ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Užica", br. 13/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o auto-taksi prevozu (u daljem tekstu: Odluka) bliže se uređuje obavljanje auto-taksi prevoza putnika na teritoriji Grada Užica.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika putničkim automobilom na teritoriji Grada Užica.

Taksi prevoz je oblik vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća naknadu u iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati privredna društva, preduzetnici i druga pravna lica, registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: taksi prevoznik).

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika, u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, u smislu odredaba ove Odluke.

Taksi vozilo je putničko vozilo koje je namenjeno ili pogodno za taksi prevoz i ispunjava uslove predviđene zakonom i ovom Odlukom.

Taksi stajalište je određeno i uređeno mesto na javnoj saobraćajnoj površini, na kome taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Taksi tarifa je ukupna cena taksi prevoza koju čini zbir pojedinačnih cena, i to cena: za start, po jednom pređenom kilometru, po vremenu čekanja, po dolasku na adresu po pozivu i po komadu prtljaga koji se prevozi, pri čemu se putnici moraju obavestiti pre ulaska u taksi vozilo ukoliko se vrši naplata prevoza prtljaga, koja se određuje u zavisnosti od doba dana i noći, od dana u nedelji (radni dan, nedelja ili praznik) i područja na kome se vožnja obavlja (teritorija jedne ili više opština ili gradova) i koja je učitana u merni instrument.

Član 5

Gradsko veće, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim definiše optimalno organizovanje taksi prevoza, kao i potreban broj taksi stajališta.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se u petogodišnjem planskom periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji, potreba za obavljanjem taksi prevoza, rešenja sadržanih u urbanističkim planovima i drugim dokumentima Grada.

Gradskom odlukom utvrđuje se i usklađuje ekonomski najniža cena u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Užica.

Gradski organ uprave nadležan za poslove privrede vodi registar krovnih oznaka.

Gradski organ uprave nadležan za poslove privrede izdaje potvrdu o prijavi vozila za vršenje taksi prevoza radi izdavanja registarskih tablica sa oznakom TX.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza, preduzetnik ili drugo pravno lice pored uslova propisanih Zakonom, mora da ispuni i sledeće:

1. da je registrovano za ovu vrstu prevoza;

2. da ima rešenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje taksi prevoza putnika;

3. da je vlasnik vozila ili nosilac lizinga;

4. da je vlasnik najmanje jednog registrovanog putničkog vozila;

5. da taksi vozač zaposlen kod preduzetnika, odnosno u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 7. ove Odluke;

6. da je uplaćena taksa iz člana 20. stav 2. ove Odluke;

7. da ima polisu osiguranja putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja koja odgovara vozilu kojim se upravlja;

8. da ne može otpočeti sa obavljanjem taksi prevoza putnika bez prijave početka rada nadležnom organu.

Dokumentacija iz stava 1. ovog člana mora se nalaziti u taksi vozilu.

Protiv rešenja iz stava 1. tačka 2. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana prijema.

Član 7

Taksi vozač može obavljati taksi prevoz, ako pored opštih uslova utvrđenih Zakonom ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine;

2. da ima najmanje III stepen školske spreme;

3. da ima prebivalište na teritoriji Grada Užica;

4. da ima položen ispit iz poznavanja propisa koji regulišu taksi prevoz putnika u Užicu;

5. da ima identifikacionu karticu;

6. da je vlasnik vozila ili nosilac lizinga.

Rešenjem gradonačelnika poveravaju se poslovi organizovanja i polaganja ispita iz stava 1. tačka 4. nadležnoj obrazovnoj ustanovi ili drugom organu koji ispunjava uslove za organizovanje polaganja.

Član 8

Gradski organ uprave nadležan za poslove privrede utvrđuje ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana i izdaje identifikacionu karticu taksi vozaču.

Identifikaciona kartica vozača sadrži lične podatke taksi vozača (ime i prezime, jedinstveni matični broj građanina, adresu, prebivalište), broj i datum izdavanja identifikacione kartice i fotografiju vozača dimenzija 3.5 x 2.5 cm.

O izdatim identifikacionim karticama taksi vozačima vodi se posebna evidencija.

Taksi vozač je obavezan da sve promene podataka koje sadrži kartica prijavi organu uprave nadležnom za poslove privrede, u roku od tri dana od dana nastupanja promene.

