ZAKON

O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE RUSKE FEDERACIJE O SARADNJI U OBLASTI KARANTINA I ZAŠTITE BILJA, SA PRILOZIMA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 2/98)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja, sa prilozima, potpisan 31. oktobra 1996. godine u Beogradu, u originalu na srpskom i ruskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

SPORAZUM
IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE RUSKE FEDERACIJE O SARADNJI U OBLASTI KARANTINA I ZAŠTITE BILJA

Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Ruske Federacije (u daljem tekstu: strane ugovornice),

u želji da produbljuju bilateralnu saradnju u oblasti karantina i zaštite bilja,

u cilju bolje zaštite teritorija njihovih država od unošenja karantinskih organizama i smanjenja gubitaka koje oni čine, kao i jednostavnije trgovine i razmene semena, sadnog materijala i proizvoda biljnog porekla između dve zemlje,

sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Karantinske organizme u ovom sporazumu označavaju biljne štetočine, biljne bolesti i korovi saglasno spiskovima navedenim u prilozima 1. i 2. ovog sporazuma.

Nadležni organi strana ugovornica mogu da menjaju ili dopunjavaju ove spiskove karantinskih organizama. Nadležni organi jedne strane ugovornice saopštavaće te izmene i dopune nadležnim organima druge strane ugovornice. Navedene izmene i dopune stupiće na snagu 30 dana posle obaveštavanja.

Član 2

Nadležni organi strana ugovornica će svake godine i to najkasnije do 1. aprila da razmene informacije za proteklu godinu o pojavi karantinskih organizama u zemljama strana ugovornica, kao i o merama za sprečavanje širenja i merama borbe protiv njih.

Član 3

Svaka strana ugovornica preduzima sve mere radi sprečavanja unošenja u drugu zemlju karantinskih organizama sa robom koja se izvozi u skladu sa važećim zakonodavstvom o karantinu i zaštiti bilja zemlje uvoznice.

Svaka partija semena, sadnog materijala, bilja i biljnog proizvoda (u daljem tekstu: roba koja se nalazi pod karantinom), koja se prevozi sa teritorije jedne zemlje na (ili preko) teritorije druge zemlje mora da je obezbeđena sa fitosanitarnim certifikatom karantinske službe i službe za zaštitu biljaka, kojim se potvrđuje da je ova roba nezaražena karantinskim organizmima zemlje uvoznice.

Nadležni organi strana ugovornica u skladu sa zakonodavstvom svojih zemalja, ukoliko postoji osnov, imaju pravo da zahtevaju dopunske uslove o fitosanitarnom stanju robe koja se nalazi pod karantinom.

Član 4

Fitosanitarni certifikat ne isključuje pravo nadležnih organa strana ugovornica da vrše karantinsku proveru robe koja se nalazi pod karantinom prema fitosanitarnim propisima svoje zemlje.

Nadležni organi strana ugovornica imaju pravo da u slučaju otkrivanja karantinskih organizama kod fitosanitarne kontrole na granici zemlje uvoznice vrate izvozniku robu koja poleže karantinu i ako nisu u mogućnosti da neutrališu zarazu prema fitosanitarnim propisima zemlje uvoznice.

Član 5

Strane ugovornice se obavezuju da poštuju uslove ovog sporazuma kod razmene bilo kojih vrsta biljaka i biljnih proizvoda, uključujući poklone, naučnu razmenu, kao i kada je materijal biljnog porekla namenjen za diplomatska i ostala predstavništva.

Član 6

Kod izvoza roba koje podležu karantinu sa teritorija zemlje jedne strane ugovornice na teritoriju zemlje druge strane ugovornice koristiće se kao materijal za pakovanje piljevina - drvena strugotina, papir, plastika i ostali materijali koji ne mogu da budu prenosioci karantinskih organizama i koji su bez zemlje. Seno, slama, pleva, lišće i ostali biljni materijali neće se koristiti.

Prevozna sredstva koja se koriste za prevoz robe koja podleže karantinu sa teritorije države jedne strane ugovornice na teritoriju države druge strane ugovornice moraju biti dobro očišćena, a po potrebi, i dekontaminirana.

