ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 18/2009 i 20/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti upravljanja, korišćenja, održavanja javnih parkirališta, način uklanjanja nepropisno parkiranih vozila na javnim parkiralištima i ostalim javnim površinama, nadzor nad sprovođenjem ove odluke i prekršajne mere a naročito:

- vrsta, obim i kvalitet usluga,

- način obezbeđivanja kontinuiteta u vršenju usluga,

- prava i obaveze preduzeća ili preduzetnika kojem su poslovi povereni,

- način naplate cene za komunalne usluge kao i prava korisnika u slučaju nepružanja ili nekvalitetnog pružanja usluge,

- način postupanja i ovlašćenja grada u slučaju prekida ili poremećaja u pružanju usluga kao i - operativne mere koje preduzima Preduzeće kojem su poslovi povereni,

- organ za upravni i inspekcijski nadzor.

Član 2

Komunalna delatnost upravljanja, korišćenja, održavanja javnih parkirališta i, uklanjanje nepropisno parkiranih vozila na javnim parkiralištima i ostalim javnim površinama obavlja javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik koje je skupštinskom odlukom povereno obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 3

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje:

1. trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju delatnosti;

2. obim i vrsta usluga, kojim se obezbeđuje potreban nivo u zadovoljavanju potreba korisnika;

3. odgovarajući kvalitet usluga, sigurnost korisnika u pogledu dobijanja usluga, i pouzdanost u pružanju usluga;

4. razvoj i unapređenje kvaliteta i asortimana usluga, unapređivanje organizacije rada, efikasnosti i drugih uslova pružanja usluga;

5. mere zaštite i obezbeđenja objekata, uređaja i instalacija i zaštite životne sredine;

6. stalnu funkcionalnost objekata, opreme i uređaja za pružanje usluga. (Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke).

II JAVNA PARKIRALIŠTA

Član 4

Javna parkirališta u smislu odredaba ove Odluke su javne površine određene za parkiranje vozila, sa propisanim režimom korišćenja i plaćanja naknade za korišćenje.

Javna parkirališta, u zavisnosti od vrste parkirališta i utvrđenog režima korišćenja istog, mogu se koristiti za parkiranje:

1. bicikala,

2. motocikala i bicikala sa motorom,

3. putničkih automobila,

4. autobusa,

5. teretnih motornih vozila i priključnih vozila.

Javna parkirališta mogu biti uređena kao kombinovana za parkiranje više vrsta vozila.

Član 5

Javnim parkiralištem, u smislu odredbe ove Odluke, ne smatraju se posebni prostori za parkiranje vozila koji pripadaju određenom objektu (preduzeća, ustanove, stambene zgrade i dr.) i koriste se kao parkirališta posebne namene.

Parkirališta posebne namene se mogu ustupiti Preduzeću, koje će te prostore urediti i koristiti kao javna parkirališta.

Član 6

Javna parkirališta rešenjem utvrđuje organ gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Član 7

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta javna parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje vozila.

Posebna javna parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila a kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom i postavljanjem objekata za naplatu.

Član 8

Javna parkirališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Privremena javna parkirališta su javne površine, privremeno uređene za parkiranje vozila.

Gradski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja može za potrebe održavanja javnih skupova, sportskih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija i priredbi, odrediti i druge javne površine kao povremena javna parkirališta.

Član 9

Uslove korišćenja javnih parkirališta svojim aktom određuje Preduzeće.

Akt iz stava 1. ovog člana podleže saglasnosti nadležnog gradskog organa.

Uslovi korišćenja javnih parkirališta obuhvataju zone, propisano vreme korišćenja parking mesta, odnosno vremensko ograničenje korišćenja parking mesta, visinu naknade, način parkiranja i kategorije vozila koja se mogu parkirati.

Član 10

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja, kao i posebni uslovi obeležavanja i veličine prostora za parkiranje vozila za osobe sa invaliditetom.