III TAKSI VOZILO

Član 9

Motorno vozilo za obavljanje taksi prevoza, pored uslova propisanih Zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je izvršen tehnički pregled vozila za obavljanje taksi prevoza;

2. da ima četvorotaktni motor snage najmanje 35 kW;

3. da ima najviše pet sedišta;

4. da ima najmanje 4 vrata;

5. da ima taksimetar koji mora biti tehnički ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem gasi svetlo na taksi oznaci iz tačke 8. ovog člana;

6. da su grejanje, ventilacija i unutrašnje osvetljenje ispravni;

7. da je bez oštećenja, obojeno, čisto i da reklamne poruke i nalepnice ne budu na površinama sa prednje i zadnje strane vozila, kao i na drugim delovima vozila u skladu sa Zakonom i drugim propisima;

8. da ima svetleću krovnu oznaku "TAXI", kao i naziv privrednog društva, odnosno preduzetnika;

9. da ima odgovarajući evidencioni broj vozila dodeljen od nadležnog organa uprave i istaknut na prednjem i zadnjem vetrobranskom staklu;

10. da je snabdeven protivpožarnim aparatom sa važećim rokom upotrebe pričvršćenim na lako uočljivom i pristupačnom mestu, tako da može da se dohvati i upotrebi bez izlaska iz automobila;

11. da ima blok računa u kojem je svaki list overen pečatom;

12. da ima registarske tablice čija registarska oznaka sadrži slova TX;

13. da je vozilo registrovano na teritoriji Republike Srbije.

Na vidnom mestu u taksi vozilu mora biti istaknuta identifikaciona kartica vozača i važeći cenovnik, a u vozilu mora biti i ugovor o osiguranju putnika o javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja, sa podacima o nazivu društva za osiguranje i pravima putnika po osnovu tog ugovora.

Na taksi vozilu ne može biti istaknut evidencioni broj koji je dodeljen drugom vozilu.

Krovna oznaka iz stava 1. tačka 8. ovog člana ne može biti duža od 630 mm i viša od 210 mm, u osnovi ne može biti šira od 165 mm, a u temenu od 60 mm. Naziv "TAXI" mora biti sadržan u krovnoj oznaci.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana, utvrđuje ovlašćena organizacija za tehnički pregled vozila.

Član 10

Taksi automobilom se ne može obavljati linijski prevoz putnika.

Taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena za linijski prevoz putnika.

IV EVIDENCIJA TAKSI VOZILA

Član 11

Prijava za obavljanje taksi prevoza podnosi se gradskom organu uprave nadležnom za poslove privrede, koji prema Sporazumu obavlja poslove za nadležnu agenciju.

Uz prijavu se podnose dokazi o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza utvrđeni Zakonom i ovom Odlukom.

Nadležna Agencija dužna je da na osnovu rešenja u zakonom utvrđenom roku izvrši upis lica koji obavlja taksi prevoz u registar taksi prevoznika i izda mu rešenje o upisu.

Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik dužni su da u roku od tri dana od dana dobijanja rešenja za rad, podnesu zahtev za izdavanje nalepnice sa evidencionim brojem gradskom organu uprave nadležnom za poslove privrede.

O dodeljenim evidencionim brojevima, gradski organ uprave nadležan za poslove privrede vodi evidenciju.

Član 12

Nalepnica sa evidencionim brojem je pravougaonog oblika, izrađena na providnoj samolepljivoj foliji i sadrži grb Grada, evidencioni broj i registarski broj vozila.

Nalepnica se izdaje u dva primerka koji se postavljaju sa unutrašnje strane na prednje i zadnje vetrobransko staklo vozila.

Član 13

Registar izdatih evidencionih brojeva sadrži:

- redni broj registra,

- datum izdavanja evidencionog broja;

- naziv i sedište privrednog društva, drugog pravnog lica, odnosno radnje;

- matični broj privrednog društva, odnosno radnje;

- broj rešenja o registraciji i datum izdavanja;

- podatke o odgovornom licu (ime i prezime, adresa prebivališta, JMBG i telefon za kontakt);

- datum prestanka obavljanja delatnosti, odnosno odjavljivanja evidencionog broja.

Član 14

Ukoliko prijava za obavljanje taksi prevoza ne sadrži sve podatke, odnosno ako nisu priloženi dokazi u smislu člana 7. ove Odluke, nadležna Agencija odložiće upis u registar i od podnosioca prijave zatražiti da nedostatke otkloni.

U slučaju stava 1. ovog člana, teče novi rok za upis u registar utvrđen Zakonom.

Ako nisu ispunjeni Zakonom i ovom Odlukom utvrđeni uslovi za obavljanje taksi prevoza, ili se nedostaci ne mogu otkloniti, nadležna Agencija će rešenjem odbiti upis prijave u registar.

