ODLUKA

O PRAVIMA I USLUGAMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 12/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Kraljeva (u daljem tekstu: Odluka), utvrđuju se prava i usluge u socijalnoj zaštiti za čije je ostvarivanje nadležan grad Kraljevo.

Član 2

Prava i usluge u socijalnoj zaštiti, utvrđene ovom odlukom, mogu da ostvare lica sa prebivalištem (boravištem) na teritoriji grada Kraljeva.

Izuzetno, to ostvaruju i lica koja se zateknu na teritoriji grada Kraljeva u stanju socijalne potrebe.

Pojedine usluge mogu se pružati licima sa teritorije drugih opština (gradova), na osnovu procene Centra za socijalni rad u Kraljevu, po dogovoru sa nadležnim Centrom gde korisnik ima prebivalište.

II PRAVA I USLUGE U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Član 3

Prava u socijalnoj zaštiti predstavljaju različite oblike materijalne podrške u cilju obezbeđivanja egzistencijalnog minimuma i podrške socijalnoj integraciji pojedinca i porodice.

Prava utvrđena ovom odlukom su:

1. pravo na jednokratnu pomoć,

2. pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu,

3. pravo na putne troškove i ishranu prolaznika,

4. pravo na putne troškove ostalih korisnika,

5. pravo na naknadu troškova sahrane.

Član 4

Usluge u socijalnoj zaštiti su aktivnosti pružanja podrške i pomoći građanima i njihovim porodicama radi poboljšanja, odnosno očuvanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja rizika, nepovoljnih životnih okolnosti, kao i razvoja potencijala korisnika za samostalan život.

Usluge koje se utvrđuju ovom odlukom su:

1. privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu,

2. pomoć i nega u kući,

3. dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju i decu u sukobu sa zakonom,

4. socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

5. usluge Savetovališta,

6. usluge neodložnih intervencija,

7. interventni smeštaj u kriznim situacijama,

8. stanovanje uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite (porodični i domski smeštaj).

III PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

1. Pravo na jednokratnu pomoć

Član 5

Pravo na jednokratnu pomoć priznaje se pojedincu ili porodici koja se nađe u stanju trenutne, izuzetno teške situacije, koju ne mogu samostalno da prevaziđu, u vidu novčanog ili naturalnog davanja, prema proceni Centra za socijalni rad.

Član 6

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi i novčanom iznosu priznaje se pojedincu ili porodici u obliku:

- naknade za zadovoljenje osnovnih životnih potreba (nabavka namirnica, ogreva, higijenskih paketa),

- naknade troškova za korišćenje zdravstvene zaštite (nabavka lekova, medicinskih pomagala i pomoći u lečenju - ako ne postoji drugi osnov),

- naknade stanarine,

- naknade za troškove organizovanja škole u prirodi, ekskurzija i matura za decu na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite,

- nabavke udžbenika i školskog pribora za decu koja se redovno školuju,

- izlaska mladih iz sistema socijalne zaštite,

- izlaska žrtava nasilja u porodici iz Prihvatilišta,

- drugih vanrednih situacija, kada se ne može prevazići stanje socijalne potrebe.

Član 7

Zadovoljavanjem osnovnih životnih potreba smatra se naročito: nabavka namirnica i sredstava za higijenu, plaćanje komunalnih troškova, nabavka udžbenika i školskog pribora za decu na redovnom školovanju, nabavka ogreva, zimnice i neophodne garderobe, kao i neophodnih stvari za domaćinstvo, kao i zadovoljavanje drugih potreba izazvanih specifičnim stanjem ili situacijama (bolest, teška invalidnost, trudnoća, prestanak prava na porodični ili domski smeštaj, postpenalna zaštita, pribavljanje neophodne dokumentacije radi ostvarivanja prava u oblasti socijalne zaštite).

Član 8

Naknada na ime troškova zdravstvene zaštite pripada pojedincu i porodici i to:

- za prekid neželjene trudnoće iz socijalnih indikacija,

- za pribavljanje lekarskih nalaza i lekarskih uverenja, u cilju ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i zapošljavanja korisnika,

- za nabavku lekova, lečenje i nabavku pomagala (za teške hronične bolesti), ako ne postoji drugi osnov za nabavku istih.

