ODLUKA

O ORGANIZACIJI I NAČINU OBAVLJANJA PREVOZA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU - JAVNOM PREVOZU I PREVOZU ZA SOPSTVENE POTREBE LICA I STVARI NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 27/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizovanje javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe lica i stvari, prava i obaveze prevoznika, prava i obaveze korisnika prevoza i drugi uslovi u pogledu organizacije i obavljanja prevoza u drumskom saobraćaju na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Javni prevoz jeste prevoz koji je pod jednakim uslovima dostupan svim korisnicima prevoznih usluga i obavlja se na osnovu ugovora o prevozu, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Prevoz za sopstvene potrebe, u smislu zakona i ove odluke, jeste prevoz koji obavljaju privredna društva i druga pravna lica, preduzetnici i fizička lica, radi zadovoljavanja svojih potreba u obavljanju svojih delatnosti.

Član 3

Prevoz u drumskom saobraćaju obavlja se vozilima koja ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima i o standardima za pojedine vrste vozila.

Vozila se moraju redovno održavati i kontrolisati radi obezbeđivanja njihove stalne tehničke ispravnosti i bezbednog korišćenja u saobraćaju.

Zabranjeno je korišćenje vozila koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja, za vreme trajanja isključenja.

Član 4

Vozila kojima se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju moraju biti registrovana na teritoriji Republike Srbije.

Član 5

U vozilu kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila privrednih subjekata kojima se obavlja prevoz, putničkog automobila u svojini fizičkog lica kojim to lice vrši prevoz za lične potrebe i putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika, mora se nalaziti putni nalog za vozilo, popunjen na propisan način, potpisan od strane vozača i potpisan i overen od strane ovlašćenog lica.

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika i stvari mora se nalaziti, za sve vreme trajanja prevoza, akt kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza.

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz stvari mora se, za sve vreme prevoza, nalaziti tovarni list, odnosno drugi dokument koji sadrži sve podatke, kao tovarni list.

Član 6

Autobus kojim se obavlja prevoz putnika u drumskom saobraćaju, osim autobusa kojim se obavlja gradsko-prigradski prevoz putnika, mora imati na bočnim stranama ispisano poslovno ime, odnosno firmu, a može imati i njegov znak koji uživa zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuju žigovi.

Teretno vozilo kojim se obavlja prevoz stvari u drumskom saobraćaju mora imati na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine vozila, ispisano poslovno ime, odnosno firmu, a može imati i njegov znak koji uživa zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuju žigovi.

Na bočnim stranama autobusa, odnosno na bočnim vratima ili bočnim stranama kabine teretnog vozila ne mogu se stavljati drugi natpisi, osim natpisa iz stava 1. i 2. ovog člana.

Poslovno ime, odnosno firma, moraju biti na vozilu ispisani slovima visine najmanje 5 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila.

Na krovu vozila kojim se obavlja prevoz putnika ili stvari u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika i vozila kojim se obavlja osposobljavanje kandidata za vozače, ne može biti stavljeno poslovno ime, odnosno firma, niti se mogu stavljati drugi natpisi.

II JAVNI PREVOZ

Član 7

Javni prevoz putnika i stvari obavlja se u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona, ovom odlukom i drugim gradskim propisima i opštim uslovima prevoza.

Opšte uslove prevoza utvrđuje Privredna komora Srbije.

Prevoznik i posada vozila dužni su da na zahtev korisnika prevoza stave na uvid opšte uslove prevoza.

Član 8

Javni prevoz putnika i stvari može se obavljati kao linijski i vanlinijski prevoz.

Linijski prevoz, u smislu zakona i ove odluke, jeste javni prevoz koji se obavlja na određenoj liniji po redu vožnje.

Linijski prevoz putnika može obavljati privredno društvo ili drugo pravno lice registrovano za obavljanje te vrste prevoza i ako ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti.

Vanlinijski prevoz jeste javni prevoz za koji se uslovi prevoza utvrđuju posebno za svaki prevoz.

Vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza putnika, odnosno javni prevoz stvari može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik registrovan za obavljanje te vrste prevoza i ako ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti.

Član 9

Linijski prevoz putnika može obavljati prevoznik koji je vlasnik najmanje tri registrovana autobusa.

Vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza, može obavljati prevoznik koji je vlasnik najmanje jednog registrovanog autobusa.

Javni prevoz stvari može obavljati prevoznik koji je vlasnik najmanje jednog registrovanog teretnog motornog vozila.

Primalac lizinga smatra se vlasnikom vozila u smislu stava 1, 2, i 3. ovog člana.

Linijski i vanlinijski prevoz putnika, odnosno javni prevoz stvari prevoznik može obavljati i autobusima, odnosno teretnim motornim vozilima uzetim u zakup, u skladu sa zakonom.

