PRAVILNIK

O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE TRGOVINE NAFTOM I DERIVATIMA NAFTE

("Sl. glasnik RS", br. 62/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju minimalni tehnički uslovi u pogledu prostora, opreme i uređaja, spoljašnjih odlika prostora, načina prodaje robe, načina, opreme i uređaja za promet i skladištenje robe i vrste robe, u objektima u kojima se obavlja trgovina naftom i derivatima nafte.

Član 2

Objekti u kojima se može obavljati trgovina naftom i derivatima nafte su:

1) stanica za snabdevanje vozila motornim i drugim gorivima;

2) stanica za snabdevanje plovnih objekata naftom i derivatima nafte za pogon brodskih motora, na mestima za koja su saglasnost dali nadležni organi;

3) objekat za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte;

4) objekat za skladištenje nafte i derivatima nafte.

Član 3

Stanica za snabdevanje vozila motornim i drugim gorivima je objekat u kojem se obavlja trgovina na malo naftom i derivatima nafte (u daljem tekstu: stanica).

Stanica mora da ima odgovarajući prostor, koji obuhvata poslovne prostorije, uređaje i opremu potrebnu za obavljanje delatnosti, izgrađenu u skladu sa važećim tehničkim propisima o izgradnji stanica za snabdevanje gorivom motornih vozila i tehničkim propisima o uskladištenju i pretakanju goriva, odnosno o izgradnji objekata i postrojenja za goriva, odnosno zapaljive tečnosti.

Poslovni prostor stanice sastoji se od zatvorenog i otvorenog dela u kojem se obavlja trgovina na malo.

Podloga na kojoj je izgrađena stanica, kao i slobodne površine oko stanice i prilazni putevi ka objektu, interne saobraćajnice i platoi oko objekta, izgrađuju se od čvrstog materijala (npr. beton, kamen, asfalt, cigla).

Prostor stanice mora biti osvetljen od prvog sumraka do jutarnjeg dnevnog svetla.

Stanica mora da ima sanitarni čvor za zaposleno osoblje, kao i poseban sanitarni čvor za potrebe korisnika.

Stanica mora da ima zatvoreni maloprodajni deo koji je izgrađen u skladu sa propisima o izgradnji objekata, koji ima površinu od najmanje 8 m2 i visinu od najmanje 2,2 m i koji ima ulaz širine od najmanje 0,8 m.

Zatvoreni maloprodajni deo stanice ima pod, zidove i tavanicu od materijala koji se lako čisti i održava, sa obezbeđenim prirodnim ili veštačkim osvetljavanjem i provetravanjem.

U zatvorenom maloprodajnom delu stanice može se obavljati trgovina na malo prehrambenom i neprehrambenom robom, u originalnom pakovanju za čiji promet su obezbeđeni uređaji i oprema neophodni za adekvatni smeštaj i držanje u prometu.

U zatvorenom maloprodajnom delu stanice moguće je organizovati pružanje ugostiteljskih i drugih usluga u skladu sa posebnim propisima koji uređuju ovu oblast.

Stanica koja se nalazi na autoputu, odnosno državnom putu, mora imati obezbeđene uslove za pružanje usluga menjačkih poslova (automat ili šalter).

Član 4

Na stanicama za snabdevanje motornih vozila može se obavljati trgovina na malo direktnim usluživanjem od strane prodavca, samousluživanjem, odnosno na automatizovan način.

Deo stanice za maloprodaju mora biti opremljen:

1) spravama za merenje količine nafte i derivata nafte (pumpni automati), propisno obeležene u zavisnosti od vrste derivata, povezane sa rezervoarima za istakanje, pomoću kojih se isključivo prodaje tečno gorivo i preko kojih se registruje količina, cena i novčani iznos istočenog goriva, koje ispunjavaju propisane metrološke zahteve što je potvrđeno važećim državnim žigom;

2) elektronskom opremom, kojom se povezuje pumpni automat i fiskalna kasa za obavezno automatsko izdavanje računa;

3) podzemnim rezervoarima koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima za svaku vrstu proizvoda posebno - tečnog goriva koje ispunjava zahteve odgovarajućeg srpskog standarda, a svaki rezervoar mora imati na vidnom mestu oznake o nazivu proizvođača, fabričkom i registarskom broju, vrsti goriva, nazivnoj zapremini, važeće uverenje o overavanju merila čiji je prilog tabela zapremine rezervoara izdato od nadležnog organa za kontrolu mernih uređaja;

4) elektronskim mernim sistemom za kontrolu količine zaprimljenog i istočenog goriva i trenutnom stanju zaliha goriva u rezervoarima;

5) tehnološkom šemom benzinske stanice sa rezervoarima za skladištenje goriva i spravama za merenje količine nafte i derivata nafte (pumpni automati).

