ODLUKA

O OTVARANJU, VOĐENJU I PRENOSU INDIVIDUALNIH RAČUNA ČLANOVA DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

("Sl. glasnik RS", br. 60/2011)

1. Ovom odlukom bliže se uređuju postupak otvaranja i vođenja individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: član fonda), način davanja izvoda s tih računa, vođenje evidencija o investicionim jedinicama članova fonda i davanje podataka iz tih evidencija, kao i prenos ovih računa iz jednog dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond) u drugi fond.

2. Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje) otvara individualni račun za člana fonda na osnovu zaključenog ugovora o članstvu u fondu, odnosno ugovora o penzijskom planu i druge dokumentacije potrebne za otvaranje i vođenje tog računa.

3. Individualni račun člana fonda naročito sadrži sledeće podatke:

1) o članu fonda:

- ime i prezime,

- mesto prebivališta i adresu,

- jedinstveni matični broj građana (JMBG), a za strano fizičko lice - i broj putne isprave, datum rođenja, pol i državljanstvo,

- datum i osnov (ugovor o članstvu, ugovor o penzijskom planu) sticanja svojstva člana fonda,

- datum i osnov prestanka članstva,

- datum pristupanja člana fonda u penzijski plan,

- datum istupanja člana fonda iz penzijskog plana;

2) o obvezniku uplate koji je fizičko lice:

- ime i prezime,

- mesto prebivalištva i adresu,

- JMBG, a za strano fizičko lice - i broj putne isprave i državljanstvo;

3) o obvezniku uplate koji je pravno lice:

- pun naziv, mesto i adresu sedišta,

- matični broj i poreski identifikacioni broj (PIB), a za strano pravno lice - broj iz registra privrednih društava u zemlji iz koje je ovo pravno lice.

Individualni račun člana fonda sadrži i podatke o programiranoj isplati, u skladu s propisom Narodne banke Srbije kojim se uređuje standardizovani format ugovora o programiranim isplatama, kao i podatke o korisniku sredstava u slučaju smrti ako ga je član fonda naveo.

4. Društvo za upravljanje dužno je da svakodnevno i ažurno evidentira podatke na individualnom računu člana fonda, i to podatke o uplatama doprinosa, o prenetim sredstvima iz drugog fonda, kao i o naknadama i isplatama s tog računa.

Društvo za upravljanje dužno je da obezbedi podatke o tome ko je izvršio uplatu na individualni račun člana fonda (član fonda, poslodavac, treće lice i sl.).

Na individualnom računu člana fonda društvo za upravljanje evidentira broj i vrednost investicionih jedinica za tog člana fonda i ukupan iznos akumuliranih sredstava.

Društvo za upravljanje dužno je da individualne račune članova fonda vodi i čuva u formi elektronskog zapisa.

5. Ako društvo za upravljanje primi uplatu doprinosa člana fonda o kome nema dovoljno informacija da bi ova uplata bila raspoređena na odgovarajući individualni račun, dužno je da sredstva po toj uplati prenese na poseban račun - račun za neraspoređene uplate i pretvori u investicione jedinice, kao i da u najkraćem mogućem roku preduzme sve mere kako bi se identifikovao član fonda koji je izvršio tu uplatu, odnosno kako bi se sredstva s posebnog računa prenela na individualni račun člana fonda, s datumom uplate.

6. Društvo za upravljanje vodi individualni račun člana fonda tako što broj investicionih jedinica i njihovu vrednost svakodnevno obračunava na sledeći način:

1) uplaćeni penzijski doprinosi, kao i sredstva koja su preneta iz drugog fonda, dodaju se na stanje na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica po toj transakciji izračunava kao decimalni broj (s pet decimala) dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je obračunata na dan kad su uplaćeni doprinosi prispeli na račun fonda;

2) sredstva koja se prenose drugom fondu, stvarni troškovi prenosa i isplaćena sredstva oduzimaju se od stanja na individualnom računu člana fonda, a broj investicionih jedinica po toj transakciji izračunava se kao decimalni broj (s pet decimala) dobijen deljenjem iznosa transakcije s vrednošću investicione jedinice koja je obračunata na dan dostavljanja naloga za isplatu.

