ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU STICANJA PRAVA NA UPLATU DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICE KOJE JE STEKLO STATUS LICA KOJE SAMOSTALNO OBAVLJA UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 32/2011)

 

Član 1

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosi) za lice koje je steklo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, iz sredstava budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 2

Lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, u smislu zakona kojim se uređuje oblast kulture je: samostalni umetnik, samostalni stručnjak u kulturi, samostalni izvođač kulturnih programa i samostalni saradnik u kulturi.

Samostalni umetnik jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Samostalni stručnjak u kulturi jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja obavlja naučnoistraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne, producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Samostalni izvođač kulturnih programa u muzičkim i scenskim delatnostima je fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Samostalni saradnik u kulturi jeste fizičko lice koje samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 3

Pravo na uplatu doprinosa može da ostvari lice iz člana 2. ove odluke kome je, u skladu sa zakonom, reprezentativno udruženje u kulturi kod koga je to lice uvedeno u evidenciju, utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost, i ako ispunjava sledeće uslove:

- da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad),

- da mu je nadležna poreska uprava utvrdila obavezu plaćanja doprinosa u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao licu koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- da ukupan prihod koji je ostvarilo u prethodnoj godini ne prelazi iznos prosečne godišnje zarade u Republici Srbiji, isplaćene u prethodnoj godini, i

- da nema u svojini nepokretnosti, osim one u kojoj stanuje.

Član 4

Lice iz člana 2. ove odluke podnosi zahtev za sticanje prava na uplatu doprinosa Gradskoj upravi za kulturu (u daljem tekstu: Gradska uprava), na obrascu koji propisuje Gradska uprava.

Član 5

Uz zahtev iz člana 4. ove odluke, prilaže se i:

- uverenje reprezentativnog udruženja u kulturi o statusu lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost,

- uverenje o prebivalištu,

- overena fotokopija lične karte i radne knjižice,

- rešenje nadležne poreske uprave o utvrđivanju akontacionog zaduženja doprinosa za socijalno osiguranje za tekuću godinu, odnosno konačnog zaduženja doprinosa za prethodnu godinu,

- uverenje nadležne poreske uprave o posedovanju imovine fizičkih lica, i

- potvrda nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o podnetoj prijavi, promeni, odjavi na obavezno socijalno osiguranje (obrazac M-A).

Član 6

O pravu na uplatu doprinosa za lice iz člana 2. ove odluke, rešava Gradska uprava.

Član 7

Uplata doprinosa za lice koje je steklo pravo na uplatu doprinosa u skladu sa odredbama ove odluke, vrši se preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod koga je to lice uvedeno u evidenciju.

Član 8

Odobravanje i isplata sredstava iz budžeta Grada reprezentativnom udruženju u kulturi na ime doprinosa za lica iz člana 2. ove odluke, vrši se davanjem dotacija, u skladu sa pojedinačnim aktima Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 9

Doprinosi za lice iz člana 2. ove odluke, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada, obračunavaće se i isplaćivati na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za osiguranike samostalne umetnike, u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Član 10

Reprezentativno udruženje u kulturi dužno je da u roku od 15 dana od dana prenosa sredstava iz budžeta Grada, izvrši uplatu doprinosa za lice iz člana 2. ove odluke nadležnoj poreskoj upravi, i dokaz o uplati dostavi Gradskoj upravi.

Član 11

Ukoliko dođe do promene činjenica od značaja za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa, lice iz člana 2. ove odluke dužno je da prijavi nastalu promenu Gradskoj upravi najkasnije 15 dana od nastanka promene.

Član 12

Do utvrđivanja statusa reprezentativnog udruženja u kulturi, prenos sredstava iz budžeta Grada za doprinose za lica iz člana 2. ove odluke, vršiće se umetničkim udruženjima utvrđenim Zakonom o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 39/93 i 42/98).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".