Član 10

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika, ako posebnim propisima nije drugačije određeno, ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne i druge slične materije.

Linijski prevoz putnika i stvari

Član 11

Linijski prevoz putnika obavlja se kao:

1) gradski prevoz - na teritoriji grada, odnosno naseljenog mesta; i

2) prigradski prevoz - između dva ili više naseljenih mesta na teritoriji grada.

Član 12

Linijski prevoz putnika je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Linijski prevoz putnika obavlja privredno društvo ili drugi pravni subjekat kojem Grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Ugovorom o poveravanju obavljanja ove komunalne delatnosti urediće se i minimum procesa rada prevoznika u obavljanju linijskog prevoza putnika u slučaju štrajka zaposlenih kod poslodavca.

Organizacija linijskog prevoza

Član 13

Linijski prevoz putnika obavlja se autobusima, i to:

1) na stalnim linijama gradskog i prigradskog prevoza putnika, na kojima se prevoz vrši svakodnevno tokom cele godine;

2) na sezonskim linijama gradskog i prigradskog prevoza putnika, na kojima se prevoz vrši u određenom periodu u toku godine; i

3) na privremenim (vanrednim) linijama gradskog i prigradskog prevoza putnika, na kojima se prevoz vrši u određenim prilikama, odnosno za vreme održavanja javnih manifestacija, državnih i drugih praznika, prekida saobraćaja zbog više sile, izvođenja radova na revitalizaciji puteva i drugim sličnim slučajevima.

Stalne i sezonske linije određuje Sekretarijat za finansije i privredu Gradske uprave grada Vranja (u daljem tekstu: nadležan gradski organ za poslove privrede), u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisima.

Vanredne linije određuje nadležan gradski organ za poslove privrede, na osnovu ukazane potrebe privremenog karaktera, u smislu stava 1. tačka 3. ovog člana.

Organ nadležan za poslove privrede linije iz stava 2. i 3. ovog člana određuje uz prethodnu saglasnost Gradskog veća grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 14

Trase linije određuju se nazivima ulica i puteva kojima se kreću autobusi, od početnog do krajnjeg stajališta.

Član 15

Autobuska stajališta koja se mogu koristiti za određenu vrstu linijskog prevoza putnika utvrđuju se posebnim gradskim propisom, koji se objavljuje u "Službenom glasniku grada Vranja".

Ako se posebnim gradskim propisom ne utvrde stajališta u smislu stava 1. ovog člana, prevoznik koji obavlja linijski prevoz putnika može koristiti propisno izgrađena, uređena i obeležena autobuska stajališta na teritoriji grada, koja su uneta u red vožnje.

Član 16

Autobuska stajališta moraju biti izgrađena u skladu sa uslovima utvrđenim zakonom i drugim propisima.

Na početnim i završnim stajalištima linija - terminusima uređuje se bezbedna okretnica za autobuse.

Autobuska stajališta u linijskom prevozu mogu koristiti samo vozila, odnosno autobusi na linijama kod kojih je to stajalište upisano u registrovan i overen red vožnje, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 17

Autobuska stajališta moraju biti vidno obeležena posebnim oznakama.

Na kraju stajališne površine postavlja se stajališna oznaka, koja sadrži: naziv stajališta, broj linije i izvod iz važećeg reda vožnje.

Stajališne oznake mogu da sadrže i druge podatke, u skladu sa zakonom.

Stajalište može biti opremljeno informativnim panoima za putnike, koji se postavljaju samostalno ili u okviru nadstrešnica ili drugih elemenata.

O postavljanju i održavanju stajališnih oznaka i informativnih panoa stara se prevoznik.

Na saobraćajnoj površini - kolovozu stajalište se obeležava standardnom saobraćajnom signalizacijom.

O održavanju i obeležavanju saobraćajnih površina, okretnica i površina za stajalište na kolovozu i postavljanju i održavanju nadstrešnica stara se Javno preduzeće - Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, odnosno J.P. Uprava Banje, Vranjska Banja osim ako zakonom i drugim propisima nije drugačije određeno.

Član 18

Linijski prevoz putnika odvija se po registrovanom i overenom redu vožnje.

Red vožnje je definisan plan rada vozila na liniji linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika u prostoru i vremenu.

Redom vožnje se vremenski definišu polasci svih vozila na liniji sa početnog, odnosno završnog terminala linije.

Red vožnje sadrži:

1) naziv prevoznika koji obavlja prevoz na liniji;

2) broj i naziv linije;

3) vrstu linije (stalna ili sezonska);

4) period važenja reda vožnje;

5) trasu, naziv stajališta i njihovu udaljenost od početnog stajališta;

6) vreme polazaka za oba terminusa za gradske linije, odnosno vreme polazaka; prolazaka i dolazaka vozila na svim stajalištima za prigradske linije.

