ODLUKA

O RADNOM VREMENU TRGOVINSKIH, ZANATSKIH I UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 20/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i napitaka, trgovinskih objekata, zanatskih radnji, benzinskih stanica, pijaca i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, radnim danima i u dane državnih i verskih praznika na teritoriji grada Pančeva, kao i nadzor nad primenom ove odluke, prekršaji i prekršajne kazne.

Član 2

U ovoj odluci koriste se značenja pojmova iz Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata ("Službeni glasnik RS", broj 66/1994, 3/1995 i 31/2005).

Član 3

Radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome se obavlja određena delatnost u objektima.

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen ovom odlukom mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja određena delatnost.

Pravna lica i preduzetnici dužni su da se pridržavaju istaknutog radnog vremena i označe tip ugostiteljskog objekta. Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji priređuje zabavne igre na otvorenom prostoru (luna park i druge zabavne igre), dužni su da se pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom odlukom.

Na svim objektima iz člana 1. ove odluke, koji dežuraju u dane državnog i verskog praznika mora biti istaknuto radno vreme za rad u dane državnog i verskog praznika.

Objekti koji rade svakog dana, uključujući i nedelju, mogu biti zatvoreni jedan dan u nedelji, o čemu odlučuje pravno lice odnosno preduzetnik.

Gradske ustanove koje u sklopu svoje delatnosti obavljaju i ugostiteljske delatnosti, radno vreme istih je u vremenu od 07,00 sati do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima jedan sat produženog radnog vremena od utvrđenog.

Ugostiteljski objekti u toku održavanja gradskih manifestacija, mogu obavljati svoju delatnost u radnom vremenu od 07,00 sati do 04,00 sata narednog dana uz obavezu prijave nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva, najkasnije 24 sata pre održavanja iste.

Pravna lica i preduzetnici iz člana 4. stav 2. dužni su da na ulazu ili drugom vidnom mestu poslovne prostorije istaknu tip ugostiteljskog objekta.

II RADNO VREME

1. Ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i napitaka

1.1. Ugostiteljski objekti

Član 4

Ugostiteljskim objektom, u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor u kome se pružaju usluge smeštaja, priprema i proizvodi hrana i obavljaju drugi radni procesi u vezi s pružanjem ugostiteljskih usluga, a koji čine celinu u građevinskom, tehnološkom i funkcionalnom smislu.

Objekti u smislu prethodnog stava su:

1) Ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja su hoteli, moteli, pansioni i drugo, u kojima se pružaju usluge smeštaja, ishrane, pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja i drugi objekti koji pružaju usluge smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluju.

2) Kafana je objekat u kome se uslužuju pića, napici, pretežno jednostavna jela (sve vrste doručka, suhomesnati proizvodi, mala gotova jela i slično) i jednostavne poslastice.

3) Bife je objekat u kome se uslužuju pića, napici i pretežno hladna jela (suhomesnati proizvodi i prerađevine, sirevi i slično).

4) Picerija i slični ugostiteljski objekti (špagetare i drugi) su objekti u kome se pripremaju i uslužuju jela od testa, testenina, pića i napici.

5) Pivnica je objekat u kome se pretežno uslužuju različite vrste piva i pripremaju i uslužuju topla i hladna jela specifičnog asortimana.

6) Kafe-poslastičarnica je objekat u kome se pripremaju i uslužuju ili samo uslužuju poslastice, sladoled, pića i napici.

7) Mlečni restoran i slični objekti (picerije, burekdžinice i drugi) su objekti u kojima se pripremaju i uslužuju (za stolom ili na principu samoposluživanja) sve vrste finog peciva, burek, pite, mlečna jela, poslastice, bezalkoholna pića i napici.

8) Ekspres restoran i restoran sa samoposluživanjem je objekat u kome se uslužuju na principu samoizbora i samoposluživanja unapred pripremljena i izložena topla i hladna jela, pića i napici.

9) Pečenjara je objekat u kome se pripremaju i uslužuju sve vrste pečenja, alkoholna i bezalkoholna pića.

10) Ćevabdžinica gril i drugi objekti za brzu pripremu hrane su objekti u kojima se gostima, po pravilu, za pultom ili točionicom pića uslužuju pretežno jela sa roštilja ili druga jela koja se, brzo pripremaju, pića i napici.

11) Bar je objekat u kome se uslužuju pića i napici ili pića i jednostavna topla i hladna jela koja se, po pravilu, pripremaju naočigled gostiju i uslužuju za pultom ili točionicom pića (aperitiv bar, kafe bar, sendvič bar, ekspreso bar, snek bar i drugo).

