PRAVILNIK

O UNAPREĐENJU ZNANJA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA ZA VOZAČE KOJIMA JE ODUZETA VOZAČKA DOZVOLA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje:

- nastavni plan i program obaveznog seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

- način organizovanja i sprovođenja obaveznog seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

- sadržaj i način obavljanja ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

- sadržaj potvrda i uverenja, način i postupak njihovog izdavanja i

- način vođenja evidencija,

u postupku povraćaja prava na upravljanje motornim vozilima licima (u daljem tekstu: rehabilitacija) kojima je odredbama člana 197. stav 2. i 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon) nadležni organ oduzeo vozačku dozvolu.

Član 2

Lice kome je nadležni organ oduzeo vozačku dozvolu može se prijaviti i prisustvovati obaveznom seminaru unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja (u daljem tekstu: seminar) ako uz prijavu dostavi:

1) posebno uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima određenih kategorija, izdato od nadležne zdravstvene institucije saglasno odredbama člana 199. stav 1. tačka 1. i stav 4. Zakona,

2) pisani dokaz da je izmirio obavezu plaćanja izrečene novčane kazne za prekršaje zbog kojih su mu izrečeni kazneni poeni, odnosno da je izmirio obavezu plaćanja izrečene novčane kazne za krivična dela zbog kojih mu je oduzeta vozačka dozvola, odnosno da je izdržao izrečenu kaznu zatvora za navedene prekršaje, odnosno krivična dela,

3) pisani dokaz da su izvršene sve mere zabrane upravljanja motornim vozilom koje su mu izrečene,

4) dokaz o izmirenim troškovima za prisustvo seminaru, po tarifi Agencije za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija).

Prijava se podnosi na obrascu iz priloga 1. ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Seminari se realizuju po programu koji je sastavni deo ovog pravilnika i dat je u prilogu 2.

Lice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika Agencija upućuje na seminar, nakon utvrđivanja da su ispunjeni uslovi iz člana 2. ovog pravilnika.

Lice iz prethodnog stava je dužno da seminaru na koji je upućen prisustvuje u punom obimu i nastavnom fondu sadržaja seminara.

Ukoliko lice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika ne započne ili prekine učešće na odobrenom seminaru, smatraće se da postupak iz člana 2. ovog pravilnika nije ni pokrenuo, te se mora ponovo prijaviti.

Troškove seminara iz stava 1. ovog člana snosi lice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Član 4

Seminare organizuje i sprovodi Agencija na osnovu nastavnog plana koji je sačinjen po programu iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika.

Program seminara obuhvata:

1) razgovor u grupi polaznika o uzrocima i posledicama ponašanja koja su dovela do oduzimanja vozačke dozvole, u trajanju od najmanje 9 nastavnih časova,

2) nastavu o poznavanju saobraćajnih propisa, u trajanju od najmanje 15 nastavnih časova,

3) nastavu o značaju i načinu bezbednog ponašanja vozača u saobraćaju na putevima radi izbegavanja situacija koje dovode do saobraćajnih nezgoda ili kršenja saobraćajnih propisa, u trajanju od najmanje 16 nastavnih časova.

Nastavni čas traje 45 minuta a pauze između časova 15 minuta.

U toku jednog radnog dana seminara polaznik može pohađati najviše 3 nastavna časa.

Nakon završenog seminara polazniku se izdaje potvrda o završenom obaveznom seminaru unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na obrascu iz priloga 3. koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 5

Seminar sprovodi posebno osposobljen predavač za unapređenje znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja (u daljem tekstu: predavač).

Predavač iz prethodnog stava mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da ima najmanje višu stručnu spremu saobraćajne struke - smer drumski saobraćaj ili visoku stručnu spremu druge struke;

2) da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima;

3) da ima najmanje tri godine vozačku dozvolu za vozila B kategorije i

4) da ima sertifikat Agencije da je posebno osposobljen za unapređenje znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Unapređivanje znanja predavača za postupak rehabilitacije vozača organizuje Agencija, periodično u rokovima i po potrebi saglasno ciljevima, smernicama i zadacima iz čl. 11. i 12. Zakona, pri čemu je potrebno obezbediti da predavači pohađaju dodatnu edukaciju iz oblasti psihologije primerenu radu sa vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola i radu sa malim grupama polaznika, po programu koji je prilagođen obimu i strukturi prekršaja zbog kojih je nadležni organ najčešće oduzimao vozačke dozvole.