Član 19

Registraciju i overu reda vožnje za linijski prevoz putnika vrši nadležan gradski organ za poslove privrede, upisom u registar reda vožnje u skladu sa zakonom, sa rokom važenja od godinu dana.

U registar reda vožnje unosi se: redni broj, naziv prevoznika, naziv linije, broj polazaka na liniji, datum upisa reda vožnje u registar, broj akta i rok važenja reda vožnje.

Registrovan i overen red vožnje glasi na prevoznika i neprenosiv je.

Član 20

Izradu reda vožnje za linijski gradski i prigradski prevoz, u skladu sa prevoznim potrebama, zahtevima korisnika i parametrima nadležnog gradskog organa za poslove privrede, vrši prevoznik.

Prevoznik je dužan da zahtev za registraciju i overu reda vožnje dostavi nadležnom gradskom organu za poslove privrede najkasnije 10 dana pre početka obavljanja prevoza.

Uz zahtev za registraciju i overu reda vožnje podnosi se: izvod iz registra o vršenju delatnosti javnog linijskog prevoza putnika, red vožnje, dokaz o ispunjenosti zakonskih uslova i uslova utvrđenih ovom odlukom i drugim gradskim propisima za javni linijski prevoz putnika.

Član 21

Nadležan gradski organ za poslove privrede je dužan da red vožnje overi u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva ili da rešenjem odbije overu.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se uložiti prigovor Gradskom veću, u roku od osam dana od dana prijema rešenja o odbijanju overe reda vožnje.

Prava i obaveze prevoznika

Član 22

Prevoznik može otpočeti i obavljati linijski prevoz putnika ako ima: ugovor o obavljanju delatnosti, registrovan i overen red vožnje, kao i dokaz o ispravnosti vozila.

O otpočinjanju obavljanja linijskog prevoza putnika prevoznik obaveštava korisnike prevoza preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

Član 23

Red vožnje, odnosno polazak iz reda vožnje ili važenja režima obavljanja prevoza na liniji brisaće se iz registra ako prevoznik:

1) ne otpočne obavljati prevoz po registrovanom redu vožnje u roku od tri dana od dana početka važenja reda vožnje:

2) prestane obavljati prevoz po registrovanom redu vožnje duže od pet dana uzastopno;

3) povremeno obustavlja prevoz po registrovanom redu vožnje u ukupnom trajanju dužem od deset dana u toku važenja reda vožnje;

4) sa početne autobuske stanice, odnosno stajališta, ne obavlja polazak u vreme predviđeno registrovanim redom vožnje duže od 20 dana u periodu važenja reda vožnje, odnosno u režimu obavljanja prevoza na liniji, već obavljanje polaska na liniji započinje pored početne autobuske stanice, odnosno sa autobuskog stajališta koje nije upisano kao početno u važeći red vožnje;

5) na koga ne glasi red vožnje, obavlja prevoz po registrovanom redu vožnje drugog prevoznika u ukupnom trajanju dužem od 15 dana u toku važenja reda vožnje.

Brisanje reda vožnje, odnosno polaska iz registra u slučajevima iz stava 1. ovog člana vrši organ nadležan za registraciju i overu reda vožnje.

Prevoznik kome je brisan red vožnje, odnosno polazak iz registrovanog reda vožnje u slučajevima iz stava 1. ovog člana ne može na toj relaciji, u sledeća dva registraciona roka, registrovati redove vožnje sa većim brojem polazaka od broja polazaka koje ima po izvršenom brisanju.

Član 24

Prevoznik može prestati sa obavljanjem linijskog prevoza pod uslovom da je odjavio red vožnje, odnosno polazak iz registrovanog reda vožnje organu nadležnom za registraciju i overu reda vožnje najkasnije 10 dana pre prestanka obavljanja linijskog prevoza i da je u istom roku preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način najavio prestanak obavljanja linijskog prevoza.

Prevoznik koji je odjavio red vožnje iz stava 1. ovog člana ne može na toj relaciji u sledeća dva registraciona roka registrovati redove vožnje sa većim brojem polazaka od broja polazaka koje ima po izvršenoj odjavi.

Član 25

Prevoznik se mora pridržavati registrovanog i overenog reda vožnje.

Izuzetno, u toku reda vožnje, linijski gradski i prigradski prevoz može se privremeno obustaviti ili izmeniti, iz opravdanih razloga i to:

1) prekida saobraćaja zbog više sile, odnosno elementarnih nepogoda;

2) prekida saobraćaja zbog izvođenja radova na revitalizaciji puta;

3) utvrđenih mera nadležnog republičkog, odnosno gradskog organa koje neposredno utiču na ograničenje saobraćaja, dok te mere traju.

