ODLUKA
O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Niša", br. 66/2010 i 64/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi, postupak i način otuđenja i davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini na kojem je kao vlasnik u javnoj knjizi za evidenciju nepokretnosti i pravima na njima upisan grad Niš (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), kao i prestanak prava zakupa na građevinskom zemljištu.

Ovom odlukom bliže se uređuju i postupak i nadležnosti za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, po ceni nižoj od tržišne odnosno bez naknade, kao i u slučaju neposredne pogodbe, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srbije, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktom.

Grad Niš (u daljem tekstu: Grad) stara se o korišćenju građevinskog zemljišta prema nameni zemljišta određenoj planskim dokumentom, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/2009 i 81/2009), u daljem tekstu: Zakon.

Član 2

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se odnosno daje u zakup radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola, na način kojim se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje.

Član 3

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta označenog u članu 2. ove Odluke, sprovodi se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Neposrednom pogodbom može se otuđiti odnosno dati u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini u slučajevima propisanim Zakonom.

Član 4

Rok privođenja nameni zemljišta koje se otuđuje odnosno daje u zakup ne može biti kraći od 1 godine niti duži od 5 godina.

Rok privođenja nameni u trajanju od 5 godina određuje se u slučaju kada se radi o otuđenju odnosno zakupu velikog kompleksa zemljišta na kojem je predviđena/moguća fazna izgradnja.

Otuđenje odnosno zakup obuhvata i rok u kome je lice kome je zemljište otuđeno odnosno dato u zakup dužno da privede nameni predmetno građevinsko zemljište.

Građevinsko zemljište se otuđuje i daje u zakup po pravilu radi izgradnje objekata trajnog karaktera.

Rok trajanja zakupa za građevinsko zemljište za objekte iz stava 4. ovog člana je najduže 40 godina.

Po isteku roka iz stava 5. ovog člana, zakupac predaje građevinsko zemljište Gradu Nišu slobodno od lica i stvari, bez prava na naknadu za izgrađeni objekat i uložena sredstva za opremanje građevinskog zemljišta.

Član 5

Građevinsko zemljište može da se izda u zakup do privođenja zemljišta planiranoj nameni radi postavljanja montažnih objekata i izgradnje privremenih objekata, u skladu sa Zakonom.

Član 6

Stručne i administrativno-tehničke poslove u vezi postupka regulisanog ovom Odlukom vrši uprava nadležna za imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: Uprava).

II POSTUPAK OTUĐENJA I DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Neizgrađeno građevinsko zemljište, za koje je donet planski dokument na osnovu koga se može izdati lokacijska dozvola i koje je u skladu sa tim planskim dokumentom komunalno opremljeno za građenje, može se otuđiti ili dati u zakup u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Izuzetno, predmet zakupa može biti i neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije komunalno opremljeno, pod uslovom da učesnik u postupku javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom prihvati uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture čija je sadržina propisana u članu 94. st. 3. Zakona, a koji su prethodno objavljeni u javnom oglasu.

Po sprovedenom postupku davanja u zakup u slučaju određenom u prethodnom stavu, međusobni odnosi Grada i pribavioca neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini u pogledu finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture regulisaće se u skladu sa članom 94. Zakona.

Član 8

Prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina, za koje se u skladu sa posebnim zakonom utvrđuje javni interes (u daljem tekstu: površine javne namene), postojeći ili planiran, ne može se otuđiti iz javne svojine.

Izuzetno, planirane a neizgrađene površine javne namene mogu se dati u zakup, do privođenja planiranoj nameni, pod uslovima određenim ovom Odlukom.

Član 9

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup i radi izgradnje objekata za koje se u skladu sa članom 147. Zakona, izdaje privremena građevinska dozvola.

Pre zaključenja ugovora o zakupu, investitor je dužan da podnese glavni projekat za izgradnju privremenog objekta, projekat rušenja tog objekta sa predračunom troškova rušenja kao i da uplati depozit u visini predračuna troškova uklanjanja predmetnog objekta na odgovarjući uplatni račun javnih prihoda Grada.

Član 10

U cilju racionalnog korišćenja građevinskog zemljišta, Skupština Grada Niša (u daljem tekstu: Skupština Grada) može da donese Program otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži spisak građevinskih odnosno katastarskih parcela, način (otuđenje ili zakup) i uslove raspolaganja (tržišni uslovi, uslovi povoljniji od tržišnih).

Program otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta donosi se na predlog Gradskog veća Grada Niša (u daljem tekstu: Veće).

Program iz stava 1. ovog člana sastavlja Uprava u saradnji sa upravom nadležnom za planiranje i izgradnju.

Član 11

Javnim nadmetanjem odnosno prikupljanjem ponuda javnim oglasom otuđuje se odnosno daje se u zakup građevinsko zemljište, licu koje ponudi najveću cenu za otuđenje ili najviši iznos zakupnine u skladu sa Zakonom, osim u slučaju raspolaganja pod povoljnijim uslovima od tržišnih za koje je prethodno pribavljena saglasnost Vlade pod uslovima određenim Zakonom, važećim podzakonskim aktom Vlade i ovom Odlukom.

Postupak javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom sprovodi se u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Član 12

Postupak javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom radi otuđenja ili davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini sprovodi Komisija za sprovođenje postupka raspolaganja građevinskim zemljišta (u daljem tekstu: Komisija) u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Nadležnost Komisije, njen sastav i način odlučivanja regulisan je ovom Odlukom.

Član 13

Komisija označena u članu 12. ove Odluke radi u sastavu: predsednik, zamenik predsednika i tri člana koji imaju zamenike.

Članove Komisije imenuje gradonačelnik Grada Niša (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Komisija se sastaje po potrebi a odluke se donose većinom glasova.

U radu Komisije učestvuje predsednik ili zamenik predsednika, članovi ili njihovi zamenici.

Administrativno-tehničke poslove za Komisiju obavlja Uprava.

O toku postupka javnog nadmetanja i o postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom, vodi se zapisnik.

Član 14

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda javnim oglasom radi otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta donosi Uprava, uz prethodnu saglasnost Veća.

Član 15

Radi pružanja marketinških usluge vezanih za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta, Veće može da angažuje specijalizovane agencije, odnosno organizacije.

Ugovor o angažovanju iz stava 1. ovog člana zaključuje Gradonačelnik.

Član 16

Rešenje o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi Gradonačelnik.

Član 17

Nakon konačnosti rešenja iz člana 16. ove Odluke, zaključuje se ugovor o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta.