Član 6

Lice iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika koje je steklo potvrdu o završenom seminaru, podnosi Agenciji prijavu za polaganje ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na obrascu iz priloga 4. koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Uz prijavu lice iz prethodnog stava ovog člana mora priložiti:

1) potvrdu o završenom seminaru,

2) overenu fotokopiju podataka iz važeće lične karte,

3) overenu fotokopiju podataka iz vozačke dozvole,

4) dokaz o izmirenim troškovima polaganja ispita po važećoj tarifi.

Agencija će, u roku ne dužem od 30 dana, na pogodan način obavestiti lice iz stava 1. ovog člana da li je njegova prijava prihvaćena, odnosno zakazati mu polaganje ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Član 7

Agencija organizuje i sprovodi ispit unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja licu iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika.

Agencija formira komisiju za polaganje ispita koju čine predsednik i dva ispitivača.

Predsednik komisije ima svojstvo ispitivača i odlučuje o ishodu ispita u slučaju suprotnih mišljenja ostalih članova komisije.

Ispit unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja polaže se putem testa, pismeno ili na računaru.

Troškove polaganja ispita iz stava 1. ovog člana snosi lice iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika.

Član 8

Predsednik komisije mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da ima završen saobraćajni ili pravni fakultet,

2) da ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja,

3) da ima najmanje pet godina vozačku dozvolu za vozila B kategorije,

4) da u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivan za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Ispitivač unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da ima završen saobraćajni ili pravni fakultet i najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja, odnosno drugi fakultet i najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja,

2) da ima najmanje pet godina vozačku dozvolu za vozila B kategorije,

3) da ima sertifikat Agencije da je posebno osposobljen za unapređenje znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja i

4) da u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivan za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti, kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Unapređivanje znanja ispitivača za postupak rehabilitacije vozača organizuje Agencija, periodično u rokovima i po potrebi saglasno ciljevima, smernicama i zadacima iz člana 11. i 12. Zakona, pri čemu je potrebno obezbediti da ispitivači pohađaju dodatnu edukaciju iz oblasti psihologije primerenu radu sa vozačima kojima je oduzeta vozačka dozvola i radu sa malim grupama polaznika, po programu koji je prilagođen obimu i strukturi prekršaja zbog kojih je nadležni organ najčešće oduzimao vozačke dozvole.

Član 9

O polaganju ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja vodi se zapisnik na obrascu iz priloga 5. koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Lice je položilo ispit iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika ako je osvojilo najmanje 3/4 od ukupnog broja predviđenih poena.

Na zahtev lica koje nije položilo ispit, komisija je dužna da ukaže na greške koje je učinilo, neposredno nakon javno objavljenih rezultata.

Član 10

Licu koje položi ispit unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja Agencija će izdati uverenje o položenom ispitu unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na obrascu iz priloga 6. koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Lice koje nije položilo ispit unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja može ponovo podneti prijavu za polaganje ispita uz dostavljen dokaz o izmirenim troškovima za ponovno polaganje, u roku koji nije kraći od 15 dana od dana prethodnog polaganja.

Član 11

Agencija može angažovati pravno lice koje je materijalno i stručno osposobljeno da organizuje i izvršava pojedine poslove iz ovog pravilnika, na osnovu javnog poziva, a u skladu sa članom 9. stav 4. Zakona.

Pravno lice iz prethodnog stava mora imati kadrovske, prostorne, organizacione, materijalno - tehničke i druge uslove za kvalitetno obavljanje poslova.

Bliže uslove koje mora ispuniti pravno lice iz stava 1. ovog člana određuje Agencija u tekstu javnog poziva.

Agencija i pravno lice iz stava 1. ovog člana potpisuju ugovor o angažovanju.