Prevoznik je dužan da pre početka obustave prevoza u slučajevima iz stava 1. ovog člana o tome obavesti organ nadležan za registraciju i overu reda vožnje, saobraćajnu inspekciju i komunalnu policiju, a preko sredstava javnog informisanja i korisnike prevoza.

U slučaju potrebe, za određeni period u toku trajanja reda vožnje, prevoznik može uključiti veći broj vozila na pojedinim linijama u gradskom ili prigradskom saobraćaju.

Član 26

U vozilu kojim se obavlja linijski prevoz putnika mora se nalaziti:

1) važeći red vožnje, odnosno fotokopija važećeg reda vožnje overena pečatom i potpisom ovlašćenog lica prevoznika;

2) važeći i overen cenovnik;

3) opšti uslovi prevoza;

4) istaknut, u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla i sa strane pored ulaznih vrata, naziv linije sa naznačenjem jednog usputnog stajališta; i

5) ugovor o radu vozača ili potvrda da je vozač zaposlen kod prevoznika na koga je registrovan red vožnje.

U važećem i overenom cenovniku cena prevoza po putnom kilometru ne može biti niža od cene utvrđene aktom Gradskog veća.

Član 27

Prevoznik je dužan da u linijskom prevozu primi svakog putnika i stvari u granicama raspoloživih mesta za putnike, odnosno korisne nosivosti vozila.

Prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika iz vozila vrši se na svim autobuskim stanicama i stajalištima iz registrovanog i overenog reda vožnje.

Prevoznik je dužan da obezbedi prevoz prtljaga istovremeno s prevozom putnika kome prtljag pripada.

Stvari koje se ne smatraju ručnim prtljagom ne mogu se smeštati u delu vozila u kome se nalaze mesta za prevoz putnika.

Stvari koje čine ručni prtljag za koji se plaća posebna naknada utvrđuju se posebnim aktom prevoznika.

Član 28

Prevoznik je dužan da putniku izda voznu kartu i kartu za prevoz ručnog prtljaga, ukoliko se plaća posebna naknada za ručni prtljag.

Izdavanje vozne karte i karte za ručni prtljag vrši se na stanicama, stajalištima i u autobusu.

Prevoznik je dužan da, u slučaju kvara autobusa, obezbedi putniku da sa istom voznom kartom nastavi započetu vožnju do odredišne stanice, odnosno stajališta.

Prava i dužnosti putnika

Član 29

Putnik za vreme vožnje mora imati voznu kartu ili ispravu na osnovu koje ima pravo na prevoz i kartu za prevoz ručnog prtljaga, koju na zahtev ovlašćenog lica mora pokazati radi kontrole.

Putnik koji se u autobusu zatekne bez vozne karte ili isprave na osnovu koje ima pravo na prevoz, dužan je da ovlašćenom licu pokaže ličnu ispravu o identifikaciji i da plati voznu i doplatnu kartu, u skladu sa aktom kojim se utvrđuju cene prevoza i nastavi započetu vožnju.

Član 30

Ovlašćeno lice za vršenje kontrole u autobusu dužno je da pre početka kontrole pokaže službenu legitimaciju.

Član 31

Putnik je dužan da stvari nađene u autobusu ili na autobuskom stajalištu preda voznom osoblju.

Ukoliko se vlasnik nađenih stvari ne pronađe za vreme vožnje, vozno osoblje će stvari predati odgovarajućoj službi prevoznika odmah po završetku rada.

Član 32

Putnicima je zabranjeno da:

1) ulaze u autobus u napitom stanju;

2) uvode u autobus životinje;

3) unose u autobus oružje, osim licima koja su posebnim propisima ovlašćena za nošenje oružja;

4) unose u autobus stvari koje mogu povrediti, oštetiti, uprljati ili uznemiriti putnike ili oštetiti autobus;

5) unose u autobus zapaljive i eksplozivne, odnosno opasne materije;

6) uznemiravaju putnike vikom, nepristojnim izrazima i drugim sličnim postupcima;

7) ometaju vozno osoblje u autobusu u vršenju poslova;

8) bacaju otpatke u autobusu;

9) ulaze u autobus u slučaju kada je vozno osoblje objavilo da se ne primaju putnici;

10) koriste prevoz sa neispravnom ili nevažećom voznom ispravom.

Vozno osoblje je dužno da opomene putnika koji postupa protivno odredbama stava 1. ovog člana.

Putnik koji i pored opomene vrši zabranjene radnje iz stava 1. ovog člana udaljiće se iz autobusa.

Cene usluge prevoza u linijskom prevozu putnika

Član 33

Cene usluge prevoza u linijskom prevozu putnika utvrđuju se aktom Gradskog veća, u skladu sa elementima utvrđenim važećim propisima i elementima tarifnog sistema.