Član 7

Kod izvoza i uvoza roba koje podležu karantinu sa teritorije zemlje jedne strane ugovornice na teritoriju zemlje druge strane ugovornice, na osnovu uzajamnog dogovora, može da se vrši zajednička fitosanitarna kontrola ovih roba i prevoznih sredstava kako na pograničnim mestima za biljni karantin jedne od strana ugovornica, tako i unutar zemlje.

Pri vršenju zajedničke fitosanitarne kontrole stručnjaci službe za karantin i zaštitu bilja moraju da se pridržavaju pravnih normi i metoda važećih u njihovoj zemlji.

Strana ugovornica domaćin obezbeđuje službene prostorije, optiku, laboratorijsku opremu i ostale materijale, neophodne za obavljanje radova, poštujući propise o bezbednosti rada. Postupak i ostale uslove fitosanitarne kontrole određuju nadležni organi posebnim dogovorom za svaki pojedini slučaj.

Član 8

Nadležni organi strana ugovornica će u slučaju potrebe i u skladu sa svojim mogućnostima da uzajamno pružaju naučnu, tehničku i drugu pomoć u oblasti karantina i zaštite bilja, na osnovu uzajamnog dogovora.

Član 9

Nadležni organi strana ugovornica:

razmenjivaće zakone i ostale pravne norme koje se odnose na karantin i zaštitu bilja, najkasnije 2 meseca posle njihovog objavljivanja;

uzajamno će se informisati o stručnim časopisima, monografijama i publikacijama u oblasti karantina i zaštite bilja izdatim u njihovim zemljama.

Član 10

Radi rešavanja praktičnih pitanja sprovođenja ovog sporazuma, nadležni organi strana ugovornica će, po potrebi, a najmanje jedanput u tri godine održavati zajednička savetovanja.

Savetovanja će se održavati naizmenično na teritorijama dve zemlje. Vreme, mesto i program ovih savetovanja određivaće se po dogovoru između nadležnih organa strana ugovornica.

Troškove putovanja predstavnika do mesta savetovanja i nazad snosi zemlja koja ih upućuje.

Troškove održavanja savetovanja snosi strana ugovornica koja je domaćin.

Član 11

U cilju rešavanja pitanja realizacije mera predviđenih ovim sporazumom, nadležni organi strana ugovornica mogu da stupaju u neposredne kontakte u svako doba.

Član 12

Ovaj sporazum ne odnosi se na prava i obaveze strana ugovornica koji proizlaze iz drugih međunarodnih ugovora čiji su potpisnici kao i članstva u međunarodnim organizacijama za zaštitu bilja.

Član 13

Ovaj sporazum stupa na snagu od dana prispeća poslednjeg obaveštenja o tome da je svaka strana ugovornica sprovela unutrašnju proceduru neophodnu za stupanje sporazuma na snagu.

Ovaj sporazum zaključuje se na 5 godina i automatski će se produžavati na naredni petogodišnji period, ako ni jedna strana ugovornica pismeno ne obavesti drugu stranu ugovornicu o svojoj nameri da ga raskine najmanje šest meseci pre isteka navedenog perioda.

Član 14

Na dan stupanja na snagu ovog sporazuma prestaje da važi Konvencija između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja od 28. aprila 1975. godine u odnosu na Rusku Federaciju i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Sačinjeno u Beogradu, dana 31. oktobra 1996. godine u dva originalna primerka, svaki na srpskom i ruskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju podjednaku važnost.

Za Saveznu vladu

 

Za Vladu

Savezne Republike Jugoslavije,

 

Ruske Federacije,

dr Tihomir Vrebalov, s.r.

 

Viktor Flistun, s.r.

