PRAVILNIK

O KORIŠĆENJU SLUŽBENIH MOTORNIH VOZILA

("Sl. list grada Čačka", br. 10/2011)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila za potrebe Skupštine grada Čačka, Gradonačelnika, Gradskog veća, gradskih uprava, Gradskog javnog pravobranilaštva i drugih organizacija (u daljem tekstu: organi grada).

Član 2

Službena vozila, u smislu ovog Pravilnika, jesu putnički automobili i druga motorna vozila na kojima pravo korišćenja imaju organi grada.

Na sva službena vozila, izuzev vozila kojima upravljaju profesionalni vozači, stavljaju se nalepnice: Gradske uprave grada Čačka.

Član 3

Organi grada su dužni da službena vozila koriste namenski, racionalno i ekonomično.

KORIŠĆENJE SLUŽBENIH VOZILA

Poslovi i zadaci za koje se koristi službeno vozilo

Član 4

Službeno vozilo se koristi za izvršavanje službenih zadataka i poslova iz delokruga organa grada.

Član 5

Službeno vozilo se koristi za obavljanje službenih zadataka i poslova u zemlji i inostranstvu.

Službena vozila mogu koristiti izabrana lica, članovi stalnih i povremenih radnih tela i komisija u organima grada, postavljena lica i zaposleni u organima grada.

Uslovi korišćenja službenih vozila

Član 6

U svako doba se obezbeđuje reprezentativno vozilo sa profesionalnim vozačem za potrebe vršenja službenih dužnosti za:

- predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika Skupštine grada,

- gradonačelnika i zamenika gradonačelnika.

Član 7

Pravo na stalno korišćenje vozila bez profesionalnog vozača imaju:

- Gradska uprava za inspekcijski nadzor - jedno službeno vozilo;

- Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju - jedno službeno vozilo;

- komunalna policija - broj vozila opredeljen za komunalnu policiju.

Član 8

Zahtev za korišćenje službenog vozila podnosi:

- izabrano lice,

- postavljeno lice,

- predsednik stalnog i povremenog radnog tela i komisije,

- sekretar Skupštine grada, načelnik gradske uprave i gradski javni pravobranilac za službene potrebe zaposlenih u organizacijama u kojima rukovode.

Lice iz stava 1. ovog člana odgovara za namensko korišćenje službenog vozila.

Izuzetno, zahtev za korišćenje službenog vozila može podneti javna služba radi izvršenja neodložnih poslova.

Član 9

Zahtev za korišćenje službenog vozila podnosi se Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove na propisanom obrascu.

Obrazac zahteva za korišćenje službenog vozila iz stava 1. ovog člana, odštampan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izuzetno, zahtev za korišćenje službenog vozila može se podneti preko telefona o čemu ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove sačinjava službenu belešku.

Član 10

Prispeli zahtevi za prevoz izvršavaju se po dnevnom rasporedu korišćenja vozila koji se sačinjava prethodnog dana za naredni dan.

Izuzetno, od dnevnog rasporeda može se odstupiti u slučaju neodložnih i hitnih poslova.

Ako se svim zahtevima za vršenje prevoza ne može udovoljiti zbog nedostatka vozila, vozača i dr., o tome se odmah obaveštava lice, čijem se zahtevu za korišćenje vozila ne može udovoljiti.

Način korišćenja službenog vozila

Član 11

Izabrani, postavljeni, zaposleni i drugi koji mogu koristiti službeno vozilo, vozilo koriste dok traje potreba za koju je odobrena upotreba službenog vozila.

U zahtevu za upotrebu službenog vozila navodi se dan i čas korišćenja vozila, relacija za koju se vozilo koristi, potrebe za koje se vozilo koristi i vreme korišćenja službenog vozila.

Član 12

Vozilom po pravilu upravlja profesionalni vozač Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Svaki vozač odgovara za zaduženo službeno vozilo.

Ako su profesionalni vozači angažovani ili ako potrebe obavljanja službenog posla to nalažu vozilom može upravljati korisnik prevoza ili drugo lice, sa vozačkom dozvolom za upravljanje motornim vozilom, odgovarajuće kategorije.

Član 13

Na osnovu primljenih zahteva za korišćenje službenih vozila ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove sačinjava dnevni raspored korišćenja vozila.

Zbog nastanka hitnih i nepredviđenih okolnosti, dnevni raspored korišćenja vozila može se menjati, o čemu se odmah obaveštavaju naručioci prevoza.

