ODLUKA

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA OTUĐENJE I DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2010 i 11/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila za obračun visine naknade za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini za područje grada Čačka.

Član 2

Naknada za otuđenje, odnosno zakupnina građevinskog zemljišta u javnoj svojini utvrđuje se na osnovu tržišnih uslova, a prema zonama, nameni objekta i troškovima uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 3

Osnov za utvrđivanje granica zona je ekonomski, odnosno tržišni kriterijum vrednosti lokacije, saobraćajna opsluženost i pristupačnost, obim i raznolikost ponude u okviru zone, broj korisnika koji je posećuju, posebne pogodnosti za određenu namenu i slično.

Područje grada podeljeno je na šest zona koje se pružaju od centra ka periferiji grada i teritoriji grada.

Lokacije koje se nalaze duž ulice koja deli dve zone smatraju se lokacijama koje pripadaju višoj zoni.

Član 4

Namene građevinskog zemljišta u javnoj svojini od koje zavisi visina naknade za otuđenje odnosno zakupa su:

- stambeni prostor u kolektivnoj stambenoj zgradi (stanovi u kolektivnim stambenim zgradama, stanovi u stambeno - poslovnim objektima, stambeni objekti u nizu)

- stambeni prostor u individualnoj stambenoj zgradi (stambeni objekti na zasebnim parcelama, sa najviše četiri stana i površine koja ne prelazi 400 m2),

- poslovni prostor (administrativni, komercijalni, trgovinski tržni centri, trgovina na veliko, diskonti, objekti zabave i razonode: kladionice, kockarnice, video klubovi i sl., i ostali objekti komercijalnog karaktera i prateći garažni prostor u ovim objektima; poslovno stambeni apartmani, ugostiteljski, hoteli, menjačnice, komercijalno - zdravstveni, komercijalno - obrazovni, komercijalni objekti dečijih ustanova, ateljei, galerije, verski objekti izložbeni saloni, sportski tereni i poslovni sadržaji u objektima sporta za komercijalnu upotrebu, uslužno zanatstvo i prateći garažni prostor u ovim objektima),

- halski prostor (skladišta, stovarišta, objekti magacina, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, komunalni objekti, pijace, saobraćajni i prateći objekti, javne garaže), i

- nadstrešnice za poslovni prostor.

Namena zemljišta koja nisu navedena u stavu 1. ovog člana utvrđuju se prema najsličnijoj nameni.

Član 5

Prema stepenu uređenosti i pogodnostima koje korisniku pruža građevinsko zemljište deli se na 6 zona i to:

prva zona: obuhvaćena je graničnom linijom koja se pruža ul. Kneza Miloša od "Kasine" do ul. Cara Lazara, ul. Cara Lazara do ul. Dr. Dragiše Mišović, ul. "9 Jugovića" do Železničke ulice, Železničkom ulicom do autobuske stanice, Lominom ulicom do raskrsnice sa Moravskom ulicom, Ljubićskom ulicom do ul. Kralja Petra, ul. Kralja Petra do ul. Filipa Filipovića i ul. Filipa Filipovića do pošte.

druga zona: obuhvaćena je graničnom linijom koja se pruža ul. Nemanjinom od raskrsnice sa ul. Sv. Save do raskrsnice sa ul. Bul. oslobođenja, ul. Bul. oslobođenja do kafane "Proleter", ul. Sime Sarage od kafane "Proleter" do železničke pruge, železničkom prugom do bedema na desnoj obali Zapadne Morave, bedemom od železničke pruge do kafane "Belvi", od kafane "Belvi" ul. Vojvode Stepe do ul. Dragana Vranića, ul. Dragana Vranića do ul. Banjalučke, ul. Banjalučkom do ul. Nikole Pašića, ul. Nikole Pašića do ul. Nemanjine i raskrsnice sa ul. Svetog Save.

treća zona: ul. Vojvode Stepe od raskrsnice sa ul. Ilije Garašanina do raskrsnice sa ul. Vladike Nikolaja Velimirovića, ul. Vladike Nikolaja Velimirovića do izlaska na ul. Bulevar oslobodilaca Čačka (kružni put), ul. Bulevar oslobodilaca Čačka do mosta na Zapadnoj Moravi, bedemom od mosta u ul. Bulevar oslobodilaca Čačka preko Zapadne Morave do ul. Nikole Tesle (kod "Jugopetrola"), ul. Nikole Tesle do raskrsnice sa Beogradskom ulicom (veterinarska stanica), zatim prelazi preko Zapadne Morave do ul. Aca Zatežića, ul. Aca Zatežića do ulice Strajina Lapčevića, zatim ulicom Sredoja Macanovića i u pravoj liniji preseca krug "Slobode" do ul. Đorđa Tomaševića, zatim ul. Đorđa Tomaševića do "Rampe", zatim ulica Slavka Krupeža do raskrsnice sa ul. Vidosava Kolakovića, ul. Vidosava Kolakovića do ul. Miladina Boškovića, zatim ul. Miladina Boškovića i u pravcu ulice Miladina Boškovića do bedema na levoj obali Zapadne Morave, zatim bedemom na levoj obali Zapadne Morave do brane kod SRC "Mladost", zatim branom kod SRC "Mladost" do desne obale Zapadne Morave, zatim desnom obalom Zapadne Morave do ukrštanja ulice Ilije Garašanina i bedema na desnoj obali Zapadne Morave, zatim ul. Ilije Garašanina do raskrsnice sa ul. Vojvode Stepe.