Član 12

Agencija, odnosno angažovano pravno lice iz prethodnog člana ovog pravilnika vodi sledeće evidencije o seminarima:

1) registar upisanih polaznika seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja i izdatih potvrda (prilog 7),

2) dnevnik polaznika seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja sa prozivnikom (prilog 8a i 8b).

Agencija vodi Registar o polaganju ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja i izdatih uverenja (prilog 9).

Registri iz prethodnih stavova ovog člana i dosije lica sa prilozima čuvaju se deset godina, a zapisnici o polaganju ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja čuvaju se pet godina.

Agencija vodi registar izdatih sertifikata o posebnom osposobljavanju predavača i ispitivača koji se čuva trajno.

Registri se obrazuju, vode i čuvaju u pisanoj i elektronskoj formi.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

Na osnovu člana 199. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 2. Pravilnika o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agenciji za bezbednost saobraćaja podnosi se

PRIJAVA
ZA OBAVEZAN SEMINAR UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

LIČNI PODACI

Ime, ime jednog roditelja, prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

PODACI O PREBIVALIŠTU

Mesto:

Ulica i kućni broj:

Poštanski broj:

Telefon/Mob:

E-mail:

PODACI O OBRAZOVANJU I ZAPOSLENJU

Podaci o stručnoj spremi:

Vozačke kategorije i datum izdavanja:

Trenutno zaposlen/a u:

Na određeno/neodređeno:

Godine radnog iskustva:

Uz popunjeni obrazac prijave za obavezan seminar unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja potrebno je priložiti:

1) posebno uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima određenih kategorija, izdato od nadležne zdravstvene institucije saglasno odredbama člana 199. stav 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima,

2) pisani dokaz o izmirenoj obavezi plaćanja izrečene novčane kazne za prekršaje zbog kojih su izrečeni kazneni poeni, odnosno izmirenoj obavezi plaćanja izrečene novčane kazne za krivična dela zbog kojih je oduzeta vozačka dozvola, odnosno da je izdržanoj izrečenoj kazni zatvora za navedene prekršaje, odnosno krivična dela,

3) pisani dokaz da su izvršene sve mere zabrane upravljanja motornim vozilom koje su izrečene i

4) dokaz o izmirenim troškovima za prisustvo na obaveznom seminaru, po tarifi Agencije.

NAPOMENA: Kopiju prijave zadržava podnosilac prijave.

U _______________, dana ___/___/_____. godine

Prijavu primio

 

Potpis podnosioca prijave

 

 

 

 

Prilog 2.

 

PROGRAM OBAVEZNOG SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Uvodne napomene:

Sadržaj programa obaveznih seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja odgovaraće specifičnim problemima ciljnih grupa, formiranih za pohađanje seminara.

Program treba da omogući samorefleksiju polaznika, odnosno da se obezbedi aktivna dvosmerna komunikacija polaznika seminara i predavača tokom obrade svih nastavnih oblasti, celina i jedinica (dijalog, diskusija i sl.).

Program sprovode posebno osposobljeni predavači.

1. Grupna radionica

Grupna radionica se organizuje u obliku rasprave sa učesnicima i obuhvata:

- Razgovor sa učesnicima o razlozima zbog kojih im je oduzeta vozačka dozvola, pojedinačnim utiscima učesnika o prinudnoj promeni njihovog načina mobilnosti, posledicama nastalim pre i posle oduzimanja dozvole i načinima ponašanja nakon postupka rehabilitacije;

- Upoznavanje učesnika sa uzrocima i posledicama nezgoda kao i rizicima pri vožnji, dužnosti i obaveze učesnika u slučaju saobraćajne nezgode;

- Identifikovanje slabosti i pozitivnih ponašanja koje su polaznici uočili u svojim iskustvima iz vožnje;

- Identifikovanje razloga za prebrzu vožnju i glavne posledice i brze i rizične vožnje;

- Diskusija o učestalosti vožnje učesnika pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, kao i razlozi za učešće u saobraćaju pod uticajem psihoaktivnih supstanci i mogućim posledicama takve vožnje;

- Predstavljanje uticaja fizičkih i mentalnih sposobnosti i ponašanje vozača u raznim psihofizičkim stanjima na vožnju;

- Bes i agresija učesnika u saobraćaju na putu;

- Promocija sposobnosti predviđanja, posmatranja i procene, kao i prilagođavanje brzine situaciji u saobraćaju;

- Utvrđivanje poremećaja koji odvraćaju pažnju vozača u vožnji;

- Prezentacija pravilnog odnosa vozača prema drugim učesnicima u saobraćaju;

- Diskusija o drugim temama iz oblasti bezbednosti saobraćaja za koje polaznici radionice izraze interesovanje.