Na stanicama na kojima je omogućen automatizovan način točenja goriva, odnosno na kojima je moguće samouslužno punjenje goriva i automatsko plaćanje, sastavni deo automata za točenje goriva je automatizovan sistem. Preko njega se pre točenja goriva u motorno vozilo, vrši plaćanje, u gotovini ili putem platne kartice, uz opredeljenje vrste i količine goriva, nakon čega se izdaje odgovarajući račun.

Do ispunjenja uslova iz stava 2. tačka 4) ovog člana objekat mora biti opremljen mernom letvom za merenje nivoa tečnosti u nepokretnim rezervoarima, koja ispunjava propisane metrološke zahteve što je potvrđeno važećim državnim žigom.

Član 5

Stanice za snabdevanje plovnih objekata naftom i derivatima nafte za pogon brodskih motora moraju biti snabdevene i cisternama, koje ispunjavaju propisane metrološke zahteve što je potvrđeno važećim državnim žigom, sa ugrađenim mernim uređajem za utvrđivanje količine istočenog goriva.

Član 6

Objekti za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte su ograđeni objekti sa rezervoarima u kojima se obavlja trgovina na veliko naftom i derivatima nafte iz rezervoara.

Rezervoari za obavljanje trgovine na veliko naftom i derivatima nafte moraju ispuniti uslove u pogledu minimalne zapremine rezervoara, odnosno minimalnog broja i vrste rezervoara, i to:

1) minimalne ukupne zapremine rezervoarskog prostora od 5000 m2:

(1) za skladištenje EVRO dizela, koji ispunjava zahteve srpskog standarda SRPS EN 590, najmanje dva jednodelna rezervoara minimalne pojedinačne zapremine svakog rezervoara od 500 m3, koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima,

(2) za skladištenje ostalih vrsta dizel goriva koji ispunjavaju zahteve srpskog standarda SRPS EN 590, jedan ili više rezervoara minimalne ukupne zapremine od 500 m3, koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima,

(3) za skladištenje motornog benzina EVRO BMB 98 i EVRO PREMIJUM BMB 95: koji ispunjava zahteve odgovarajućeg srpskog standarda, dva jednodelna rezervoara minimalne pojedinačne zapremine svakog rezervoara od 500 m3, koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima,

(4) za skladištenje ostalih vrsta bezolovnog benzina: koji ispunjavaju zahteve odgovarajućeg srpskog standarda, jedan ili više rezervoara minimalne ukupne zapremine od 500 m3, koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima,

2) minimalne ukupne zapremine rezervoarskog prostora od 1000 m3:

(1) za skladištenje ulja za loženje EKSTRA LAKO EVRO EL: dva jednodelna rezervoara minimalne pojedinačne zapremine svakog rezervoara 500 m3, koji ispunjavaju odgovarajuće tehničke propise,

(2) za skladištenje ostalih vrsta lož ulja: jedan ili više rezervoara minimalne ukupne zapremine od 500 m3, koji ispunjavaju odgovarajuće tehničke propise,

3) minimalne ukupne zapremine rezervoarskog prostora od 3000 m3;

(1) za skladištenje tečnog naftnog gasa jedan ili više rezervoara minimalne ukupne zapremine od 1000 m3 koji su izgrađeni u skladu sa odgovarajućim tehničkim propisima i na kojima je vidno označeno da se skladišti tečni naftni gas koji ispunjava zahteve standarda SRPS B.H2.134 ili SRPS EN 589.

Član 7

Pre stavljanja u promet na tržište Republike Srbije vrši se uzimanje uzoraka nafte i derivata nafte iz rezervoara, u skladu sa zakonom i drugim propisima o tehničkim zahtevima za proizvode i usaglašenost proizvoda sa tim zahtevima.

Član 8

Svaka promena, u pogledu uslova iz člana 4. stav 2, člana 5. i člana 6. stav 2. ovog pravilnika prijavljuje se ministarstvu nadležnom za poslove trgovine u roku od 15 dana od nastanka promene.

Član 9

Danom početka primene odredaba ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe ("Službeni glasnik RS", br. 47/96, 22/97, 6/99, 99/05, 100/07 i 98/09), u delu koji se odnosi na benzinske stanice, skladište za naftu i derivate nafte.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba koje se primenjuju: član 6. stav 2. od 1. januara 2012. godine; član 3. stav 11. od 1. marta 2012. godine; član 4. stav 2. tačka 2) od 1. septembra 2012. godine i član 4. stav 2. tačka 4) od 1. septembra 2013. godine.