PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU INSTITUCIONALNOG POSREDOVANJA U SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2011 i 67/2011 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i postupak po kome se odvija institucionalno posredovanje u sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava (u daljem tekstu: finansijsko restrukturiranje).

Privredna komora Srbije pruža pomoć i uspostavlja saradnju između dužnika i poverilaca radi pregovora o ponovnom uređenju dužničko-poverilačkih odnosa i pruža podršku dužnicima i poveriocima u toku pregovora radi njihovog uspešnog okončanja.

Član 2

1) Načelo blagovremenosti - institucionalno posredovanje u finansijskom restrukturiranju se sprovodi na način koji obezbeđuje pravovremeno uočavanje i prepoznavanje finansijskih teškoća privrednog društva;

2) Načelo efikasnosti - Privredna komora Srbije, kao institucionalni posrednik, obezbeđuje uspešno i kvalitetno ostvarivanje i zaštitu prava i pravnih interesa strana u finansijskom restrukturiranju;

3) Načelo ekonomičnosti - institucionalno posredovanje u finansijskom restrukturiranju se sprovodi bez odugovlačenja i sa što manje troškova za strane;

4) Načelo nepristrasnosti i nezavisnosti - Privredna komora Srbije, kao institucionalni posrednik, je nepristrasna i nezavisna u odnosu na strane i predmet finansijskog restrukturiranja;

5) Načelo poverljivosti - podaci i obaveštenja dobijeni za potrebe finansijskog restrukturiranja koji se odnose na imovinu, kapital, obaveze, poslovanje i poslovne perspektive dužnika i predlog mera finansijskog restrukturiranja tretiraju se kao poverljivi od strane poverilaca i institucionalnog posrednika, u meri u kojoj nisu javno dostupni.

II SPROVOĐENJE INSTITUCIONALNOG POSREDOVANJA

Pokretanje postupka

Član 3

Postupak institucionalnog posredovanja u finansijskom restrukturiranju se pokreće na zahtev dužnika ili jednog ili više poverilaca.

Za sprovođenje institucionalnog posredovanja u finansijskom restrukturiranju potrebna je saglasnost obe strane - poverilaca i dužnika.

U zahtevu iz stava 1. ovog člana se navode najmanje dve domaće ili strane banke koje bi učestvovale u finansijskom restrukturiranju u svojstvu poverilaca.

Zahtev iz stava 1. ovog člana se podnosi Centru za posredovanje Privredne komore Srbije (u daljem tekstu: Centar) u pisanom obliku, koji će predlog dostaviti drugoj strani, da se u roku od 15 dana od dana prijema predloga, izjasni po tom predlogu.

Zahtev se podnosi na posebnom obrascu, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 4

Ako se druga strana u roku od 15 dana od dana prijema predloga, ne izjasni o predlogu, smatra se da predlog nije prihvaćen.

Član 5

Centar proverava ispunjenost uslova za institucionalno posredovanje i podobnost dužničko-poverilačkog odnosa za finansijsko restrukturiranje.

Ukoliko uslov podobnosti dužničko - poverilačkog odnosa nije ispunjen, Centar o tome obaveštava podnosioca zahteva.

Dužnik, odnosno poverilac se pismeno izjašnjavaju o zahtevu iz člana 3, prihvatanjem ili neprihvatanjem institucionalnog posredovanja, na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Ukoliko druga strana prihvati posredovanje, pokreće se postupak institucionalnog posredovanja.

Posredovanje

Član 6

Postupak finansijskog restrukturiranja se odvija bez odugovlačenja.

Institucionalno posredovanje se sprovodi na sastanku, odnosno sastancima kojima prisustvuju strane u finansijskom restrukturiranju, lično ili preko ovlašćenog zastupnika, posrednik, kao i stručna služba Centra. Sastanku mogu prisustvovati i druga lica uz saglasnost obe strane.

Strane u finansijskom restrukturiranju se pozivaju na sastanak elektronskom poštom, telefonom, faksom ili putem pošte.

Mesto i vreme sastanka se određuje dogovorno sa stranama, uzimajući u obzir princip hitnosti i ekonomičnosti postupka.

Na sastanku se vodi zapisnik.

Član 7

Posrednik je dužan da pre početka institucionalnog posredovanja upozna strane u finansijskom restrukturiranju sa ciljem tog posredovanja, pravilima posredovanja i ulogom posrednika.

Član 8

Ukoliko se proceni da je to celishodno, institucionalni posrednik organizovaće forum.

Forum jeste opšti sastanak poverilaca i dužnika, kao strana u finansijskom restrukturiranju, odnosno mogućih strana u tom restrukturiranju, na kome se poverioci i dužnik dovode u vezu, iznose stavovi i predlozi, sagledavaju i raspravljaju interesi i svi drugi elementi u smislu finansijskog restrukturiranja.

Forum se može održati pre ili u toku institucionalnog posredovanja.

Član 9

Poverioci u postupku finansijskog restrukturiranja međusobno sarađuju.