NAPOMENA: Grupna radionica se sprovodi u grupama od 6 do 12 polaznika.

2. Propisi o bezbednosti saobraćaja na putevima

2.1. Opšta pitanja (značenje pojedinih izraza u propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima).

2.2. Pravila saobraćaja:

2.2.1. Opšte odredbe o ponašanju učesnika u saobraćaju na putevima;

2.2.2. Radnje vozilom u saobraćaju:

- utvrđivanje uslova za izvođenje radnji,

- uključivanje u saobraćaj,

- promena načina i pravca kretanja;

2.3. Kretanje vozila na putu:

- strana kretanja,

- vožnja na putu sa više saobraćajnih traka,

- kretanje unazad;

2.4. Brzina kretanja:

- prilagođavanje brzine kretanja,

- ograničenje brzine kretanja,

- smanjenje brzine koja pričinjava smetnju u protoku saobraćaja;

2.5. Skretanja;

2.6. Prvenstvo prolaza:

- na raskrsnici,

- pri skretanju ulevo,

- u odnosu na vozila koja se kreću po šinama,

- na putu koji je označen saobraćajnim znakom kao put sa prvenstvom prolaza,

- pri presecanju biciklističke staze;

2.7. Saobraćaj na raskrsnici:

- opreznost,

- podešavanje brzine,

- prestrojavanje,

- postupanje prema svetlosnim saobraćajnim znakovima;

2.8. Naizmenično propuštanje vozila;

2.9. Preticanje i obilaženje:

- opšta pravila preticanja i obilaženja,

- uslovi saobraćaja kada vozač ne sme da otpočne preticanje i obilaženje;

- postupanje vozača pošto izvrši preticanje i obilaženje,

- uslovi saobraćaja u kojima je zabranjeno preticanje;

2.10. Upotreba zvučnih i svetlosnih znakova upozorenja;

2.11. Kretanje pešaka i odnos vozača prema pešacima:

- pravila o kretanju pešaka,

- obaveze vozača prema pešacima,

- presecanje kolone pešaka;

2.12. Upotreba svetala u saobraćaju;

2.13. Odstojanje između vozila;

2.14. Saobraćaj na auto-putu i motoputu:

- uslovi saobraćaja (zabrane za pojedine kategorije vozila, brzina, zaustavljanje i polukružno okretanje),

- uključivanje i način kretanja;

2.15. Vožnja noću i vožnja pod nepovoljnim vremenskim uslovima;

2.16. Dužnosti i obaveze učesnika u slučaju saobraćajne nezgode.

3. Značaj i način bezbednog ponašanja vozača u saobraćaju na putevima

Nastava o značaju i načinu bezbednog ponašanja vozača u saobraćaju na putevima radi izbegavanja situacija koje dovode do saobraćajnih nezgoda ili kršenja saobraćajnih propisa, obuhvata sledeće nastavne celine i jedinice:

3.1. Opasnosti koje nastaju zbog nepropisnog preduzimanja radnji u saobraćaju:

- ometanje i ugrožavanje saobraćaja neprilagođenom brzinom kretanja,

- kontrola brzine kretanja i mogućnost realne procene u različitim uslovima saobraćaja,

- prilagođavanje brzine, u vožnji noću i u uslovima smanjene vidljivosti,

- opasnosti od neprilagođene brzine,

- bezbedno izvođenje preticanja (procena uslova, bezbedno odstojanje i rastojanje od drugih vozila, preticanje noću i u uslovima smanjene vidljivosti),

- korišćenje prava prvenstva prolaza,

3.2. Osnove funkcionisanja uređaja na motornom vozilu od značaja za bezbednost saobraćaja na putu, uključujući ekonomičnost potrošnje goriva:

3.2.1. značaj tehničke ispravnosti vozila sa aspekta bezbednosti saobraćaja na putevima;