Uplate doprinosa i sredstva preneta iz drugog fonda prispela na račun fonda u kastodi banci do 24.00 časa svakog dana, kao i nalozi za isplatu koje je društvo za upravljanje dostavilo kastodi banci do 24.00 časa svakog dana - konvertuju se u investicione jedinice, odnosno dinare, prema vrednosti investicione jedinice koja je obračunata za taj dan.

7. Društvo za upravljanje dužno je da poštuje tajnost individualnog računa člana fonda i da informacije o tom računu daje samo članu fonda ili licu koje je član fonda za to ovlastio, kao i na zahtev suda ili drugog nadležnog organa.

8. Društvo za upravljanje dostavlja članu fonda izvod s njegovog individualnog računa, sa svim promenama na tom računu, u roku koji je predviđen ugovorom o članstvu u fondu ili na zahtev člana fonda. Društvo za upravljanje dužno je da izvode sa individualnog računa člana fonda dostavlja na adresu tog člana fonda ili na drugi ugovoreni način (npr. na šalteru, faksom, elektronski, na adresu firme i dr.).

9. Izvod sa individualnog računa člana fonda obavezno sadrži naziv društva za upravljanje, naziv fonda, kao i ime i prezime, JMBG i broj individualnog računa člana fonda.

Izvod sa individualnog računa člana fonda mora biti lako razumljiv i jasan i mora da sadrži relevantne, nedvosmislene i potpune informacije o:

- periodu za koji se izdaje;

- početnom broju investicionih jedinica i vrednosti investicionih jedinica u periodu za koji se izdaje;

- početnoj vrednosti akumuliranih sredstava u periodu za koji se izdaje;

- vrstama i datumima transakcija po kojima su nastale promene na individualnom računu;

- iznosima transakcija iz alineje četvrte ovog stava;

- iznosima naknada nastalih po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- promenama broja investicionih jedinica po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- vrednostima investicionih jedinica po transakcijama iz alineje četvrte ovog stava;

- akumuliranim sredstvima na individualnom računu na kraju perioda za koji se izdaje;

- ukupnom broju i vrednosti investicionih jedinica na kraju perioda za koji se izdaje.

Izvod sa individualnog računa člana fonda može da sadrži i dodatne informacije o poslovanju društva za upravljanje i fonda, objašnjenja pojedinih pojmova u vezi s tim izvodom, realizovanoj stopi prinosa individualnog računa i dr.

10. Realizovana stopa prinosa individualnog računa izračunava se metodom interne stope prinosa - na sledeći način:

pri čemu su:

Ac - akumulirana sredstva,

CF - novčani tokovi, koji podrazumevaju bruto uplate, sredstva preneta iz drugog fonda i isplate sa individualnog računa,

t - broj dana od početka perioda za koji se obračunava interna stopa prinosa do datuma nastanka novčanog toka,

n - ukupan broj dana u periodu za koji se obračunava interna stopa prinosa,

IRR - interna stopa prinosa.

11. Član fonda može sredstva akumulirana na svom individualnom računu delimično, odnosno u potpunosti preneti iz jednog fonda u druge fondove - zahtevom za prenos, koji se podnosi društvu za upravljanje fondom iz koga se prenose sredstva (u daljem tekstu: društvo uplatilac), na obrascu koji je priložen uz ovu odluku i njen je sastavni deo (Prilog 1).

Društvo uplatilac je dužno da članu fonda stavi na raspolaganje obrazac iz stava 1. ove tačke tako da ga član fonda može preuzeti u prostorijama društva uplatioca, preko njegove Internet stranice, ili u prostorijama njegovog posrednika, odnosno pravnog lica kome je društvo uplatilac poverilo obavljanje poslova prijema zahteva za prenos individualnog računa.