U slučaju učešća većeg broja poverilaca, posrednik će organizovati sastanak radi postizanja dogovora o načinu saradnje između poverilaca, shodno članu 8. Zakona, o čemu će se sačiniti zapisnik.

Do postizanja dogovora iz stava 2. ovog člana, pregovore sa dužnikom će voditi poverilac, koji na dan podnošenja zahteva, ima najveće potraživanje prema dužniku i koji će blagovremeno obaveštavati ostale poverioce i posrednika o sadržini i toku pregovora.

Član 10

Posrednik će posredovati u pregovorima za uvođenje mirovanja dugova, koje proizvodi pravno dejstvo danom zaključenja ugovora o mirovanju dugova.

Ugovor o mirovanju dugova koji su potpisale strane, predstavlja osnov za obustavu izvršenja u prinudnoj naplati.

Ugovor o mirovanju overava se u Privrednoj komori Srbije i zavodi u posebnu knjigu.

Član 11

Institucionalno posredovanje u finansijskom restrukturiranju se okončava:

1) zaključivanjem ugovora o finansijskom restrukturiranju;

2) pisanom izjavom o odustajanju, koju jedna strana dostavlja posredniku i drugoj strani, odnosno drugim učesnicima, osim ako posle odustajanja jednog poverioca u institucionalnom posredovanju nastave da učestvuju najmanje dve banke, koji imaju interes da se posredovanje nastavi;

3) pisanom izjavom o okončanju institucionalnog posredovanja, koju obe strane dostavljaju posredniku;

4) kada prestane da postoji uslov učešća najmanje dve banke u svojstvu poverilaca.

Član 12

Ukoliko u postupku posredovanja strane postignu sporazum, potpisuje se ugovor o finansijskom restrukturiranju, u skladu sa članom 14. Zakona.

Ugovor o finansijskom restrukturiranju overava se u Privrednoj komori Srbije i zavodi u posebnu knjigu.

Overen ugovor dužnik dostavlja registru privrednih društava.

III POSREDNIK

Član 13

Posrednik je lice koje na osnovu sporazuma strana sprovodi postupak i posreduje između strana, bez ovlašćenja da im nametne rešenje.

Posredovanje mogu obavljati zaposleni u privrednoj komori i druga lica koja ispune uslove za obavljanje posredovanja i koja su završila obuku prema posebnom programu Privredne komore Srbije.

Listu posrednika utvrđuje odlukom predsednik Privredne komore Srbije.

Posrednika u pojedinoj stvari određuje Centar.

Strane u postupku mogu sporazumno odabrati posrednika sa liste.

IV TROŠKOVI

Član 14

Učesnici snose svoje troškove, uključujući troškove svojih punomoćnika, a zajedničke troškove snose na jednake delove, osim ako nije drugačije dogovoreno.

Zajedničke troškove institucionalnog posredovanja čine naknada za rad posrednika i naknada za troškove njegovog puta i boravka, u koliko je van mesta posredovanja, kao i troškovi organizovanja institucionalnog posredovanja.

Visina troškova institucionalnog posredovanja utvrđuje se posebnom odlukom koju donosi nadležni organ Privredne komore Srbije, u skladu sa Zakonom.

Administrativno-tehnička podrška

Član 15

Administrativno-tehničku podršku posredniku pružaju stručne službe Privredne komore Srbije.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Na ovaj pravilnik, ministar nadležan za poslove ekonomije dao je saglasnost pod br. 011-00-251/2011-02 od od 25. jula 2011. godine.

 

Obrazac

 

PREDLOG ZA POKRETANJE POSTUPKA

PREDLAGAČ

IME

 

PREZIME

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

PUNOMOČNIK PREDLAGAČA

IME

 

PREZIME

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

DRUGA STRANA

IME

 

PREZIME

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

PUNOMOĆNIK DRUGE STRANE

IME

 

PREZIME

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

 

PREDMET POSTUPKA:

 

Ovlašćujem PKS, da ovaj predlog za pokretanje postupka finansijskog restrukturiranja, prosledi drugoj strani i da je kontaktira i preduzme sve potrebne radnje sa ciljem pokretanja i vođenje postupka finansijskog restruktuiranja.

U Beogradu _______________

POTPIS PREDLAGAČA

 

 

Obrazac

 

PREDLAGAČ

 

 

 

 

 

DRUGA STRANA

 

 

 

 

 

PREDMET:

 

 

 

ODGOVOR
NA PREDLOG ZA POKRETANJE POSTUPKA FINANSIJSKOG RESTRUKTUIRANJA

Izjavljuje da sam:

 

saglasan

 

 

 

 

 

 

 

nisam saglasan

 

 

sa pokretanjem postupka finansijskog restruktuiranja između gore navedenih strana u skladu sa Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava ("Službeni glasnik RS", broj 36/2011) i Pravilnikom o uslovima i načinu institucionalnog posredovanja u sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava.

 

Mesto i datum

 

POTPIS DRUGE STRANE