ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA UČENIKA NA REKREATIVNOJ NASTAVI I TROŠKOVA EKSKURZIJE

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2011)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi, za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, i troškova ekskurzije za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i za učenike četvrtog razreda srednje škole.

Član 2

Pravo na regresiranje troškova ima samohrani roditelj (u daljem tekstu: korisnik prava), pod uslovom:

- da je njegovo dete učenik koji pohađa školu koja se nalazi u Mreži osnovnih škola u Beogradu i Mreži srednjih škola u Republici Srbiji, za grad Beograd (u daljem tekstu: škola),

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ukupni prihodi zajedničkog domaćinstva ostvareni u prethodna tri meseca, u odnosu na mesec u kome se podnosi zahtev, ne prelazi poslednji poznat iznos prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici Srbiji.

Član 3

Samohrani roditelj, u smislu ove odluke je:

1. Roditelj koji sam izdržava dete, ako je drugi roditelj umro ili je proglašen za umrlog, a dete nije ostvarilo pravo na porodičnu penziju;

2. Roditelj koji sam izdržava dete, ukoliko je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju;

3. Roditelj koji sam izdržava dete, za vreme dok je drugi roditelj na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci;

4. Roditelj koji je zajedno sa detetom uživalac porodične penzije;

5. Roditelj koji nije zasnovao bračnu, odnosno vanbračnu zajednicu, a dete je rođeno van braka, odnosno vanbračne zajednice;

6. Roditelj kome je povereno dete, a koji je razveden ili je došlo do prekida vanbračne zajednice roditelja, a nije zasnovao drugu bračnu ili vanbračnu zajednicu;

7. Roditelj kome je u toku brakorazvodnog postupka određena mera izdržavanja deteta, danom određivanja privremene mere;

8. Roditelj - majka sa detetom nepoznatog oca ili nepotvrđenog očinstva.

Član 4

Porodicu u smislu ove odluke čine: roditelj, odnosno staratelj, hranitelj, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravnoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Član 5

Prihodi zajedničkog domaćinstva koji su od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje troškova u smislu ove odluke, su:

1. Prihodi koji podležu oporezivanju prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak građana:

- zarade;

- od poljoprivrede i šumarstva;

- od samostalne delatnosti;

- od autorskih prava;

- od kapitala;

- od izdavanja u zakup nepokretnosti;

- od kapitalnih dobitaka;

- ostali prihodi.

Podnosioci zahteva za regresiranje troškova su u obavezi da pored dokaza iz tačke 1, dostave i uverenje Poreske uprave o prihodima po svim osnovima, za poslednja tri meseca.

2. Prihodi ostvareni od:

- penzija i invalidnina;

- primanja po propisima o pravima ratnih invalida;

- srodnika koji imaju zakonsku obavezu izdržavanja;

- otpremnina u slučaju prestanka potrebe za radom zaposlenih usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, ostvarenih u godini pre podnošenja zahteva;

- naknada po osnovu socijalnih programa, ostvarenih u godini pre podnošenja zahteva;

- naknada za vreme nezaposlenosti;

- realizovanih novčanih i drugih likvidnih sredstava u godini dana pre podnošenja zahteva;

Nezaposlena lica brisana sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i lica koja se nisu nikada prijavljivala Nacionalnoj službi za zapošljavanje, svoj status dokazuju potvrdom iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o upisanom stažu.

Član 6

U prihode iz člana 5. ove odluke ne uračunavaju se naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, naknade troškova za vreme provedeno na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu, otpremnine pri odlasku u penziju, solidarna pomoć, jubilarne nagrade, i pomoći u slučaju smrti člana porodice.

Član 7

Pravo na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi, odnosno ekskurziji, može da ostvari jedanput u toku školske godine.

Član 8

Troškovi boravka učenika na rekreativnoj nastavi i ekskurziji regresiraju se sa 25% od ukupnog iznosa troškova, za svako dete korisnika prava.

Član 9

Prava utvrđena ovom odlukom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Član 10

Pravo za ostvarivanje prava za regresiranje troškova rekreativne nastave i ekskurzije ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Obrazac zahteva je sastavni deo ove odluke.

Uz zahtev se podnosi dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova, a navedeni su u ovoj odluci.

Zahtev se podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica), preko škole koju pohađa učenik.

Član 11

O pravima iz ove odluke u prvom stepenu rešava nadležna organizaciona jedinica.

Član 12

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Beograda.

Član 13

Prava utvrđena ovom odlukom, korisnik prava ostvaruje u školi koju dete pohađa.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove finansija, na osnovu donetog rešenja iz člana 11. ove odluke, odobrena finansijskih sredstava prenosi na račun korisnika prava.

Član 14

Korisnik prava iz ove odluke koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava ostvario pravo, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Obrazac zahteva na osnovu koga se ostvaruje pravo za ostvarivanje prava za regresiranje troškova rekreativne nastave i ekskurzije, koji je sastavni deo ove odluke, nije objavljen u "Sl. listu grada Beograda", br. 27/2011.