1. Javno nadmetanje

Član 18

Postupak pripreme i održavanja javnog nadmetanja utvrđen ovom Odlukom primenjuje se u svim slučajevima otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta po tržišnim uslovima.

Priprema i održavanje javnog nadmetanja

Član 19

Javno nadmetanje - licitacija održava se na mestu i u vreme određeno javnim oglasom.

Javnom nadmetanju mogu prisustvovati sva punoletna zainteresovana lica.

Član 20

Javni oglas za javno nadmetanje radi otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta objavljuje se u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli organa i službi Grada i zvaničnoj internet prezentaciji grada Niša i drugim elektronskim medijima, najmanje 30 dana pre dana održavanja javnog nadmetanja.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Član 21

Javni oglas za podnošenje prijava za javno nadmetanje sadrži:

- osnovne podatke o građevinskom zemljištu, koje je predmet otuđenja odnosno zakupa (lokacija, površina, i dr.),

- informacija o tome koje se pravo stiče na datom zemljištu - svojina ili zakup;

- opis dozvoljene namene, urbanističke parametre koji definišu dozvoljenu namenu i druga ograničenja koja važe za objekte koji se mogu graditi na predmetnom građevinskom zemljištu,

- podatke o komunalnoj opremljenosti građevinskog zemljišta a u slučaju komunalno neopremljenog/neuređenog građevinskog zemljišta i podatke o radovima na izgradnji komunalne infrastrukture koje je potrebno da izvrši lice koje pribavlja zemljište odnosno zakupac,

- podatke o početnoj ceni za otuđenje odnosno zakupnini, dinamici plaćanja cene odnosno zakupnine za ponuđača koji ponudi najveću cenu, odnosno najviši iznos zakupnine,

- period trajanje zakupa (u slučaju davanja u zakup građevinskog zemljišta),

- vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja,

- uslovi za učešće u javnom nadmetanju, podaci o postupku za podnošenje prijave, rok za podnošenje prijava za učešće u javnom nadmetanju,

- iznos i postupak plaćanja garantnog iznosa za učešće u javnom nadmetanju kao i način i rok vraćanja garantnog iznosa učesnicima koji predmetno zemljište ne dobiju u zakup odnosno u svojinu,

- način i rok obaveštavanja učesnika o rezultatima nadmetanja,

- upozorenje da učesnik koji ponudi najveću cenu odnosno najviši iznos zakupnine na javnom nadmetanju a ne pristupi zaključenju ugovora o zakupu odnosno otuđenju u rokovima predviđenim ovom Odlukom, gubi pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa,

- kratka informacija o "paketu" dokumentacije/informacija koja se odnosi na građevinsko zemljište koje je predmet davanja u zakup odnosno otuđenja,

- informacija o mestu i načinu pribavljanja dodatnih informacija i dokumenata o predmetu ponude (kao što je informacija o tome koje se sve katastarske parcele nalaze na datoj lokaciji), uključujući nacrt ugovora o prodaji/zakupu koji će biti zaključen sa ponuđačem koji ponudi najveću cenu odnosno najviši iznos zakupnine,

- informaciju o tome ko plaća naknadu za promenu namene poljoprivrednog u građevinsko zemljište,

- rok za privođenje građevinskog zemljišta nameni,

- druge podatke i informacije od značaja za uspešno oglašavanje.

Član 22

Ukoliko je predmet otuđenja ili zakupa veći broj lokacija (koje mogu sadržati veći broj katastarskih/građevinskih parcela), javni oglas za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta, treba da sadrži podatke iz člana 21. stav 1. alineja 1. do 7. za svaku lokaciju posebno.

Član 23

Prijava za učešće na javnom nadmetanju podnosi se Komisiji u roku, na mestu i do časa određenog u javnom oglasu.

Član 24

Prijava za učešće fizičkog lica na javnom nadmetanju obavezno sadrži:

1. oznaku zemljišta za koje se prijava podnosi i dan održavanja javnog nadmetanja;

2. ime i prezime;

3. adresu, jedinstveni matični broj građana i potpis;

4. izjavu o prihvatanju svih uslova iz oglasa (uključujući i izjavu o prihvatanju uslova za komunalno opremanje/uređivanje predmetnog zemljišta sadržanih u javnom oglasu, ukoliko se radi o neizgrađenom građevinskom zemljištu koje nije komunalno opremljeno za građenje);

5. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

6. broj računa za vraćanje uplaćenog garantnog iznosa.

Član 25

Prijava pravnog lica za učešće na javnom nadmetanju obavezno sadrži:

1. oznaku zemljišta za koje se prijava podnosi i dan održavanja javnog nadmetanja;

2. firmu, matični broj i PIB;

3. ime i prezime direktora/lica ovlašćenog za zastupanje i njegov potpis;

4. izvod iz Agencije za privredne registre odnosno drugog odgovarajućeg registra;

5. overeno punomoćje kojim se predstavnik pravnog lica ovlašćuje da učestvuje u nadmetanju u ime pravnog lica;

6. overenu izjavu ovlašćenog lica o prihvatanju svih uslova iz javnog oglasa, (uključujući i izjavu o prihvatanju propisanih uslova za komunalno opremanje/uređivanje predmetnog zemljišta sadržanih u javnom oglasu ukoliko se radi o neizgrađenom građevinskom zemljištu koje nije komunalno opremljeno za građenje);

7. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

8. broj računa za vraćanje garantnog iznosa.

Član 26

Garantni iznos koji se uplaćuje na ime učestvovanja u javnom nadmetanju iznosi najmanje 10% od početne cene za otuđenje odnosno zakupnine, za ukupnu površinu, a u slučaju ponude za više parcela iznosi se sabiraju.

Član 27

Učesnik javnog nadmetanja koji je učestvovao ali nije stekao status pribavioca odnosno zakupca ima pravo na vraćanje uplaćenog garantnog iznosa.

Uprava je dužna da garantni iznos iz stava 1. ovog člana uplati na tekući račun učesnika u roku od 8 dana od dana održavanja javnog nadmetanja.

Uplaćeni garantni iznos se vraća u nominalnom iznosu, bez prava na kamatu.

Član 28

Uplaćeni garantni iznos se ne vraća ako:

(a) uplatilac ne uzme učešće na javnom nadmetanju a ne obavesti Komisiju pisanim putem da neće učestvovati u nadmetanju najmanje 24 sata pre zakazanog početka javnog nadmetanja,

(b) ako je uplatilac učesnik koji je stekao status pribavioca odnosno zakupca oglašenog zemljišta a ne ispuni uslove za zaključenje ugovora o pribavljanju, odnosno o zakupu predmetnog građevinskog zemljišta odnosno ne pristupi zaključenju ugovora u rokovima i pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom.

