ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 28/2008 i 20/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se postupak i uslovi za postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekta na javnim površinama na teritoriji grada Leskovca.

Član 2

Manji montažni objekti koji se u smislu ove Odluke mogu postavljati na javnim površinama su: kiosci, letnje bašte, pokretne tezge i sl. kao i sami aparati i uređaji koji služe za pružanje određenih zanatskih i uslužnih delatnosti i za zadovoljavanje drugih potreba građana.

Član 3

Javne površine na kojima se mogu postavljati manji montažni objekti predstavljaju javno građevinsko zemljište određeno posebnim zakonom.

Izuzetno manji montažni objekti mogu se postavljati i na ostalom građevinskom zemljištu (van javne površine) ukoliko je takva promena stanja u prostoru u skladu sa urbanističkim planom i mogućnostima konkretnog prostora.

Član 4

Uslovi i način postavljanja manjih montažnih objekata na javnim površinama određuje se programom privremenog korišćenja javnih površina (u daljem tekstu: Program), koji donosi Gradsko veće grada Leskovca. Program naročito sadrži:

- katastarske podatke i prostorna obeležja javne površine sa konkretnim lokacijama za postavljanje manjih montažnih objekata;

- urbanističke i tehničke uslove za postavljanje manjih montažnih objekata sa uslovima priključenja na infrastrukturu;

- vrstu i namenu manjeg montažnog objekta sa optimalnim rokom za postavljanje po svakoj lokaciji;

- način, postupak i vreme davanja u zakup građevinskog zemljišta - javne površine (samo za kioske);

- postupanje nadležnih organa i službi u vezi rešavanja statusa postojećih kioska na javnim površinama koji su pod različitim uslovima postavljeni ranije.

Član 5

Postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama kada Program nije donet i u naseljima grada koja nisu obuhvaćena Programom, osim za kioske, neposredno usmerava i odobrava organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove i u skladu sa mogućnostima konkretnog prostora.

U slučaju iz prethodnog stava manji montažni objekti ne mogu se postavljati:

- na trotoarima širine do 2,5 m;

- u parkovima, travnjacima i stazama oko njih, osim na izgrađenim platoima kada postavljanje ne bi zahtevalo seču i uklanjanje rastinja;

- pored stambenih i poslovnih zgrada ako bi se postavljanjem oduzela prirodna svetlost ili na drugi način otežalo ili onemogućilo korišćenje i održavanje tih objekata.

Član 6

Organ nadležan za izdavanje odobrenja za postavljanje manjih montažnih objekata obavezan je da vodi registar izdatih odobrenja sa osnovnim podacima o licu kome je izdato odobrenje, vrsti, nameni i lokaciji objekta i rokom važnosti odobrenja.

Javno preduzeće koje je izdalo u zakup građevinsko zemljište radi postavljanja kioska obavezno je da vodi registar zaključenih ugovora koji sadrže naročito rokove trajanja zakupa.

II KIOSCI

Član 7

Kiosk je montažno-demontažni objekat koji služi za obavljanje trgovinske i zanatsko-uslužne delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu, i koji može da se priključi na odgovarajuću infrastrukturu.

Član 8

Kiosci na javnim površinama se postavljaju sa unapred utvrđenim vremenom trajanja - rokom, koji ne može da bude duži od 5 godina od dana izdavanja odobrenja.

Konkretni rokovi utvrđuju se Programom u skladu sa potrebama konkretnog prostora i planiranim aktivnostima na uređivanju građevinskog zemljišta.

Član 9

Radi davanja u zakup javne površine za postavljanje kioska prethodno se sprovodi postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu.

Član 10

Nakon isteka određenog roka za postavljanje kioska predmetni prostor u skladu sa Programom može da se ponovno izda u zakup za istu namenu i po postupku iz člana 8. ove Odluke.

Član 11

Na zahtev lica koje je zaključilo ugovor o zakupu javne površine organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove izdaje odobrenje za postavljanje kioska. Sastavni deo odobrenja su i urbanistički, tehnički i drugi uslovi određeni Programom za konkretnu lokaciju.

Član 12

Odobrenje za postavljanje kioska na javnim površinama u naseljima koja nisu obuhvaćena Programom kao i na javnim površinama čiji korisnik nije grad, izdaje se licu koje uz zahtev priloži:

- ugovor o zakupu javne površine zaključen sa javnim preduzećem koje se stara o građevinskom zemljištu odnosno sa drugim korisnikom javne površine,

- urbanističke uslove koje je prethodno korisniku zemljišta izdao gradski organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 13

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje kioska dužno je da postavi kiosk u skladu sa uslovima iz odobrenja i da kiosk koristi za namenu za koju je izdato odobrenje.

Član 14

Odobrenje za postavljanje kioska koje je izdato sa rokom - vremenom postavljanja prestaje da važi istekom roka za koje je izdato odobrenje. Vlasnik odnosno korisnik objekta je dužan da nakon isteka roka ukloni kiosk o svom trošku i bez naknade, u protivnom će uklanjanje da sprovede komunalna inspekcija.

