ODLUKA
O OSNOVNIM KRITERIJUMIMA BONUS-MALUS SISTEMA, PODACIMA ZA PRIMENU TOG SISTEMA I NAJVIŠEM BONUSU

("Sl. glasnik RS", br. 24/2010 i 60/2011)

1. Ovom odlukom utvrđuju se osnovni kriterijumi bonus-malus sistema, podaci za primenu tog sistema, kao i najviši bonus u osiguranju vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (u daljem tekstu: osiguranje od autoodgovornosti).

2. Bonus-malus sistemom, u smislu ove odluke, smatra se utvrđivanje visine premije osiguranja od autoodgovornosti određenog vozila primenom odgovarajućeg premijskog sistema u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu ovog osiguranja za to vozilo a za koju je on odgovoran.

Bonus-malus sistem primenjuje se na ugovore o osiguranju od autoodgovornosti (u daljem tekstu: ugovori o osiguranju) koji su zaključeni na period od najmanje godinu dana, i to za motorna vozila registrovana u Republici Srbiji.

3. Prijavljenom štetom, u smislu ove odluke, smatra se šteta koja je u prethodnom periodu rešena (delimično ili u celosti) ili rezervisana, a za koju je društvo za osiguranje (u daljem tekstu: društvo) utvrdilo odgovornost osiguranika društva.

Sve štete iz jednog štetnog događaja po jednom ugovoru o osiguranju smatraju se jednom prijavljenom štetom.

4. Prethodni period iz tačke 2. stav 1. ove odluke je sledeći period:

- za ugovore o osiguranju zaključene od 1. februara do 30. aprila tekuće godine - period od 1. januara do 31. decembra prethodne godine;

- za ugovore o osiguranju zaključene od 1. maja do 31. jula tekuće godine - period od 1. aprila prethodne godine do 31. marta tekuće godine;

- za ugovore o osiguranju zaključene od 1. avgusta do 31. oktobra tekuće godine - period od 1. jula prethodne godine do 30. juna tekuće godine;

- za ugovore o osiguranju zaključene od 1. novembra tekuće godine do 31. januara naredne godine - period od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine.

5. Visina premije koja se ugovara primenom bonus-malus sistema utvrđuje se kao proizvod premije osnovnog (četvrtog) premijskog stepena i koeficijenta premijskog stepena (u daljem tekstu: koeficijent) iz Tabele 1 priložene uz ovu odluku, koja je njen sastavni deo, a prema sledećem obrascu:

Pbm = Po * ki,

pri čemu je:

Pbm - premija utvrđena primenom bonus-malus sistema,

Po - premija osnovnog (četvrtog) premijskog stepena,

ki - koeficijent.

Premijski stepen bonus-malus sistema utvrđuje se na osnovu podataka za primenu ovog sistema iz tačke 14. stav 1. ove odluke koje objavi Udruženje osiguravača Srbije (u daljem tekstu: Udruženje), uvida u prethodnu polisu osiguranja (u daljem tekstu: polisa), kao i drugih dokaza potrebnih za primenu tog sistema.

6. Društvo ugovara premiju osiguranja od autoodgovornosti osnovnog (četvrtog) premijskog stepena sa osiguranikom koji:

- prvi put za određeno vozilo zaključuje ovo osiguranje;

- prvi put za novonabavljeno (novo ili već korišćeno) vozilo zaključuje ovo osiguranje a nema pravo prenosa premije odgovarajućeg premijskog stepena u skladu sa ovom odlukom;

- obnavlja ovo osiguranje koje je bilo zaključeno na period kraći od jedne godine ako za to osiguranje nije prijavljena šteta, a nema pravo prenosa premije odgovarajućeg premijskog stepena u skladu sa ovom odlukom;

- ima prekid u ovom osiguranju u okviru iste premijske grupe duži od tri godine.