3.2.2. upotreba uređaja za upravljanje (uloga, funkcionisanje, elektronska pomoć (ESP), propisani uslovi ispravnosti);

3.2.3. upotreba uređaja za zaustavljanje:

- uloga, osnovne karakteristike pojedinih sistema (mehaničkih, hidrauličnih, vazdušnih, elektronskih - ABS i dr.) i njihovo funkcionisanje (zaustavni put, delovanje na raznim površinama kolovoza pri različitom stanju kolovoza) i propisani uslovi ispravnosti;

- izbegavanje naglog kočenja vozilom (vožnja u koloni, prilazak raskrsnici i dr. situacije);

3.2.4. upotreba uređaja za davanje svetlosnih znakova, osvetljavanje puta i uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost:

- vrste, uloga i funkcionisanje;

- neometanje drugih učesnika u saobraćaju;

3.2.5. pneumatici (značaj ispravnosti pneumatika);

3.2.6. pravilna upotreba sigurnosnog pojasa, zaštitne kacige, sigurnosnog sedišta za decu i druge zaštitne opreme.

3.3. Uticaj nedovoljnog znanja i veština vozača u izvođenju pojedinih radnji vozilom na bezbednu vožnju (uključivanje u saobraćaj, promena načina i pravca kretanja, prilagođavanje brzine, skretanje, prvenstvo prolaza, mimoilaženje, preticanje i obilaženje).

3.4. Značaj psihofizičke sposobnosti za bezbedno upravljanje motornim vozilima (značaj psihičkog i fizičkog stanja pre i u toku vožnje, faktori koji mogu izazvati poremećaj psihofizičke ravnoteže i kako treba reagovati u datoj situaciji).

3.5. Zdravstvena sposobnost za upravljanje motornim vozilom (akutna i hronična oboljenja, upoznavanje sa Pravilnikom o zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači motornih vozila).

3.6. Uticaj konzumiranja alkohola na bezbednost saobraćaja:

- konzumiranje malih količina alkohola, odloženo dejstvo alkohola na organizam, uticaj na psihofizičke funkcije u toku vožnju;

- stepeni alkoholisanosti vozača.

3.7. Uticaj lekova, droge i drugih psihoaktivnih supstanci na bezbednost saobraćaja:

- štetni uticaji droge na psihofizičku sposobnost vozača,

- štetni uticaji pojedinih lekova na psihofizičku sposobnost za vožnju,

- upoznavanje sa listom lekova koji negativno utiču na psihofizičku sposobnost vozača.

3.8. Uticaj umora na bezbednost saobraćaja (vrste i znaci umora, odmor, planiranje putovanja).

3.9. Uticaj puta i putne okoline na psihofizičke sposobnosti za vožnju;

3.10. Uticaj meteoroloških prilika na vožnju;

3.11. Drugi uticaji na bezbednost vožnje (temperatura u kabini vozila, hladnoća, pregrejavanje, buka i vibracije, zagađenost vazduha spolja i u vozilu, pušenje i dr.).

3.12. Uloga i značaj načela bezbednog ponašanja u saobraćaju (načelo odgovornosti, načelo humanosti, načelo poverenja, načelo defanzivne vožnje i druga načela).

3.13. Negativni efekti agresije, besa i nasilničke vožnje na putu;

3.14. Odnosi humanosti i solidarnosti prema drugim učesnicima u saobraćaju:

- posebno deci,

- licima sa posebnim potrebama,

- drugim ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju,

- vozilima kojima upravljaju lica sa posebnim potrebama.

 

Prilog 3.

Republika Srbija
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Broj:
Dana: ___/___/_____. godine
Beograd

Na osnovu člana 199. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 4. stav 5. Pravilnika o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, izdaje se

POTVRDA
O ZAVRŠENOM OBAVEZNOM SEMINARU UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Ime (ime jednog roditelja) prezime

 

JMBG

 

Mesto prebivališta

 

Adresa

 

Redni broj iz registra upisa polaznika

 

Mesto izdavanja potvrde

 

NAPOMENA: Ova potvrda se izdaje za potrebe polaganja ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja i ne može se koristiti u druge svrhe.