 

Prilog br. 1

BILJNE BOLESTI, BILJNE ŠTETOČINE I KOROVI KOJI IMAJU KARANTINSKI ZNAČAJ ZA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU

 

LISTA A

 

KARANTINSKE BILJNE BOLESTI I ŠTETOČINE KOJE NISU UTVRĐENE NA TERITORIJI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

Prokarioti

Apricot chlorotic leafroll MLO1

Citrus greening bacterium

Clavibacter michiganenisis ssp. insidiosus

Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

Elm phloem necrosis MLO

Erwinia amylovora

Erwinia chrysanthemi pv. chrysanthemi

Erwinia stewartii

Grapevine flavescence doree MLO

Palm lethal yellowing MLO

Peach X disease MLO

Peach phoney bacterium RLO2

Peach rosette MLO

Peach yellows MLO

Pear deciine MLO

Pseudomonas caryophylli

Pseudomonas solanacearum

Strawberry witches broom MLO

Xanthomonas ampelina

Xanthomonas campestris pv. citri

Xanthomonas campestris pv. oryzae

Xanthomonas campestris pv. oryzicola

Xanthomonas fragariae

Xanthomonas populi

Xylella fastidiosa

______________
1Organizam, sličan mikoplazmi.
2Organizam sličan rikeciji.

Gljive

Angiosorus solani

Apiosporina morbosa

Atropellis spp.

Ceratocystis fagacearum (and its Vectors)

Ceratocystis fimbriata f. sp. platani

Cercoseptoria pini-densiflorae

Chrysomyxa arctostaphyli

Cronartium spp. (non-European)

Didymella ligulicola

Guignardia laricina

Gymnosporangium spp. (non-European)

Hamaspora longissima

Inonotus weirii

Melampsora farlowii

Melampsora medusse

Monilinia fructicola

Mycosphaerella larici-leptolepis

Mycosphaerella populorum

Ophiostoma roboris

Phialophora gregata

Phoma andina

Phyllosticta solitaria

Phytophthora fragariae

Phytophthora megasperma f.sp.glycinea

Puccinia pittieriana

Septoria lycopersici var. malagutii

Tilletia indica

Trechispora brinkmannii

Virusi

Apple mosaic virus in Rubus

Beet leaf crul virus

Cherry rasp leaf virus

Citrus tristeza virus

Peach American mosaic disease

Plum American line pattern virus

Potato spindle tuber viroid

Potato viruses (non-European)

Raspberry leaf curl virus

Strawberry latent C disease

Insekti

Acleris variana

Aleurocanthus woglumi

Amauromyza maculosa, Liriomyza huidodrensis

L. sativae

Anomala orientalis

Anthonomus grandis

Anthonomus signatus

Carposina niponensis

Conotrachelus nenuphar

Cydia prunivora

Diaphlorina citri

Epitrix tuberis

Listronotus bonariensis

Pissodes spp. (non-European)

Popillia japonica

Premnotrypes spp. (Andean)

Scolytidea (non European)

Spodoptera littoralis

Spodoptera litura

Thrips palmi

Toxoptera citricida

Tryoza erytreae

Trypetidae (non-European)

Trogoderma granarium

Nematode

Aphelenchoides besseyi

Bursaphelenchus xylophilus (and its Vectors)

Globodera pallida

Globodera rostochiensis

Heterodera glycines

Nacobbus aberrans

Radopholus citrophilus

Radopholus similis

Xiphinema americanum

Parazitne cvetnice

Arceuthobium spp. (non-European)

LISTA B

 

KARANTINSKE BILJNE BOLESTI I ŠTETOČINE KOJE SU UTVRĐENE NA OGRANIČENOM PODRUČJU

Prokarioti

Apple proliferation MLO

Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis

Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens

Pseudomonas syringae pv. pisi

Xanthomonas campestris pv. phaseoli

Virusi

Plum pox virus

Tomato ringspot virus

Gljive

Cryphonectria parasitica

Synchitrium endobioticum

Tilletia controversa

Insekti

Cacoecimorpha pronubana

Ceratitis capitata

Epichoristodes acerbella

Liriomyza trifolii

Quadraspidiotus perniciosus

LISTA EKONOMSKI ŠTETNIH BILJNIH BOLESTI I BILJNIH ŠTETOČINA

Bakterije

Agrobacterium tumefaciens

Pseudomonas savastanoi

Pseudomonas tomato

Pseudomonas tabaci

Streptomyces scabies

Xanthomonas campestris pv. phaseoli

Xanthomonas malvacearum

Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

Virusi

Vinova loza: Grapevine fanleaf virus, Leafroll virus

Citrusi: Citrus exocortis viroid

Duvan i paradajz: Tomato spotted wilt virus. Tobacco mosaic virus, Tobacco ringspot virus, Tobacco necrosis virus

Krompir: Potato virus X, Potato virus Y, Potato virus A, Potato leaf roll virus, Aucuba virus, Tobacco mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Tomato ringspot virus

Krastavac: Cucumber mosaic virus

Lucerka: Alfalfa mosaic virus

Smokva: Fig mosaic virus

Paprika: Cucumber mosaic virus, Tobacco mosaic virus, Alfalfa mosaic virus

Gljive

Alternaria spp.

