PRAVILNIKO USLOVIMA U POGLEDU OBJEKATA, PROSTORIJA, ODGOVARAJUĆE OPREME I UREĐAJA KOJE MORA DA ISPUNJAVA PROIZVOĐAČ RAKIJE I DRUGIH ALKOHOLNIH PIĆA("Sl. glasnik RS", br. 61/2011) |
Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu objekata, prostorija, odgovarajuće opreme i uređaja koje mora da ispunjava proizvođač rakije i drugih alkoholnih pića.
II USLOVI U POGLEDU OBJEKATA I PROSTORIJA
Objekti i prostorije, odnosno prostor u kojima se proizvodi rakija i druga alkoholna pića mogu se nalaziti na jednoj ili više lokacija, odnosno adresa i moraju biti fizički odvojeni od stambenog ili drugog prostora koji nije namenjen za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića.
Objekti i prostorije, odnosno prostor iz člana 2. ovog pravilnika, prema nameni, mogu biti:
1) objekti i prostorija, odnosno prostor za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, koji čine proizvodni krug;
2) objekti i prostorije, odnosno prostor za prateće aktivnosti, koji čine pomoćni krug.
Proizvodni krug obuhvata jedan ili više objekata, odnosno prostorije ili odgovarajuće prostore za: proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića; skladištenje sirovina i repromaterijala, kao i za skladištenje gotovih proizvoda.
Pomoćni krug obuhvata: upravnu zgradu ili poslovnu prostoriju; odgovarajući prostor za parkiranje vozila; laboratoriju; odvojene objekte, prostorije ili odgovarajuće prostore za čuvanje komine, za čuvanje otpadnog materijala, za čuvanje prevoznih sredstava i za popravku mehanizacije; kotlarnicu; degustacionu salu i druge pomoćne objekte, prostorije ili prostor.
Proizvodni krug i pomoćni krug moraju se održavati u čistom stanju, a u proizvodnom krugu mora se obezbediti da se čisti i prljavi putevi kojima se vrši dopremanje sirovina, kretanje destilata, gotovih proizvoda i uklanjanje otpada međusobno ne ukrštaju.
Proizvodnja rakije i drugih alkoholnih pića vrši se u proizvodnom krugu, u objektima, odnosno prostorijama koji moraju da budu zidani ili montažni, izrađeni od čvrstog i nezapaljivog materijala i da omogućavaju očuvanje kvaliteta i senzornih osobina sirovina, repromaterijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda.
Izuzetno, prijem i pojedini tehnološki postupci i to prerada osnovne sirovine, alkoholna fermentacija osnovne sirovine i destilacija fermentisane osnovne sirovine mogu da se vrše u prostoru koji se nalazi u proizvodnom krugu i koji ima čvrstu podlogu koja se lako čisti i održava.
Objekat odnosno prostorija, iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika mora da ima prirodno ili veštačko osvetljenje, podove i zidove napravljene od materijala koji se lako čisti i održava, prirodnu ili veštačku ventilaciju i obezbeđeno snabdevanje vodom.
Voda koja se koristi za hlađenje uređaja za destilaciju, održavanje higijene opreme i uređaja, kao i higijene zaposlenih mora da ispunjava standarde propisane za higijensku ispravnost vode za piće.
Voda koja se koristi isključivo za održavanje higijene objekata i mehanizacije ne mora po standardu da odgovara higijenskoj ispravnosti vode za piće (voda za tehničke svrhe).
Objekat, odnosno prostorija, iz proizvodnog kruga mora da ima obezbeđen odvod otpadne vode, tako da se razlivena otpadna voda ne zadržava po podnoj površini, već da se odvodi kroz slivnike u kanalizacioni sistem, odnosno u sistem otpadnih voda ili jamu za prikupljanje otpadnih voda.
Skladištenje i uklanjanje otpadnog materijala iz objekata, odnosno prostorija i prostora koji čine proizvodni krug, vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje upravljanje otpadom.