12) Bar koji, pored usluga pića, pruža i usluge zabave (ples, muzički i kabare programi i slično) je noćni bar, disko bar, dansing bar, kabare bar i slične vrste barova.

13) Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim objektima su objekti u okviru stambenih zgrada za stanovanje građana, odnosno unutar objekata kolektivnog stanovanja.

14) Restorani i drugi ugostiteljski i zabavni objekti uključujući i one koji se nalaze na vodi, a u neposrednoj blizini stambenih objekata.

15) Ugostiteljski objekti koji se nalaze u poslovnim objektima, ali u kojima se ne nalaze stanovi za stanovanje građana.

16) Letnje bašte, terase i slično, kao i ugostiteljski objekti na otvorenom prostoru, a koji su vezani za registrovani ugostiteljski objekat ili manifestacije.

Ugostiteljski objekti iz ovog člana, moraju da ispunjavaju tehničke, sanitarno-higijenske i zdravstvene uslove za pružanje pojedinih vrsta ugostiteljskih usluga, koji su utvrđeni Zakonom i propisima donetim na osnovu Zakona.

Rad u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost iz tačaka od 2. do 16. mora da bude organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red.

Objekti iz ovog člana koji se nalaze u okviru stambenih objekata za stanovanje građana odnosno unutar objekata kolektivnog stanovanja ili u neposrednoj blizini stambenih objekata mogu biti otvoreni do 24,00 sata i ne mogu produžavati radno vreme, sem po odobrenju organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva.

Član 5

Radno vreme se utvrđuje na sledeći način:

1). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 1. u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

2). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačaka 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. i 10. u vremenu od 07,00 do 24,00 sata - muzički program do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima jedan sat produženog radnog vremena od utvrđenog.

3). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 11. u vremenu od 08,00 do 24,00 sata - muzički program do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima jedan sat produženog radnog vremena od utvrđenog.

4). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 12. u vremenu od 22,00 do 04,00 sata.

5). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 13. u vremenu od 08,00 do 24,00 sata - muzički program do 24,00 sata.

6). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 14. u vremenu od 08,00 do 24,00 sata - muzički program do 24,00 sata.

7). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 15. u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

8). Za objekte iz člana 4. stav 2. tačka 16. u vremenu od 08,00 do 24,00 sata - muzički program do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima, jedan sat produženog radnog vremena od utvrđenog.

Član 6

U slučaju organizovanja svadbe, maturske proslave i drugih proslava radno vreme ugostiteljskih objekata može se na zahtev vlasnika objekta produžiti do 04,00 sata narednog dana, uz obavezu prijave nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva, najkasnije 24 sata pre održavanja iste.

Član 7

Odgovorno lice za objekte iz člana 4. stav 2. ove odluke, koji posluju u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice, koje on u pismenoj formi ovlasti, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana prisustva lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se posle isteka roka iz stava 2. ovog člana u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

2. Radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata, benzinskih stanica i pijaca

2.1. Radno vreme u trgovinskim objektima

Član 8

Radno vreme u trgovinskim objektima:

1) U objektima za obavljanje prometa na malo neprehrambenih proizvoda radno vreme je neograničeno od 00,00 do 24,00 sata, s tim što vlasnici, odnosno preduzetnici moraju da se opredele u vezi radnog vremena i da se prijave nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva za odobrenje.

2) U objektima za obavljanje prometa na malo prehrambenih proizvoda radno vreme radnim danom u vremenu od 06,00 do 20,00 sati, najmanje sedam sati, u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a najduže do 22,00 sata, s tim što su dužni da radno vreme istaknu na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja delatnost.

Rad duži od propisanog radnog vremena iz prethodnog stava može se obavljati od 00,00 do 24,00 sata, po odobrenju organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove privrede.

3) Prodavnica novina i duvanskih prerađevina (ako ne prodaju alkoholna pića) je radnim danom u vremenu od 06,00 do 24,00 sata, najmanje sedam sati, u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a subotom od 07,00 do 14,00 sati.

Rad duži od propisanog radnog vremena iz prethodnog stava može se obavljati od 00,00 do 24,00 sata, po odobrenju organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove privrede.

4) Prodavnica novina i duvanskih prerađevina (koje prodaju alkoholna pića) je radnim danom u vremenu od 06,00 do 22,00 sata, najmanje sedam sati, u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a subotom od 07,00 do 14,00 sati.

Rad duži od propisanog radnog vremena iz prethodnog stava može se obavljati od 06,00 do 24,00 sata.

