UREDBA
O OPŠTIM USLOVIMA ZA EMISIJU I PRODAJU DUGOROČNIH DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI NA INOSTRANOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 65/2011)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovom uredbom uređuju se opšti uslovi za emisiju i prodaju dugoročnih državnih hartija od vrednosti koje emituje Republika Srbija (u daljem tekstu: obveznice) na inostranom finansijskom tržištu.

Obveznice, u smislu ove uredbe, jesu dugoročne hartije od vrednosti koje Republika Srbija emituje na inostranom finansijskom tržištu, u stranoj ili domaćoj valuti, radi finansiranja budžetskog deficita, refinansiranja javnog duga, finansiranja investicionih projekata, kao i izvršavanja obaveza po datim garancijama.

Emitovanje obveznica radi finansiranja budžetskog deficita vrši se do limita utvrđenog zakonom kojim se uređuje budžet Republike Srbije za tekuću godinu.

Odluku o emitovanju obveznica, donosi Vlada.

Član 2

Vlada bira pravne i finansijske savetnike, koji će za Republiku Srbiju prodavati obveznice i pružati svaku drugu stručnu pomoć u vezi sa emitovanjem obveznica.

Vlada se upoznaje sa prospektom, koji u saradnji sa pravnim i finansijskim savetnicima, priprema i izrađuje Ministarstvo finansija, u kojem se, između ostalog, detaljno prikazuje Republika Srbija, od istorijskog nastanka moderne srpske države, preko ekonomije i industrije, političkih partija i njihove zastupljenosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bruto društveni proizvod, spoljno-trgovinski bilans, monetarna politika i devizne rezerve, javne finansije, javni dug i poreska politika, koji će finansijski savetnici dostaviti potencijalnim investitorima.

Vlada imenuje tim za razgovore sa potencijalnim investitorima u vezi sa emisijom obveznica.

2. Prodaja državnih hartija od vrednosti

Član 3

Prodaja obveznica može se obavljati na berzanskom ili vanberzanskom tržištu.

Član 4

Postupak prodaje obveznica sprovodi izabrani savetnik koji pruža stručnu pomoć u vezi sa emitovanjem obveznica.

Postupak saldiranja po osnovu prodaje obveznica vrši strana klirinška kuća, o čijem izboru odluku donosi ministar nadležan za poslove finansija.

Član 5

Obveznice mogu kupovati domaća i strana pravna i fizička lica.

Obveznice se mogu emitovati i prodavati u formi kuponskih obveznica.

Vreme do dospeća obveznica iznosi najmanje tri godine od dana izdavanja obveznica.

Član 6

Ministarstvo nadležno za poslove finansija može vršiti otkup obveznica pre roka dospeća, ukoliko je takva mogućnost predviđena u odluci o emisiji obveznica.

Vlada odlučuje o otkupu obveznica iz stava 1. ovog člana.

3. Stupanje na snagu

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".