Član 29

Po prijemu prijave za javno nadmetanje, Uprava je dužna da izvrši verifikaciju svih pristiglih prijava i evidentira svaku prijavu u posebnu delovodnu knjigu.

Član 30

Uprava sastavlja spisak kvalifikovanih ponuđača, dodeljuje broj ponude svakom kvalifikovanom učesniku i priprema kartice sa krupno odštampanim brojem ponude, na obe strane.

Kvalifikovanim učesnikom smatra se ono lice (fizičko ili pravno) koje je podnelo prijavu u skladu sa članom 24. odnosno 25. ove Odluke.

Član 31

Uslovi za početak javnog nadmetanja su ispunjeni ukoliko je prisutan predsednik ili zamenik predsednika komisije, većina članova komisije, odnosno njihovih zamenika i najmanje jedan kvalifikovan učesnik za istu katastarsku/građevinsku parcelu.

Član 32

Ukoliko u postupku javnog nadmetanja za predmetnu katastarsku parcelu učestvuje jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik, javno nadmetanje se završava kada učesnik, odnosno ovlašćeni zastupnik prihvati početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine.

Početna cena građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine se utvrđuje kao najpovoljniji iznos.

Član 33

Voditelj javnog nadmetanja je predsednik Komisije, odnosno član komisije koga odredi predsednik Komisije (u daljem tekstu: Voditelj licitacije).

Voditelj javnog nadmetanja može biti i lice koje na predlog načelnika Uprave imenuje Gradonačelnik (u daljem tekstu: Profesionalni voditelj).

U slučaju iz stava 2. ovog člana, sa imenovanim Gradonačelnik zaključuje adekvatan ugovor.

Zajednički naziv za Voditelja licitacije i Profesionalnog voditelja iz stava 1. i 2. ovog člana, u daljem tekstu je: Voditelj licitacije.

Član 34

Predsednik komisije otvara mesto na kojem se održava javno nadmetanja za potrebe registracije najmanje jedan sat pre početka nadmetanja.

Član 35

Tokom sprovođenja registracije, kvalifikovani učesnici se registruju na obrascima koje je obezbedio predsedavajući Komisije.

Nakon registracije, svaki kvalifikovani učesnik dobija karticu za nadmetanje.

Član 36

Ako na javnom nadmetanju određenog građevinskog zemljišta ne učestvuje nijedan ponuđač, Komisija proglašava nadmetanje neuspelim.

Član 37

Voditelj licitacije, ukoliko su ispunjeni svi uslovi za održavanje javnog nadmetanja, u zakazano vreme i na mestu određenom u javnom oglasu proglašava nadmetanje otvorenim uz odgovarajuću uvodnu reč.

U uvodnoj reči, Voditelj licitacije:

1. glasno čita koja je lokacija predmet licitacije, broj katastarske/građevinske parcele, katastarsku opštinu, položaj i kulturu parcela koje su predmet nadmetanja;

2. objavljuje početnu cenu otuđenja po m², odnosno zakupnine po m² za svaku parcelu;

3. objašnjava postupak javnog nadmetanja.

Nakon toga, Voditelj licitacije proglašava nadmetanje otvorenim.

Ukoliko je predmet javnog nadmetanja veći broj lokacija, Voditelj licitacije je dužan da za svaku lokaciju postupi na način utvrđen u stavu 2. i 3. ovog člana.

Član 38

Ponude daju kvalifikovani učesnici podizanjem svoje kartice i glasnim izgovaranjem svoje ponude.

Posle isticanja svake naredne ponude, Voditelj licitacije ponavlja trenutno najbolju ponudu i traži nove ponude.

Član 39

Postupak davanja ponuda se ponavlja sve dok kvalifikovani učesnici nastavljaju da daju nove ponude.

Ako posle dva poziva Voditelja licitacije za davanje bolje ponude ne bude novih ponuda, Voditelj licitacije proglašava treći i poslednji poziv za davanje bolje ponude.

Ako posle trećeg poziva nema nove ponude, Voditelj licitacije proglašava kraj nadmetanja, objavljuje najveću postignutu cenu, odnosno najviši iznos zakupnine i broj ponuđača čija je ponuda najbolja.

Član 40

Ukoliko je predmet otuđenja odnosno davanja u zakup veći broj lokacija, po završetku javnog nadmetanja za svaku od tih parcela, Voditelj licitacije proglašava kraj nadmetanja.

Član 41

Voditelj licitacije i predsedavajući Komisije dužni su da obezbede jednak tretman za sve kvalifikovane učesnike licitacije i odgovorni su za poštovanje pravila postupka javnog nadmetanja utvrđenog ovom Odlukom i važećim zakonima.

Voditelj licitacije je odgovoran za održavanje reda tokom javnog nadmetanja.

Voditelj licitacije može da izrekne opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, predsednik Komisija će to lice udaljiti iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Posle udaljenja lica koje je ometalo rad Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Ako ne može da se obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja, Komisija može da odluči da se prekine javno nadmetanje.

U slučaju prekida iz stava 6. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljenjem pojedinih lica, ili prekidom postupka, unose se u zapisnik.

Zapisnik o javnom nadmetanju i Izveštaj o sprovedenom nadmetanju

Član 42

O toku javnog nadmetanja od trenutka otvaranja do trenutka završetka nadmetanja vodi se zapisnik.

Zapisnik se sastavlja u pet identičnih kopija.

Zapisnik o postupku javnog nadmetanja potpisuju svi članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i prisutni učesnici.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana, na zahtev učesnika, u zapisnik se unose eventualne primedbe na postupak javnog nadmetanja.

Član 43

Zapisnik o javnom nadmetanju sadrži:

1. spisak registrovanih prijava,

2. ime predsedavajućeg Komisije, Voditelja licitacije i zapisničara,

3. datum i vreme početka i završetka javnog nadmetanja,

4. spisak lokacija koje su predmet nadmetanja sa osnovnim podacima,

5. početnu cenu za otuđenje odnosno zakupnine po m² za svaku lokaciju posebno,

6. iznos najveće cene odnosno najviši iznos zakupnine i identitet učesnika sa najvećom cenom odnosno najvišim iznosom zakupnine, za svaku parcelu posebno,

7. iznos druge najveće cene odnosno najvišeg iznosa zakupnine i identitet učesnika sa drugom najvećom cenom odnosno najvišim iznosom zakupnine, za svaku parcelu posebno,

8. mere izrečene zbog ometanja koja su izazvali učesnici nadmetanja,

9. prigovori na izrečene mere,

10. ostale informacije o postupku.