Član 15

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik su obavezni:

- da u slučaju prestanka korišćenja vozila kome je dodeljen evidencioni broj, nalepnice sa evidencionim brojem vrati gradskom organu uprave nadležnom za poslove privrede u roku od tri dana od dana prestanka korišćenja vozila;

- da sve izmene podataka koje sadrži rešenje za rad prijave nadležnoj Agenciji, u roku od tri dana od dana nastupanja izmene;

- da sve izmene u vezi motornog vozila (promena reg. oznake, promena vozila i sl.) prijave organu uprave nadležnom za poslove privrede u roku od tri dana od dana nastupanja izmene;

- da sve činjenice i dokaze koji se odnose na brisanje iz registra, odnosno privremeni prestanak obavljanja delatnosti, prijave organu uprave nadležnom za poslove privrede najkasnije danom podnošenja registracione odjave, odnosno privremenog prestanka delatnosti;

- da pri podnošenju prijave o prestanku obavljanja taksi prevoza, organu uprave nadležnom za poslove privrede dužno je da vrati nalepnice sa evidencionim brojem vozila, u roku od tri dana.

V PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 16

Taksi vozač koji samostalno obavlja taksi prevoz može privremeno prekinuti obavljanje taksi prevoza zbog:

1. bolovanja ili porodiljskog odsustva;

2. odsluženja vojne obaveze, stručnog usavršavanja ili vršenja javne funkcije;

3. korišćenja godišnjeg odmora u skladu sa zakonom;

4. pritvora ili izdržavanja kazne zatvora shodno članu 165. i 166. Zakona o radu, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom do 6 meseci.

Zaposleni u privrednom društvu, odnosno kod preduzetnika prestaje sa obavljanjem taksi prevoza raskidom ugovora o radu ukoliko odmah po raskidu ne zaključi ugovor o radu kod drugog privrednog društva, odnosno preduzetnika registrovanog za obavljanje ove delatnosti.

Član 17

Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik prestaje sa radom:

1. na lični zahtev;

2. nastupanjem okolnosti koje su u suprotnosti sa odredbama člana 9. ove Odluke od dana saznanja za navedene okolnosti;

3. u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

VI TAKSI STAJALIŠTA

Član 18

Na taksi stajalištu žutom bojom se ucrtavaju prostori za stajanje vozila, a na početku i na kraju stajališta istom bojom se upisuje oznaka "TAXI".

Taksi stajalište obeležava se vertikalnim saobraćajnim znakom III-32 (parkiralište) sa dopunskom tablom "TAXI".

Član 19

Na taksi stajalištima vozila se parkiraju po redu dolaska.

Za vreme stajanja u stajalištu, vozač je dužan da ostane kod vozila.

Član 20

Lokacije za taksi stajališta određuje Gradsko veće, uz saglasnost MUP-a - Odeljenje saobraćajne policije, a o njihovom održavanju stara se JP "Direkcija za izgradnju" i JKP "Bioktoš" Užice.

Za korišćenje i održavanje taksi stajališta iz stava 1. ovog člana plaća se komunalna taksa na godišnjem nivou po taksi vozilu u visini propisanoj Odlukom o komunalnim taksama, a na osnovu rešenja gradskog organa uprave nadležnog za poslove privrede.

VII NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 21

Taksi vozač je obavezan:

1. da taksi prevoz započne sa stajališta ili na poziv;

2. da izvrši prevoz na zahtev putnika, osim ako je takav zahtev u suprotnosti sa odredbama ove Odluke;

3. da po ulasku putnika u vozilo uključi taksimetar. Za vreme prevoza putnika svetlo na krovnoj taksi oznaci mora biti ugašeno;

4. da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika;

5. da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag. Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi;

6. da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putniku ophodi sa pažnjom i predusretljivo;

7. da za vreme taksi prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima). Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u trenerku, kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava, odnosno bez košulje ili majice, bez cipela, patika ili sandala na nogama;

8. da uslugu prevoza naplati prema stanju na taksimetru;

9. da po izvršenom prevozu, na zahtev putnika, izda overeni račun u skladu sa odredbama zakona odnosno ove Odluke;

Taksi prevoznik, odnosno taksi vozač ne može uslovljavati prevoz brojem lica koje prevozi ili na drugi način osim u slučajevima predviđenim ovom Odlukom.

Taksi prevoznik, odnosno taksi vozač nema pravo da vrši diskriminaciju u pogledu vrste, cene i načina obavljanja usluge prevoza.