Gradsko građevinsko zemljište u KO G. Trepča ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

Zemljište u građevinskom području u granicama Urbanističkog rešenja naseljenog mesta Ovčar Banja ("Službeni list opštine Čačak", br. 1/72), koje je utvrđeno kao zemljište u građevinskom području Odlukom o građevinskom zemljištu (prečišćen tekst) ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

četvrta zona: obuhvata područje van granica treće zone a unutar granica Generalnog plana naselja Čačak 2015.

Zemljište u građevinskom području na osnovu GUP-a Banja G. Trepča ("Službeni list opštine Čačak", br. 8/76), koje je kao takvo proglašeno Odlukom o građevinskom zemljištu (prečišćen tekst) ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/1988).

Područje drugih katastarskih opština na teritoriji grada za parcele koje se graniče sa državnim putevima na teritoriji grada.

peta zona: obuhvata područje van četvrte zone, a pripada katastarskim opštinama koje se graniče sa granicom Generalnog plana naselja Čačka 2015. ili kat. opštinama koje su delom obuhvaćene četvrtom zonom za delove koji su van zone četiri (van granica Generalnog plana naselja Čačka 2015.).

Područje drugih katastarskih opština na teritoriji grada parcele koje se graniče sa opštinskim putem na teritoriji grada.

šesta zona: područje teritorije grada koje nije obuhvaćeno zonama od 1. do 5.

II ZAKUPNINA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE U JAVNOJ SVOJINI

Član 6

Visina zakupnine za građevinsko zemljište u javnoj svojini obračunava se prema zonama utvrđenim ovom Odlukom.

Zakupnina se utvrđuje u neto iznosu na mesečnom nivou ili za vreme trajanja zakupa i obračunava po m2 površine zemljišta koje čini građevinsku parcelu na kojoj se objekat gradi, odnosno po 1 m2 površine zemljišta koje se daje u zakup, osim ako se ne radi o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje.

Početni iznos zakupnine na godišnjem nivou din/m2 zemljišta

I zona

II zona

III zona

IV zona

V zona

VI zona

5.608,95-11.781,14

4.097,86-5.608,95

1.920,87-4.097,86

1.370,22-1.920,87

819,57-1.370,22

160,06-819,57

Zakupnina je utvrđena u neto iznosu bez obračunatog poreza na prenos apsolutnih prava. Porez na prenos apsolutnih prava snosi zakupac.

Obavezu plaćanja zakupnine ima lice koje je ostvarilo pravo zakupa i ona nastaje danom zaključenja ugovora o zakupu, a zakupac je plaća mesečno, godišnje ili jednokratno.

Utvrđena zakupnina usklađuje se sa porastom cena na malo u Republici Srbiji prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

III NAKNADA ZA OTUĐENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 7

Visina naknade za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini obračunava se prema zonama utvrđenim ovom Odlukom po m2 površine zemljišta koje čini građevinsku parcelu na kojoj se objekat gradi, odnosno po 1 m2 površine zemljišta koje se otuđuje, osim ako se ne radi o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje.

Naknada iz prethodnog stava je utvrđena u neto iznosu bez obračunatog poreza na prenos apsolutnih prava. Porez na prenos apsolutnih prava snosi kupac.

Početne iznose naknade za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini predstavljaju početni iznosi zakupnine iz čl. 6. ove Odluke uvećani za 20%.

Obavezu plaćanja naknade ima lice kome je otuđeno građevinsko zemljište u javnoj svojini i ona nastaje danom zaključenja ugovora o otuđenju, a obveznik je plaća jednokratno.

IV OTUĐENJE I DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI POD POSEBNIM USLOVIMA

Član 8

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup za iznos naknade odnosno zakupnine koja je manja od tržišne, odnosno bez naknade, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srbije, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Čačak", br. 5/2003 i 4/07).

Član 10

Investitori koji su zaključili ugovore o davanju u zakup neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta radi izgradnje na osnovu ranije važećih odluka nastavljaju da izmiruju svoje obaveze u skladu sa tim ugovorima.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".