ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2009, 15/2010, 47/2010 - ispr., 24/2011 i 32/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se organizacija, način i bliži uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza putnika na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: taksi-prevoz).

Član 2

Gradonačelnik Grada Novog Sada, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima donosi program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi-prevoza, na predlog Gradske uprave za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana, definišu se u petogodišnjem planskom periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva koje određuje Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu, na osnovu prostornih mogućnosti i raspodele taksi-stajališta.

Član 3

Taksi-prevoz može da obavlja preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: prevoznik).

Član 4

Taksi-vozač je fizičko lice koje obavlja taksi-prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, u skladu sa zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: taksi-vozač).

Član 5

Prevoznik može da počne sa radom, odnosno da obavlja taksi-prevoz, kada pored zakonom utvrđenih uslova, ispuni i uslove utvrđene ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

 

A) PREDUZETNIK

Član 6

Za obavljanje taksi-prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije, najmanje pet godina;

2. da ima najmanje treći stepen stručne spreme;

3. da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi-prevoz, koje nije starije od godinu dana;

4. da je vlasnik taksi-vozila kojim se obavlja taksi-prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), odnosno korisnik taksi-vozila po ugovoru o lizingu;

5. da ima položen ispit o poznavanju propisa koji regulišu taksi-prevoz i o poznavanju Grada Novog Sada, što se dokazuje uverenjem o položenom ispitu;

6. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

7. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere, što se dokazuje uverenjem koje nije starije od šest meseci;

8. da je izvršio pregled taksi-vozila kod gradske uprave nadležne za inspekcijske poslove, što se dokazuje aktom saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. stav 1, 2. i 5. ove odluke;

9. da je izmirio poreske obaveze po osnovu javnih prihoda, što dokazuje uverenjem nadležnog organa, a koje nije starije od šest meseci, odnosno zaključenim sporazumom sa nadležnom poreskom upravom o reprogramiranju duga.

Preduzetnik može da obavlja taksi-prevoz samo sa jednim taksi-vozilom za koje mu je određen evidencioni broj i za koje je izdata taksi-legitimacija i isto ne može ustupiti drugim prevoznicima.

Član 7

Ispit iz člana 6. stav 1. tačka 5. ove odluke polaže se po programu za polaganje ispita iz oblasti poznavanja propisa koji regulišu taksi-prevoz i oblasti poznavanja Grada Novog Sada.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada na predlog Gradske uprave.

Gradonačelnik Grada Novog Sada obrazuje ispitnu komisiju i imenuje njene članove.

B) PRIVREDNO DRUŠTVO, ODNOSNO DRUGO PRAVNO LICE

Član 8

Za obavljanje taksi-prevoza, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz člana 6. stav 1. tač. 4, 7, 8. i 9. ove odluke.

Prevoznik iz stava 1. ovog člana, odgovoran je da se taksi-vozač, u propisanom roku, podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i da vodi evidenciju o tim pregledima.

V) TAKSI-VOZAČ

Član 9

Taksi-vozač mora da ispunjava uslove propisane članom 6. stav 1. tač. 1, 2, 3, 5. i 6. ove odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi-vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje (obrazac M-1).

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ne može ustupiti taksi-vozilo za koje je izdat evidencioni broj i za koje su izdate taksi-legitimacije, drugim prevoznicima.

G) TAKSI-VOZILO

Član 10

Taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz, pored uslova propisanih zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima ugrađen ispravan, plombiran, baždaren i opremljen sa instalacijama taksimetar, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude putniku vidljiv i da se njegovim uključenjem, svetlo na taksi-tabli iz tačke 9. ovog stava isključuje;

2. da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

3. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

4. da ima blok računa u kojem je svaki list overen pečatom;

5. da je čisto, uredno obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja (estetski izgled);

6. da je važeći cenovnik usluga tako postavljen u taksi-vozilu daje vidljiv putniku;

7. da na vidnom mestu ima istaknutu taksi legitimaciju taksi-vozila, i taksi legitimaciju taksi-vozača, a u gornjem desnom uglu vetrobranskog stakla nalepnicu izdatu u skladu sa članom 11. stav 1. ove odluke;

8. da taksi vozilo nakon 1. marta 2013. godine, mora da zadovolji uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane najmanje normom "EURO 3";

9. da na krovu vozila ima taksi-tablu, visine od 14 cm do 20 cm, dužine od 40 cm do 60 cm, koja je sa obe strane istog izgleda, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom, opremljena uređajem za osvetljenje i sadrži podatke propisane članom 28. stav 1. alineja prva i treća ove odluke;

10. da ima upravljač na levoj strani taksi-vozila.