Preduzeće koje upravlja javnim parkiralištima obezbeđuje obeležavanje (horizontalnom i vertikalnom signalizacijom) i održavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom nakon dobijene saglasnosti nadležne uprave za poslove saobraćaja.

Javna parkirališta sa naplatom mora da imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zone, kategorije vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta i radno vreme.

Član 11

O obeležavanju opštih i posebnih parkirališta kao i održavanju istih stara se Preduzeće.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 12

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila na javnim parkiralištima.

III KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 13

Javna parkirališta, se koriste za parkiranje vozila pravnih i fizičkih lica (u daljem tekstu: Korisnik).

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove Odluke koje se odnose na naplatu naknade za korišćenje parkirališta, smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Preduzeće je obavezno da na javnim parkiralištima u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila za osobe sa invaliditetom. Preduzeće je dužno da obezbedi najmanje jedno mesto na javnim parkiralištima gde se vrši naplata.

Kategorija osoba sa invaliditetom koje mogu koristiti parkirališta iz stava 3. ovog člana, i sama lica, odrediće svojim aktom organ gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja na predlog organa gradske uprave nadležnog za boračko invalidsku zaštitu i socijalno staranje.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Nalepnicu za obeležavanje ove kategorije korisnika izdaje Preduzeće.

Član 14

Posebna i opšta parkirališta se mogu, izuzetno, privremeno koristiti za druge namene uz pismenu saglasnost Preduzeća (za potrebe auto-škole, zabavnih i sportskih manifestacija i dr.).

Član 15

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske Republike Srbije, vatrogasne službe, vozila javnih komunalnih preduzeća kao i vozila organa inspekcije lokalne samouprave ne plaćaju uslugu parkiranja za vreme sprovođenja službene intervencije ili inspekcijskog nadzora.

Član 16

Fizička lica (stanari), mogu javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici.

Prostor, uslove i broj parking mesta za povlašćene korisnike utvrđuje svojim aktom Preduzeće.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu, koja omogućava korišćenje slobodnog parking mesta na određenom parkiralištu ili zoni.

Fizičkom licu se može izdati najviše jedna povlašćena parking karta.

Povlašćenu parking kartu povlašćeni korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je karta izdata.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 17

Preduzeće odlukom može odobriti rezervaciju parking mesta na javnom parkiralištu državnim organima, organima gradske uprave, javnim službama, stranim predstavnicima, drugim pravnim i fizičkim licima, preduzetnicima i za osobe sa invaliditetom u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, vremena korišćenja i drugih okolnosti od značaja, po važećem cenovniku. Uslove rezervacije svojim aktom utvrđuje Preduzeće.

Preduzeće će, u skladu sa rešenjem organa gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja o određivanju taksi stajališta, obezbediti korišćenje otvorenih parkirališta za potrebe taksi stajališta.

Naknada za korišćenje taksi stajališta se utvrđuje aktom Preduzeća iz člana 9. i Cenovnikom iz člana 18. ove Odluke.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 35. stav 1. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 2. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 3. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 4. ove Odluke)

Član 18

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu koju utvrđuje Preduzeće za određeno vreme korišćenja.

Korišćenje obeleženog mesta za osobe sa invaliditetom je besplatno.

Saglasnost na Cenovnik i uslove korišćenja javnih parkirališta Preduzeća daje nadležni gradski organ.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 19

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

A) plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način i prema važećem cenovniku po započetom času.

B) postupa u skladu sa ograničenjem vremena korišćenja parking mesta utvrđenim aktom iz člana 18. ove Odluke koristi parking mesto u skladu sa postavljenom saobraćajnom signalizacijom, vertikalnom i horizontalnom kojom je označeno parking mesto.

G) u roku od 15 (petnaest) minuta od momenta zaustavljanja vozila na parkiralištu plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način i prema važećem cenovniku po započetom času ili da u tom roku ukloni vozilo sa parkirališta.