Visina naknade određuje se u iznosu najviše do stvarnih troškova zdravstvenih usluga.

Član 9

Pojedincu ili porodici, korisniku novčane socijalne pomoći, koji plaća stanarinu, može se priznati deo nastalih troškova, u visini do 60% od visine stanarine, najduže do 6 meseci, a po odluci potvrđenoj od strane Stručnog kolegijuma Centra za socijalni rad.

Član 10

Pravo na troškove organizovanja škole u prirodi, ekskurzija i matura, priznaju se deci na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite.

Deci korisnika novčane socijalne pomoći, može se priznati pravo iz stava 1. ovog člana po odluci Stručnog kolegijuma Centra za socijalni rad.

Član 11

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare najviše 3 (tri) puta u toku jedne kalendarske godine, s tim što pojedinačni iznos ovog prava ne može biti veći od prosečne zarade po zaposlenom u gradu Kraljevu u momentu odlučivanja o pravu, a određuje se prema stvarnim potrebama u konkretnom slučaju.

Izuzetno, po proceni Centra za socijalni rad, pojedinac ili porodica može pravo na jednokratnu novčanu pomoć koristiti i više puta u kalendarskoj godini, s tim da ukupna sredstva ostvarena po osnovu ovog prava ne prelaze dvostruki iznos prosečne zarade po zaposlenom u gradu Kraljevu u momentu odlučivanja o pravu.

Član 12

U postupku rešavanja o pravu na jednokratnu pomoć, Centar za socijalni rad je dužan da ceni da li se pružanjem i drugih oblika socijalne zaštite može efikasnije postići zadovoljavanje potreba korisnika.

2. Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu

Član 13

Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu se priznaje licu koje se smešta:

- u ustanovu socijalne zaštite,

- u drugu porodicu,

- pod uslovom da nema opremu, niti je može obezbediti, a ne mogu mu je obezbediti ni srodnici koji su, prema propisima o porodičnim odnosima, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 14

Oprema korisnika obuhvata nabavku najnužnije odeće, obuće, naknadu troškova za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice i druge nužne troškove, po proceni Centra za socijalni rad.

Pravo na opremu korisnika može se priznati u iznosu stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom, ostvarene u gradu Kraljevu, poznate u momentu odlučivanja o pravu.

O pravu na opremu za smeštaj korisnika u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, odlučuje Centar za socijalni rad.

Troškovi prevoza korisnika koji se upućuju na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu podrazumevaju: - stvarne troškove prevoza. O vrsti i načinu prevoza odluku donosi Centar za socijalni rad uzimajući u obzir, pre svega, zdravstveno stanje i uzrast korisnika, - troškove vozača i stručnog radnika Centra za socijalni rad, koji vrše smeštaj korisnika, - troškove ishrane korisnika tokom puta.

3. Pravo na putne troškove i ishranu prolaznika

Član 15

Naknada za putne troškove i ishranu priznaje se licu koje se nađe na teritoriji grada Kraljeva, van svog prebivališta ili boravišta, odnosno za odvođenje u Prihvatilište.

Licu koje nije u stanju da se samo vrati u mesto odredišta, određuje se pratilac.

Iznos naknade iz stava 1. ovog člana, određuje se u visini stvarnih troškova prevoza-autobusa, voza ili prevoz vozilom Centra za socijalni rad, a za ishranu priznaje se za svaki dan 5% od iznosa nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca.

Centar za socijalni rad je dužan da u ime grada Kraljeva vodi postupak za refundiranje učinjenih troškova iz ovog člana, od opštine-grada ili Centra za socijalni rad na čijoj teritoriji korisnik ima prebivalište ili boravište.

Član 16

Naknada za putne troškove i ishranu priznaje se korisniku prilikom dolaska i povratka sa dopusta-raspusta iz ustanova socijalne zaštite i drugih ustanova.

Korisniku koji nije u stanju da sam dođe ili se vrati u ustanovu, određuje se pratilac.

Troškovi prevoza podrazumevaju:

- stvarne troškove prevoza (o vrsti i načinu prevoza odluku donosi Centar za socijalni rad, uzimajući u obzir, pre svega, zdravstveno stanje i uzrast korisnika),

- troškove vozača i stručnog radnika Centra za socijalni rad koji vrše smeštaj korisnika,

- troškove ishrane korisnika tokom puta.