Preduzetnik koji nije u sistemu radio veze obavezan je da cenovnik iz tačke 6. ovog člana, istakne i na zadnjem desnom bočnom staklu.

Obrazac cenovnika iz stava 1. tačke 6. i stava 2. ovog člana propisuje Gradska uprava uz saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada.

Gradsko veće Grada Novog Sada, donosi rešenje kojim utvrđuje boju taksi-vozila.

Redovan tehnički pregled taksi-vozila vrši se svakih šest meseci.

Član 11

Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove putem inspektora za kontrolu drumskog saobraćaja (u daljem tekstu: saobraćajni inspektor) proverava ispunjenost uslova propisanih zakonom i članom 10. stav 1. tač. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9. i 10. i stav 2. ove odluke o čemu donosi rešenje i izdaje nalepnicu koja sadrži: grb Grada, vreme važenja rešenja i registarski broj taksi-vozila.

Ispunjenost uslova utvrđenih zakonom i članom 10. stav 1, 2. i 5. i članom 12. ove odluke, gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove utvrđuje pregledom vozila i uvidom u sledeću dokumentaciju: važeću saobraćajno-tehničku dokumentaciju (saobraćajnu dozvolu), potvrdu o standardu motora i polisu o osiguranju putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

O donetim rešenjima i izdatim nalepnicama gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da pre isteka rešenja iz stava 1. ovog člana izvrši pregled taksi-vozila u gradskoj upravi nadležnoj za inspekcijske poslove.

Obrazac nalepnice iz stava 1. ovog člana, propisuje gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, uz saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada.

Član 12

Prevoznik je dužan da ima polisu o osiguranju putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

III EVIDENCIONI BROJ I TAKSI-LEGITIMACIJE

Član 13

Zahtev za izdavanje evidencionog broja, taksi-legitimacije taksi-vozila i taksi-legitimacije taksi-vozača, podnosi se Gradskoj upravi.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da priloži rešenje o registraciji u registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz čl. 6, 8. stav 1. i 10. stav 1. ove odluke.

Ukoliko Gradska uprava, na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana, utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza, donosi rešenje o određivanju evidencionog broja za taksi-vozilo i izdaje taksi-legitimaciju taksi-vozila i taksi-legitimaciju taksi-vozača.

Za taksi-vozilo kojim se obavlja taksi-prevoz može se odrediti samo jedan evidencioni broj i izdati jedna taksi-legitimacija taksi-vozila iz stava 3. ovog člana.

O dodeljenim evidencionim brojevima i izdatim taksi-legitimacijama Gradska uprava vodi evidenciju.

Član 14

Obrasce taksi-legitimacija iz člana 13. stav 3. ove odluke propisuje Gradska uprava uz saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada.

Taksi-legitimacija taksi-vozila preduzetnika sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. ime, prezime preduzetnika i njegov jedinstveni matični broj,

3. poreski identifikacioni broj (PIB),

4. adresu sedišta radnje i prebivališta preduzetnika,

5. registarsku oznaku, marku i tip taksi-vozila,

6. evidencioni broj taksi-vozila,

7. datum izdavanja taksi-legitimacije,

8. zaštitni broj obrasca i

9. naziv taksi-udruženja, ukoliko je preduzetnik njegov član.

U taksi-legitimaciju taksi-vozila privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica, pored podataka iz stava 2. tač. 1, 3, 5, 6, 7. i 8. ovog člana, unosi se i njegov naziv i sedište.

Član 15

Taksi-legitimacija taksi-vozača sadrži sledeće podatke:

1. redni broj registra,

2. fotografiju vozača,

3. ime, prezime i jedinstveni matični broj,

4. adresu prebivališta,

5. datum izdavanja taksi-legitimacije i

6. zaštitni broj obrasca.

Taksi-legitimacija taksi-vozača zaposlenog kod privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica pored podataka iz stava 1. ovog člana sadrži i naziv privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kod koga je taksi-vozač zaposlen.

Član 16

Prevoznik je dužan da:

1. svaku promenu podataka koje sadrže taksi-legitimacije i druge isprave u smislu ove odluke pisanim putem prijavi Gradskoj upravi, u roku od osam dana od dana nastale promene,

2. svaku promenu koja se odnosi na taksi-vozilo pisanim putem prijavi Gradskoj upravi, u roku od osam dana od dana nastale promene,

3. u slučaju privremenog odnosno trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi-prevoza, pisanim putem obavesti Gradsku upravu u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva registru za privredne registre i Gradskoj upravi vrati taksi-legitimaciju taksi-vozila, taksi-legitimaciju taksi-vozača i nalepnicu.

