PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU OBJEKATA, PROSTORIJA, ODGOVARAJUĆE OPREME I UREĐAJA KOJE MORA DA ISPUNJAVA PROIZVOĐAČ RAKIJE I DRUGIH ALKOHOLNIH PIĆA

("Sl. glasnik RS", br. 61/2011)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu objekata, prostorija, odgovarajuće opreme i uređaja koje mora da ispunjava proizvođač rakije i drugih alkoholnih pića.

II USLOVI U POGLEDU OBJEKATA I PROSTORIJA

Član 2

Objekti i prostorije, odnosno prostor u kojima se proizvodi rakija i druga alkoholna pića mogu se nalaziti na jednoj ili više lokacija, odnosno adresa i moraju biti fizički odvojeni od stambenog ili drugog prostora koji nije namenjen za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića.

Član 3

Objekti i prostorije, odnosno prostor iz člana 2. ovog pravilnika, prema nameni, mogu biti:

1) objekti i prostorija, odnosno prostor za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, koji čine proizvodni krug;

2) objekti i prostorije, odnosno prostor za prateće aktivnosti, koji čine pomoćni krug.

Član 4

Proizvodni krug obuhvata jedan ili više objekata, odnosno prostorije ili odgovarajuće prostore za: proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića; skladištenje sirovina i repromaterijala, kao i za skladištenje gotovih proizvoda.

Pomoćni krug obuhvata: upravnu zgradu ili poslovnu prostoriju; odgovarajući prostor za parkiranje vozila; laboratoriju; odvojene objekte, prostorije ili odgovarajuće prostore za čuvanje komine, za čuvanje otpadnog materijala, za čuvanje prevoznih sredstava i za popravku mehanizacije; kotlarnicu; degustacionu salu i druge pomoćne objekte, prostorije ili prostor.

Proizvodni krug i pomoćni krug moraju se održavati u čistom stanju, a u proizvodnom krugu mora se obezbediti da se čisti i prljavi putevi kojima se vrši dopremanje sirovina, kretanje destilata, gotovih proizvoda i uklanjanje otpada međusobno ne ukrštaju.

Član 5

Proizvodnja rakije i drugih alkoholnih pića vrši se u proizvodnom krugu, u objektima, odnosno prostorijama koji moraju da budu zidani ili montažni, izrađeni od čvrstog i nezapaljivog materijala i da omogućavaju očuvanje kvaliteta i senzornih osobina sirovina, repromaterijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda.

Izuzetno, prijem i pojedini tehnološki postupci i to prerada osnovne sirovine, alkoholna fermentacija osnovne sirovine i destilacija fermentisane osnovne sirovine mogu da se vrše u prostoru koji se nalazi u proizvodnom krugu i koji ima čvrstu podlogu koja se lako čisti i održava.

Član 6

Objekat odnosno prostorija, iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika mora da ima prirodno ili veštačko osvetljenje, podove i zidove napravljene od materijala koji se lako čisti i održava, prirodnu ili veštačku ventilaciju i obezbeđeno snabdevanje vodom.

Voda koja se koristi za hlađenje uređaja za destilaciju, održavanje higijene opreme i uređaja, kao i higijene zaposlenih mora da ispunjava standarde propisane za higijensku ispravnost vode za piće.

Voda koja se koristi isključivo za održavanje higijene objekata i mehanizacije ne mora po standardu da odgovara higijenskoj ispravnosti vode za piće (voda za tehničke svrhe).

Član 7

Objekat, odnosno prostorija, iz proizvodnog kruga mora da ima obezbeđen odvod otpadne vode, tako da se razlivena otpadna voda ne zadržava po podnoj površini, već da se odvodi kroz slivnike u kanalizacioni sistem, odnosno u sistem otpadnih voda ili jamu za prikupljanje otpadnih voda.

Član 8

Skladištenje i uklanjanje otpadnog materijala iz objekata, odnosno prostorija i prostora koji čine proizvodni krug, vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje upravljanje otpadom.