Član 44

Komisija je dužna da u roku od 3 radna dana od okončanja javnog nadmetanja dostavi Gradonačelniku izveštaj o sprovedenom postupku javnog nadmetanja za otuđenje odnosno davanje građevinskog zemljišta u zakup (u daljem tekstu: Izveštaj).

Član 45

Izveštaj iz člana 44. ove Odluke obavezno sadrži:

1. kopiju oglasa o javnom nadmetanju,

2. zapisnik o javnom nadmetanju,

3. preporuku Komisije da se potpiše ugovor o prodaji odnosno zakupu sa učesnikom u javnom nadmetanju koji je ponudio najveću cenu odnosno najviši iznos zakupnine.

2. Prikupljanje ponuda javnim oglasom

Član 46

Javni oglas za prikupljanje ponuda za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta objavljuje se u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli organa i službi Grada i zvaničnoj internet prezentaciji grada Niša i drugim elektronskim medijima, najmanje 30 dana pre dana održavanja javnog nadmetanja.

Rok za podnošenje prijava za prikupljanje ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Član 47

Javni oglas za prikupljanje ponuda sadrži:

- osnovne podatke o građevinskom zemljištu, koje je predmet otuđenja odnosno zakupa (lokacija, površina, i dr.),

- informacija o tome da li se zemljište otuđuje ili daje u zakup,

- opis dozvoljene namene, urbanističke parametre koji definišu dozvoljenu namenu i druga ograničenja koja važe za objekte koji se mogu graditi na predmetnom građevinskom zemljištu,

- podatke o komunalnoj opremljenosti građevinskog zemljišta a u slučaju komunalno neopremljenog/neuređenog građevinskog zemljišta i podatke o radovima na izgradnji komunalne infrastrukture koje je potrebno da izvrši lice koje pribavlja zemljište odnosno zakupac,

- podatke o početnoj ceni za otuđenje odnosno zakupnini, dinamici plaćanja cene za otuđenje odnosno zakupnine za ponuđača koji ponudi najveću cenu, odnosno najviši iznos zakupnine,

- period trajanje zakupa (u slučaju davanja u zakup građevinskog zemljišta),

- vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja,

- uslovi za učešće u javnom nadmetanju, podaci o postupku za podnošenje ponude i rok za podnošenje ponuda, kao i obavezna sadržina ponude,

- iznos i postupak plaćanja garantnog iznosa za učešće u postupku prikupljanja ponuda kao i način i rok vraćanja garantnog iznosa ponuđačima koji predmetno zemljište ne dobiju u zakup odnosno u svojinu,

- način i rok obaveštavanja ponuđača o rezultatima nadmetanja,

- upozorenje učesniku čija ponuda bude prihvaćena, da u slučaju odustajanja od date ponude gubi pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa,

- informacija o mestu i načinu pribavljanja dodatnih informacija i dokumenata o predmetu ponude (kao što je informacija o tome koje se sve katastarske parcele nalaze na datoj lokaciji), uključujući nacrt ugovora o prodaji/zakupu koji će biti zaključen sa ponuđačem koji ponudi najveću cenu odnosno najviši iznos zakupnine,

- informaciju o tome ko plaća naknadu za promenu namene poljoprivrednog u građevinsko zemljište,

- rok za privođenje građevinskog zemljišta nameni,

- druge podatke i informacije.

Na garantni iznos iz stava 1. alineja 9. ovog člana primenjuju se odredbe člana 28. ove Odluke.

Član 48

Ukoliko je predmet otuđenja ili zakupa veći broj lokacija (koje mogu sadržati veći broj katastarskih/građevinskih parcela), javni oglas za prikupljanje pisanih ponuda radi otuđenja odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta, treba da sadrži podatke iz člana 47. stav 1. alineja 1. do 7. za svaku lokaciju posebno.

Član 49

Ponude se podnose Komisiji u zatvorenoj koverti, sa vidljivom oznakom na koju se katastarsku parcelu odnosi, u roku na mestu i do časa određenog u javnom oglasu.

Ponuđeni iznos cene za otuđenje odnosno zakupnine za zemljište mora biti dat u dinarskom iznosu koji je najmanje jednak ili veći od početnog iznosa utvrđenog u raspisanom oglasu.

Neblagovremene i neuredne ponude biće odbačene.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je primljena nakon roka određenom u pozivu za podnošenje ponuda.

Neuredna je ponuda:

- podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koju parcelu se odnosi,

- koja ne sadrži podatke i dokumenta iz člana 50. odnosno 51. ove Odluke,

- u kojoj ponuđeni iznos cene za otuđenje odnosno zakupnine nije u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 50

Ponuda fizičkog lica sadrži:

- oznaku lokacije na koje se ponuda odnosi,

- ime i prezime, adresu, jedinstveni matični broj građana i potpis,

- izjavu o prihvatanju svih uslova iz oglasa (uključujući i izjavu o prihvatanju uslova za komunalno opremanje/uređivanje predmetnog zemljišta sadržanih u javnom oglasu, ukoliko se radi o građevinskom zemljištu koje nije komunalno opremljeno za građenje),

- dokaz o uplaćenom garantnom iznosu,

- broj računa za vraćanje uplaćenog garantnog iznosa,

- visinu cene za otuđenje, odnosno visinu zakupnine za datu lokaciju.

Član 51

Ponuda pravnog lica sadrži:

- oznaku lokacije na koje se ponuda odnosi,

- firmu, matični broj i PIB,

- ime i prezime direktora/lica ovlašćenog za zastupanje i njegov potpis,

- izvod iz Agencije za privredne registre odnosno drugog odgovarajućeg registra,

- overeno punomoćje kojim se predstavnik pravnog lica ovlašćuje da učestvuje u nadmetanju u ime pravnog lica,

- overenu izjavu ovlašćenog lica o prihvatanju svih uslova iz javnog oglasa, (uključujući i izjavu o prihvatanju propisanih uslova za komunalno opremanje/uređivanje predmetnog zemljišta sadržanih u javnom oglasu ukoliko se radi o neizgrađenom građevinskom zemljištu koje nije komunalno opremljeno za građenje),

- dokaz o uplaćenom garantnom iznosu,

- broj računa za vraćanje garantnog iznosa,

- visinu cene za otuđenje, odnosno visinu zakupnine za datu lokaciju.

