ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NAZIVA ULICA I TRGOVA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 11/2005 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 21/2008, 6/2009 i 14/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak utvrđivanja naziva ulica i trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Ulice i trgovi naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina moraju imati utvrđen i označen naziv.

Delovima naseljenih mesta mogu se dati nazivi.

Pod pojmom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta smatra se određena prostorno-urbanistička celina određena urbanističkim planom kao i zatečenim stanjem na terenu.

Utvrđivanje prostorno-urbanističke celine koja će biti određena kao ulica, trg ili drugi deo naseljenog mesta, određuje odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove urbanizma u skladu sa stavom 3. ovog člana.

Član 3

Nazivi ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta ispisuju se u skladu sa Zakonom i propisima Skupštine grada.

II POSTUPAK UTVRĐIVANJA NAZIVA ULICA, TRGOVA I DRUGIH DELOVA NASELJENIH MESTA

Član 4

Nazivi ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta utvrđuju se prema univerzalnim vrednostima i značenjima, po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, etnoloških i drugih obeležja.

Nazivi se utvrđuju novim ulicama, trgovima i drugim delovima naseljenih mesta kao i ulicama, trgovima i drugim delovima naseljenih mesta koji menjaju naziv.

Naziv ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta može se utvrditi prema imenu ličnosti samo posle njene smrti.

U istom, naseljenom mestu više ulica, trgova odnosno delova naseljenih mesta ne mogu imati iste nazive.

Ako se promeni naziv ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta taj isti naziv se ne može dati drugoj ulici, trgu ili drugom delu naseljenog mesta na teritoriji grada Zrenjanina pre isteka pet godina od dana promene naziva.

Član 5

Ulici, trgu ili drugom delu naseljenog mesta može se utvrditi ime prema ličnosti ako je od njene smrti proteklo najmanje pet godina.

Kada se ime ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta utvrđuje prema nekom događaju, potrebno je da od tog događaja protekne najmanje dvadeset godina.

Član 6

Postupak utvrđivanja ili promene naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, pokreće Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova (u daljem tekstu: "Komisija").

Član 7

Skupština grada utvrđuje nazive ulica, trgova ili drugih delova naseljenih mesta na predlog Komisije iz prethodnog člana.

Komisiju imenuje i razrešava Skupština grada Zrenjanina.

Komisija ima predsednika i šest članova.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu.

Član 8

Inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, mogu podneti Komisija i druga pravna i fizička lica.

Inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica podnosi se Komisiji najdalje do 01.03. tekuće godine.

Komisija je dužna da utvrđen predlog objavi u nedeljnom listu "Zrenjanin" i omogući svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da u roku od 15 dana dostave svoje sugestije, predloge i mišljenja.

Član 9

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja Odeljenje za poslove društvenih delatnosti.

Član 10

Naziv ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta mora biti tačno i vidno obeležen.

Naziv ulice obeležava se tablom, koja se postavlja na zgrade na početku i na kraju ulice, kao i na svakoj raskrsnici ulica, sa obe strane.

Naziv trga obeležava se tablom koja se postavlja na mestu spajanja ulica sa trgom.

Naziv drugog dela naseljenog mesta obeležava se tablama koje se postavljaju na istaknutim i vidnim mestima.

Ukoliko se naziv ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta određuje po određenoj ličnosti, taj naziv sadrži puno lično ime ili puno lično ime sa nadimkom.

Ako na početku ili na kraju ulice, trga odnosno dela naseljenog mesta nema zgrade, tabla se postavlja na poseban stub koji mora biti visok 2,5 metara.

Član 11

Na početku ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta može se pored table sa nazivom ulice ili trga postaviti ploča sa podacima povodom koga ili čega su ulica, trg ili drugi deo naseljenog mesta dobili naziv.

Član 12

Na zgradama ulica i trgova zaštićenog centra naseljenog mesta Zrenjanina za razliku od ostalih delova naseljenog mesta, table mogu biti izrađene u bruniranoj bronzi sa određenim tipom slova u ornamentiranom stilu secesije.

Zaštićenim centrom naseljenog mesta Zrenjanina smatra se staro jezgro grada.

Član 13

Nosilac prava korišćenja, odnosno sopstvenik zgrade ili zakupac, obavezan je da dozvoli postavljanje table sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta na zgradi.

Lice iz stava 1. ovog člana ne sme da ošteti, uništi ili neovlašćeno skine tablu sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta.

Član 14

Kad Skupština grada utvrdi ili izmeni naziv ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta i dobije saglasnost od nadležnog ministarstva, Odeljenje za poslove društvenih delatnosti je dužno da u roku od 30 dana obavesti Službu za katastar i nepokretnosti - Republičkog geodetskog zavoda o utvrđenoj promeni i JP "Direkciju za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina.

Član 15

Sredstva za nabavku i postavljanje tabli sa nazivima ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta u Zrenjaninu i naseljenim mestima obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

Član 16

JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" dužna je da postavi tablu sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta u roku od 30 dana od dana obaveštenja da je utvrđen ili izmenjen naziv ulice, trga i drugog dela naseljenog mesta.

O održavanju tabli sa nazivima ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina stara se JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Odeljenje za poslove društvenih delatnosti a inspekcijski nadzor vrši Odeljenje inspekcija.

III KAZNENE ODREDBE

Član 17a

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako:

1) ne omogući da se tabla sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta postavi na zgradi;

2) ošteti, uništi ili neovlašćeno skine tablu sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 2. ovog člana pravno lice.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 2. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 2. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" ako:

1) u propisanom roku ne postavi tablu sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta;

2) ne održava tablu sa nazivom ulice, trga ili drugog dela naseljenog mesta.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o nazivima ulica, trgova i kejova ("Međuopštinski službeni list Zrenjanin", broj 6/91 i "Službeni list opštine Zrenjanin", broj 10/92, 5/93, 7/93 i 8/93).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin", a primenjivaće se od dana davanja saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova

("Sl. list grada Zrenjanina", br. 21/2008)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 14/2011)

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".