Član 9

Ako se proizvodnja rakije i drugih alkoholnih pića vrši u jednom objektu, taj objekat mora da ima odvojene prostorije za proizvodnju rakije od prostorija za proizvodnju drugih alkoholnih pića, osim magacina gotovih proizvoda u kome mogu zajedno da se drže rakija i druga alkoholna pića u originalnom punjenju.

Član 10

Objekat u kome se proizvodi rakija mora da ima po jednu prostoriju za:

1) proizvodnju;

2) skladištenje gotovih proizvoda u originalnom punjenju (magacin gotovih proizvoda).

Objekat iz stava 1. ovog člana mora da ima i prostorije za:

1) starenje, ako se proizvodi rakija sa oznakom starenja;

2) ekstrakciju i čuvanje sirovina, ako se proizvodi rakija travarica, klekovača, lincura, specijalna rakija i rakija od meda.

Član 11

Ako se proizvodnja rakije vrši u jednoj prostoriji, ta prostorija mora da ima:

1) prostor za prijem i merenje voća, grožđa ili drugih sirovina i uzorkovanje radi utvrđivanja njihovog kvaliteta;

2) prostor za preradu osnovne sirovine (muljanje, odvajanje peteljki, mlevenje, pasiranje, odvajanje koštica i slično);

3) prostor za alkoholnu fermentaciju (vrionica);

4) prostor za destilaciju;

5) prostor za odležavanje;

6) prostor za kupažiranje, svođenje i finalizaciju rakije;

7) prostor za pranje boca, kao i za punjenje, zatvaranje i deklarisanje rakije.

Podovi i zidovi prostorije u kojoj se vrši proizvodnja rakije moraju da budu od vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava.

Član 12

Objekat u kome se proizvode druga alkoholna pića mora da ima po jednu prostoriju za:

1) čuvanje osnovnih sirovina;

2) proizvodnju;

3) skladištenje gotovih proizvoda u originalnom punjenju (magacin gotovih proizvoda).

Podovi i zidovi prostorija u kojima se vrši proizvodnja drugih alkoholnih pića moraju da budu od vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava.

III USLOVI U POGLEDU OPREME I UREĐAJA

Član 13

Za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića koristi se odgovarajuća oprema i uređaji, u zavisnosti od toga da li se vrši proizvodnja rakije ili proizvodnja drugih alkoholnih pića.

Član 14

Oprema i uređaji koje mora da ima proizvođač rakije obuhvataju:

1) uređaj za merenje i razmeravanje količine osnovne sirovine i repromaterijala, atestiran u skladu sa odgovarajućim propisima;

2) alkoholometar i refraktometar;

3) sudove za prijem osnovne sirovine, fermentaciju i smeštaj destilata;

4) aparat za destilaciju;

5) opremu ili uređaj za zatvaranje boca;

6) pumpe, creva i filtere;

7) drvene sudove za sazrevanje - starenje, ako proizvođač rakije proizvodi rakiju sa oznakom starenja.

Član 15

Oprema i uređaji koje mora da ima proizvođač drugih alkoholnih pića obuhvataju:

1) uređaj za merenje i razmeravanje količine osnovne sirovine i repromaterijala, atestiran u skladu sa odgovarajućim propisima;

2) alkoholometar i refraktometar;

3) sudove za mešanje, bojenje, aromatizovanje, zaslađivanje i fizičku stabilizaciju;

4) opremu i uređaj za originalno punjenje - punjač sa pumpom i filterima, zatvaračicu koja obezbeđuje originalno punjenje i etiketirku.

Član 16

Oprema i uređaji koji se koriste za proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića moraju da budu od materijala koji obezbeđuje kvalitet i bezbednost poluproizvoda i gotovog proizvoda.

Oprema i uređaji iz čl. 14. i 15. ovog pravilnika, koje mora da ima proizvođač rakije i proizvođač drugih alkoholnih pića obuhvataju i uređaj za ispiranje boca, kao i uređaj za pranje boca, ako se za punjenje koristi povratna ambalaža.

Na istoj liniji na kojoj se vrši filtriranje, punjenje, zatvaranje i deklarisanje rakije može da se vrši i filtriranje, punjenje, zatvaranje i deklarisanje drugih alkoholnih pića.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.