Javno otvaranje ponuda

Član 52

O početku, toku i završetku javnog otvaranja ponuda sastavlja se zapisnik.

Postupak javnog otvaranja ponuda počinje unošenjem u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, podataka o prisutnim članovima Komisije, podataka o prispelom broju ponuda i podataka o parcelama na koje se odnose prispele ponude.

Neblagovremene ponude se posebno izdvajaju i ne razmatraju što se posebno konstatuje na zapisnik.

Ponude se razvrstavaju po lokacijama, a potom ih predsednik Komisije ili lice koje on odredi otvara i predaje na uvid ostalim članovima Komisije nakon čega isto lice javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu ponude.

Ponude za koje se po otvaranju utvrdi da su neuredne posebno se konstatuju na zapisnik.

Parcele za koje se utvrdi da nije pristigla nijedna ponuda, posebno se konstatuju na zapisnik.

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih prispelih ponuda.

Postupak otvaranja ponuda je javan i istom mogu, sem ponuđača, prisustvovati sva zainteresovana punoletna lica.

Odredbe člana 42., 43., 44. i 45. ove Odluke primenjuju se i u postupku otuđenja odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Postupak se smatra uspelim i u slučaju da je za oglašenu parcelu prispela samo jedna blagovremena i uredna ponuda.

Član 53

U slučaju ometanja rada Komisije u postupku javnog otvaranja ponuda, shodno se primenjuju odredbe člana 41. ove odluke.

3. Odlučivanje o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta

Član 54

Gradonačelnik u roku od 8 dana od dana prijema Izveštaja Komisije iz člana 44. ove Odluke o sprovedenom postupku raspolaganja građevinskim zemljištem javnim nadmetanjem odnosno prikupljanjem ponuda javnim oglasom, ukoliko utvrdi da je postupak sproveden u svemu u skladu sa ovom Odlukom, donosi rešenje o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Rešenje), licu koje je ponudilo najveću cenu odnosno najviši iznos zakupnine.

Rešenje iz stava 1. ovog člana konačno je u upravnom postupku.

Ukoliko Gradonačelnik utvrdi nedostatke ili nejasnoće u Izveštaju Komisije, nalaže Komisiji da u roku od 3 dana otkloni uočene nedostatke.

Ukoliko Gradonačelnik utvrdi da je došlo do povrede postupka javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom, poništava odluku o raspisivanju javnog oglasa.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se svim učesnicima javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, koji smatra da mu je u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda povređeno pravo, može protiv rešenja iz stava 1. ovog člana, pred Upravnim sudom da pokrene upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja tog rešenja.

4. Neposredna pogodba

Član 55

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučaju:

1) izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini;

2) pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, koji je zahtev podneo u rokovima propisanim Zakonom, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom;

3) ispravke granica susednih katastarskih parcela;

4) formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 102. Zakona;

5) otuđenja ili davanja u zakup u skladu sa članom 96. stav 7. Zakona; i

6) sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti koje je bilo predmet eksproprijacije, u skladu sa propisima o eksproprijaciji.

Član 56

Postupak neposredne pogodbe sprovodi Uprava, po zahtevu zainteresovanog lica.

Rešenje o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta u slučajevima označenim u članu 55. ove Odluke, donosi Gradonačelnik.

Ugovor o otuđenju odnosno zakupu građevinskog zemljišta zaključuju lice kome se to zemljište otuđuje odnosno daje u zakup neposrednom pogodbom i Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja o otuđenju odnosno davanju u zakup predmetnog građevinskog zemljišta.

Ukoliko lice iz stava 3. ovog člana ne pristupi zaključenju ugovora u utvrđenom roku, smatraće se da je odustalo od pribavljanja odnosno zakupa predmetnog građevinskog zemljišta.

III UGOVOR O OTUĐENJU I ZAKUPU

Član 57

Ugovor o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, u roku od 30 dana od dana konačnosti Rešenja označenog u članu 54. ove Odluke, zaključuje lice kome se zemljište otuđuje odnosno daje u zakup i Gradonačelnik.

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup ne pristupi zaključenju Ugovora u roku od 30 dana od dana konačnosti Rešenja, smatraće se da odustaje od pribavljanja odnosno zakupa u kom slučaju se predmetno zemljište može otuđiti odnosno dati u zakup učesniku javnog nadmetanja sa drugom najvećom ponudom.

U slučaju da učesnik javnog nadmetanja sa drugom najvećom ponudom odustane od zaključenja ugovora označenog u stavu 1. ovog člana, postupak javnog nadmetanja odnosno prikupljanja pisanih ponuda se ponavlja i sprovodi u skladu sa ovom Odlukom.

U slučaju iz stava 2. i 3. ovog člana, Gradonačelnik će poništiti rešenje iz člana 54. stav 1. ove Odluke.

Protiv rešenja iz stava 4. ovog člana, može se pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Potpisi ugovarača na ugovoru o otuđenju odnosno ugovoru o zakupu overavaju se u sudu.

Porez na prenos apsolutnih prava po osnovu otuđenja odnosno zakupa kao i svi troškovi upisa prava u javnim knjigama za evidenciju nepokretnosti i pravima na njima padaju na teret pribavioca odnosno zakupca.

Član 58

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojni naročito sadrži: podatke o katastarskoj parceli, prava i obaveze grada Niša i pribavioca, rok i način plaćanja cene pribavljanja, način obezbeđenja potraživanja grada Niša i način usklađivanja rate ukoliko se kupoprodajna cena plaća na rate, posebne uslove za komunalno opremanje/uređenje građevinskog zemljišta ako je predmet otuđenja neuređeno građevinsko zemljište, rok u kome se zemljište mora privesti nameni, prava i obaveze u slučaju neizvršavanja obaveza, način rešavanja sporova, postupak i uslovi za izmenu ugovora.

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojni može da sadrži i druge podatke, uslove, prava i obaveze.

Član 59

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini naročito sadrži: podatke o katastarskoj parceli, nameni i veličini budućeg objekta, o visini zakupnine, roku trajanja zakupa, dinamici i načinu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, posebne uslove za komunalno opremanje/uređenje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište, roku u kome se zemljište mora provesti nameni, prava i obaveze u slučaju neizvršavanja obaveza, način rešavanja sporova, kao i podatke o postupku i uslovima za izmenu ugovora.

Ugovorom o zakupu građevinskog zemljišta, u skladu sa odredbama ove Odluke, regulisaće se i sudbina, nakon isteka ugovora, svih unapređenja koje zakupac učini na predmetnom zemljištu u toku trajanja ugovora.