D) do isteka plaćenog vremena parkiranja a u skladu sa članom 8. i članom 9. ove Odluke ukloni vozilo sa parkirališta.

Đ) prilikom parkiranja vozač je dužan da vozilo parkira na jednom parking mestu predviđenim za parkiranje te vrste vozila.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 35. stav 1. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 2. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 3. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 4. ove Odluke)

IV NAPLATA PARKIRANJA

Član 20

Za korišćenje usluge parkiranja korisnik je dužan da u vozilu poseduje važeću parking kartu ili plati elektronskim putem što se evidentira od strane Preduzeća.

Korisnik opšteg parkirališta dužan je da:

A) istakne kupljenu parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona, i

B) koristi ispravno parking kartu, i u nju unese tačne podatke.

Isticanjem parking karte odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu ako se plaćanje vrši elektronskim putem i kupovinom parking karte, korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta i stiče pravo korišćenja parking mesta. (Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 35. stav 1. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 2. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 3. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 4. ove Odluke)

Član 21

Kontrolu parkiranja odnosno ispravnost korišćenja javnih parkirališta vrše ovlašćeni kontrolori Preduzeća.

Kontrolori Preduzeća imaju službenu legitimaciju i nose službena odela.

Preduzeće izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela. (Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 22

Korisnik koji postupa suprotno odredbama članova 17, 18. i 19. ove Odluke, dužan je da kao naknadu štete Preduzeću plati kaznene penale u vidu doplatne karte prema važećem cenovniku privrednog preduzeća.

Korisniku iz člana 1. ovog člana može se izdati samo jedna doplatna karta u jednom danu.

Preduzeće ima pravo da za vozilo za koje po svojoj evidenciji ima neplaćenu doplatnu kartu izvrši postavljanje uređaja kojim se sprečava odvoženje vozila korisnika do izmirenja dospelih obaveza prema preduzeću.

Preduzeće je dužno da na vozilo na kojem su postavljeni uređaji kojima se sprečava odvoženje vozila, ispod brisača na prednjem vetrobranskom staklu vidno istakne obaveštenje da su na vozilu postavljeni uređaji, kao i broj telefona na koji može da se pozove ovlašćeni radnik preduzeća koji će nakon što je korisnik izmirio obaveze (izvršio uplatu) ukloniti uređaje koji su postavljeni na vozilu.

Ukoliko se vlasnik ne pojavi u toku radnog vremena naplate parkiranja, vozilo na kojem su postavljeni uređaji kojima se sprečava odvoženje vozila, biće prebačeno specijalnim vozilom "paukom" na za to određeno mesto, pri čemu se prilikom preuzimanja vozila plaćaju i troškovi usluge vozila "pauk".

Nalog za plaćanje doplatne karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku pričvršćuje ga za vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaja na valjanost i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkiranja dužan je postupiti po primljenom nalogu i platiti doplatnu kartu u roku od 8 (osam) dana na način naznačen u nalogu.

U slučajevima da kontrolor Privrednog društva nije u mogućnosti da korisniku uruči nalog za plaćanje doplatne karte, ili da ga pričvrsti na vozilo korisnika, dobijanjem opomene po nalogu smatraće se da je korisnik obavešten o tome da su se stekli uslovi za primenu odredaba člana 22. stav 6. ove Odluke.

V ZABRANE

Član 23

Na javnim parkiralištima i drugim javnim površinama zabranjeno je:

1. parkiranje i zaustavljanje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji (parkiranje rezervisanom parking mestu, ometanje korišćenja parkirališta i dr.),

2. parkiranje i zaustavljanje neregistrovanog vozila,

3. ostavljanje neispravnog, napuštenog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

4. vršiti zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5. na parking mestu postavljati ograde ili slične prepreke,

6. pranje i popravku vozila, ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na parkiralište, zamašćivanje mazivima ili drugim sličnim materijalima, prosipanje, ostavljanje ili bacanje materijala, predmeta i smeća,

7. parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno,

8. parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje u datoj zoni,

9. obavljanje drugih radnji koje utiču na nesmetano funkcionisanje parkiranja kao komunalne delatnosti od opšteg interesa,

10. parkiranje i zaustavljanje vozila na parkiralištima predviđenim za osobe sa invaliditetom, kao i na rezervisanim parking mestima ukoliko korisnik ne spada u navedene kategorije.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 35. stav 1. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 2. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 3. ove Odluke), (Kažnjivo članom 35. stav 4. ove Odluke)

VI UKLANJANJE NEPROPISNO PARKIRANIH VOZILA SA JAVNIH PARKIRALIŠTA I VOZILA SA JAVNIH POVRŠINA

Član 24

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa javnih parkirališta i drugih javnih površina iz člana 23. kao i vozila korisnika koji su postupili protivno članu 22. stav 6. Odluke vrši Preduzeće.

Nalog za uklanjanje vozila sa javnog parkirališta izdaje ovlašćeno lice Preduzeća - kontrolor uz izradu zapisnika, sa opisom činjeničnog stanja i vremenom početka uklanjanja vozila.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 25

1. Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa zelenih i drugih javnih površina vrši Preduzeće uz saglasnost nadležnog organa gradske uprave za inspekcijske poslove.

2. Uklanjanje vozila sa saobraćajnih površina u smislu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima vrši Preduzeće po nalogu saobraćajne policije na sledeći način:

Ukoliko policijski službenik u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko vozač nije prisutan na licu mesta iz stava 1. ovog člana policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Primerak rešenja o nalaganju uklanjanja vozila postavlja se na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču. Naknadno uklanjanje ili uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost njegove dostave.

Ukoliko policijski službenik i nadležni inspekcijski organ u kontroli saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, doneće rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Rešenje se dostavlja licu koje obavlja uklanjanje vozila koje isto postavlja na vidno mesto vozila i time se smatra da je isto uručeno vozaču.

Ukoliko vozač, u roku određenim rešenjem iz stava 2. ovog člana, ne ukloni vozilo, policijski službenik će ukloniti vozilo na za to određeno mesto, o trošku vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Policijski službenik, odnosno zaposleni u organu jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove saobraćaja, na način predviđen u prethodnim stavovima ovog člana, postupaće i kada u kontroli saobraćaja na putu, odnosno mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila zatekne odbačeno vozilo.

Obavljanje poslova uklanjanja vozila iz stava 1. ovog člana organ jedinice lokalne samouprave može poveriti pravnom licu ili preduzetniku koji ispunjava propisane uslove za to.

Pravno lice, odnosno preduzetnik iz stava 5. ovog člana su odgovorni za sve nastale štete od započinjanja uklanjanja do preuzimanja vozila od strane vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Uklanjanje vozila će se prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da ukloni vozilo.

U slučaju iz stava 7. ovog člana vozač snosi troškove prethodno preduzetih radnji.

Bliže propise o uslovima koje mora da ispunjava pravno lice koje vrši uklanjanje vozila iz ovog člana, kao i o načinu uklanjanja i čuvanja vozila, propisanim evidencijama o uklonjenim vozilima i preduzetim radnjama na uklanjanju donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada određuje visinu naknade za uklanjanje vozila na predlog ministarstva nadležnog za trgovinu i usluge.

Lokalna samouprava ne može svojom odlukom da odredi veću visinu naknade za uklanjanje vozila nego što je to propisano odlukom Vlade.

Lice koje vrši uklanjanje, odnosno premeštanje vozila ne sme odrediti veću visinu naknade za uklanjanje vozila nego što je to propisano odlukom Vlade.

Član 26

Uklonjena vozila odnose se i čuvaju na predviđenom prostoru za čuvanje vozila.

Pravno lice, odnosno preduzetnik su odgovorni za sve nastale štete od započinjanja uklanjanja do preuzimanja vozila od strane vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

Član 27

Korisnik vozila dužan je da Preduzeću plati:

troškove uklanjanja vozila

troškove skladištenja i čuvanja vozila.