Član 22

Korisnik usluge taksi prevoza - putnik može:

1. sa taksi stajališta uzeti vozilo po svom izboru;

2. da odredi put do odredišta;

3. da odbije ulazak u taksi vozilo ako osnovano posumnja da je vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana;

4. da odluči o prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza, uz saglasnost taksi vozača;

5. da ne plati cenu usluge ukoliko taksi vozač nije uključio taksimetar ili na njegov zahtev ne izda overen račun za uslugu prevoza.

Član 23

Taksi vozač u vreme obavljanja taksi delatnosti ne sme taksi vozilo parkirati van taksi stajališta, a naročito ne na autobuskim stajalištima.

Član 24

Kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe taksi vozač obavezan je da ukloni ili prekrije krovnu oznaku taksi prevoznika.

Član 25

Taksi vozilom se ne mogu prevoziti:

1. deca do šest godina starosti bez pratioca, osim ako je roditelj ili staratelj u sporazumu sa taksi vozačem poverio prevoz deteta do mesta opredeljenja,

2. lica pod dejstvom alkohola ili droge i lica obolela od zarazne bolesti,

3. lica koja svojom odećom mogu uprljati ili oštetiti unutrašnjost vozila,

4. posmrtni ostaci,

5. uginule životinje,

6. eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije ko|e zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu.

Taksi vozilom mogu se uz pristanak taksi vozača prevoziti i kućni ljubimci.

Član 26

Taksi automobili koji su registrovani za obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji drugih opština, mogu vršiti prevoz putnika na teritoriji Grada Užica ukoliko dovoze putnike iz drugih opština, s tim što u povratku ne smeju uzimati nove putnike, već samo mogu vratiti putnike koje su dovezli.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 1. ovog člana obavezan je da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku i ne može da pruža usluge taksi prevoza na teritoriji Grada Užica.

U slučaju prevoza iz stava 1. ovog člana, kada isti putnik ima nameru da nakon iskrcavanja istim vozilom nastavi prevoz, taksi prevoznik je dužan da ukloni krovnu oznaku u trenutku kada putnik napusti putnički prostor vozila, čeka na putnika bez zaustavljanja rada taksimetra, a po povratku tog putnika u putnički prostor vozila taksi prevoznik je obavezan da na propisan način ponovo istakne taksi oznaku.

VIII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 27

Cena taksi prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg i vidno istaknutog cenovnika usluga za određeni prevozni put i naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu opredeljenja putnika.

Cenovnik mora da sadrži podatak o početnoj ceni, ceni prevoza po pređenom kilometru i ceni za posebne usluge ukoliko su predviđene. Cenovnik je sačinjen na način da ne dovodi putnika u zabludu u pogledu cene usluge, odnosno posebnih usluga za koje se plaća posebna cena.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Član 28

Na zahtev putnika taksi vozač je obavezan da po izvršenoj usluzi izda overen račun koji mora da sadrži sledeće podatke:

- podatke o prevozniku, odnosno naziv privrednog društva ili preduzetnika, kao i ime i prezime taksi vozača;

- matični broj privrednog društva, odnosno radnje;

- registarski broj vozila;

- datum i vreme vožnje;

- relaciju vožnje;

- cenu za izvršene usluge;

- pečat i

- potpis.

U slučaju da na zahtev putnika taksi vozač ne izda račun iz stava 1. ovog člana, putnik nije obavezan da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 29

U slučaju da nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz na teritoriji Grada Užica, taksi vozaču pripada kao naknada iznos koji u momentu prevoza pokaže taksimetar umanjen za cenu starta, uz obavezu obezbeđivanja drugog taksi vozila.

Član 30

Ukoliko putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem korišćenja taksi prevoza.

Član 31

Ako više putnika istovremeno koristi prevoz do istog mesta opredeljenja, cenu taksi prevoza plaća putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza.

IX NADZOR

Član 32

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke vrše inspekcija za drumski saobraćaj i komunalna policija. Inspektor za drumski saobraćaj dužan je da:

1. kontroliše da li se taksi prevoz vrši u skladu sa odredbama ove Odluke;

2. kontroliše da li taksi vozilo ispunjava propisane uslove;

3. kontroliše prevozne isprave i drugu dokumentaciju koja se odnosi na taksi prevoz;

4. utvrđuje identitet taksi vozača i taksi prevoznika.