Član 15

U slučaju privođenja prostora planiranoj nameni ili prilikom realizacije programa iz ove Odluke, kiosci koji su postavljeni sa odobrenjem bez utvrđenog roka trajanja ili sa određenim uslovom privremenosti (do realizacije urbanističkog plana, DUP-a i sl.), vlasnik odnosno korisnik kioska dužan je da objekat ukloni o svom trošku i bez naknade u roku koji odredi organ uprave nadležan za komunalne poslove. Ovaj rok ne može biti duži od 30 dana od dana prijema rešenja.

Ukoliko vlasnik odnosno korisnik kioska ne ukloni taj objekat u ostavljenom roku, uklanjanje kioska izvršiće komunalne inspekcija na teret vlasnika odnosno korisnika.

III LETNJE BAŠTE

Član 16

Letnja bašta je objekat namenjen ugostiteljskoj i poslastičarskoj delatnosti koji se postavlja pored poslovnog objekta ili prostorije u kojoj se ta delatnost obavlja.

Letnja bašta se sastoji od stolova, stolica, suncobrana, tende, ograde, žardinjera sa odgovarajućim biljnim zasadom.

U letnjoj bašti se ne mogu postavljati skara, šank ili drugi slični uređaji za pripremu hrane i pića, kao i muzički uređaji.

Član 17

Letnje bašte mogu se postavljati na trotoarima, trgovima, prolazima i drugim javnim površinama, u skladu sa uslovima iz ove Odluke. Letnje bašte postavljaju se u skladu sa dimenzijama konkretnog prostora ili zgrade u odnosu na regulacionu liniju i na udaljenosti ne većoj od 2,40 m od samog prostora objekta.

U objektu sa više ugostiteljskih lokala, korisniku lokala može se dozvoliti postavljanje letnje bašte srazmerno horizontalnoj veličini prostora koji koristi u objektu u odnosu na regulacionu liniju.

Član 18

Letnja bašta može da se postavi na trotoaru ako se obezbedi minimalna slobodna širina trotoara od 1,60 m za prolaz pešaka, a na mestima gde se vrši i parkiranje vozila i slobodna širina neophodna za parkiranje.

Minimalna udaljenost letnje bašte od ivice kolovoza mora da bude najmanje 0,50 m.

Minimalna slobodna širina trotoara za prolaz pešaka na mestima gde je velika prolaznost mora da iznosi najmanje 2,40 m.

Član 19

Letnje bašte ne mogu se postavljati:

- iznad priključaka, šahti i ostalih podzemnih objekata infrastrukture;

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometaju preglednost i u širini pešačkog prelaza;

- ispred kioska;

- na stajalištu javnog gradskog i prigradskog prevoza;

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište;

- na trasi protivpožarnog puta;

- na gradskim zelenim površinama.

Član 20

Letnje bašte mogu da se ograđuju ogradom koja se sastoji samo od žardinjera sa odgovarajućim biljnim zasadom. Ukupna visina ograde može da bude najviše 1 m.

Član 21

Nakon isteka važnosti odobrenja za postavljanje letnje bašte, vlasnik odnosno korisnik je dužan da objekat ukloni, u protivnom uklanjanje će se sprovesti od strane komunalne inspekcije na teret vlasnika odnosno korisnika.

Član 22

Odobrenje za postavljanje letnje bašte izdaje organ uprave nadležan za komunalne poslove. Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosilac prilaže rešenje o upisu u registar radnji za ugostiteljski objekat i skicu izgleda letnje bašte sa prikazom svih konstruktivnih i drugih elemenata.

Odobrenje za postavljanje letnje bašte sadrži naročito: opis prostora na kome se postavlja objekat, način uređenja prostora letnje bašte sa grafičkim prikazom svih elemenata, površinu koja se zauzima i vreme na koje se zauzima, posebne uslove u pogledu obezbeđenja ostalih funkcija javne površine.

Član 23

Odobrenje za postavljanje letnje bašte može da se izda samo za period od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Nakon isteka perioda iz stava 1. ovog člana, vlasnik odnosno korisnik može podneti zahtev organu uprave nadležnom za komunalne poslove, za prezimljavanje letnje bašte u periodu od 01.11. tekuće godine do 31.03. naredne godine.

Član 24

Organ koji je izdao odobrenje doneće po službenoj dužnosti rešenje o njegovom ukidanju pre isteka vremena važenja odobrenja ukoliko se letnja bašta ne postavi ili koristi u skladu sa uslovima iz odobrenja. Žalba protiv rešenja o ukidanju odobrenja ne zadržava započeto izvršenje u slučaju prinudnog uklanjanju objekta.