Iznos naknade iz stava 1. ovog člana, određuje se u visini stvarnih troškova prevoza-autobusa, voza ili prevoza vozilom Centra za socijalni rad, a za ishranu priznaje se za svaki dan 5% od iznosa nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca.

4. Pravo na putne troškove ostalih korisnika

Član 17

Naknada na ime putnih troškova po osnovu odlaska deteta sa posebnim potrebama na pregled u odgovarajuću ustanovu radi utvrđivanja stepena ometenosti, pripada detetu i roditelju-staratelju, u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Član 18

Naknada na ime putnih troškova obilaska deteta sa posebnim potrebama za vreme školovanja van Kraljeva, pripada roditelju-staratelju, u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Ukoliko roditelj-staratelj odvodi i dovodi dete na vikend ili raspust, naknada na ime putnih troškova pripada i detetu u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Vreme učestalosti obilaska deteta, utvrđuje psiholog-pedagog škole u kojoj se dete školuje, a roditelj-staratelj je dužan da Centru za socijalni rad dostavi dokaz o izvršenoj poseti.

Član 19

Naknada na ime putnih troškova obilaska dece i srodnika koji se nalaze na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, pripada roditelju-staratelju ili srodniku, ukoliko je isti korisnik novčane socijalne pomoći ili se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, po proceni stručnog radnika Centra za socijalni rad, a u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Ukoliko roditelj-staratelj ili srodnik odvodi i dovodi korisnika koji se nalazi na smeštaju u ustanovi socijalne zaštite, na vikend ili raspust, naknada na ime putnih troškova pripada i korisniku u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Učestalost obilaska korisnika, kao i dovođenje i odvođenje na vikende i raspuste, utvrđuje Centar za socijalni rad u saradnji sa nadležnim ustanovama socijalne zaštite.

Član 20

Naknada na ime putnih troškova po osnovu učešća u radionicama, pripada deci i mladima sa posebnim potrebama, ukoliko koriste javni prevoz za dolazak na radionice, u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Naknada na ime putnih troškova po osnovu učešća u radionicama, pripada i roditelju-staratelju, ukoliko je u pratnji lica koje je umereno mentalno nedovoljno razvijeno i telesno invalidno, u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Za isplatu naknade navedenih troškova u stavu 1. i 2. korisnik ili roditelj-staratelj je dužan da Centru za socijalni rad dostavi odgovarajući dokaz o prisustvu na radionicama, kao i autobusku kartu.

Za telesno invalidno dete, koje ne može da koristi javni prevoz, roditelj-staratelj je dužan da priloži dokaz o prisustvu deteta na radionici, na osnovu čega će mu biti isplaćena naknada na ime putnih troškova, u visini cene autobuske karte u oba pravca.

Član 21

Naknada na ime putnih troškova po osnovu korišćenja usluga dnevnog boravka (za decu sa smetnjama u razvoju i decu u sukobu sa zakonom), pripada korisniku, ukoliko grad nije obezbedio organizovan prevoz.

Ukoliko ne postoji organizovan prevoz, korisnici i njihovi pratioci, ukoliko za njima postoji potreba, ostvaruju pravo na naknadu putnih troškova, pod uslovima predviđenim u članu 35. ove odluke.

Član 22

Naknada na ime putnih troškova za redovne učenike srednjih škola koji su korisnici novčane socijalne pomoći, ili se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, po proceni stručnog radnika Centra za socijalni rad, a koji postižu zadovoljavajući uspeh i koriste javni prevoz do škole, realizuje se kroz nabavku mesečnih karata za školsku godinu.

5. Pravo na naknadu troškova sahrane

Član 23

Pravo na naknadu za troškove sahrane priznaje se za:

- korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć,

- lice koje nema zakonske obveznike izdržavanja,

- lice neutvrđenog identiteta,

- lice nepoznatog prebivališta,

- lice za koje troškove smeštaja (domskog ili porodičnog), u celosti snosi budžet RS.

