PRAVILNIK

O SOCIJALNOJ POMOĆI ZA LICA KOJA TRAŽE, ODNOSNO KOJIMA JE ODOBREN AZIL

("Sl. glasnik RS", br. 44/2008 i 78/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se socijalna pomoć za lica koja traže, odnosno kojima je odobren azil.

Član 2

Socijalna pomoć ostvaruje se u vidu mesečne novčane pomoći.

1. Uslovi za ostvarivanje prava

Član 3

Mesečnu novčanu pomoć može ostvariti lice koje traži, odnosno kome je odobren azil, pod uslovom:

1) da nije smešteno u Centar za azil;

2) da to lice i članovi njegove porodice nemaju prihode ili su ti prihodi ispod osnovice za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći, propisane zakonom.

Član 4

Osnovica za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć za mesec oktobar 2011. godine utvrđuje se u visini osnovice za utvrđivanje novčane socijalne pomoći, utvrđene za oktobar 2011. godine u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.

Utvrđena osnovica iz stava 1. ovog člana usklađuje se svakih šest meseci sa indeksom potrošačkih cena.

Član 5

Prihodima od uticaja na ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć smatraju se svi prihodi lica koje traži azil, odnosno lica kome je odobren azil, uključujući i prihode članova njegove porodice, koje ostvaruju po osnovu rada i imovine, pod uslovom da te prihode mogu realno i koristiti.

Član 6

Porodicom, u smislu ovog pravilnika, smatraju se supružnik, odnosno vanbračni partner i deca (bračna, vanbračna i usvojena).

2. Visina pomoći

Član 7

Mesečna novčana pomoć utvrđuje se u visini razlike između osnovice iz člana 4. ovog pravilnika i iznosa prosečnog mesečnog prihoda lica koje traži azil, odnosno kome je odobren azil i članova njegove porodice ostvarenog u tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev.

Mesečna novčana pomoć usklađuje se svakog meseca sa indeksom potrošačkih cena.

3. Postupak za ostvarivanje prava

Član 8

O zahtevu za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć rešava centar za socijalni rad u opštini gde boravi lice koje traži azil, odnosno lice kome je odobren azil.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se lična karta za lice koje traži azil, odnosno lična karta za lice kome je odobren azil, kao i dokazi koji su od uticaja na ostvarivanje ovog prava.

Postupak za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu pomoć vodi se po odredbama zakona kojim je uređen opšti upravni postupak.

Član 9

Po žalbi protiv rešenja centra za socijalni rad o pravu na mesečnu novčanu pomoć rešava ministar nadležan za socijalna pitanja.

Član 10

Pravo na mesečnu novčanu pomoć priznaje se od dana podnošenja zahteva.

Član 11

Korisnik prava na mesečnu novčanu pomoć je u obavezi da svaku promenu od uticaja na korišćenje prava prijavi nadležnom centru za socijalni rad u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 12

Centar za socijalni rad preispituje, po službenoj dužnosti, uslove za korišćenje prava na mesečnu novčanu pomoć na svakih godinu dana.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o socijalnoj pomoći za lica koja traže, odnosno kojima je odobren azil

("Sl. glasnik RS", br. 78/2011)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".