Ascochyta spp.

Botrytis cinerea

Ceratocistis spp.

Cercospora spp.

Claviceps purpurea

Colletotrichum spp.

Coryneum cardinale

Cronartium spp.

Dothiostoma pini

Erysiphe spp.

Helminthosporium spp.

Lophodermium pinastri

Lophodermium seditiosum

Marssonina brunnea,

Mycosphaerella spp.

Naemaciclus spp.

Nectria spp.

Peronospora spp.

Phoma spp.

Phomopsis spp.

Phytophthora spp.

Plasmopara spp.

Podosphaera leucotricha

Pseudoperonospora humuli

Puccinia spp.

Rhizoctonia solani

Scleroderris lagerbergii

Sclerotinia spp.

Septoria spp.

Sphaerotheca pannosa

Sphaeropsis sapinea

Spongospora subterranea

Taphrina spp.

Tiletia spp.

Uncinula necator

Ustilago spp.

Venturia spp.

Verticillium spp.

Parazitne cvetnice

Cuscuta spp.

Orobanche spp.

Insekti

Achididae

Anarsia lineatella

Argyresthia fundella

Bothynoderes punctiventris

Calliptamus italicus

Ceroplastes rusci

Contarinia medicaginis

Dacus cleae

Dioryctria abietella

Diprion pini

Dociostaurus maroccanus

Doryphora (Leptinotarsa) decemlineata

Elateridae

Eriosoma lanigerum

Eurygaster spp.

Euproctis chrysorrhoea

Euxoa temera

Hyphantria cunea

Icerya purchasi

Laspeyresia (Carpocapsa, Cydia, Grapholitha) spp.

Leucoma salicis

Mamestra brassicae

Megastigmus spp.

Melolontha spp.

Neodiprion sertifer

Operophtera brumata

Ostrinia (Pyrausta) nubilalis

Paranthrene (Sciapteron) tabaniformis

Phytodecta fornicata

Pissodes spp.

Porthetria (Lymantria) dispar

Prays oleae

Pseudococcus citri

Psylla spp.

Rhyacionia buoliana

Reseliella piceae

Sacchipanthes spp.

Scotia segetum

Scolytidae

Saperda spp.

Thaumatopoea pityocampa

Tortrix viridana

Thrips spp.

Harmful Rodents and Mites in the Field

Harmful insects, Mites and Rodents in

Agricultural Products Storehouses

Nematode

Anguina tritici

Aphelenchoides fragariae

Heterodera schachti

Ditylenchus dipsaci

Meloidogyne spp.

Xiphinema index

Prilog br. 2

BILJNE BOLESTI, BILJNE ŠTETOČINE I KOROVI KOJI IMAJU KARANTINSKI ZNAČAJ ZA RUSKU FEDERACIJU

 

LISTA

 

I. KARANTINSKI ORGANIZMI KOJI NISU UTVRĐENI NA TERITORIJI RUSKE FEDERACIJE

 

A. Biljne štetočine

 

Liriomyza trifolii (Burg)

Caryedon pallidus (01.)

Zabrotes subfasciatus (Boh)

Callosobruchus sp.sp.

Bruchidius incarnatus (Boh)

Spodoptera littoralis Bojsd.

Synoxylon sp.sp.

Dinoderus bifoveolatus (Well)

Trogoderma granarium (Ev.)

Ceratitis capitata (Wied.)

Pseudolacaspis pentagona (Targ.)

Caulophilus latinasus (Say.)

Rhagoletis pomonella (Walsh.)