12. Društvo za upravljanje koje primi zahtev za prenos individualnog računa dužno je da utvrdi identitet podnosioca zahteva i da, u najkraćem roku proveri potpunost i tačnost informacija iz tog zahteva. Pri proveravanju ispravnosti ovog zahteva, društvo uplatilac neposredno sarađuje s društvom za upravljanje fondom u koji se sredstva prenose (u daljem tekstu: društvo primalac), a kad je to potrebno, stupa u vezu i s podnosiocem zahteva. Ako su informacije iz tog zahteva nepotpune, odnosno netačne - društvo uplatilac je dužno da u najkraćem roku pribavi dodatne, odnosno tačne informacije.

Zaposleni kod pravnog lica kome je društvo za upravljanje poverilo obavljanje poslova prijema zahteva za prenos individualnog računa dužan je da, pri prijemu ovog zahteva, proveri identitet člana fonda koji podnosi zahtev, kao i da zahtev prosledi društvu uplatiocu najkasnije sledećeg radnog dana od dana njegovog prijema.

13. Kad se sredstva prenose u fond kojim upravlja drugo društvo za upravljanje, društvo uplatilac je dužno da društvu primaocu bez odlaganja dostavi predlog ugovora o prenosu sredstava sa individualnog računa i izveštaj o sredstvima člana fonda koja se prenose.

Društvo za upravljanje iz stava 1. ove tačke dužno je da, u roku od 15 dana od dana kad je društvo uplatilac primilo uredan zahtev za prenos sredstava, zaključi ugovor o prenosu sredstava.

Društvo uplatilac je dužno da, u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora iz stava 2. ove tačke, kastodi banci dostavi nalog za prenos sredstava sa individualnog računa.

14. Kad se sredstva prenose u drugi fond kojim upravlja društvo uplatilac, društvo uplatilac je dužno da, u roku od 15 dana od dana kad je primljen uredan zahtev, sredstva prenese u skladu s tim zahtevom.

15. Društvo primalac je dužno da na odgovarajući način obavesti člana fonda o datumu prijema prenetih sredstava, kao i o iznosu tih sredstava.

16. Prenos sredstava sa individualnog računa iz jednog fonda u drugi fond ne smatra se uplatom doprinosa.

17. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o otvaranju, vođenju i prenosu individualnih računa članova dobrovoljnog penzijskog fonda ("Službeni glasnik RS", br. 24/2008).

18. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. oktobra 2011. godine.

 

Prilog 1

ZAHTEV ZA PRENOS SREDSTAVA SA INDIVIDUALNOG RAČUNA ČLANA DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

 

Podaci o članu fonda i prenosu sredstava:

Ime i prezime

 

Jedinstveni matični broj
građana (JMBG)

 

Adresa

 

Kontakt-telefon

 

Naziv fonda iz kog se prenose sredstva

 

Prenos sredstava (zaokružiti):

ukupno                        delimično

Podaci o individualnom računu člana fonda s koga se prenose sredstva (navesti najmanje jednu od ponuđenih opcija) i iznosu sredstava:

1. Broj individualnog računa

 

2. Broj ugovora o članstvu

 

3. Broj ugovora o penzijskom planu

 

4. Svi računi u fondu

 

Navesti iznos koji se prenosi - ili u dinarima, ili procentualno, ili
u broju investicionih jedinica*:

 

*Ako se navodi dinarski iznos, potrebno je imati u vidu da, zbog moguće promene vrednosti investicione jedinice od trenutka podnošenja zahteva do trenutka prenosa sredstava, na individualnom računu može doći do promene iznosa sredstava.

Podaci o fondu u koji se prenose sredstva:

Naziv društva za upravljanje

 

Naziv fonda

 

Podaci o individualnom računu člana fonda na koji se prenose sredstva (navesti najmanje jednu od ponuđenih opcija):

1. Broj individualnog računa

 

2. Broj ugovora o članstvu

 

3. Broj ugovora o penzijskom planu

 

 

 

 

 

 

(datum)

 

(potpis člana fonda)

 

 

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime lica koje je primilo zahtev)