Tarifni sistem podrazumeva skup načela i principa po kojima se utvrđuju cene usluge prevoza, organizuje prodaja voznih karata i sistem naplate usluge prevoza.

Tarifni sistem obuhvata područje primene, sistem karata (vremenske, pretplatne...), model formiranja cena usluga, kategorije korisnika, sistem naplate, sistem kontrole putnika, sistem prodaje (prodajna mreža) i druge elemente od značaja za utvrđivanje cene usluga prevoza u linijskom prevozu putnika.

Tarifni sistem donosi Gradsko veće.

Vanlinijski prevoz

Član 34

Vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja se na osnovu pisanog ugovora zaključenog između prevoznika i korisnika prevoza kojim se utvrđuje naročito: relacija sa utvrđenim polazištem i odredištem, vreme obavljanja prevoza, cena prevoza i mesta ukrcavanja i iskrcavanja putnika, odnosno mesta utovara i istovara stvari.

U vanlinijskom prevozu putnika prevoznik može za jednu vožnju zaključiti samo jedan ugovor koji mora biti numerisan i zaključen samo sa jednim korisnikom.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika u vanlinijskom prevozu vrši se samo u mestima koja su utvrđena ugovorom iz stava 1. ovog člana.

Ugovor na osnovu koga se obavlja vanlinijski prevoz putnika i stvari mora biti popunjen čitko, tačno i zaključen pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu.

Ugovor o prevozu putnika i spisak putnika prevoznik mora da čuva dve godine od dana obavljenog prevoza.

Član 35

Kao vanlinijski prevoz putnika smatra se i prevoz radnika iz mesta stanovanja na posao i sa posla, odnosno đaka i studenata iz mesta stanovanja do škole i iz škole na osnovu pisanog ugovora, sa posebnim identifikacionim voznim ispravama (nedeljna, mesečna, godišnja...) i bez primanja drugih putnika.

Prevoz putnika, osim vanlinijskog prevoza iz stava 1. ovog člana, koji se obavlja: na istom prevoznom putu; svakodnevno, odnosno istog dana u nedelji i sa istim mestima ukrcavanja i iskrcavanja putnika, smatra se linijskim prevozom putnika.

Prevoznici koji obavljaju vanlinijski prevoz putnika ne mogu ukrcavati i iskrcavati putnike na autobuskim stajalištima.

Član 36

U vanlinijskom prevozu putnika, osim vanlinijskog prevoza iz člana 35. stav 1. ove odluke, prevoznik mora da ima dokaz o uplati cene vanlinijskog prevoza - vožnje, utvrđene ugovorom o prevozu putnika, za sve vreme obavljanja prevoza.

Član 37

U autobusu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika mora se nalaziti primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz, opšti uslovi prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis: "Slobodna vožnja".

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti popunjen čitko, zaključen i overen pečatom prevoznika, pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu.

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti sačinjen posebno za svaku vožnju sadržanu u ugovoru o prevozu i u njemu se ne može nalaziti veći broj imena putnika od broja raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnoj dozvoli vozila.

U vozilu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika ili stvari mora se nalaziti ugovor o radu vozača ili potvrda da je vozač zaposlen kod prevoznika koji obavlja vanlinijski prevoz.

Član 38

Vanlinijski prevoz putnika obavlja se autobusima, a vanlinijski prevoz stvari teretnim vozilima.

Na bočnim stranama autobusa kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika mora biti istaknut naziv: "Vanlinijski prevoz putnika", sa poslovnim imenom, odnosno firmom ili nazivom vlasnika vozila - prevoznika i adresom prevoznika.

Na bočnim stvarima vozila kojim se obavlja vanlinijski prevoz stvari mora biti istaknuto poslovno ime, odnosno firma ili naziv vlasnika vozila - prevoznika i adresa prevoznika.

Na bočnim stranama vozila, osim natpisa iz stava 2. i 3. ovog člana, ne mogu se stavljati drugi natpisi.

Poslovno ime, odnosno firma, moraju biti na vozilu ispisani slovima visine najmanje 5 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila.

III PREVOZ ZA SOPSTVENE POTREBE

Član 39

Prevoz za sopstvene potrebe može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti, osim za putničke automobile.

Član 40

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, ako je vlasnik ili primalac lizinga najmanje jednog registrovanog motornog vozila, može obavljati prevoz za sopstvene potrebe, i to:

1) prevoz stvari za zadovoljenje potreba u obavljanju svoje delatnosti, a što podrazumeva prevoz koji privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja od proizvodnih objekata do svojih magacina ili od svojih magacina do svojih proizvodnih objekata;

2) prevoz svojih radnika i prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor ili rekreaciju.

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice može obavljati prevoz putnika, odnosno stvari i vozilima uzetim u zakup, ako prethodno ispuni uslove iz stava 1. ovog člana.

