UREDBA

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OTUĐENJA ILI DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO AUTONOMNE POKRAJINE

("Sl. glasnik RS", br. 67/2011)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se postupak, uslovi i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine i uslovi za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, kao i uslovi pod kojima vlasnici građevinskog zemljišta u javnoj svojini građevinsko zemljište mogu otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine ili otuđiti ili dati u zakup bez naknade kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11, u daljem tekstu: Zakon), po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 2

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na kome je vlasnik Republika Srbija, odnosno autonomna pokrajina, sprovodi Republička direkcija za imovinu Republike Srbije (u daljem tekstu: Direkcija), odnosno organ koga odredi autonomna pokrajina (u daljem tekstu: nadležni organ), u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Član 3

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se može izdati informacija o lokaciji, odnosno lokacijska dozvola, u skladu sa Zakonom.

Član 4

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup po tržišnim uslovima, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave može se dati u zakup bez naknade, ako je predmet zakupa građevinsko zemljište na kome je po važećem planskom dokumentu planirana izgradnja objekata sportske infrastrukture (sportski tereni, atletske staze i sl.), osim objekata visokogradnje.

Član 5

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, u skladu sa članom 96. stav 10. Zakona.

Član 6

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup bez naknade, kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona, po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odnosno između Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom, o čemu, na predlog Direkcije, odnosno nadležnog organa, odlučuje Vlada.

Akt Vlade iz stava 1. ovog člana je osnov za provođenje promene u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i prava.

Član 7

Rok na koji se građevinsko zemljište u javnoj svojini daje u zakup ne može biti duži od 99 godina.

Član 8

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup licu koje ponudi najvišu cenu ili najviši iznos zakupnine za to zemljište, koja se ne može naknadno umanjivati, u skladu sa Zakonom.

Član 9

Zahtev za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije ili autonomne pokrajine podnosi se Direkciji, odnosno nadležnom organu.

Na predlog Direkcije, odnosno nadležnog organa odlučuje Vlada.

Direkcija, odnosno nadležni organ donosi rešenje o otuđenju ili davanju u zakup, u roku od osam dana od dana donošenja akta Vlade iz stava 2. ovog člana.

Rešenje iz stava 3. ovog člana je konačno.

Na osnovu konačnog rešenja iz stava 4. ovog člana, ugovor o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta, u ime Republike Srbije, zaključuje direktor Direkcije, odnosno lice koga ovlasti autonomna pokrajina.

Član 10

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine može se otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini, koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine ili otuđiti ili dati u zakup građevinsko zemljište bez naknade, ako se radi o građevinskom zemljištu koje je po planskom dokumentu predviđeno kao zemljište za izgradnju objekata u funkciji realizacije projekata ekonomskog razvoja, odnosno za izgradnju objekata koji su od posebnog značaja za realizaciju privrednog razvoja Republike Srbije ili lokalnog ekonomskog razvoja, čijom realizacijom se povećava broj zaposlenih u privredi i srazmerno uvećavaju javni prihodi.

Član 11

Početni iznos cene za otuđenje, odnosno početni iznos zakupnine za davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, utvrđuje se u visini tržišne vrednosti po metru kvadratnom građevinskog zemljišta, koja se utvrđuje na osnovu procene Ministarstva finansija - Poreska uprava.

U slučaju ponovljenog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, kao i kada se na oglas niko ne prijavi, početni iznos iz stava 1. ovog člana umanjuje se za 30%, a u slučaju sledećeg nadmetanja umanjuje se za 50 %, bez obaveze ponovnog upućivanja predloga Vladi.

Odredba stava 2. ovog člana ne odnosi se na postupak davanja građevinskog zemljišta u zakup.

Član 12

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom uredbom pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno kome je građevinsko zemljište dato u zakup, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju, odnosno ugovora o zakupu, a u slučaju plaćanja u ratama rok od 15 dana se odnosi na uplatu prve rate.

Član 13

Zakupac plaća zakupninu u ratama.

Zakupac može zakupninu platiti u 36 rata, tako da se prva rata od 10% utvrđene zakupnine plati u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, a preostali iznos u 35 jednakih mesečnih rata, s tim da se u tom slučaju visina zakupnine preračunava u evrima na dan zaključenja ugovora, sa obavezom otplate dospelih rata u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan plaćanja.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".