2.2. Radno vreme u zanatskim objektima

Član 9

Radno vreme zanatskih objekata:

1) Zanatske radnje osim proizvodnje osnovnih životnih namirnica (hleb, meso i mlečni proizvodi) mogu raditi kraće od radnog vremena propisanog ovom odlukom, s tim što su dužni da ovakvo radno vreme istaknu na ulazu ili drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja delatnost:

- radno vreme radnim danom u vremenu od 07,00 do 20,00 sati, najmanje sedam sati u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a subotom od 07,00 do 13,00 sati.

2) Kiosci-pekare i objekti za prodaju brze hrane i slični ugostiteljski objekti su objekti u kojima se pripremaju hladna i jednostavna topla jela, a prodaja jela i pića se vrši preko šaltera u originalnom pakovanju ili ambalaži za jednokratnu upotrebu i ne prodaju alkoholna pića:

- mogu da rade od 00,00 do 24,00 sata.

2.3. Radno vreme benzinskih stanica

Član 10

Radno vreme benzinskih stanica:

1) Benzinske stanice moraju biti otvorene radnim danom i subotom od 06,00 do 20,00 sati, a mogu biti otvorene svakim danom od 00,00 do 24,00 sata.

2) Benzinske stanice na izlazima iz grada moraju biti otvorene svakog dana od 00,00 do 24,00 sata.

2.4. Radno vreme pijaca

Član 11

Radno vreme pijaca:

- pijace moraju biti otvorene od 06,00 do 19,00 sati u periodu od 01. aprila do 31. oktobra;

- pijace moraju biti otvorene od 07,00 do 17,00 sati u periodu od 01. novembra do 31. marta.

3. Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću

Član 12

Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove odluke, smatraju se objekti, prostorije i prostor u kome se priređuju igre za zabavu (na kompjuteru, fliperu, bilijaru i slično) i igre na sreću (lutrija, loto i slično).

Radno vreme objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću:

- radnim danima od 09,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima jedan sat duže.

Rad u objektu u kome se obavlja ugostiteljska i delatnost priređivanja igara za zabavu i igara na sreću, mora biti organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red, u skladu sa propisima koji uređuju ove oblasti.

Član 13

Ko, pri prometu alkoholnih pića koja se troše na licu mesta, daje alkoholno piće, očigledno pijanom licu ili maloletnim licima, čini prekršaj iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru ("Službeni glasnik RS", broj 51/1992, 53/1993, 67/1993, 48/1994, 101/2005 - dr. zakon i 85/2005 - dr. zakon).

Upozorenje o zabrani prodaje pića licima iz stava 1. ovog člana mora biti istaknuto na vidnom mestu unutar objekta u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, kao i objekata u kojima se obavlja ugostiteljska i delatnost - priređivanja igara za zabavu i igara na sreću.

Trgovinski objekti iz člana 8. ove odluke, ne mogu vršiti prodaju alkoholnih pića u vremenu od 22.00 sata do 06,00 sati.

Trgovinski objekti koji prodaju alkoholna pića u istom, na vidnom mestu su u obavezi da postave upozorenje formata A-4 koji sadrži tekst sledeće sadržine:

"U vremenu od 22,00 sata do 06,00 sati, zabranjena je prodaja alkoholnih pića".

Član 14

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi jedan dan, moraju biti otvorene dežurne prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati.

Član 15

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi dva dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati.

Ako državni i verski praznik kada se ne radi dva dana, pada u nedelju ili najbliže dane nedelji (subota, ponedeljak), usled čega se ne radi tri dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice od 07,00 do 11,00 sati, a trećeg dana moraju biti otvorene sve prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati.

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi više od dva dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice od 07,00 do 11,00 sati, a ostalih dana državnog i verskog praznika moraju biti otvorene sve prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati, osim za prvi dan Uskrsa kad mogu biti zatvorene sve prodavnice prehrambene robe.

Član 16

Na dan državnog i verskog praznika moraju biti otvorene:

- benzinske stanice na izlazima iz grada od 00,00 do 24,00 sata, a ostale benzinske stanice od 06,00 do 20,00 sati,

- menjačnice u hotelima od 00,00 do 24,00 sata.

Odluku o dežurstvu u dane državnog i verskog praznika donosi preduzeće, odnosno preduzetnik i najkasnije sedam dana pre državnog i verskog praznika dostavlja je organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za poslove privrede.