7. Ako je osiguranje od autoodgovornosti za određeno vozilo zaključeno na period od najmanje godinu dana a u prethodnom periodu nije bilo prijavljenih šteta, odnosno ako prekid ovog osiguranja nije trajao duže od tri godine, a od početka važenja prethodne polise do isteka prethodnog perioda nije bilo prijavljenih šteta - osiguraniku se za sledeći period tog osiguranja odobrava jedan premijski stepen niže od premijskog stepena po prethodnoj polisi, a najviše do prvog premijskog stepena (najviši bonus).

U slučaju da je u prethodnom periodu bilo prijavljenih šteta bez obzira na trajanje osiguranja od autoodgovornosti po kom su prijavljene štete - za svaku prijavljenu štetu u tom periodu osiguranik se pomera za tri premijska stepena više (malus) od premijskog stepena po prethodnoj polisi koja je bila zaključena na period od najmanje godinu dana, a najviše do dvanaestog premijskog stepena.

U slučaju da ne postoji prethodna polisa koja je bila zaključena na period od najmanje godinu dana, za svaku prijavljenu štetu za određeno vozilo osiguranik se pomera za tri premijska stepena više (malus) u odnosu na osnovni premijski stepen.

8. Društvo kod kog se obnavlja osiguranje od autoodgovornosti dužno je da, radi primene bonus-malus sistema, vodi evidenciju:

- o polisi prethodnog društva, koja obavezno sadrži matični broj prethodnog društva, broj prethodne polise i premijski stepen u prethodnoj polisi;

- o broju/brojevima polise po kojoj je prijavljen štetni događaj na osnovu kog je obračunat malus;

- o vozilu u vezi s kojim se prenosi pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema u skladu sa ovom odlukom (npr. broj šasije vozila s kog se prenosi bonus-malus, broj odjavljene saobraćajne dozvole, datum odjave vozila, broj i datum kupoprodajnog ugovora i dr.).

9. Pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema odnosi se na postojećeg vlasnika vozila i ne može se preneti na novog vlasnika tog vozila.

Izuzetno od stava 1. ove tačke - prava i obaveze po osnovu premije odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema prenose se na lice koje stiče pravo svojine na vozilu za koje je imalo ovlašćenje držanja i korišćenja po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu.

10. Pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema prenosi se sa osiguranja od autoodgovornosti jednog vozila na ovo osiguranje drugog vozila istog osiguranika zaključenog na period od najmanje godinu dana, i to s poslednjeg otuđenog ili odjavljenog vozila na novonabavljeno vozilo iste premijske grupe, što se evidentira u napomeni polise osiguranja.

Pod poslednjim otuđenim ili odjavljenim vozilom iz stava 1. ove tačke podrazumeva se poslednje otuđeno ili odjavljeno vozilo u poslednje tri godine s kojeg nije prenet odgovarajući premijski stepen na novonabavljeno vozilo.

11. (brisana)

12. Ako je vozilo predmet ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu (što se navodi i u saobraćajnoj dozvoli) - bonus-malus sistem se primenjuje na lica koja imaju ovlašćenje držanja i korišćenja ovog vozila, s tim što, pri zaključivanju osiguranja od autoodgovornosti, u polisi mora biti jasno naznačeno da je to vozilo predmet ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu.

13. Društvo je dužno da ugovori premiju utvrđenu primenom bonus-malus sistema koja nije niža od one koja odgovara premijskom stepenu na koji osiguranik ima pravo po osnovu kriterijuma iz ove odluke.

14. Za primenu bonus-malus sistema, u smislu ove odluke, koriste se sledeći podaci:

1) matični broj društva, matični broj štetnika (osiguranika, odnosno lica koje ima ovlašćenje držanja i korišćenja vozila po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu), ime i prezime, odnosno poslovno ime štetnika, broj šasije vozila, registarska oznaka vozila, marka i tip vozila, oznaka da je vozilo predmet ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zakupu, broj polise po kojoj je prijavljen štetni događaj/događaji, datum i mesto nastanka štetnog/štetnih događaja, broj štetnih događaja i drugi podaci značajni za primenu tog sistema;

2) matični broj prethodnog društva, broj prethodne polise (koja prethodi izdavanju nove polise), datum isteka prethodne polise, premijski stepen u prethodnoj polisi, orijentacioni premijski stepen koji može odgovarati premijskom stepenu nakon obnove osiguranja od autoodgovornosti i drugi podaci.