Prevoz koji obavlja privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice od proizvodnih objekata do magacina ili prodajnih objekata trećih lica ili od svojih magacina do prodajnih objekata trećih lica, ili između prodajnih objekata trećih lica, smatra se javnim prevozom stvari.

Član 41

U autobusu kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora se nalaziti numerisan i čitko popunjen spisak lica koja se prevoze, potpisan od strane imaoca vozila.

Spisak lica koja se prevoze mora biti zaključen pre postavljanja vozila za ukrcavanje u polazištu, a lica koja se prevoze moraju sa sobom imati identifikacione isprave.

U vozilu kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora se nalaziti ugovor o radu ili potvrda da je vozač zaposlen kod vlasnika vozila.

Spisak iz stava 1. ovog člana čuva se dve godine od dana obavljenog prevoza.

Na bočnim stranama ili u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla autobusa i teretnog motornog vozila kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora biti natpis "Prevoz za sopstvene potrebe".

U teretnom motornom vozilu kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora biti dokument (otpremnica) iz kojeg se može utvrditi vlasnik i vrsta stvari koje se prevoze.

IV NADZOR

Član 42

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Vranja, preko gradskog saobraćajnog inspektora.

Gradski saobraćajni inspektor ima prava i dužnosti da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1) pregleda vozila kojim se obavlja prevoz putnika i stvari u skladu sa odredbama ove odluke i kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozila;

2) kontroliše važeće i overene redove vožnje, ugovore o vanlinijskom prevozu sa spiskovima putnika i drugu dokumentaciju u vezi sa obavljanjem delatnosti javnog prevoza;

3) kontroliše otpremnice, spiskove radnika i drugih lica koja i druga dokumenta u vezi sa obavljanjem prevoza lica i stvari za sopstvene potrebe;

4) kontroliše prevozna dokumenta u obavljanju javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe;

5) preduzima i druge mere u skladu sa zakonom.

Član 43

U vršenju inspekcijskog nadzora gradski saobraćajni inspektor dužan je i ovlašćen da:

1. Naredi otklanjanje nedostataka u pogledu:

- ispunjenosti propisanih uslova i načina obavljanja javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe;

- uredne kontrole tehničke ispravnosti vozila;

- pridržavanja reda vožnje;

- otklanjanja drugih nedostataka u skladu sa zakonom.

2. Zabrani prevoz i upotrebu saobraćajnih sredstava ako se prevoz obavlja, odnosno sredstva upotrebljavaju protivno propisima;

3. Preduzima druge mere u skladu sa zakonom.

Član 44

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, dužno je da gradskom saobraćajnom inspektoru omogući nesmetano vršenje inspekcijskog nadzora i da bez odlaganja omogući uvid u zahtevanu dokumentaciju i podatke, kao i nesmetan pristup objektima, sredstvima ili osoblju koji su u vezi sa obavljanjem delatnosti prevoza u drumskom saobraćaju, u skladu sa odredbama ove odluke.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da izvrše naložene inspekcijske mere.

Član 45

Komunalno-policijske poslove na kontroli primene ove odluke, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim gradskim propisima, vrši komunalna policija grada Vranja.

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenim zakonom, ovlašćen je i da:

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

- obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 46

Novčanom kaznom od 100.000,00 do 300.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:

1) obavlja prevoz vozilima koja ne ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima ili o standardima za pojedine vrste vozila (član 3. stav 1);

2) obavlja prevoz vozilima koja nisu redovno održavana i kontrolisana (član 3. stav 2);

3) koristi vozilo za vreme trajanja isključenja, koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 3. stav 3);

4) obavlja prevoz u drumskom saobraćaju vozilima koja nisu registrovana na teritoriji Republike Srbije (član 4);

5) u vozilu nema putni nalog za vozilo, popunjen, potpisan i overen na propisan način (član 5. stav 1);

6) u vozilu kojim obavlja javni prevoz stvari nema tovarni list, odnosno drugi dokument koji sadrži sve podatke, kao tovarni list (član 5. stav 3);

7) prevoznik na koga glasi registrovan i overen red vožnje prenese red vožnje na drugog prevoznika (član 19. stav 3);

8) otpočne i obavlja linijski prevoz bez dokaza o ispravnosti vozila (član 22. stav 1);

9) ne obavesti korisnike prevoza o početku obavljanja linijskog prevoza (član 22. stav 2);

10) se ne pridržava registrovanog i overenog reda vožnje (član 25. stav 1);

11) prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika iz vozila ne vrši na autobuskim stanicama i stajalištima koja su uneta u registrovani i overeni red vožnje (član 27. stav 2);

12) vanlinijski prevoz putnika ili stvari obavlja suprotno odredbi člana 34. stav 1. ove odluke;