U slučaju plaćanja zakupnine na rate, ugovor o zakupu građevinskog zemljišta sadržaće odredbu da će se visina zakupnine usklađivati sa rastom cena na malo u Republici Srbiji, prema zvanično objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

IV CENA ZA OTUĐENJE I ZAKUPNINA

Član 60

Za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini plaća se cena koja se utvrdi u postupku javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom i ista se ne može naknadno umanjivati.

Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini utvrđuje se u visini tržišne vrednosti tog građevinskog zemljišta utvrđene od strane kvalifikovanih procenitelja vrednosti nepokretnosti, korišćenjem standardnih metoda procene vrednosti nepokretnosti.

Pod umanjenjem najveće cene ne smatra se popust koji odobrava vlasnik građevinskog zemljišta za jednokratno plaćanje određene cene, u skladu sa ovom odlukom.

U slučaju kada se na oglas niko ne prijavi, početna cena iz stava 2. ovog člana umanjuje se 15%, a u slučaju sledećeg nadmetanja umanjuje se za 30%, bez obaveze ponovnog utvrđivanja.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti po ceni nižoj od tržišne odnosno bez naknade, neposrednom pogodbom, samo ukoliko je za takvo raspolaganje prethodno pribavljena saglasnost Vlade u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Član 61

Za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća se zakupnina čija se visina utvrđuje u postupku javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom a koja se naknadno ne može umanjivati.

Pod umanjenjem najvišeg iznosa zakupnine ne smatra se popust koji odobrava vlasnik građevinskog zemljišta za jednokratno plaćanje zakupnine, u skladu sa ovom Odlukom.

Početni iznos zakupnine za davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini utvrđuje se kao 2,5% od početne cene za otuđenje utvrđene u članu 60. stav 2. ove odluke, koja se množi sa brojem godina na koje se zemljište izdaje u zakup.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup za zakupninu nižu od tržišne odnosno bez naknade, neposrednom pogodbom, samo ukoliko je za takvo raspolaganje prethodno pribavljena saglasnost Vlade u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Član 62

Lice kome se otuđuje odnosno daje u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini u obavezi je da plati cenu odnosno zakupninu na način i u rokovima određenim u ugovoru o otuđenju odnosno u ugovoru o zakupu, i u skladu sa načinom plaćanja određenim u javnom oglasu.

Član 63

Licu kome se otuđuje, odnosno daje u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini, ugovorena cena ili zakupnina umanjuje se za 10%, ukoliko ista bude uplaćena u celosti, u roku od 15 dana, od dana zaključenja ugovora.

U slučaju plaćanja cene ili zakupnine na rate, prva rata u visini od 20% plaća se najkasnije u roku od 15 dana od dana overe ugovora, a preostali iznos u četiri polugodišnje rate, koje se usklađuju sa rastom cena na malo u Republici Srbiji.

Na ime obezbeđenja potraživanja, može se na zaradi fizičkog lica konstituisati administrativna zabrana ili to lice može priložiti trasiranu menicu akceptiranu od strane dva žiranta iz čijih se zarada, na kojima se ustanovljava administrativna zabrana, dug može naplatiti.

Pravno lice na ime obezbeđenja plaćanja prilaže bankarsku garanciju, menicu avaliranu od strane poslovne banke ili ustanovljava hipoteku prvog reda nad nepokretnostima u svojini u korist Grada čija je vrednost najmanje 150% vrednosti duga.

Član 64

Lice koje je vlasnik bespravno sagrađenog objekta za porodično stanovanje za koji je podneta prijava za legalizaciju a koji je dobio u svojinu ili u zakup građevinsko zemljište neposrednom pogodbom, cenu odnosno zakupninu može platiti u ratama i to: prvu ratu u iznosu od 10% u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, a preostali iznos u najviše 60 jednakih mesečnih rata, koje se usklađuju sa rastom cena na malo u Republici Srbiji.

Za višeporodične stambene, stambeno-poslovne, poslovno-stambene i poslovne bespravno sagrađene objekte, utvrđena cena se može platiti u ratama i to: prva rata u iznosu od 25% u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, a preostali iznos u najviše 36 jednakih mesečnih rata, koje se usklađuju sa rastom cena na malo u Republici Srbiji.

Na obezbeđenje potraživanja primenjuju se odredbe člana 63. stav 2. i 3. ove odluke.

V POSTUPAK RASPOLAGANJA NEIZGRAĐENIM GRAĐEVINSKIM ZEMLJIŠTEM POD USLOVIMA POVOLJNIJIM OD TRŽIŠNIH

Član 65

Grad može otuđiti ili dati u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene ili bez naknade, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade RS (u daljem tekstu: Vlada) u skladu sa Zakonom i Uredbom o uslovima i načinu pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili dâ u zakup građevinsko zemljište po ceni, manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade (u daljem tekstu: Uredba).

Član 66

Zaključak o pokretanju postupka otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini po ceni odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene odnosno bez naknade, kojim se određuje i da li će se u konkretnom slučaju raspolaganje građevinskim zemljištem u javnoj svojini vršiti prikupljanjem ponuda javnim oglasom ili neposrednom pogodbom donosi Veće.

Uprava je dužna, da na osnovu zaključka iz stava 1. ovog člana, u roku od 60 dana, u skladu sa Uredbom, pripremi Elaborat opravdanosti raspolaganja pojedinim lokacijama pod uslovima povoljnijim od tržišnih (u daljem tekstu: Elaborat).

U pripremi Elaborata iz stava 2. ovog člana, Uprava može da angažuje fizička lica odgovarajuće struke odnosno specijalizovane organizacije.

U slučaju angažovanja fizičkih, odnosno pravnih lica iz stava 3. ove odluke, sa angažovanima, na predlog načelnika Uprave, ugovor zaključuje Gradonačelnik.

