ODLUKA

O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA BILBORDA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 7/2011)

I

Usvaja se Program postavljanja bilborda na javnim površinama.

II

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu grada Novog Pazara".

 

PROGRAM POSTAVLJANJA BILBORDA NA JAVNIM POVRŠINAMA

 

LOKACIJE PREDVIĐENE ZA POSTAVLJANJE REKLAMNIH PANOA-BILBORDA

 

Redni broj

ULICE

Katastarska parcela

Broj bilborda

Lokacije firme

1.

Stevana Nemanje

3477

1

BOSS

2.

12. srpske brigade

4983

1

3.

Jošanički kej (zelena pijaca)

1379/2

1

4.

Save Kovačevića (Banjska petlja)

4958/1

1

5.

Save Kovačevića (Banjska petlja)

449

1

6.

Kej Skopskih žrtava

4890/4

1

7.

Jošanički kej (kod Gimnazije)

4979

1

8.

Autobuska stanica (ul. Omladinska)

476/1

1

METROPOLIS

9.

Raskrsnica kod ukrasa

2736

1

10.

Kej 37 Sandžačke brigade (Poila)

2895

1

11.

Podbijelje (D. Tucovića / Save K.)

4985/1

1

 

 

UKUPNO

 

11

 

Ovim programom utvrđuju se lokacije na javnim površinama za postavljanje bilborda na teritoriji grada Novog Pazara broj panoa i tehničke karakteristike izgleda panoa sa konstrukcijom. Javne površine su kolovozi, trotoari, trgovi, površine oko autobuske stanice, autobuska i taksi stajališta i parkirališta, javne zelene površine, parkovi, skverovi, kej obale i druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje. Bilbord je reklamni pano pravougaonog oblika koji se postavlja na javnu površinu maksimalne veličine 5x4 m koji služi za reklamiranje i pružanje usluga reklame u poslovne svrhe. Proporcionalni odnos horizontalne i vertikalne stranice bilborda je približno 4:3 i 16:9. Bilbord može biti iznutra prosvetljen ili spolja osvetljen fluo cevima, bilbord se postavlja na odgovarajućem nosaču. Bilbordi se postavljaju u skladu sa ovim Programom i Pravilnikom o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda koji je sastavni deo ovog Programa na period od 5 godina. Preciznije tehničke karakteristike izgleda bilborda utvrđuju se Pravilnikom o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda koji je sastavni deo ovog Programa.

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE BILBORDA

 

OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički uslovi za postavljanje bilborda, uslovi za priključenje na elektro mrežu i drugi uslovi za izradu i postavljanje bilborda.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE BILBORDA

Član 2

Bilbord je reklamni pano pravougaonog oblika koji se postavlja na javnu površinu maksimalne veličine 5x4 m koji služi za reklamiranje i pružanje usluga reklame u poslovne svrhe. Proporcionalni odnos horizontalne i vertikalne stranice bilborda je približno 4:3 i 16:9. Bilbord može biti iznutra prosvetljen ili spolja osvetljen fluo cevima. Reklamna poruka na bilbordu može se postaviti sa jedne ili obe strane. Bilbord se postavlja na odgovarajućem nosaču.

USLOVI ZA IZRADU I POSTAVLJANJE BILBORDA

Član 3

Bilbord se postavlja na javnim površinama tako da ne ugrožava bezbednost stanovništva, saobraćaj i sigurnost susednih građevina.

Član 4

Bilbord ne sme zaklanjati ili umanjiti vidljivost postavljenih saobraćajnih znakova.

Svojim oblikom, simbolom bilbord ne sme potsećati na saobraćajni znak, zaslepljivati učesnike u saobraćaju ili odvraćati njihovu pažnju, tako da se ugrožava bezbednost saobraćaja.

Slova, brojevi i simboli moraju se visinom, bojom i oblikom razlikovati od slova i brojeva na saobraćajnom znaku.

Izvor svetlosti bilborda mora biti postavljen tako da ne ometa učesnike u saobraćaju, a svetlost ne sme da bude emitovana u isprekidanim intervalima.

Član 5

Boja noseće konstrukcije bilborda mora da bude usklađena sa bojom stubova javne rasvete ili boje aluminijum sive.

Član 6

Horizontalna udaljenost najbliže ivice bilborda od spoljne ivice kolovoza mora biti minimalno 1m. Kada se bilbord postavlja pored trotoara, horizontalna udaljenost najbliže ivice stuba nosača od najisturenije tačke trotoara mora biti minimalno 0,3m.

Član 7

Vertikalna udaljenost donje ivice bilborda od najisturenije tačke trotoara odnosno tla mora bit minimalno 2,5m.

Član 8

Prilikom postavljanja bilborda mora se voditi računa da se ne ugrožava osunčanje stambenih ili poslovnih objekata.

Član 9

Prilikom izbora konstruktivnog sistema i osnovnog materijala za izradu bilborda moraju se odabrati materijali koji obezbeđuju stabilnost i otpornost konstrukcije istog na ekstremne atmosferske i meteo uticaje (pre svega vetra i nanosa snega i leda) koji bi mogli ugroziti bezbednost pešaka i drugih učesnika u saobraćaju i visok estetski nivo, vodeći računa o funkcionalnosti i racionalnosti izrade.

Član 10

Gornja ivica stope nosača bilborda ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren. Temeljna stopa nosača bilborada ne može se postaviti iznad instalacija komunalne infrastrukture.

Za priključenje bilborda na električnu mrežu potrebno je pribaviti elektro-energetske uslove od Elektrorasa Novi Pazar. Nakon dobijanja odobrenja za postavljanje svetlećih displeja zaključuje se ugovor o korišćenju električne energije sa JP "Direkcija za izgradnju grada Novog Pazara" iz Novog Pazara.

Član 11

Pošto se bilbordi izdaju po osnovu reklame u poslovne svrhe, poruke političke sadržine u kampanjama za bilo koji nivo izbora, su predmet posebnog dogovora i tarifiranja između zakupodavca i zakupoprimca.

Član 12

Osnivač (grad Novi Pazar) ima pravo da prekine vreme zakupa zbog ukazanih svojih potreba na istim.

NAPOMENA:

Na bilbordima je zabranjeno objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj ili političkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.