Podaci iz stava 1, odredba pod 1, ove tačke ne odnose se na štetne događaje nastale pre 1. jula 2010. godine.

Pored podataka iz stava 1. ove tačke, za primenu bonus-malus sistema koriste se i podaci o brojevima polisa i premijskom stepenu polisa kojima je obračunat malus.

Društvo je dužno da podatke iz stava 1. odredba pod 1) ove tačke, kao i podatke iz stava 3. te tačke, dostavi Udruženju u sledećim rokovima:

- do 20. januara tekuće godine - podatke za period od 1. oktobra do 31. decembra prethodne godine;

- do 20. aprila tekuće godine - podatke za period od 1. januara do 31. marta tekuće godine;

- do 20. jula tekuće godine - podatke za period od 1. aprila do 30. juna tekuće godine;

- do 20. oktobra tekuće godine - podatke za period od 1. jula do 30. septembra tekuće godine.

Udruženje je dužno da podatke iz stava 1. ove tačke objavi u sledećim rokovima:

- do 25. januara tekuće godine - podatke koji će se primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. februara do 30. aprila tekuće godine;

- do 25. aprila tekuće godine - podatke koji će se primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. maja do 31. jula tekuće godine;

- do 25. jula tekuće godine - podatke koji će se primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. avgusta do 31. oktobra tekuće godine;

- do 25. oktobra tekuće godine - podatke koji će se primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. novembra tekuće godine do 31. januara naredne godine.

15. Društvo je dužno da prvi put dostavi Udruženju podatke iz tačke 14. stav 1, odredba pod 1, ove odluke za period od 1. jula do 31. decembra 2010. godine - i to do 20. januara 2011. godine, a ove podatke za period od 1. januara do 30. juna 2011. godine - do 20. jula 2011. godine.

Podatke iz tačke 14. stav 3. ove odluke, i to za period od 1. septembra do 30. septembra 2011. godine - društvo je dužno da prvi put dostavi Udruženju do 20. oktobra 2011. godine.

Udruženje prvi put objavljuje podatke iz tačke 14. stav 1, odredba pod 1, ove odluke za period od 1. jula 2010. do 30. juna 2011. godine - i to do 20. avgusta 2011. godine, a ti će se podaci primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. septembra 2011. do 31. oktobra 2011. godine.

Udruženje prvi put objavljuje i podatke iz tačke 14. stav 1, odredba pod 2, ove odluke kojima raspolaže u svojoj bazi podataka - i to do 25. aprila 2012. godine, a ti se podaci mogu primenjivati na ugovore o osiguranju zaključene u periodu od 1. maja do 31. jula 2012. godine.

16. Izuzetno od tač. 6. i 7. ove odluke, društvo je dužno da, pri utvrđivanju visine premije kod ugovora o osiguranju za koje osiguravajuće pokriće počinje u periodu od 12. oktobra 2010. do 31. avgusta 2011. godine, primeni osnovni (četvrti) premijski stepen bonus-malus sistema bez obzira na to da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu ovog osiguranja za koju je on odgovoran.

Ako ugovor o osiguranju koji se zaključi od 1. septembra 2011. godine predstavlja prvu obnovu osiguranja od autoodgovornosti - smatra se da je premijski stepen u prethodnoj polisi bio osnovni (četvrti) stepen, i na njega će se, u zavisnosti od broja prijavljenih šteta, primeniti bonus-malus sistem.

17. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o osnovnim kriterijumima bonus-malus sistema, podacima za primenu tog sistema i najvišem bonusu

("Sl. glasnik RS", br. 60/2011)

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Tabela 1

Koeficijenti premijskih stepena

Premijski stepeni (i)

Koeficijenti premijskih stepena (ki)

1

0.85

2

0.9

3

0.95

4
(osnovni premijski stepen)

1

5

1.15

6

1.3

7

1.5

8

1.7

9

1.9

10

2.1

11

2.3

12

2.5