Ako se proizvodnja rakije i drugih alkoholnih pića vrši u jednom objektu, taj objekat mora da ima odvojene prostorije za proizvodnju rakije od prostorija za proizvodnju drugih alkoholnih pića, osim magacina gotovih proizvoda u kome mogu zajedno da se drže rakija i druga alkoholna pića u originalnom punjenju.
Objekat u kome se proizvodi rakija mora da ima po jednu prostoriju za:
1) proizvodnju;
2) skladištenje gotovih proizvoda u originalnom punjenju (magacin gotovih proizvoda).
Objekat iz stava 1. ovog člana mora da ima i prostorije za:
1) starenje, ako se proizvodi rakija sa oznakom starenja;
2) ekstrakciju i čuvanje sirovina, ako se proizvodi rakija travarica, klekovača, lincura, specijalna rakija i rakija od meda.
Ako se proizvodnja rakije vrši u jednoj prostoriji, ta prostorija mora da ima:
1) prostor za prijem i merenje voća, grožđa ili drugih sirovina i uzorkovanje radi utvrđivanja njihovog kvaliteta;
2) prostor za preradu osnovne sirovine (muljanje, odvajanje peteljki, mlevenje, pasiranje, odvajanje koštica i slično);
3) prostor za alkoholnu fermentaciju (vrionica);
4) prostor za destilaciju;
5) prostor za odležavanje;
6) prostor za kupažiranje, svođenje i finalizaciju rakije;
7) prostor za pranje boca, kao i za punjenje, zatvaranje i deklarisanje rakije.
Podovi i zidovi prostorije u kojoj se vrši proizvodnja rakije moraju da budu od vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava.
Objekat u kome se proizvode druga alkoholna pića mora da ima po jednu prostoriju za:
1) čuvanje osnovnih sirovina;
2) proizvodnju;
3) skladištenje gotovih proizvoda u originalnom punjenju (magacin gotovih proizvoda).
Podovi i zidovi prostorija u kojima se vrši proizvodnja drugih alkoholnih pića moraju da budu od vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava.
III USLOVI U POGLEDU OPREME I UREĐAJA
Za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića koristi se odgovarajuća oprema i uređaji, u zavisnosti od toga da li se vrši proizvodnja rakije ili proizvodnja drugih alkoholnih pića.
Oprema i uređaji koje mora da ima proizvođač rakije obuhvataju:
1) uređaj za merenje i razmeravanje količine osnovne sirovine i repromaterijala, atestiran u skladu sa odgovarajućim propisima;
2) alkoholometar i refraktometar;
3) sudove za prijem osnovne sirovine, fermentaciju i smeštaj destilata;
4) aparat za destilaciju;
5) opremu ili uređaj za zatvaranje boca;
6) pumpe, creva i filtere;
7) drvene sudove za sazrevanje - starenje, ako proizvođač rakije proizvodi rakiju sa oznakom starenja.
Oprema i uređaji koje mora da ima proizvođač drugih alkoholnih pića obuhvataju:
1) uređaj za merenje i razmeravanje količine osnovne sirovine i repromaterijala, atestiran u skladu sa odgovarajućim propisima;
2) alkoholometar i refraktometar;
3) sudove za mešanje, bojenje, aromatizovanje, zaslađivanje i fizičku stabilizaciju;
4) opremu i uređaj za originalno punjenje - punjač sa pumpom i filterima, zatvaračicu koja obezbeđuje originalno punjenje i etiketirku.
Oprema i uređaji koji se koriste za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića moraju da budu od materijala koji obezbeđuje kvalitet i bezbednost poluproizvoda i gotovog proizvoda.
Oprema i uređaji iz čl. 14. i 15. ovog pravilnika, koje mora da ima proizvođač rakije i proizvođač drugih alkoholnih pića obuhvataju i uređaj za ispiranje boca, kao i uređaj za pranje boca, ako se za punjenje koristi povratna ambalaža.
Na istoj liniji na kojoj se vrši filtriranje, punjenje, zatvaranje i deklarisanje rakije može da se vrši i filtriranje, punjenje, zatvaranje i deklarisanje drugih alkoholnih pića.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.