IV TAKSI-STAJALIŠTA

Član 17

Taksi-stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su površine javne namene, određene za stajanje taksi-vozila u toku obavljanja taksi-prevoza.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuje Gradska uprava.

Član 18

Stajališta mogu da budu stalna, privremena i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene površine javne namene za organizovano obavljanje taksi-prevoza, odnosno za ukrcaj i iskrcaj putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Privremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi-vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: (II-34) "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" i dopunskom tablom: "osim za TAXI vozila" sa odobrenjem sa ispisanim ukupnim brojem taksi-mesta.

Član 19

O postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanju postojeće saobraćajne signalizacije i održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima, stara se Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 20

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju određen evidencioni broj i taksi-legitimacije iz člana 13. stav 3. ove odluke i koji imaju rešenje za njihovo korišćenje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana izdaje Gradska uprava na zahtev prevoznika, u skladu sa programom iz člana 2. ove odluke, za godinu za koju se program donosi.

Na stajalištu se taksi-vozila postavljaju u skladu sa signalizacijom i u granicama obeleženih taksi-mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi-vozač je obavezan da bude u svom taksi-vozilu.

Taksi-vozač koji obavlja taksi-prevoz ne može taksi-vozilo da postavi u okolini stajališta, na udaljenosti koja je manja od 100 m od njegove najbliže spoljne ivice.

Taksi-vozač iz stava 5. ovog člana ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena aktom Gradske uprave za linijski prevoz putnika, kao ni javna parkirališta na teritoriji Grada Novog Sada.

V NAČIN RADA TAKSI-VOZAČA

Član 21

Za vreme vršenja usluga taksi-prevoza, taksi-vozač kod sebe mora da ima:

1. važeću nalepnicu,

2. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozila,

3. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozača,

4. rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi-prevoza,

5. rešenje o korišćenju stajališta, kada se zatekne na stajalištu,

6. polisu osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim se upravlja i

7. dokaz o obaveznom socijalnom osiguranju (overene fotokopije obrazaca M-2 i M-3 A).

Član 22

Taksi-vozač može taksi-prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra, ili na zaustavljanje putnika u skladu sa zakonom.

Putnik može da koristi taksi-vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 23

Putnik može da odbije da uđe u taksi-vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi-vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 24

Taksi-vozač je dužan da u slobodno taksi-vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi-vozila.

Taksi-vozač nije dužan da u taksi-vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se ugrozila bezbednost i zdravlje ljudi, isprljalo ili oštetilo taksi-vozilo.

Taksi-vozač ne sme da primi u taksi-vozilo decu do šest godina bez pratioca.

Taksi-vozilom ne mogu se bez pristanka taksi-vozača prevoziti kućni ljubimci.

Član 25

Taksi-vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi-prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi-vozač je obavezan da za vreme taksi-prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima), da mu je odeća prikladna (duge pantalone, košulja i cipele), da ne puši u taksi-vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojne droge.

Član 26

Taksi-vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

U slučaju da taksi-vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi-prevoza.

Član 27

Taksi-vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

VI TAKSI-TABLA

Član 28

Taksi-tabla služi za identifikaciju taksi-vozila na prednjoj i zadnjoj strani i sadrži:

- natpis "TAXI",

- evidencioni broj,

- grb Grada.

Taksi-table vozila prevoznika koji su članovi udruženja, sadrže, pored podataka iz stava 1. ovog člana i naziv udruženja.

Taksi-vozač je dužan da taksi-tablu drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Na taksi-tabli ne mogu se postavljati reklamno-propagandne poruke.

Ukoliko taksi-vozač taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi-prevoza, dužan je da taksi-tablu privremeno skine sa taksi-vozila.

Član 29

Taksi-vozila mogu koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika isključivo za kretanje.

VII CENA USLUGE ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 30

Cenu usluge za obavljanje taksi-prevoza čini zbir pojedinačnih cena, i to: za start, po jednom pređenom kilometru, po vremenu čekanja, po dolasku na adresu po pozivu i po komadu prtljaga koji se prevozi, koje se određuju u zavisnosti od doba dana i noći, od dana u nedelji i područja na kome se vožnja obavlja.

Ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife po kojoj mora da se obavlja taksi-prevoz na teritoriji Grada Novog Sada aktom utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada.

Na ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife, prevoznici ne mogu da daju popust.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 kg.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 30 kg, putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi-prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da isti plati.

Član 31

Taksi-vozač je dužan da putniku izda overen taksi-račun o pruženoj usluzi.

Taksi-račun sadrži sledeće podatke:

1. podatke o prevozniku (naziv preduzetnika, odnosno poslovno ime privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kao i ime i prezime taksi-vozača),

2. registarski broj taksi-vozila,

3. redni broj računa,

4. datum i vreme izdavanja,

5. pređene kilometre,

6. vreme i mesto početka i kraja vožnje,

7. cenu po taksimetru, doplatu i ukupnu cenu, i

8. potpis i pečat.

U slučaju da taksi-vozač na zahtev putnika ne izda putniku taksi-račun iz stava 1. ovog člana, na kraju vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi-prevoza.

Član 32

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi-prevoz, taksi-vozaču pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi-prevoza, osim u slučaju kvara taksi-vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi-vozila, taksi-vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi-prevoza drugim taksi-vozilom.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI-PREVOZA

Član 33

Rešenje iz člana 13. stav 3. ove odluke, koje je izdato preduzetniku, prestaje da važi, u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. ako prestane da ispunjava neki od uslova utvrđenih zakonom i članom 6. ove odluke i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada preduzetnika.

Privrednom društvu odnosno drugom pravnom licu prestaje važnost rešenja iz člana 13. stav 3. ove odluke, u slučaju:

1. odjave iz registra privrednih subjekata;

2. da prestane da ispunjava uslove predviđene zakonom i članom 8. ove odluke i

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica.

Član 34

U slučajevima iz člana 33. ove odluke Gradska uprava doneće rešenje o prestanku važenja rešenja iz člana 13. stav 3. ove odluke.

IX NADZOR

Član 35

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove putem saobraćajnog inspektora i komunalnog policajca.

Prevoznik i taksi-vozač su dužni da saobraćajnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku koji saobraćajni inspektor odredi, dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Član 36

Saobraćajni inspektor u vršenju poslova inspekcijskog nadzora ima dužnost i ovlašćenja utvrđena zakonom kojim se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju, odnosno može da:

- isključi taksi-vozilo kojim se vrši taksi-prevoz protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme taksi-legitimaciju taksi-vozača, taksi-legitimaciju taksi-vozila i saobraćajnu dozvolu u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja taksi-vozila istog prevoznika, u trajanju od pet dana,

- privremeno oduzme taksi-vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda potvrdu o oduzimanju taksi-vozila,

- ukloni taksi vozilo u slučaju da se taksi-vozač ne nalazi u taksi vozilu.

Član 37

Privremeno oduzeto taksi-vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa čuva se, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku prevoznika.

Čuvanje i postupanja sa taksi-vozilom iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa aktom o načinu oduzimanja, čuvanja i postupanja sa taksi-vozilom koji propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Član 38

Ukoliko saobraćajni inspektor, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni inspekcijski organ.

Član 38a

U vršenju komunalno policijskog posla, pored zakonskih ovlašćenja komunalni policajac je ovlašćen da izrekne mandatnu kaznu propisanu ovom odlukom, kao i da podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

X KAZNENE ODREDBE

Član 39

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tač. 1.-8. ove odluke,

2. postupi suprotno članu 6. stav 2. ove odluke,

3. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 10. stav 5. ove odluke,

4. obavlja delatnost taksi-prevoza putnika taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. st. 1. i 2. ove odluke,

5. ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. st. 1, 2. i 5. ove odluke za taksi-vozilo pre isteka važnosti rešenja iz člana 11. stav 1. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 11. stav 4. ove odluke,

7. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 12.),

8. taksi-tabla taksi-vozila nije u skladu sa članom 28. ove odluke,

9. koristi stajalište suprotno članu 20. ove odluke, i

10. naplati naknadu za obavljanje taksi-prevoza suprotno članu 30. ove odluke.

