ODLUKA

O ORGANIZACIJI RADA DOKTORA MEDICINE ZA STRUČNO UTVRĐIVANJE VREMENA I UZROKA SMRTI UMRLIH VAN ZDRAVSTVENE USTANOVE I IZDAVANJE POTVRDE O SMRTI

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 12/2011)

Član 1

Ovim odlukom uređuje se organizacija, način rada i druga pitanja od značaja za obezbeđivanje rada doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti, na teritoriji grada Valjeva.

Član 2

Organizovanje poslova iz člana 1. ove odluke obavljaće Dom zdravlja Valjevo.

Doktori medicine utvrđuju vreme i uzrok smrti lica koja su umrla van zdravstvene ustanove na teritoriji grada Valjeva.

Doktore medicine za obavljanje poslova po odredbama ove odluke određuje Gradsko veće grada Valjeva, na predlog Doma zdravlja Valjevo, u skladu sa zakonom.

Međusobna prava i obaveze grada Valjeva i Doma zdravlja Valjevo regulisaće se ugovorom.

Član 3

Uže područje teritorije grada Valjeva na kojem doktor medicine obavlja preglede umrlih i izdaje potvrde o smrti određuje Dom zdravlja Valjevo i o utvrđenom teritorijalnom rasporedu obaveštava odeljenje gradske uprave nadležno za poslove zdravstvene zaštite.

Član 4

Doktor medicine za svako umrlo lice utvrđuje vreme i uzrok smrti na osnovu neposrednog pregleda umrlog lica i isti je dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredan pregled umrlog lica i utvrdi vreme i uzrok smrti.

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti doktor medicine vrši po službenoj dužnosti ili na zahtev lica koja su po zakonu dužna da prijave činjenicu smrti.

Član 5

Potvrda o smrti je javna isprava na osnovu koje se vrši upis činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Potvrda o smrti se sastavlja u tri istovetna primerka. Jedan primerak sastavljene potvrde o smrti čuva doktor medicine, a dva primerka se dostavljaju matičaru.

Matičar jedan primerak potvrde o smrti, po izvršenom osnovnom upisu činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih, čuva u spisima predmeta na osnovu kojih je izvršen taj upis, a drugi primerak potvrde o smrti prilaže uz Statistički listić o slučaju smrti (Obrazac DEM-2) i dostavlja organu nadležnom za poslove statistike, najkasnije do 3. u mesecu za predhodni mesec.

Član 6

Doktori medicine su dužni da mesečno podnose izveštaj o svom radu odeljenju gradske uprave nadležnom za poslove opšte uprave i to najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana overava direktor Doma zdravlja Valjevo.

Doktori medicine su dužni da uredno evidentiraju sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove kroz evidenciju umrlih koja se vodi u Domu zdravlja Valjevo.

Član 7

Sredstva za pregled umrlih lica i stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti za lica umrla van zdravstvene ustanove obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

Član 8

Donošenjem akta Gradskog veća iz člana 2. stav 3. ove odluke prestaje da važi Rešenje Skupštine opštine Valjevo broj: 512-23/05-08 od 16.03.2006. godine.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".