Naknada troškova se utvrđuje u visini stvarnih troškova učinjenih za nabavku najneophodnije pogrebne opreme (sanduk, pokrov i krst sa natpisom), sve po najnižoj vrednosti, kao i prevoz, sahranjivanje, taksa za grobno mesto i grobno mesto.

Naknada troškova sahrane može se priznati fizičkom licu koje je izvršilo sahranu lica iz stava 1. ovog člana, uz priložene dokaze o stvarnim troškovima, koji ne mogu biti veći od iznosa naknade iz prethodnog stava.

U slučaju da Centar za socijalni rad utvrdi postojanje zaostavštine umrlog lica, refundiraće se za iznos isplate troškova, koji se prenosi u budžet grada.

IV USLUGE U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

1. Privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu

Član 24

Uslugu privremenog smeštaja u prihvatilište priznaje se licima koja su iznenada ostala bez smeštaja ili iz drugih razloga moraju da budu zbrinuta van svoje porodice (deca i mladi, žrtve nasilja u porodici, odrasli i stari).

Korisnik može koristiti usluge prihvatilišta do uspostavljanja odgovarajućeg oblika zaštite, a najduže do 30 dana, uz mogućnost produženja prava za još 30 dana, kada za to postoje opravdani razlozi, po proceni Centra za socijalni rad.

Potrebu za smeštajem u prihvatilište utvrđuje i smeštaj korisnika vrši Centar za socijalni rad izdavanjem uputa, dovođenjem od strane službenog lica policijske uprave i samoinicijativnim dolaskom.

Član 25

Smeštaj u prihvatnu stanicu priznaje se licima koja se nađu u skitnji i drugim slučajevima kada im je neophodno organizovano zbrinjavanje, dok se ne uspostavi kontakt sa nadležnim Centrom za socijalni rad, ili dok se ne omogući povratak lica u mesto prebivališta, ili dok se za njih ne utvrdi odgovarajući oblik socijalne zaštite.

Korisnik može koristiti usluge prihvatne stanice najduže do 7 dana.

2. Pomoć i nega u kući

Član 26

Uslugu pomoći i nege u kući mogu da koriste stara i iznemogla, hronično obolela i druga lica koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju, a žive sama, ili žive u domaćinstvu sa drugim licem koje iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da mu obezbedi adekvatnu negu.

Član 27

Pomoć i nega u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova (održavanje čistoće stana, pripremanje lakih i brzih obroka, pranje i peglanje), pomoć oko održavanja lične higijene, nabavka namirnica, lekova i drugih potrepština, pomoć u šetnji, komunikacija sa drugim institucijama koje su značajne za korisnike i pomoć oko ostvarivanja zdravstvenih usluga.

Član 28

Centar za socijalni rad izdaje uput, pruža uslugu pomoći i nege u kući, prati i evidentira istu i preispituje uslugu na godišnjem nivou u skladu sa Pravilnikom koji donosi nadležni organ uprave grada.

Član 29

Cena usluge pomoći i nege u kući, kao i učešće korisnika i njihovih srodnika u troškovima pružanja usluge, utvrđuje se posebnim Pravilnikom koji donosi nadležni organ lokalne samouprave.

3. Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju i decu u sukobu sa zakonom

Član 30

Usluga Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju i decu u sukobu sa zakonom obezbeđuje se u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

O korišćenju ove usluge odlučuje Centar za socijalni rad.

Član 31

Uslugu Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju može koristiti lice ako mu se u porodici ne može obezbediti odgovarajuća zaštita, uzimajući u obzir potrebe korisnika, mogućnosti porodice, kao i celishodnost ovakvog oblika zaštite i druge okolnosti.

Član 32

Uslugu Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, mogu da koriste lica koja su lakše i umereno mentalno nedovoljno razvijena, a nisu obuhvaćena obrazovnim sistemom ili su završila školovanje u skladu sa svojim mogućnostima, kao i deca na redovnom školovanju - po završetku nastave dok ih roditelji ne preuzmu, kao i u vreme školskih raspusta.

Član 33

Korisnicima ove usluge, obezbeđuje se: prevoz, boravak, ishrana, zdravstveni nadzor, vaspitno-obrazovni rad, okupaciona terapija kao i kulturno-zabavne aktivnosti.

