ODLUKA

O OBRAZOVANJU TELA ZA KOORDINACIJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2011)

1. Ovom odlukom obrazuju se Telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Telo za koordinaciju) i stručne radne grupe za potrebe Tela za koordinaciju.

2. Zadatak Tela za koordinaciju je da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, da predlaže i prati sprovođenje Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Strategija) i Nacionalnog plana bezbednosti saobraćaja.

3. U Telo za koordinaciju imenuju se:

1) Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i energetiku, rukovodilac;

2) Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova, zamenik rukovodioca;

3) Snežana Malović, ministar pravde, član;

4) prof. dr Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, član;

5) prof. dr Zoran Stanković, ministar zdravlja, član;

6) Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, član;

7) Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, član.

4. Za potrebe Tela za koordinaciju obrazuju se stručne radne grupe, i to:

1) Stručna radna grupa za bezbednost i unapređenje putne infrastrukture;

2) Stručna radna grupa za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova;

3) Stručna radna grupa za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju;

4) Stručna radna grupa za preventivu povređivanja u saobraćaju i rehabilitaciju povređenih;

5) Stručna radna grupa za unapređenje kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja;

6) Stručna radna grupa za unapređenje sistema osiguranja u saobraćaju;

7) Stručna radna grupa za rad i socijalnu politiku u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Predsednike, zamenike predsednika, sekretare i zamenike sekretara stručnih radnih grupa imenuje rukovodilac Tela za koordinaciju.

Predsednici stručnih radnih grupa imenuju se iz redova državnih službenika na položaju, osim predsednika Stručne radne grupe za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova za koju se imenuje policijski službenik u rangu načelnika uprave.

5. Stručnu radnu grupu za bezbednost i unapređenje putne infrastrukture čine predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, JP "Putevi Srbije", Koridora Srbije d.o.o, Agencije za bezbednost saobraćaja, JP "Železnice Srbije", Direkcije za železnicu, Auto-moto saveza Srbije, Instituta za standardizaciju Srbije i dva predstavnika struke iz oblasti saobraćaja na predlog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

6. Stručnu radnu grupu za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Agencije za bezbednost saobraćaja, predstavnik prekršajnih sudova i dva predstavnika struke iz oblasti unapređenja policijskih poslova i rada prekršajnih sudova na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova uz saglasnost Ministarstva pravde.

7. Stručnu radnu grupu za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva zdravlja, Agencije za bezbednost saobraćaja, JP "Putevi Srbije", Auto-moto saveza Srbije i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva prosvete i nauke uz saglasnost Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

8. Stručnu radnu grupu za preventivu povređivanja u saobraćaju i rehabilitaciju povređenih čine predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Republici Srbiji, Agencije za bezbednost saobraćaja, Crvenog krsta Srbije i tri stručna lica - doktora medicine: specijalista urgentne medicine i službe hitne medicinske pomoći, specijalista medicine rada i specijalista pedijatrije na predlog Ministarstva zdravlja.

9. Stručnu radnu grupu za unapređenje kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja čine predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva za infrastrukturu i energetiku (Sektor energetike), Agencije za bezbednost saobraćaja, Privredne komore Srbije, Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, Instituta za standardizaciju Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

10. Stručnu radnu grupu za unapređenje sistema osiguranja u saobraćaju čine predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Udruženja osiguravača Srbije, društva za osiguranje i predstavnik iz oblasti saobraćaja i oblasti osiguranja u drumskom saobraćaju na predlog Ministarstva finansija uz saglasnost Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

11. Stručnu radnu grupu za rad i socijalnu politiku u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja čine predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike, Agencije za bezbednost saobraćaja, Privredne komore Srbije i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva rada i socijalne politike.

12. Stručne radne grupe Tela za koordinaciju imaju Kolegijum (u daljem tekstu: Kolegijum), koji čine:

- pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku zadužen za bezbednost saobraćaja na putevima, predsedavajući;

- predsednici stručnih radnih grupa, članovi;

- predstavnik Ministarstva finansija zadužen za praćenje finansijskih sredstava namenjenih za bezbednost saobraćaja, član.

Kolegijum se, po pravilu, sastaje jednom mesečno.

Smernice za rad Kolegijuma daje Telo za koordinaciju.

U slučaju da se pojavi potreba za učešćem drugih organa i organizacija u radu Kolegijuma, predsedavajući može pozvati predstavnike tih organa i organizacija da učestvuju u radu Kolegijuma.

U slučaju da se pojavi potreba za uključivanjem drugih organa i organizacija u rad stručne radne grupe, predsednik stručne radne grupe može pozvati predstavnike tih organa i organizacija da učestvuju u radu stručne radne grupe.

13. Sednicama Tela za koordinaciju prisustvuju predsedavajući Kolegijuma i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

U radu Tela za koordinaciju mogu učestvovati i drugi funkcioneri i drugi stručnjaci ukoliko se raspravlja o temama iz njihove nadležnosti.

Telo za koordinaciju donosi poslovnik o svom radu.

14. Telo za koordinaciju podnosi izveštaj o svom radu Vladi jednom godišnje.

15. Stručnu i administrativno-tehničku potporu Telu za koordinaciju pruža Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

16. Sredstva za rad Tela za koordinaciju obezbeđuju se u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Članovi stručnih radnih grupa, izuzev članova iz reda državnih službenika, imaju pravo na naknadu za svoj rad u skladu sa posebnim aktom Vlade.

17. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".