13) u vanlinijskom prevozu putnika zaključi više od jednog ugovora za jednu vožnju (član 34. stav 2);

14) ukrcavanje i iskrcavanje putnika u vanlinijskom prevozu ne vrši isključivo u mestima koja su utvrđena ugovorom (član 34. stav 3);

15) ugovor na osnovu koga se obavlja vanlinijski prevoz putnika i stvari nije popunjen čitko ili tačno ili nije zaključen pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu (član 34. stav 4);

16) ugovor o prevozu putnika ili spisak putnika ne čuva dve godine od dana obavljenog prevoza (član 34. stav 5);

17) vanlinijski prevoz putnika ili stvari obavlja suprotno odredbi člana 35. stav 1. ove odluke;

18) u vanlinijskom prevozu putnika ukrcava i iskrcava putnike na autobuskim stajalištima (član 35. stav 3);

19) nema dokaz o uplati cene vanlinijskog prevoza - vožnje u skladu sa odredbom člana 36. ove odluke;

20) obavlja prevoz za sopstvene potrebe suprotno odredbama člana 40. stav 1. i 2. ove odluke;

21) u obavljanju prevoza za sopstvene potrebe prevozi stvari od proizvodnih objekata do magacina ili prodajnih objekata trećih lica ili od svojih magacina do prodajnih objekata trećih lica, ili između prodajnih objekata trećih lica (član 40. stav 3);

22) postupi suprotno odredbi člana 44. stav 1. ove odluke;

23) ne izvrši naložene inspekcijske mere (član 44. stav 2).

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 25.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22. i 23. ovog člana.

Novčanom kaznom od 25.000,00 do 60.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3, 4, 5, 20, 21, 22. i 23. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja pravno lice za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12, 22. i 23. ovog člana.

Novčanom kaznom od 7.500,00 dinara na mestu izvršenja prekršaja kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 3, 4, 5, 6, 12, 14, 15, 18, 21, 22. i 23. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara na mestu izvršenja prekršaja kazniće se fizičko lice - vozač motornog vozila za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3, 4, 22. i 23. ovog člana.

Član 47

Novčanom kaznom od 100.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:

1) u vozilu za vreme obavljanja prevoza nema akta kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza putnika i stvari (član 5. stav 2);

2) obavlja javni prevoz suprotno odredbi člana 7. stav 1. ove odluke;

3) obavlja linijski prevoz putnika, a nije vlasnik najmanje tri registrovana autobusa (član 9. stav 1);

4) obavlja vanlinijski prevoz putnika, a nije vlasnik najmanje jednog registrovanog autobusa (član 9. stav 2);

5) obavlja javni prevoz stvari, a nije vlasnik najmanje jednog registrovanog teretnog motornog vozila (član 9. stav 3);

6) u vozilu kojim obavlja javni prevoz putnika prevozi lica, životinje i stvari suprotno odredbi člana 10. ove odluke;

7) u sredstvima informisanja nije najavio prestanak obavljanja linijskog prevoza (član 24. stav 1);

8) pre početka obustave linijskog prevoza o tome ne obavesti nadležan organ, odnosno korisnike prevoza (član 25. stav 3);

9) u vozilu kojim obavlja linijski prevoz nema važeći red vožnje (član 26. stav 1. tačka 1);

10) u vozilu kojim se obavlja linijski prevoz putnika nema važeći i overen cenovnik (član 26. stav 1. tačka 2);

11) u vozilu kojim obavlja linijski prevoz nema opšte uslove prevoza (član 26. stav 1. tačka 3);

12) u vozilu kojim obavlja linijski prevoz nema istaknut naziv linije na propisan način (član 26. stav 1. tačka 4);

13) u vozilu kojim obavlja linijski prevoz nema ugovor o radu vozača ili potvrdu da je vozač zaposlen kod prevoznika na koga je registrovan red vožnje (član 26. stav 1. tačka 5);

14) u važećem i overenom cenovniku utvrdi nižu cenu prevoza po putnom kilometru od cene propisane aktom Gradskog veća (član 26. stav 2);

15) ne obezbedi prevoz prtljaga istovremeno s prevozom putnika (član 27. stav 3);

16) u autobusu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika nema primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz, opšte uslove prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis "Slobodna vožnja" (član 37. stav 1);

17) u obavljanju vanlinijskog prevoza nije popunilo čitko, zaključilo i overilo pečatom prevoznika spisak putnika pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu (član 37. stav 2);

18) spisak putnika kojim se obavlja vanlinijski prevoz nije sačinjen posebno za svaku vožnju sadržanu u ugovoru o prevozu ili se u njemu nalazi veći broj imena putnika od broja raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnoj dozvoli vozila (član 37. stav 3);

