PRAVILNIK
O DISTRIBUCIJI, KORIŠĆENJU, ČUVANJU I VRAĆANJU UDŽBENIKA

("Sl. list grada Beograda", br. 32/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način distribucije, korišćenja, čuvanja i vraćanja udžbenika koje grad Beograd obezbeđuje osnovnim školama čiji su osnivači Republika Srbija i grad Beograd, a čije se sedište nalazi na teritoriji grada Beograda, osim osnovnih muzičkih, osnovnih baletskih i osnovnih škola za obrazovanje odraslih (u daljem tekstu: škole).

Član 2

Nadležna organizaciona jedinica će obrazovati Komisiju. Zadatak Komisije je da prati realizaciju distribucije udžbenika i drugih aktivnosti neophodnih za obavljanje poslova definisanih ovim pravilnikom.

Komisija može, po potrebi, formirati komisijske timove za teritoriju svake gradske opštine, koji će biti zaduženi za praćenje distribucije udžbenika unutar svake pojedinačne opštine. Komisija određuje članove komisijskog tima za svaku pojedinačnu opštinu.

Stručne, organizacione i administrativne poslove za Komisiju vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda zadužena za oblast obrazovanja.

Komisiju sačinjavaju sledeći predstavnici:

1. član Gradskog veća grada Beograda zadužen za obrazovanje;

2. predstavnik organizacione jedinice zadužene za poslove javne nabavke;

3. tri predstavnika nadležne organizacione jedinice zadužene za oblast obrazovanja.

Komisijske timove sačinjavaju sledeći predstavnici:

1. predsednik Aktiva direktora za teritoriju gradske opštine na kojoj se škola nalazi;

2. dva predstavnika lokalne samouprave.

Sastav Komisije se određuje za svaku narednu školsku godinu, najkasnije do 31. marta tekuće godine. Izuzetno, za školsku 2011/2012. godinu Komisija će biti formirana najkasnije u roku od pet dana od dana stupanja na snagu pravilnika.

Član 3

Komisija je dužna da sačini adresar koji sadrži podatke odgovornih, odnosno ovlašćenih osoba (u daljem tekstu: kontakt osoba): škola, izdavača, nadležne organizacione jedinice i svih članova Komisije.

Kontakt osobe navedene u adresaru zadužene su za realizaciju poslova definisanih ovim pravilnikom.

Adresar sadrži:

1. ime i prezime;

2. adresu;

3. naziv opštine za koju je kontakt osoba određena;

4. broj telefona fiksni i mobilni;

5. mejl adresu;

Član 4

Komisija je dužna da blagovremeno pribavi od izdavača dinamiku isporuke udžbenika po školama (u daljem tekstu: plan isporuke) i da ga odmah dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici i školama.

Direktor škole može odrediti lice zaduženo za prijem udžbenika, koje je u obavezi da bude prisutno u školi na dan kada je isporuka najavljena planom isporuke.

Komisija se stara da izdavač udžbenike isporuči u skladu sa članom 11. Odluke o obezbeđivanju udžbenika osnovnim školama na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: odluka) i Planom isporuke. Mesto prijema udžbenika određuje svaka pojedinačna škola.

Udžbenici nabavljeni u skladu sa članom 9. odluke biće isporučeni školi u roku predviđenom ugovorom o nabavci udžbenika.

Nakon distribucije udžbenika koji su nabavljeni u skladu sa članom 6. odluke, Komisija sačinjava Izveštaj o radu koji dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici. Na zahtev nadležne organizacione jedinice, Komisija je dužna da dostavi periodičan izveštaj.

Član 5

O izvršenoj primopredaji udžbenika biće sastavljen Zapisnik o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu (u daljem tekstu: zapisnik) koji potpisuju direktor svake pojedinačne škole i izdavač.

Ako je škola primila oštećene udžbenike ili se količina po isporuci razlikuje od naručene, dužna je da o tome obavesti nadležnu organizacionu jedinicu, kao i da izvrši reklamaciju kod izdavača. Izdavač je dužan da u roku od tri dana zameni reklamirani udžbenik.

Obrazac zapisnika propisuje Komisija (i dostavlja se školi). Zapisnik se sačinjava u dva istovetna primerka, po jedan za školu i izdavača. Škola dostavlja kopiju zapisnika Komisiji i nadležnoj organizacionoj jedinici u roku od jednog dana od dana potpisivanja.

Ukoliko zapisnik nije potpisalo odgovorno već ovlašćeno lice, potrebno je priložiti ovlašćenje, potpisano od strane odgovornog lica.