IV POKRETNE TEZGE, RASHLADNI UREĐAJI I POKRETNI APARATI

Član 25

Pokretne tezge, rashladni uređaji i pokretni aparati za pripremu i prodaju kokica i pomfrita, mogu da se postave na javnim površinama uz odobrenje nadležnog organa pod uslovima predviđenim ovom odlukom.

Član 26

Postavljanje pokretnih tezgi koje zauzimaju najviše do 2 m2 može da se odobri samo za prodaju semenki, suncokreta, pečenog i kuvanog kukuruza i kestenja; za prodaju CD-a; za prodaju i izlaganje knjiga i časopisa; za prodaju proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti i za prodaju cveća.

Pokretne tezge moraju biti tipskog izgleda i oblika koji će odlukom propisati Gradsko veće.

Član 27

Ispred poslovnog objekta mogu se u okviru registrovane delatnosti radnje postaviti rashladni uređaji ukupne površine do 3 m2.

Rashladni uređaji za prodaju upakovanog sladoleda mogu da se zasebno postavljaju na javnim površinama pod uslovom da zainteresovano lice uz zahtev za postavljanje priloži ugovor o korišćenju električnog priključka na susednom objektu i da se na taj način ne dovodi u opasnost okolni prostor i prolaz pešaka.

Član 28

Ispred poslovnog objekta može se postaviti slobodnostojeća vitrina za izlaganje robe koja zauzima najviše do 20 m2.

Član 29

Odobrenje za pokretne tezge, rashladne uređaje i aparate za pripremu i prodaju kokica i pomfrita izdaje gradska uprava nadležna za komunalne delatnosti na lokacijama predviđenim planom ili u skladu sa članom 5. ove Odluke ako plan nije donet.

Uz zahtev zainteresovano lice prilaže i ugovor o čišćenju i odnošenju smeća za traženo vreme zaključen sa komunalnim preduzećem.

Odobrenje se izdaje sa rokom važnosti najviše do 1 godine.

Član 30

Organ koji je izdao odobrenje za postavljanje pokretne tezge, rashladnog uređaja ili aparata na javnoj površini doneće po službenoj dužnosti rešenje o njegovom ukidanju pre isteka vremena važenja odobrenja ukoliko se postavljanje ili korišćenje ne vrši u skladu sa uslovima iz odobrenja. Žalba protiv rešenja o ukidanju odobrenja ne zadržava započeto izvršenje u slučaju prinudnog uklanjanja.

Član 31

Na javnim površinama u centru grada može da se u većem broju odobri postavljanje pokretnih tezgi za prodaju čestitki, cveća i drugih ukrasnih predmeta i to za:

- novogodišnje praznike u periodu od 20. decembra do 31. decembra tekuće godine;

- za 8. mart u periodu od 1. do 8. marta tekuće godine.

Za vreme trajanja verskih praznika može da se u većem broju odobri postavljanje pokretnih tezgi za prodaju prigodnih predmeta i to samo na javnim površinama pored verskih objekata.

V NADZOR

Član 32

Upravni nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke i pojedinačnih akata donetih na osnovu odluke vrši komunalni inspektor.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Leskovca, preko komunalnog policajca koji ima ovlašćenja da preduzima preventivne mere propisane Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji, kao i da izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom.

Član 33

U postupku inspekcijskog nadzora komunalni inspektor preduzima mere i aktivnosti predviđene Zakonom i ovom Odlukom.

Komunalni inspektor je dužan da sprovede postupak za uklanjanje manjeg montažnog objekta sa javne površine ako je postavljen bez odobrenja ili protivno uslovima iz odobrenja. Žalba protiv rešenja kojim se nalaže uklanjanje objekta ne zadržava započeto izvršenje.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor dužan je i da posebno kontroliše i utvrđuje da li je manji montažni objekat postavljen ili se koristi u skladu sa odobrenjem za njegovo postavljanje i da o uočenim nepravilnostima obavesti i organ koji je izdao odobrenje.

Komunalni inspektor je dužan da pokrene prekršajni postupak protiv pravnih i fizičkih lica i preduzetnika zbog nepoštovanja odredbi ove Odluke.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 34

Ako manji montažni objekat postavi bez odobrenja nadležnog organa ili ga postavi ili koristi protivno uslovima iz odobrenja, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom, i to:

1. pravno lice od 10.000 do 500.000 dinara;

2. preduzetnik od 10.000 do 250.000 dinara;

3. fizičko lice od 500 do 25.000 dinara;

4. odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 25.000 dinara.

Član 35

Komunalni policajac, novčanom kaznom od 2.500,00 dinara, kazniće fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu i preduzetniku na licu mesta ako objekte iz člana 25. ove Odluke, postavi na javnim površinama bez odobrenja nadležnog organa.

Član 36

Komunalni policajac, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće pravno lice ili preduzetnika na licu mesta ako objekte iz člana 25. ove Odluke, postavi na javnim površinama bez odobrenja nadležnog organa.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji opštine Leskovac ("Službeni glasnik opštine Leskovac", br. 3/05).

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".