Član 40

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 8. ove odluke, osim člana 6. stav 1. tačka 9. ove odluke,

2. ako postupi suprotno članu 9. stav 3. ove odluke,

3. obavlja delatnost taksi-prevoza putnika taksi-vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. st. 1. i 2. ove odluke,

4. ne izvrši tehnički pregled taksi-vozila u roku utvrđenom članom 10. stav 5. ove odluke,

5. ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. st. 1. i 2. ove odluke za taksi-vozilo pre isteka važnosti rešenja iz člana 11. stav 1. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 11. stav 4. ove odluke,

7. ne osigura putnike i prtljag od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu (član 12.),

8. ne obezbedi taksi-vozaču, dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke, koju za vreme vršenja usluga taksi-prevoza taksi-vozač mora da ima kod sebe,

9. taksi-tabla vozila nije u skladu sa članom 28. ove odluke i

10. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 41

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, ako ne ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Član 42

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi-legitimacija vozača i taksi-legitimacija vozila (član 16.),

2. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 24. stav 1.),

3. ako u taksi-vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 24. stav 3.),

4. ne postupi u skladu sa članom 26. ove odluke,

5. putnika ne preveze najkraćim putem (član 27.),

6. na taksi-tabli postavi reklamno propagandne poruke (član 28. stav 4.),

7. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 28. stav 5.),

8. naplati naknadu za obavljanje taksi-prevoza suprotno članu 30. ove odluke,

9. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 31. ove odluke,

10. ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke i

11. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Član 43

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ako:

1. ne prijavi promenu podataka koje sadrže taksi-legitimacija taksi-vozača i taksi-legitimacija taksi-vozila (član 16.),

2. odbije da primi putnika u taksi-vozilo (član 24. stav 1.),

3. ako u taksi-vozilo primi decu do šest godina bez pratioca (član 24. stav 3.),

4. ne postupi u skladu sa članom 26. ove odluke,

5. putnika ne preveze najkraćim putem (član 27.),

6. taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine taksi-tablu (član 28. stav 5.),

7. naplati naknadu za obavljanje taksi-prevoza suprotno članu 30. ove odluke,

8. putniku ne izda, odnosno izda račun koji ne sadrži podatke iz člana 31. ove odluke,

9. ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke i

10. ne postupi u skladu sa članom 35. stav 3. ove odluke.

Član 44

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja delatnost taksi-prevoza suprotno članu 11. stav 4. ove odluke,

2. koristi stajalište suprotno članu 20. ove odluke,

3. za vreme vršenja usluga taksi-prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke,

4. ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbom člana 25. ove odluke i

5. ne osvetli taksi-tablu kada je vozilo slobodno (član 28. stav 3.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara, na licu mesta, kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 45

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako u slučaju privremenog odnosno trajnog prekida obavljanja delatnosti taksi-prevoza, Gradskoj upravi ne vrati taksi-legitimaciju vozila i taksi-legitimaciju taksi-vozača (član 16. tačka 3).

Za prekršaj iz stava 1. kazniće se taksi-vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara u slučaju da Gradskoj upravi ne vrati taksi-legitimaciju vozača.

Član 46

Preduzeće kome je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 19. ove odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju na stajalištima, ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u Preduzeću, za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Prevoznici koji su registrovani za obavljanje delatnosti taksi-prevoza u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 48/2005), dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama člana 6. stav 1. tač. 3, 4, 5, 8. i 9. čl. 8, 10, 12. i 14. ove odluke i izvrše zamenu taksi-legitimacije vozača iz člana 15. ove odluke i nalepnice iz člana 11. ove odluke, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Ukoliko prevoznik ne uskladi svoje poslovanje u skladu sa stavom 1. ovog člana, Gradska uprava, obavestiće registar privrednih subjekata, da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza.

Član 48

Postupak za dodelu evidencionog broja i taksi-legitimacija, koji je započet, a po kome nije doneto rešenje do dana stupanja na snagu ove odluke, nastaviće se u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 49

Do donošenja akata iz člana 7. ove odluke, primenjivaće se akta doneta na osnovu Odluke o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 48/2005).

Član 50

Gradska uprava izradiće obrazac taksi-legitimacije taksi-vozila, taksi-legitimacije taksi-vozača iz čl. 14. i 15. ove odluke i cenovnika iz člana 10. ove odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove izradiće obrazac nalepnice iz člana 11. ove odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 51

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 48/2005).

Član 52

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o auto-taksi prevozu putnika

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 15/2010)

Član 24

Prevozniku koji do stupanja na snagu ove odluke ne uskladi svoje poslovanje sa odredbama Odluke o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2009), Gradska uprava doneće rešenje o oduzimanju evidencionog broja.

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o auto-taksi prevozu putnika

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 24/2011)

Član 9

Gradsko veće Grada Novog Sada u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke dužno je da donese akt iz člana 30. stav 2. ove odluke.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".