U vršenju nadzora inspektor je ovlašćen da:

1. naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjavanja propisanih uslova za obavljanje taksi prevoza, kao i ostale uslove iz ove Odluke;

2. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

3. isključi vozilo kojim se vrši prevoz protivno odredbama Zakona i ove Odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu, registarske tablice i krovnu oznaku u trajanju od pet dana, a u slučaju ponovnog isključenja vozila istog taksi preduzetnika ili pravnog lica, u trajanju od deset dana;

4. oduzme identifikacionu karticu taksi vozaču koji u vozilu uz identifikacionu karticu ne ispunjava uslove u pogledu dokumentacije za vozilo, odnosno zaposlenog kod taksi prevoznika, a koji su propisani ovom odlukom, kao i u slučaju da vozi vozilo koje nije evidentirano;

5. oduzme nalepnicu sa evidencionim brojem ukoliko nisu ispunjeni uslovi predviđeni ovom Odlukom;

6. ima i druga ovlašćenja predviđena Zakonom.

Član 33

Privredno društvo, preduzetnik i taksi vozač dužni su da inspektoru za drumski saobraćaj omoguće neometano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i da postupe po nalogu inspektora.

X KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje obavlja auto-taksi prevoz putnika, a nije registrovano za obavljanje ove vrste delatnosti shodno članu 3. ove Odluke.

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice ukoliko:

1. Ne ispunjava uslove iz člana 6. ove Odluke, izuzev tačke 3;

2. Ne ispunjava uslove iz člana 7. ove Odluke, izuzev tačke 6;

3. Ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1, 2, 3. i 4. ove Odluke;

4. Ukoliko taksi automobilom obavlja linijski prevoz putnika, odnosno koristi autobuska stajališta koja su određena za linijski prevoz putnika (čl. 10);

5. Ukoliko u rokovima predviđenim u članu 11. stav 4. ne podnese zahtev za izdavanje evidencionog broja;

6. Ukoliko ne ispunjava obaveze iz člana 15;

7. Ukoliko se u obavljanju taksi prevoza ne pridržava odredbi člana 21. ove Odluke;

8. Ukoliko vrši prevoz putnika suprotno članu 26. ove Odluke;

9. Ukoliko ne poseduje važeći cenovnik usluga ili cenovnik nije vidno istaknut u vozilu, kao i ukoliko cenovnik ne sadrži potrebne podatke (član 27);

10. Ukoliko na zahtev putnika ne izda overen račun (član 28. stav 1);

11. Ukoliko ometa saobraćajnog inspektora u vršenju kontrole, ne stavi na uvid tražena dokumenta ili ne postupi po nalogu inspektora shodno članu 33. ove Odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj taksi vozač ukoliko:

1. Ne ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. tačke 1, 2, 3, 4. i 5. ove Odluke;

2. Ukoliko ne prijavi promene podataka shodno članu 8. stav 4. ove Odluke;

3. Ne ispunjava uslove iz člana 9. stav 1. tačke 7, 8, 10. i 11. i stav 2. ove Odluke;

4. Ukoliko taksi automobilom obavlja linijski prevoz putnika, odnosno koristi autobuska stajališta koja su određena za linijski prevoz putnika (čl. 10);

5. Postupi suprotno članu 19. ove Odluke;

6. Postupi suprotno članu 21. ove Odluke;

7. Ukoliko taksi vozilo parkira van taksi stajališta (član 23);

8. Postupi suprotno članu 24. ove Odluke;

9. Prevoz taksi vozilom obavlja suprotno čl. 25. st. 1. tač. 1, 4, 5. i 6. ove Odluke;

10. Ukoliko vrši prevoz putnika suprotno članu 26. ove Odluke;

11. Ukoliko ne poseduje važeći cenovnik usluga ili cenovnik nije vidno istaknut u vozilu, kao i ukoliko cenovnik ne sadrži potrebne podatke (član 27);

12. Ukoliko na zahtev putnika ne izda overen račun (član 28. stav 1);

13. Postupi suprotno članu 29. ove Odluke;

14. Ukoliko ometa saobraćajnog inspektora u vršenju kontrole, ne stavi na uvid tražena dokumenta ili ne postupi po nalogu inspektora shodno članu 33. ove Odluke.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Taksi vozači dužni su da u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove odluke gradskoj upravi nadležnoj za poslove privrede podnesu zahtev za izdavanje identifikacionih kartica po ovoj Odluci.

Taksi prevoznici su dužni da u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke podnesu gradskoj upravi nadležnoj za poslove privrede podnesu zahtev za izdavanje novih evidencionih brojeva za vozila.

Taksi prevoznici su dužni da do kraja 2011. godine da na taksi vozilima imaju registarske oznake koje sadrže slova TX.

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu ("Sl. list opštine Užice", broj 5/05, 3/07 i 11/07).

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".