 

M.P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

 

 

Prilog 4.

Na osnovu člana 199. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 6. stav 1. Pravilnika o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agenciji za bezbednost saobraćaja podnosi se

PRIJAVA
ZA POLAGANJE ISPITA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

LIČNI PODACI

Ime (ime jednog roditelja) prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

PODACI O PREBIVALIŠTU

Mesto:

Poštanski broj:

Ulica i kućni broj:

Telefon/Mob:

E-mail:

Broj potvrde o završenom obaveznom seminaru unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja _______________, izdate od ____________________, dana ___/___/_____. godine.

Uz popunjeni obrazac prijave za polaganje ispita unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja potrebno je priložiti:

1) potvrdu o završenom obaveznom seminaru unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

2) overenu fotokopiju podataka iz lične karte,

3) overenu fotokopiju podataka iz vozačke dozvole,

4) dokaz o izmirenim troškovima za prisustvo na obaveznom seminaru, po važećoj tarifi.

NAPOMENA: Kopiju prijave zadržava podnosilac prijave.

U _______________, dana ___/___/_____. godine

Prijavu primio

 

Potpis podnosioca prijave

 

 

 

 

Prilog 5.

 

Republika Srbija

Redni broj iz registra
polaganja ispita: _____

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Broj:

 

Dana: ___/___/_____. godine

Beograd

 

ZAPISNIK
O POLAGANJU ISPITA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Ime (ime jednog roditelja) prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezime i ime članova komisije

Predsednik komisije:

Ispitivač:

Ispitivač:

Ispit

započet u

završen u

 

Datum i mesto polaganja ispita

 

Koji put polaže ispit

 

Broj osvojenih poena

 

Ocena na ispitu

POLOŽIO

NIJE POLOŽIO

Potpis članova komisije

1. _______________________________

2. _______________________________

 

 

Predsednik komisije

 

 

 

Prilog 6.

 

Republika Srbija

ABS 000 000

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

 

Broj:

Broj iz registra:
polaganja ispita

Dana: ___/___/_____. godine

Beograd

_______________

Na osnovu člana 3. Zakona o javnim agencijama, člana 199. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i člana 10. stav 1. Pravilnika o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje

UVERENJE
O POLOŽENOM ISPITU UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Ime (ime jednog roditelja) prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj lične karte

 

Mesto prebivališta

 

Adresa

 

NAPOMENA: Ovo uverenje se izdaje za potrebe ponovnog izdavanja vozačke dozvole licu kome je oduzeta iz razloga što nije savesno i na propisan način upravljalo vozilom u saobraćaju na putu i ne može se koristiti u druge svrhe.

 

M.P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

 

 

Prilog 7.

 

REGISTAR UPISA POLAZNIKA SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA I IZDATIH POTVRDA

 

R. br.

Ime (ime jednog roditelja)
prezime polaznika, JMBG

Mesto prebivališta

Datum podnošenja prijave za seminar

Kategorije i datum izdavanja vozačke dozvole

Datum i mesto oduzimanja vozačke dozvole

Datum i mesto održavanja seminara

Datum izdavanja potvrde o završenom seminaru

Potpis polaznika

Napomena

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 8a.

 

PROZIVNIK POLAZNIKA SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Prozivnik:

redni broj seminara ____________________

 

R. br.

Prezime i ime polaznika,
JMBG

Redni broj iz
registra
polaznika

Datum održanog predavanja

Napomena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 8b.

 

DNEVNIK POLAZNIKA SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

 

Dnevnik:          

redni broj seminara _______________ dana ___/___/_____. godine

 

R.
br.
n. č

Vreme održavanja časa

Nastavna oblast/celina/jedinica

Potpis predavača

Napomena

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

Prilog 9.

 

REGISTAR O POLAGANJU ISPITA UNAPREĐENJA ZNANJA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA I IZDATIH UVERENJA

 

R. br.

Ime (ime jednog roditelja)
prezime, JMBG

Adresa

Datum i mesto rođenja

Datum i mesto polaganja ispita

Broj osvojenih poena

Rezultat na ispitu "položio" / "nije položio"

Serijski broj i datum izdavanja uverenja

Uverenje primio (potpis)

Napomena