanju udžbenika najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".