Član 6

Komisija propisuje obrazac potvrde koji sadrži podatke o preuzimanju, korišćenju, čuvanju i vraćanju udžbenika (u daljem tekstu: potvrda) koji će dostaviti svakoj školi najkasnije do roka predviđenog za isporuku udžbenika. Škola će potvrdu umnožiti i dostaviti svakom razrednom starešini, odnosno nastavniku razredne nastave, roditelju/staratelju.

Potvrdom se definišu obaveze roditelja/staratelja da će udžbenike čuvati i da će ih vratiti školi u smislu člana 10. pravilnika i da za iste odgovara u slučaju namernog oštećenja ili gubitka, na način da vlasniku udžbenika pokriva naknadu.

Prve godine od nabavke udžbenika naknada je 100% ugovorene cene pojedinog udžbenika, dok za svaku narednu godinu Komisija za procenu stepena oštećenja određuje naknadu u zavisnosti od stepena oštećenja, prema jedinstvenom uputstvu i uz prethodnu saglasnost nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda zadužene za oblast obrazovanja.

Škola je dužna da obaveže razredne starešine, odnosno nastavnike razredne nastave, da prvog nastavnog dana obave poslove podele udžbenika za sve nastavne predmete, na taj način da svi učenici dobiju srazmerno jednak broj novih i neoštećenih, korišćenih udžbenika.

Prilikom primopredaje udžbenika, roditelj/staratelj potpisuje Potvrdu o preuzimanju čuvanju i vraćanju udžbenika, evidentiranih u skladu sa članom 8. pravilnika. Potvrda se sačinjava u dva istovetna primerka, po jedan za roditelja/staratelja i školu.

Direktor škole odgovoran je za realizaciju poslova propisanih ovim članom.

Član 7

Udžbenici su namenjeni za višegodišnju upotrebu.

Udžbenike koji nisu upotrebljivi, škole mogu pokloniti učenicima, ili ih prodati u svrhe reciklaže i prihod upotrebiti za potrebe škole. O nameri i ostvarenim sredstvima po tom osnovu škola će obavestiti nadležnu organizacionu jedinicu.

Udžbenici se koriste u skladu sa njihovom osnovnom namenom i uputstvom za korišćenje koje je sastavni deo potvrde propisane članom 6. pravilnika, i sa dužnom pažnjom čuvaju od oštećenja i gubitka.

Upotrebljivi su svi udžbenici koji su fizički celoviti i imaju korice.

Oštećenim se smatra udžbenik koji nije celovit (nedostaje deo teksta ili list), ili je obeležen na mestu koje nije predviđeno za obeležavanje ili je obeležen na mestu koje je predviđeno za obeležavanje ali tako da nije moguće brisanje i upotreba istog udžbenika za narednu generaciju, ili je oštećen na neki drugi način tako da nije moguće učiti iz njega, odnosno nije upotrebljiv za narednu generaciju.

Direktor škole formira Komisiju za procenu stepena oštećenja udžbenika. Komisiju sačinjavaju tri člana, u čijem se sastavu nalazi predstavnik nastavnika i stručnih saradnika.

Član 8

Udžbenici su vlasništvo škola. Izuzetno, za školsku 2011/2012. godinu udžbenici su vlasništvo grada Beograda i mogu biti ustupljeni školi.

Škola je dužna da se stara o udžbenicima koji se nalaze na čuvanju u školi za vreme kada nema nastave, i da nakon vraćanja sve udžbenike skladišti i čuva, kako bi mogli biti korišćeni u sledećoj nastavnoj godini.

Škola o udžbenicima vodi evidenciju koja sadrži:

1. naziv udžbenika po predmetima i razredima;

2. ime autora;

3. numeraciju udžbenika;

4. ime i odeljenje učenika koji ga je zadužio;

5. napomenu __________________;

Član 9

Škola vodi posebnu evidenciju o oštećenim i nedostajućim udžbenicima, što predstavlja osnov za dodatnu nabavku.

Član 10

Učenici su obavezni da evidentirane udžbenike vrate školi, o čemu će odgovorno/ovlašćeno lice škole i roditelj/staratelj potpisati Potvrdu o vraćenim udžbenicima.

Učenici koji završe školsku godinu, evidentirane udžbenike vraćaju poslednjeg nastavnog dana ili ranije u slučaju preseljenja učenika u drugu školu.

Učenici koji su upućeni na popravni ispit i polože ga, vraćaju udžbenike nakon položenog popravnog ispita.

Učenici koji ponavljaju razred, vratiće udžbenike pod uslovima i na način propisanim ovim pravilnikom.

Ukoliko je evidentirani udžbenik namenjen za dva ili više razreda, vraća se na kraju poslednje nastavne godine.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".