19) u vozilu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika ili stvari nema ugovor o radu ili potvrdu da je vozač zaposlen kod prevoznika koji obavlja vanlinijski prevoz (član 37. stav 4);

20) obavlja prevoz putnika za sopstvene potrebe suprotno odredbi člana 41. stav 1. i 2. ove odluke;

21) u vozilu kojim obavlja prevoz za sopstvene potrebe nema ugovor o radu ili potvrda da je vozač zaposlen kod vlasnika vozila (član 41. stav 3);

22) spisak lica ne čuva dve godine od dana obavljenog prevoza (član 41. stav 4);

23) obavlja prevoz za sopstvene potrebe putnika ili stvari suprotno odredbi člana 41. stav 5. ove odluke;

24) u teretnom vozilu kojim obavlja prevoz stvari za sopstvene potrebe nema dokument (otpremnica) iz kojeg se može utvrditi vlasnik i vrsta stvari koja se prevozi (član 41. stav 6).

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 15.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 4, 5, 6, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23. i 24. ovog člana.

Novčanom kaznom od 15.000.00 do 40.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tačke 20, 21, 22, 23. i 24. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja pravno lice za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 3, 4. i 5. ovog člana.

Novčanom kaznom od 7.500,00 dinara na mestu izvršenja prekršaja kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 2, 4, 5, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23. i 24. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara na mestu izvršenja prekršaja kazniće se fizičko lice - vozač motornog vozila za prekršaj iz stava 1. tačke 20, 21, 23. i 24. ovog člana.

Član 48

Novčanom kaznom od 50.000.00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:

1) autobus kojim se obavlja prevoz nema na bočnim stranama ispisano poslovno ime, odnosno firmu (član 6. stav 1);

2) teretno vozilo kojim se obavlja prevoz nema na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine ispisano poslovno ime, odnosno firmu (član 6. stav 2);

3) je na bočnim stranama autobusa ili na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine teretnog vozila stavljen drugi natpis osim poslovnog imena odnosno firme ili njegovog znaka koji uživa zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita znakova (član 6. stav 3);

4) poslovno ime, odnosno firmu na vozilu ne ispiše na način propisan odredbom člana 6. stav 4. ove odluke;

5) prevoznik ili posada vozila na zahtev korisnika prevoza ne da na uvid opšte uslove prevoza (član 7. stav 3);

6) stvari koje se ne smatraju ručnim prtljagom smešta u deo vozila za smeštaj putnika (član 27. stav 4).

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 40.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3, 4. i 5. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3. i 4. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja pravno lice za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3. i 4. ovog člana.

Novčanom kaznom od 7.500,00 dinara na mestu izvršenja prekršaja kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 1, 2, 3. i 4. ovog člana.

Član 49

Novčanom kaznom od 100.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:

1) je na krovu vozila kojim se obavlja prevoz putnika ili stvari u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika i vozila kojima se vrši osposobljavanje kandidata za vozače, stavljena firma ili drugi natpis (član 6. stav 6);

2) obavlja vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza putnika, ili javni prevoz stvari, a nije registrovano za obavljanje te vrste prevoza ili ako ne ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti (član 8. stav 5);

3) obavlja prevoz za sopstvene potrebe, a ne ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti, osim za putničke automobile (član 39).

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana.

Član 50

Novčanom kaznom od 40.000,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) je na krovu vozila kojim se obavlja prevoz putnika ili stvari u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika i vozila kojima se vrši osposobljavanje kandidata za vozače, stavljena firma ili drugi natpis (član 6. stav 6);

2) obavlja vanlinijski prevoz putnika, osim auto-taksi prevoza putnika, ili javni prevoz stvari, a nije registrovano za obavljanje te vrste prevoza ili ako ne ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti (član 8. stav 5);

3) obavlja linijski prevoz putnika suprotno odredbama člana 8. stav 3. ove odluke;

4) obavlja prevoz za sopstvene potrebe, a ne ispunjava uslove utvrđene zakonom i ovom odlukom u pogledu opremljenosti, osim za putničke automobile (član 39).

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 51

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaj utvrđene ovom odlukom uplaćuju sa na žiro račun, broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj: 97-47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", koji se vodi kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i drugih propisa iz ove oblasti.

Član 53

Tarifni sistem doneće i cene usluga u linijskom gradskom i prigradskom saobraćaju utvrdiće Gradsko veće, najkasnije u roku od dva meseca od stupanja na snagu ove odluke.

Član 54

Posebnim gradskim propisom odrediće se stajališta koja se mogu koristiti za određenu vrstu linijskog prevoza putnika, najkasnije u roku od tri meseca od stupanja na snagu ove odluke.

Član 55

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i načinu obavljanja javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe lica i stvari na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 33/09 i 3/11).

Član 56

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".