V.1. Raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem pod uslovima povoljnijim od tržišnih prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 67

Za lokacije koje se otuđuju odnosno daju u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom, Elaborat iz člana 66. stav 2. sadrži:

1) popis i površinu katastarskih parcela za koje se predlaže raspolaganje po uslovima povoljnijim od tržišnih;

2) podatke iz planskog dokumenta na osnovu koga se može izdati lokacijska i građevinska dozvola, sa navedenim bitnim urbanističkim i tehničkim parametrima (namena, koeficijent izgrađenosti i zauzetosti, posebni ulovi, stepen komunalne opremljenosti i dr.) i jednim listom grafičkog prikaza lokacije u odgovarajućoj razmeri;

3) procenu Ministarstva finansija - Poreske uprave o tržišnoj vrednosti katastarskih parcela;

4) određenje svrhe projekta i subjekata koji mogu da učestvuju u postupku javnog nadmetanja;

5) uslove i kriterijume za umanjenje, kao i kriterijume i merila za ocenu ponuda i određivanja iznosa umanjenja tržišne vrednosti;

6) vrstu i visinu obezbeđenja koju podnosi učesnik u javnom nadmetanju;

7) ekonomsku analizu očekivanih troškova i ekonomsku analizu očekivane koristi od realizacije investicije, kao i analizu očekivanih socijalnih efekata;

8) pregled drugih podsticajnih mera i sredstava koje Republika Srbija, odnosno Grad Niš obezbeđuje za realizaciju tog projekta;

9) druge podatke bitne za ocenu opravdanosti otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Za projekte ekonomskog razvoja, ekonomska analiza očekivanih efekata iz stava 1. tačka 7) ovog člana mora prikazati očekivano povećanje zaposlenosti odnosno javnih prihoda, efekte na obim privrednih aktivnosti drugih privrednih subjekata i na kvalitet života u datoj sredini.

Analizu iz stava 1. tačka 7. ovog člana, ukoliko Elaborat priprema Uprava, vrši gradska uprava nadležna za poslove privrede u saradnji sa gradskom upravom nadležnom za poslove finansija u roku od 45 dana od dana donošenja zaključka iz člana 66. stav 1. ove Odluke i istu odmah dostavlja Upravi nadležnoj za pripremu Elaborata iz člana 66. stav 2. ove Odluke.

Član 68

Uprava je dužna da u roku određenom u članu 66. stav 2. ove odluke, pripremi i nacrt javnog oglasa, koji mora da sadrži sve bitne elemente oglasa.

Javni oglas iz stava 1. ovog člana se objavljuje ako Vlada dâ prethodnu saglasnost na otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene ili bez naknade, u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Član 69

Nacrt Elaborata i nacrt javnog oglasa utvrđuje Veće i upućuje ga na javni uvid u trajanju od najmanje 8 radnih dana.

Nakon sprovedenog javnog uvida, Veće utvrđuje predlog Elaborata i teksta javnog oglasa i dostavlja ih Skupštini Grada na usvajanje odnosno potvrđivanje.

Skupština Grada odlukom usvaja Elaborat i potvrđuje tekst javnog oglasa.

Član 70

Gradski javni pravobranilac, u roku od 8 dana, podnosi zahtev Vladi za davanje saglasnosti za raspolaganje građevinskim zemljištem u javnoj svojini pod uslovima povoljnijim od tržišnih prikupljanjem ponuda javnim oglasom, uz koji se podnosi Odluka Skupštine iz člana 69. stav 3. ove Odluke, usvojeni Elaborat i potvrđeni tekst oglasa.

Član 71

Uprava, u roku koji ne može biti duži od godinu dana od dana dobijanja saglasnosti Vlade, raspisuje javni oglas za prikupljanje ponuda, za sve ili za pojedinačne katastarske parcele, u skladu sa aktom Vlade kojim se daje saglasnost.

Rok za prikupljanje ponuda javnim oglasom ne može biti kraći od 30 dana.

Postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom sprovodi se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Po sprovedenom postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom, odluku o raspolaganju pod uslovima povoljnijim od tržišnih donosi Gradonačelnik, u roku koji ne može biti duži od 45 dana.

Ugovor o raspolaganju građevinskim zemljištem u javnoj svojini, pod uslovima povoljnijim od tržišnih prikupljanjem ponuda javnim oglasom, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik.

V.2. Raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem pod uslovima povoljnijim od tržišnih, putem neposredne pogodbe

Član 72

Za lokacije koje se otuđuju odnosno daju u zakup neposrednom pogodbom, Elaborat iz člana 66. stav 2. sadrži:

1) popis i površinu katastarskih parcela za koje se predlaže otuđenje ili davanje u zakup;

2) podatke iz planskog dokumenta na osnovu koga se može izdati lokacijska i građevinska dozvola, sa navedenim bitnim urbanističkim i tehničkim parametrima (namena, koeficijent izgrađenosti i zauzetosti, posebni ulovi, stepen komunalne opremljenosti i dr.) i jednim listom grafičkog prikaza lokacije u odgovarajućoj razmeri;

3) procenu Ministarstva finansija - Poreske uprave o tržišnoj vrednosti katastarskih parcela;

4) podatke o licu koje se ovlašćuje za potpis ugovora o otuđenju, odnosno davanju u zakup, po dobijanju saglasnosti Vlade;

5) podatke o pravnom, odnosno fizičkom licu - sticaocu prava svojine, odnosno prava zakupa na građevinskom zemljištu;

6) iznos umanjenja izražen kao razlika između utvrđene tržišne vrednosti građevinskog zemljišta i novčanog iznosa određenog ugovorom o otuđenju, odnosno davanju u zakup;

7) obavezu sticaoca prava svojine, odnosno zakupa da obezbedi bankarsku garanciju po dobijanju saglasnosti Vlade, za ispunjenje ugovornih obaveza;

8) ekonomsku analizu očekivanih troškova i ekonomsku analizu očekivane koristi od realizacije projekta, odnosno investicije, kao i analizu očekivanih socijalnih efekata;

9) pregled drugih podsticajnih mera i sredstava koje Republika Srbija, odnosno Grad Niš obezbeđuje za realizaciju projekta, odnosno investicije;

10) druge podatke bitne za ocenu opravdanosti ovakvog raspolaganja građevinskim zemljištem.

Za projekte ekonomskog razvoja, ekonomska analiza očekivanih efekata iz stava 1. tačka 8) ovog člana mora prikazati očekivano povećanje zaposlenosti odnosno javnih prihoda, efekte na obim privrednih aktivnosti drugih privrednih subjekata i na kvalitet života u datoj sredini.

Analizu iz stava 1. tačka 8. ovog člana, ukoliko Elaborat priprema Uprava, vrši gradska uprava nadležna za poslove privrede u saradnji sa gradskom upravom nadležnom za poslove finansija u roku od 45 dana od dana donošenja zaključka iz člana 66. stav 1. ove Odluke i istu odmah dostavlja upravi nadležnoj za pripremu Elaborata iz člana 66. stav 2. ove Odluke.

Član 73

Uprava je dužna da sastavi nacrt ugovora o zakupu odnosno otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini po ceni odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene odnosno zakupnine, odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade (u daljem tekstu: ugovor o raspolaganju).

