PRAVILNIK

O POČETKU RADA .срб TLD REGISTRA

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom reguliše se početak registracije domena u okviru .срб IDN ccTLD registra, kao i uslovi za registraciju domena tokom početnog perioda registracije .срб domena.

Početni period registracije

Član 2

Početni period registracije .срб domena traje od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika do početka slobodne registracije .срб domena.

Faze početnog perioda registracije

Član 3

Početni period registracije sastoji se iz dve faze:

• faza pripreme za početak registracije .срб domena;

• faza registracije .срб domena za registrante .rs domena.

Faza pripreme za početak registracije .срб domena

Član 4

Faza pripreme traje od stupanja na snagu ovog Pravilnika do dana početka registracije .срб domena za registrante .rs domena.

Dan početka registracije .срб domena za registrante .rs domena utvrđuje posebnom odlukom upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije (u daljem tekstu: "RNIDS").

Tokom faze pripreme, RNIDS obavlja sledeće radnje u okviru odgovarajućih adresnih prostora .срб IDN ccTLD registra, po prioritetu kako su navedene:

• rezerviše .срб domene neophodne za obezbeđivanje stabilnog tehničkog funkcionisanja internet servisa, u skladu sa preporukama ICANN-a i važećim internet standardima;

• registruje .срб domene za svoje potrebe;

• rezerviše .срб domene od posebnog značaja za Republiku Srbiju, u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove telekomunikacija i informacionog društva. Procedura rezervacije domena definisaće se sporazumno između RNIDS-a i nadležnog organa Republike Srbije;

• rezerviše .срб domene na bazi registrovanog .rs domena, poštujući sledeća pravila pri formiranju naziva koji se rezervišu:

► svako slovo u nazivu registrovanog .rs domena se zamenjuje u odgovarajuće ćiriličko, ako je zadovoljen uslov jednoznačnosti (sva slova u nazivu registrovanih .rs domena se jednoznačno zamenjuju odgovarajućim ćiriličkim slovima, izuzev sledećih slova i kombinacije slova: "c", "dj", "dz", "lj", "nj", "q", "s", "w", "x", "y", "z");

► svako slovo "c" u nazivu registrovanog .rs domena se zamenjuje ćiriličkim slovima "ч", "ц" i "ћ" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena, koliko postoji mogućih kombinacija na svakoj poziciji latiničnog slova "c";

► svaka kombinacija slova "dj" se zamenjuje ćiriličkim slovima "дј" i "ђ" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji koja sardži latinična slova "dj";

► svaka kombinacija slova "lj" se zamenjuje ćiriličkim slovima "лј" i "љ" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji koja sadrži latinična slova "lj";

► svaka kombinacija slova "nj" se zamenjuje ćiriličkim slovima "нј" i "њ" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji koja sadrži latinična slova "nj";

► svako slovo "s" se zamenjuje ćiriličkim slovima "с" i "ш" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji slova "s";

► svako slovo "z" se zamenjuje ćiriličkim slovima "з" i "ж" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji slova "z" osim kada slovu "z" prethodi slovo "d gde se kombinacija slova "dz" zamenjuje ćiriličkim slovima "дз", "дж" i "џ" i rezerviše se onoliko ćiriličkih naziva domena koliko postoji kombinacija na svakoj poziciji koja sadrži latinična slova "dz"

► svako slovo "x" se zamenjuje ćiriličkim slovima "шћњ"

► svako slovo "y" se zamenjuje ćiriličkim slovima "шћљ"

► svako slovo "q" se zamenjuje ćiriličkim slovima "љћњ"

► svako slovo "w" se zamenjuje ćiriličkim slovima "љћш".

Sve rezervacije .срб domena koje se formiraju u skladu sa pravilima iz stava 3. tačka 4. ovog člana, pridružuju se jednom odgovarajućem .rs domenu preko jedinstvenog numeričkog identifikatora.

Akt koji reguliše registraciju .rs domena sadrži bližu definiciju pojma internet domen, kao i iz čega se domen sastoji.

Registranti .rs domena koji koji nisu iskoristili pravo preče registracije na osnovu generički generisanog .срб domena u prvih šest meseci slobodne registracije u .срб domenu imaju pravo da za svaki .rs za koji nisu iskoristili pravo preče registracije automatski generisanog .срб domena, besplatno registruju jedan slobodan .срб domen na period od godinu dana.

Registracija rezervisanih .срб domena od posebnog značaja za Republiku Srbiju

Član 5

Registracija .срб domena rezervisanih u skladu sa članom 4. stav 3. tačka 3. ovog pravilnika vrši se podnošenjem zahteva RNIDS-u, posredstvom ovlašćenih registara .срб domena, na način predviđen aktom koji reguliše registraciju .срб domena. Registrant, uz ovaj zahtev, podnosi dokaz o pravu na registraciju traženog .срб domena.

Faza registracije .срб domena za registrante .rs domena

Član 6

Faza registracije .срб domena za registrante .rs domena počinje danom koji odredi upravni odbor RNIDS u odluci iz člana 4. stav 2 i traje šest meseci.

Tokom ove faze pravo da registruju .срб domen imaju samo registranti .rs domena.

Za svaki registrovani .rs domen, registrant može da podnese zahtev za registraciju jednog .срб domena, koji se bira između rezervisanih naziva koji su formirani u skladu sa pravilima iz člana 4. stav 3. tačka 4, uz upotrebu jedinstvenog numeričkog identifikatora iz člana 4. stav 4.

Član 7

Tokom trajanja ove faze, za svaki novoregistrovani .rs domen biće rezervisan jedan ili više odgovarajućih .срб domena, koji će se formirati u skladu sa pravilima iz člana 4. stava 3. tačke 4. ovog Pravilnika.

Registranti .rs domena registrovanih tokom faze početne registracije .срб domena, mogu da iskoriste svoje pravo preče registracije odgovarajućeg .срб domena po osnovu novoregistrovanog .rs domena.

Član 8

Podnošenje zahteva za registraciju .срб domena u ovoj fazi obavlja se posredstvom ovlašćenih registara .срб domena.

Registrant .rs domena koji ne želi da iskoristi svoje pravo preče registracije .срб domena, ne mora da preduzima nikakve radnje.

Član 9

Prilikom registracije .срб domena na osnovu .rs domena, u WHOIS bazu biće upisani podaci o registrantu koji odgovaraju registrantu .rs domena na osnovu koga je iskorišćeno pravo preče registracije. Ostali podaci o registraciji .срб domena (administrativni kontakt, tehnički kontakt i DNS serveri) mogu biti drugačiji od podataka koji su navedeni za .rs domen na osnovu koga je iskorišćeno pravo preče registracije.

Po isteku faze registracije .срб domena za registrante .rs domena, sve neiskorišćene rezervacije formirane u skladu sa pravilima iz člana 4. stav 3. tačka 4. i po osnovu člana 7. ovog Pravilnika, brišu se.

Početak slobodne registracije .срб domena

Član 10

Po isteku faze registracije .срб domena za registrante .rs domena, počinje slobodna registracija .срб domena za sve zainteresovane.

Stupanje na snagu i početak primene pravilnika

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom usvajanja od strane Konferencije suosnivača RNIDS-a.