Član 34

Dnevni boravak za decu i omladinu u sukobu sa zakonom, obezbeđuje korisnicima: dnevni boravak, ishranu, prevoz, vaspitno-obrazovni rad i kulturno-zabavne aktivnosti, u skladu sa njihovim sklonostima i sposobnostima.

Član 35

Nadležni organ lokalne samouprave donosi - akt o osnivanju dnevnih boravaka, normative za opremanje dnevnih boravaka, standarde rada dnevnih boravaka, akt o merilima i kriterijumima za utvrđivanje cene usluga u dnevnim boravcima, akt o merilima i kriterijumima za utvrđivanje učešća korisnika i njihovih srodnika u ceni usluga u dnevnim boravcima.

Skupština grada Kraljeva daje saglasnost na akt o osnivanju dnevnih boravaka.

Član 36

Centar za socijalni rad, u skladu sa donetim aktima iz prethodnog člana, odlučuje o načinu plaćanja troškova korišćenja usluge dnevnog boravka.

4. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 37

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je vid posebnog oblika socijalne zaštite u objektu predviđenim posebnim aktom.

Nosilac pružanja usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima je grad Kraljevo, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu, uključujući i upis u zemljišne knjige.

Troškovi investicionog održavanja objekta za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima finansiraju se iz budžeta grada Kraljeva.

Član 38

Objektom namenjenim za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima upravlja Centar za socijalni rad.

Sve odluke koje se odnose na održavanje objekta, u nadležnosti su Centra za socijalni rad.

Član 39

Usluga socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima se obezbeđuje pojedincu ili porodici u stanju socijalne potrebe, koji nemaju rešeno pitanje stanovanja i pruža se u namenski izgrađenom objektu, bez mogućnosti otkupa.

Član 40

Korisniku socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima obezbeđuje se:

- stanovanje u namenski izgrađenom objektu;

- stručna podrška i odgovarajući oblici pomoći u samostalnom življenju.

Korisnici socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima mogu biti:

- korisnici novčane socijalne pomoći,

- samohrani roditelji,

- stara lica,

- lica koja su kao maloletna bila pod posebnom zaštitom države (starateljstvo, hraniteljstvo, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu),

- osobe sa invaliditetom,

- izbegla i interno raseljena lica,

- druga lica po stručnoj proceni Centra za socijalni rad.

Član 41

U objektu se angažuje domaćin socijalnog stanovanja, koji je radno sposoban i koji sa svojom porodicom u objektu koristi stambenu jedinicu koja je namenjena domaćinskoj porodici.

Domaćin se stara o poštovanju kućnog reda, o održavanju zajedničkih prostorija, očuvanju imovine u objektu i pruža pomoć i podršku korisnicima u vezi sa pravima i obavezama vezanim za stanovanje.

Član 42

Naknada za rad domaćina isplaćuje se mesečno iz sredstava budžeta grada Kraljeva u visini minimalne zarade za mesec za koji se vrši isplata uvećane za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

O međusobnim pravima i dužnostima zaključuje se ugovor između domaćina i Centra za socijalni rad.

Član 43

Izbor korisnika i domaćina socijalnog stanovanja vrši Komisija Centra za socijalni rad u skladu sa Pravilnikom o rešavanju stambenih potreba korisnika Centra.

Član 44

Korisnici socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima su dužni da, ukoliko imaju prihode veće od nivoa novčane socijalne pomoći utvrđene zakonom, iz dela prihoda iznad tog nivoa, plaćaju srazmeran deo troškova za utrošenu struju, grejanje, vodu i komunalne usluge, na način i u rokovima koji se utvrđuju posebnim ugovorom između korisnika i Centra za socijalni rad.

Za korisnike čiji su prihodi na nivou iznosa novčane socijalne pomoći ili ispod njih, troškove iz prethodnog stava snosi Centar za socijalni rad, a iz sredstava budžeta grada Kraljeva, obezbeđenih za te namene.

Dokaz o visini ukupnih primanja domaćinstva na mesečnom nivou, korisnici stambenih jedinica su dužni da dostavljaju računovodstvu Centra na kvartalnom nivou.

Član 45

Domaćin socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima sam snosi sve troškove navedene u prethodnom članu.