Na osnovu utvrđenog rasporeda ovlašćeno lice gradske uprave iz stava 1. ovog člana izdaje vozaču putni nalog za vozilo.

Član 14

O svakom izvršenom prevozu popunjava se nalog za vozilo.

Sadržina, izdavanje, vođenje i predaja naloga, kao i evidencija o izdatim nalozima vrši se u skladu sa zakonom i podzakonskim aktom kojim se uređuje sadržina, izdavanje i vođenje naloga i evidencija o izdatim putnim nalozima.

Nalog za prevoz korisnika u celini popunjava vozač službenog vozila, a overu tačnosti podataka unetih u nalog vrši neposredni korisnik.

U putnom nalogu za vozilo obavezno se popunjavaju sve rubrike a naročito vreme početka i završetka prevoza, početno i završno stanje kilometraže.

U slučaju nepopunjavanja naloga, odmah se obaveštava naručilac prevoza i načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove radi preduzimanja potrebnih mera protiv vozača vozila.

Član 15

Vozač, odnosno drugo lice koje je upravljalo službenim vozilom u obavezi je da po okončanju prevoza vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenog vozila ili da postupi po nalogu ovlašćenog radnika u smislu nastavka obavljanja drugog službenog posla.

Izuzetno, ako potreba posla zahteva vozač, odnosno drugo lice može da vozilo po završetku službenog puta ne parkira vozilo na mesto određeno za parkiranje službenih vozila o čemu se obaveštava ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i u nalogu za prevoz navodi razloge zbog kojih vozilo nije parkirano na određenom mestu.

Lice koje je upravljalo službenim vozilom dužno je da po okončanju prevoza u vozilu obezbedi odgovarajuću količinu goriva i ovlašćeno lice obavesti o svim uočenim nedostacima i kvarovima na vozilu.

Član 16

Po završenom prevozu ključevi od vozila i popunjeni putni nalog za vozilo predaju se ovlašćenom licu Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove a po isteku radnog vremena portiru, koji evidentira datum i vreme parkiranja.

STARANJE O SLUŽBENIM VOZILIMA

Član 17

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove stara se o vozilima organa grada.

Staranje o službenom vozilu u smislu stava 1. ovog člana, jeste njihovo održavanje, obnavljanje i unapređivanje, staranje o njihovom korišćenju, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi službenih vozila.

Član 18

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove je dužna da:

- se stara o tehničkoj ispravnosti, drugim zakonom propisanim merama i urednosti vozila;

- vozila opremi potrebnim rezervnim delovima, alatom i drugom opremom u skladu sa zakonom;

- utvrđuje i realizuje dnevni raspored prevoza i o istom blagovremeno obavesti korisnika;

- vodi uredne evidencije o utrošku goriva, ulja i sl., pređenoj kilometraži i ostvarenim efektivnim časovima rada svakog vozača;

- da najmanje jednom godišnje izveštava Gradonačelnika o stanju voznog parka, ukupnom broju pređenih kilometara i utrošku goriva po vozilu;

- sačinjava predloge za pripremu plana nabavke službenih vozila kao i vrši druge poslove od značaja za korišćenje službenih vozila.

Evidencija o službenim vozilima

Član 19

Evidenciju o korišćenju službenih vozila vodi ovlašćeno lice Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Evidencija iz prethodnog stava sadrži:

- registraciju vozila;

- preglede tehničke ispravnosti;

- popravke i zamene delova;

- mesečnom utrošku goriva i ulja;

- podatke o gumama i akumulatorima;

- podatke o havarijama;

- dnevno i mesečno pređenoj kilometraži;

- korisnicima službenih vozila i relacijama.

Na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana ovlašćeno lice podnosi načelniku Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove mesečni i godišnji izveštaj o korišćenju službenih vozila koji sadrži podatke o korisnicima, pređenoj kilometraži, utrošku goriva i ulja, kao i druge podatke od značaja za utvrđivanje namenskog, racionalnog i ekonomičnog korišćenja službenih vozila, najkasnije do 10 u mesecu za prethodni mesec.

Završne odredbe

Član 20

Ovaj Pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o korišćenju službenih motornih vozila ("Sl. list grada Čačka", br. 14/2009).

Napomene

Obrazac zahteva za korišćenje službenog vozila, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Čačka", br. 10/2011.