Uklonjeno vozilo korisnik može preuzeti sa prostora predviđenog za čuvanje vozila pod sledećim uslovima:

da se identifikuje i evidentira kao korisnik uklonjenog vozila ispuni obaveze iz člana 27. stav 1. tačka 1. i 2. ove Odluke.

VII OBEZBEĐENJE KVALITETA I KONTINUITETA U VRŠENJU USLUGA

Član 28

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbedi trajno i nesmetano pružanje usluga korisnicima, i u skladu sa odredbama ove Odluke obezbedi propisani obim, vrstu i kvalitet usluge.

Preduzeće je dužno da opštinskom organu nadležnom za komunalne poslove dostavi program rada za narednu godinu i izveštaj o poslovanju za predhodnu godinu.

Preduzeće je dužno da na osnovu pisanog naloga gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove, vrši vanredne poslove uz obezbeđenje novčanih sredstava za poverene poslove iz ove komunalne delatnosti.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 29

Ako usled više sile, ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti, dođe do poremećaja ili prekida u pružanju usluge, Preduzeće mora bez odlaganja preduzeti mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida ili na drugi način obezbediti zadovoljavanje potreba korisnika.

Mere koje Preduzeće preduzima u slučajevima iz stava 1. ovog člana su:

1. radno angažovanje zaposlenih na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u pružanju usluge, kao i angažovanje trećih lica

2. hitne popravke uređaja kojima se obezbeđuje obavljanje delatnosti, kao i

3. zaštita komunalnih objekata i uređaja od daljih kvarova ili havarije

4. preduzima i druge mere koje utvrdi nadležni organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove i poslove komunalne inspekcije

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 30

Preduzeće je dužno da u slučaju prekida u obavljanju usluga nastalog u slučaju nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka, o tome obavesti organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

Član 31

Kada nadležni organ gradske uprave primi obaveštenje o prekidu, odnosno smanjenom obimu pružanja usluga, dužan je da bez odlaganja:

1. naredi mere zaštite objekata koji su ugroženi

2. preduzme mere i naloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za pružanje usluge

3. angažuje drugo preduzeće ili preduzetnika za pružanje usluge do otklanjanja poremećaja

4. utvrdi razloge i odgovornost za prekid, odnosno poremećaj u pružanju usluge, kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

Član 32

U slučaju prekida usled štrajka Preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa aktom Preduzeća na koji saglasnost daje nadležni gradski organ. Kad takav akt nije donet mogu se preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima.

(Nepostupanje po odredbama ovog člana kažnjivo članom 34. ove Odluke)

VIII NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke, odluka i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i staranje o obezbeđivanju i izvršenju ugovornih obaveza, vršiće Gradska uprava za urbanizam, građevinske, komunalno-stambene poslove, saobraćaj i puteve.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke, odluka i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i nad obavljanjem ove komunalne delatnosti vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Leskovca, preko komunalnog policajca koji ima ovlašćenja da preduzima preventivne mere propisane Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako Preduzeće ili ovlašćeni radnik preduzeća ne postupa ili postupa suprotno odredbama člana 3. stav 1, člana 11, 13. stav 3. i 4, 16, 18, 21, 24, 28, 29, 30. i 32. ove Odluke.

Član 35

Novčanom kaznom od 5.000 do 100.000 dinara kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:

1. koristi javno parkiralište suprotno odredbama člana 17,

2. koristi javno parkiralište suprotno odredbama člana 19,

3. ne postupi u skladu sa odredbama člana 20,

4. postupa suprotno zabranama iz člana 23. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara.

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku, propisane ovom odlukom, u tom postupku, pripadaju lokalnoj samoupravi grada Leskovca, na osnovu člana 6. tačka 9. Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006) i uplaćuju se na žiro račun broj 840-743341843-40, sa pozivom na broj po modelu 97 i 21-0580.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 20/07 od 26.10.2007. godine).