Član 46

Korisniku prestaje pravo na korišćenje socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u slučaju:

- kada ispuni uslov za drugi oblik socijalne zaštite,

- ako dođe do promene u njegovom porodičnom, radno-pravnom i imovinsko-pravnom statusu, koja je od uticaja na uslugu korišćenja objekta,

- ako nenamenski koristi prostor i opremu,

- ako svojim ponašanjem remeti utvrđeni kućni red i time ometa druge korisnike u nesmetanom korišćenju smeštaja,

- ako ne izmiruje pripadajuće troškove korišćenja stana,

- smrću korisnika.

Rešenje o prestanku prava donosi Komisija Centra za socijalni rad u skladu sa Pravilnikom o rešavanju stambenih potreba korisnika Centra.

Član 47

Centar za socijalni rad je u obavezi da jednom godišnje preispita uslove za dalje korišćenje usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

5. Usluge Savetovališta

Član 48

Građani mogu koristiti usluge Savetovališta, koje se organizuje kao Savetovalište za predbračne, bračne i porodične odnose.

U Savetovalištu se realizuju: psihološko-pedagoške, socijalne i pravne usluge.

Član 49

Odluku o radnom vremenu, broju izvršilaca angažovanih stručnih radnika, kao i o pripadajućoj naknadi za obavljene poslove u okviru Savetovališta, doneće nadležni organ lokalne samouprave, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

U okviru iste odluke, organ iz prethodnog stava će utvrditi pripadajuću naknadu za obavljene poslove u okviru Savetovališta, kade se usluga pruža građanima sa teritorija drugih opština.

6. Usluge neodložnih intervencija

Član 50

Usluge neodložnih intervencija podrazumevaju:

- osiguranje bezbednog okruženja za decu, odrasle i stare (žrtve nasilja),

- neodložno uključivanje sistema socijalne zaštite u slučajevima vršenja krivičnih dela maloletnika,

- blagovremeno upućivanje na zdravstveno zbrinjavanje korisnika,

- blagovremeno upućivanje korisnika na usluge drugih sistema i drugih resursa u lokalnoj zajednici.

Član 51

Usluge neodložnih intervencija obezbeđuju se kroz 24-časovnu dostupnost Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad je u obavezi da obezbedi usluge neodložnih intervencija u skladu sa kriterijumima prioriteta reagovanja, a u saradnji sa ostalim institucijama koje se angažuju po jasno utvrđenim procedurama u razrešavanju kriznih situacija.

Član 52

Odluku o pripadajućoj naknadi angažovanih zaposlenih za obavljanje poslova pružanja usluge neodložnih intervencija, doneće lokalna samouprava, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Interventni smeštaj u kriznim situacijama

Član 53

Usluga interventnog smeštaja u kriznim situacijama pruža se: žrtvama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u porodici (deca, odrasli i stari), kao i starim licima, koja nemaju adekvatnu porodičnu brigu i uslove za stanovanje, a obrađeni su za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite i čekaju na realizaciju istog.

Član 54

U zavisnosti od procene stručnih radnika Centra za socijalni rad, lica iz prethodnog člana, mogu se smestiti u ustanovu socijalne zaštite ili u hraniteljsku porodicu pripremljenu za urgentni smeštaj.

Član 55

Interventni smeštaj može trajati do 7 dana, s tim što postoji mogućnost produženja ovog roka na još 7 dana u izuzetno komplikovanim situacijama, a po odluci Stručnog kolegijuma Centra za socijalni rad.

Član 56

Odluku o pripadajućoj naknadi na mesečnom nivou za angažovanje urgent hraniteljske porodice za decu, kao i urgent hraniteljske porodice za odrasle i stare, i Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, koji obezbeđuje mesto za prihvat lica iz člana 52, doneće lokalna samouprava, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Stanovanje uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite (porodični i domski smeštaj)

Član 57

Usluga Stanovanja uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite (koji se osamostaljuju), obuhvata mlade bez roditeljskog staranja, kojima prestaje pravo na smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, odnosno u hraniteljskoj porodici, pod uslovom:

- da ne postoji mogućnost povratka u sopstvenu ili srodničku porodicu,

- da je Centar za socijalni rad utvrdio da je stanovanje uz podršku najcelishodniji oblik zaštite,

- da postoji saglasnost korisnika.