Ukoliko organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede utvrdi na osnovu obaveštenja iz stava 1. ovog člana da u dane državnog i verskog praznika nije obezbeđena dovoljna snabdevenost građana, predložiće Gradskom veću grada Pančeva donošenje akta o obavezi određivanja dežurstva u određenim prodavnicama.

Član 17

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede dužna je da dostavi Gradskom veću grada Pančeva spisak prodavnica koje će dežurati u dane državnog i verskog praznika najkasnije pet dana pre državnog i verskog praznika, da o dežurnim prodavnicama obavesti građane putem sredstava javnog informisanja i da spisak dežurnih prodavnica dostavi Tržišnoj i Komunalnoj inspekciji.

Član 18

Ukoliko organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede utvrdi da nije omogućena dovoljna snabdevenost građana, predložiće Gradskom veću grada Pančeva donošenje akta o obavezi određivanja dežurstva u određenim prodavnicama.

Član 19

Gradsko veće grada Pančeva može svojim aktom utvrditi za prodavnice prehrambene i neprehrambene robe, u delovima ulica i šetališta u centru Pančeva, duže radno vreme, u večernjim satima u letnjem periodu, kao i za vreme održavanja određenih manifestacija.

Član 20

U slučaju proglašenja opšte nestašice električne energije i uvođenja mera štednje električne energije i u slučaju nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, Gradsko veće grada Pančeva svojim aktom odrediće koji poslovni objekti i radnje i u kom periodu moraju biti otvoreni.

Član 21

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva može, uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva odobriti radno vreme u dužem trajanju od utvrđenog ovom Odlukom, na pismeni zahtev preduzetnika odnosno vlasnika objekta iz ove Odluke u vezi člana 4.

III NADZOR

Član 22

Sprovođenje odredaba ove odluke i akata donetih na osnovu nje vrši Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

Poslove inspekcijskog nadzora nad izvršenjem ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke koje se odnose na nadležnosti iz oblasti zaštite od buke nadležna je inspekcija za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva u skladu sa propisima o buci.

Ukoliko komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora iz svoje nadležnosti uoče povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa, obavestiće odmah o tome, pismenim putem, nadležni inspekcijski organ.

Ako se ugostiteljskim objektima iz člana 4. stava 2. tačaka 2, 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14, 15. i 16. u toku radnog vremena emituje muzika ili izvodi zabavni program i remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red čime se uznemiravaju građani koji stanuju i rade u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede rešenjem može zabraniti rad uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva u trajanju od (mesec dana, tri meseca i šest meseci) ugostiteljskim objektima iz člana 4. stava 2. tačaka 2. 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14, 15. i 16. na osnovu rešenja Komunalne inspekcije, rešenja Inspekcije za zaštitu životne sredine ili po pismenom obaveštenju Komunalne policije.

Komunalna policija vrši kontrolu radnog vremena subjekata nadzora u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U slučaju prijave građana, peticije građana, Gradska uprava grada Pančeva je u obavezi da izvrši kontrolu i utvrdi okolnosti i donese odgovarajuće rešenje.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede rešenjem može izreći zabranu rada u trajanju do godinu dana, ukoliko se ugostiteljski objekat i pored izrečene zabrane u trajanju od šest meseci ponovo ne pridržava odredaba ove odluke.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice koje:

1. odredi radno vreme suprotno ovoj odluci,

2. počne sa radom pre ili radi duže od utvrđenog radnog vremena,

3. ne izvrši svoje obaveze iz člana 3. ove odluke, a u vezi članova 4. stav 3. i 5. ove odluke,

4. ne izvrši svoje obaveze iz članova 6. i 7. ove odluke,

5. ne istakne na vidnom mestu u objektu upozorenje iz člana 13. stav 2. i 4. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaje za koje je u stavu 1. ovog člana propisana novčana kazna, koja se naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja u fiksnom iznosu (mandatna kazna), kazniće se:

- privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara,

- preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 dinara,

- odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 dinara.

Član 24

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se lica iz člana 7. stav 1. koja postupe suprotno svojoj obavezi iz člana 7. stav 1, 2. i 3. ove odluke.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Privredni subjekti su dužni da usklade kategorizaciju objekata i radno vreme u svojim objektima, sa odredbama ove odluke, u roku od 60 dana, od dana njenog stupanja na snagu.

Član 26

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u određenim delatnostima na određenim poslovima na teritoriji opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 15/2003, 5/2004, 19/2004 i 16/2005).

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi i tačka 10. člana 2. Odluke o izmenama iznosa novčanih kazni za prekršaje propisane Opštinskim odlukama ("Službeni list opštine Pančevo", broj 3/2006).

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".