Ugovor iz stava 1. ovog člana dostavlja se Gradskom javnom pravobraniocu na mišljenje.

Član 74

Nacrt Elaborata i nacrt ugovora o raspolaganju utvrđuje Veće i upućuje ga na javni uvid u trajanju od najmanje 8 dana.

Nakon sprovedenog javnog uvida, Veće utvrđuje predlog Elaborata i teksta ugovora o raspolaganju i dostavlja ih Skupštini Grada na usvajanje odnosno potvrđivanje.

Skupština Grada odlukom usvaja Elaborat i potvrđuje tekst ugovora o raspolaganju.

Član 75

Gradski javni pravobranilac, u roku od 8 dana, podnosi zahtev Vladi za davanje saglasnosti za raspolaganje građevinskim zemljištem u javnoj svojini pod uslovima povoljnijim od tržišnih putem neposredne pogodbe, uz koji se podnosi Odluka Skupštine iz člana 74. stav 3. ove odluke, usvojeni Elaborat i utvrđeni tekst Ugovora o raspolaganju.

Po pribavljanju prethodne saglasnosti Vlade za raspolaganje građevinskim zemljištem u javnoj svojini pod uslovima povoljnijim od tržišnih putem neposredne pogodbe i saglasnost na sadržinu nacrta ugovora o raspolaganju i sprovedenog postupka neposredne pogodbe, odluku o raspolaganju pod uslovima povoljnijim od tržišnih donosi Gradonačelnik, u roku koji ne može biti duži od 45 dana od dana prijema saglasnosti Vlade.

Ugovor o raspolaganju građevinskim zemljištem u javnoj svojini, pod uslovima povoljnijim od tržišnih, putem neposredne pogodbe, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik.

VI PRESTANAK VAŽENJA UGOVORA O OTUĐENJU, ODNOSNO O ZAKUPU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 76

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište ne izvrši svoju ugovornu obavezu plaćanja utvrđene cene građevinskog zemljišta, građevinsko zemljište ne privede nameni u ugovorenom roku, odnosno ne plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa posebnim ugovorom, ugovor o otuđenju se jednostrano raskida.

U slučaju raskida ugovora, iz razloga navedenih u stavu 1. ovog člana, dotadašnji pribavilac, nema pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa i 20% ugovorene cene.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Uprava je dužna da pisanim putem upozori pribavioca na kršenje ugovornih obaveza.

Pribaviocu se ostavlja rok od 30 dana za ispunjenje ugovorenih obaveza.

Istekom roka iz stava 4. ovog člana, Gradonačelnik pisanom izjavom, koja se dostavlja dotadašnjem pribaviocu, raskida ugovor.

Ukoliko dosadašnji pribavilac osporava dejstvo izjave Gradonačelnika o raskidu ugovora, odnosno u slučaju spora, nadležan je Osnovni sud u Nišu.

Član 77

Pravo zakupa neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini prestaje istekom ugovorenog roka.

Član 78

Pravo zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini prestaje pre ugovorenog roka licu koje:

1. ne plati zakupninu ili deo zakupnine u ugovorenom roku,

2. koristi građevinsko zemljište suprotno nameni za koju mu je dato,

3. u ugovorenom roku dato zemljište ne privede nameni,

4. ne plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa ugovorom o određivanju visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

U slučajevima utvrđenim u stavu 1. ovog člana, Uprava je dužna da pisanim putem upozori zakupca na kršenje ugovorenih obaveza.

Zakupcu se ostavlja rok od 30 dana za ispunjenje ugovornih obaveza.

Istekom ovog roka Gradonačelnik, pisanom izjavom, koja se dostavlja dosadašnjem zakupcu, raskida ugovor.

U slučaju raskida ugovora, iz razloga naznačenih u stavu 1. ovog člana, dotadašnji zakupac nema pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa i 20% ugovorene zakupnine.

Ukoliko dosadašnji zakupac osporava dejstvo izjave Gradonačelnika o raskidu ugovora, odnosno u slučaju spora, nadležan je Osnovni sud u Nišu.

Član 79

Ugovor o zakupu može se raskinuti pre isteka ugovorenog roka, sporazumom ugovornih strana a na osnovu pisane izjave zakupca o raskidu ugovora.

U slučaju raskida ugovora pod uslovima označenim u stavu 1. ovog člana, dotadašnji zakupac ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa zakupnine u nominalnom iznosu, bez prava na kamatu i bez prava na vraćanje garantnog iznosa.

Odluku o vraćanju naknade u skladu sa stavom 2. ovog člana donosi Gradonačelnik.

VII IZMENE UGOVORA O ZAKUPU

Član 80

U slučaju promene vlasnika na objektu, odnosno posebnom (fizičkom) delu objekta koji je izgrađen ili se gradi na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada, koje je predmet zakupa, novi vlasnik objekta odnosno posebnog (fizičkog) dela objekta, preko Uprave, podnosi zakupodavcu, Gradu, zahtev za izmenu ugovora o zakupu.

Uz zahtev označen u prethodnom stavu novi vlasnik objekta dostavlja sudski overen ugovor o kupovini objekta odnosno objekta u izgradnji odnosno drugi pravni osnov kojim se stiče vlasništvo na objektu odnosno rešenje o nasleđivanju, sa potvrdom poreske uprave o regulisanom porezu na prenos apsolutnih prava po tom osnovu.

Novi ugovor o zakupu građevinskog zemljišta koji zaključuje Grad sa novim vlasnikom objekta, predstavlja osnov za upis novog zakupca u javnim knjigama za evidenciju nepokretnosti i pravima na njima.

VIII OBJAVLJIVANJE INFORMACIJA O RASPOLAGANJU ZEMLJIŠTEM

Član 81

Uprava objavljuje kvartalno informacije o svim zaključenim ugovorima o otuđenju i davanju zemljišta u zakup.

Objavljena informacija mora sadržati: naznačenje mesta na kojem se nalazi lokacija površinu katastarske parcele koja je predmet ugovora, informaciju o prenetim pravima, odnosno da li se radi o otuđenju ili davanju u zakup zemljišta, dužinu trajanja zakupa, ime pribavioca, odnosno zakupca i cenu zemljišta, odnosno visinu zakupnine, kao i sve ostale informacije koje mogu biti od značaja za javnost.

Informacija iz stava 1. ovog člana objavljuje se na sajtu Grada Niša.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 82

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju u zakup građevinskog zemljišta("Službeni list Grada Niša", br. 32/2006 - prečišćen tekst, 40/2007, 76/2007, 111/2008 i 46/2009).

Član 83

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".