Diabrotica virgifera (LeConte)

B. Biljne bolesti

Gljivične:

Angiosorus solani (Thirum et O'Brier)

Tilletia (Neovossia) indica (Mitra)

Ceratocystis fagacearum (Bertz) Hunt

Diaporthe phaseolorum var.

caulivora (Athow et Cald.)

Didymella chrysanthemi (Tassi)

Gar. et Gull.

Phymatotrichum omnivorum (Schear)

Guggar

Bakterijske:

Erwinia stewartii (Smith)

Xanthomonas campestris pv. oryzae

(Uyeda, Ishiyama) Dowson

Xanthomonas campestris pv.

oryzicola (Fang. et al)

Clavibacter tritici (Carlson et Davis)

Erwinia amylovora (Burill)

Winsllow et al.

Virusne:

Grapevine flavescence doree MLO

American plum line pattern virus

American peach mosaic virus

Nematode:

Globodera pallida (Stone) Mulvey

et Stone

Bursaphelenchus xylophilus

(Steiner et Buhrer)

V. Korovi

 

Iva axillaris (Pursh.)

Solanum elaeagnifolium (Cav.)

Solanum carolinense (L.)

Helianthus californicus (D.C.)

Helianthus ciliaris (D.C.)

Cenchrus panciflorus (Benth.)

Striga (sp.sp.)

 

II. KARANTINSKI ORGANIZMI KOJI SU OGRANIČENO RASPROSTRANJENI NA TERITORIJI RUSKE FEDERACIJE

 

A. Biljne štetočine

 

Spodoptera litura (Fabr.)

Hyphantria cunea (Drury)

Grapholitha molesta (Busck.)

Numonia pyrivorella (Mats.)

Quadraspidiotus perniciosus (Comst.)

Phtorimaea operculella (Zell.)

Lymantria dispar (L) (asian race)

Carposina niponensis (Vlsghm.)

Viteus vitifolii (Fitch.)

Agrilus mali (Mats.)

Popillia japonica (Newm.)

B. Biljne bolesti

Gljivične:

Diaporthe helianthi (Phomopsis

helianthi Munt-Cvet)

Synchytrium endobioticum (Schilb.)

Percival

Cochliobolus heterostrophus (Drechsler)

Drechsler Raca T

Virusne:

Plum pox virus

Nematode:

Globodera rostochinensis (Woll) M. et. St.

V. Korovi

 

Ambrosia artemisiifolia (L.)

Ambrosia trifida (L.)

Ambrosia psilostachya (D.C.)

Acroptilon repens (D.C.)

Solanum rostratum Dun.

Solanum triflorum Dun.

Cuscuta sp.sp.

 

III. POTENCIJALNO OPASNI ORGANIZMI ZA RUSKU FEDERACIJU

 

A. Biljne štetočine

 

Trogoderma simplex (Jayne)

Trogoderma angustum (Sol.)

Trogoderma longisetosum (Chao et L.)

Trogoderma ornatum (Say.)

Trogoderma sternale (Jayne)

Thrips palmi (Karny)

Frankliniella accidentalis

(Pergande)

Bemisia tabaci (Gew.)

Panthomorus godmani Greitz

B. Biljne bolesti

Gljivične:

Phoma andina (Turk)

Diplodia macrospora (Earle)

Diplodia frumenti (Ell et Ev)

Cercospora kikuchii (Mats. Tom. Gard.)

Phomopsis viticola (Sacc.)

Eutypa armeniaca (Hansf. et Gar)

Bakterijske:

Xanthomonas ampelina (Panagoulos)

Virusne:

Andean potato latent virus

Andean potato mottle virus

Potato virus T

Wild potato mosaic virus

Potato black ringspot virus syn.

Andean potato calico strain of tobacco ringspot virus

Potato vien-yellowing virus

Strawberry witches'broom MLO

Peach yellows MLO

Strawberry latent C disease

Cherry rasp leaf virus

V. Korovi

 

Bidens pilosa (L.)

Diodia terres (Walt.)

Euphorbia dentata (Michr.)

Ipomoea hederacea (L.)

Ipomoea lacunosa (L.)

Polygonum pensylvanicum (L.)

Sicyos angulata (L.)

Sida spinosa (L.)

Oenotera lacuniata (Hill.)

Anoda cristata (L.)

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ" - Međunarodni ugovori.