Član 58

Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju, obezbeđuje se u trajanju od 1 (jedne) godine, uz mogućnost produženja za još jednu godinu - prema proceni uputnog Centra za socijalni rad.

Član 59

Usluga iz članova 56. i 57. ove odluke, obezbeđuje se u 3 (tri) stana na Beranovcu, Ul. Prvomajska broj 51, stanovi broj: 12, 13 i 15, u skladu sa Sporazumom koji je potpisan od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku, grada Kraljeva i Centra za socijalni rad u Kraljevu.

Član 60

Nosilac prava korišćenja ovih stanova je Centar za socijalni rad u Kraljevu.

Međusobni odnosi Centra za socijalni rad i korisnika, uređuju se ugovorom.

Troškovi stanovanja (režijski troškovi) i troškovi investicionog održavanja stanova, finansiraju se iz budžeta grada Kraljeva.

Član 61

Usluga iz člana 56. ove odluke može se priznati i mladima sa područja drugih opština/gradova, ako prostorni kapaciteti nisu popunjeni, a na osnovu posebnog ugovora, koji zaključuje Centar za socijalni rad u Kraljevu i uputni Centar.

Kompletne troškove stanovanja za takva lica snose uputni centri za socijalni rad.

Cena usluga utvrđuje se ugovorom iz stava 1. ovog člana.

Član 62

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju prestaje istekom roka predviđenog ugovorom.

Usluga iz stava 1. ovog člana može prestati i pre isteka roka predviđenog ugovorom, ukoliko:

- korisnik stana izjavi da je na drugi način rešio stambeno pitanje,

- korisnik stana ne poštuje kućni red,

- korisnik stana ne koristi stan namenski,

- korisnik stana namerno oštećuje i ne održava ga u urednom stanju,

- korisnik promeni mesto prebivališta.

V POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA I KORIŠĆENJE USLUGA

Član 63

Postupak za priznavanje prava i korišćenje usluga sprovodi Centar za socijalni rad po službenoj dužnosti ili na zahtev korisnika.

Pružanje usluga vrše pružaoci usluga socijalne zaštite u skladu sa zakonom.

Pružalac usluge dužan je da uslugu pruža u skladu sa najboljim interesima korisnika i propisanim standardima u socijalnoj zaštiti.

Član 64

Postupak za ostvarivanje prava i pružanje usluga iz ove odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Član 65

Centar za socijalni rad upućuje korisnika radi korišćenja usluge koju je lokalna samouprava obezbedila putem javne nabavke, ovlašćenom pružaocu usluge sa kojim je zaključen ugovor o pružanju usluge.

Član 66

Ukoliko Centar proceni da korisnik nema potrebu za uslugom, zahtev korisnika će se odbiti rešenjem.

O žalbi na rešenje Centra za socijalni rad, odlučuje nadležna Gradska uprava, u roku od 30 dana.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 67

Reviziju rešenja i uputa o priznatim pravima i pruženim uslugama iz ove odluke vrši, jednom godišnje, nadležna Gradska uprava.

Član 68

Centar je dužan da vodi evidenciju o priznatim pravima i izdatim uputima, dostavlja godišnji izveštaj o radu Gradskom veću i nadležnoj Gradskoj upravi.

VI OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 69

Sredstva za ostvarivanje prava i pružanje usluga iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Kraljeva, učešćem korisnika i lica koja su u skladu sa zakonom dužna da učestvuju u njihovom izdržavanju, od donatora i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 70

Grad Kraljevo vrši finansiranje prava i pružanje usluga iz ove odluke, u skladu sa ugovorima o finansiranju koje zaključuje grad sa Centrom za socijalni rad i pružaocima usluga.

Član 71

Na broj i strukturu stručnih radnika potrebnih za izvršenje poslova iz ove odluke, saglasnost daje gradonačelnik grada Kraljeva.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 72

Bliži uslovi, postupak i način za ostvarivanje prava i pružanje usluga, utvrđuju se posebnim pravilnicima, koje donosi nadležni organ lokalne samouprave u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 73

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Kraljevu ("Službeni list grada Kraljeva", br. 8/08).

Član 74

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".